Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 7:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Zaduszki i rozmowa z trupami 
Autor Wiadomość

Post Re: Zaduszki i rozmowa z trupami
Na pewno stawiasz ważne pytanie, bo wbrew pozorom nie jest to tak oczywiste aby z marszu wyjaśnić po co właściwie? I w tym momencie przypomnę że mamy do czynienia że świętem. Tak jak jest np Boże Narodzenie, w którym świętujemy, rozpamiętujemy, oddajemy cześć, radujemy się bo był taki moment w historii e narodził się zbawiciel. To zupełnie ludzie i zdrowe. Świętujemy swoje urodziny, pamiętamy lub kiedyś pamiętano o ważnych datach z życia ważnych ludzi (w okresie międzywojennym taką postacią był marszałek Piłsudski, świętowano chyba jego imieniny). Czym zatem jest święto Wszystkich Świętych? Myślę że świętem wszystkich tych, którzy są w oczach Boga święci i tu nie ma już podziału na tych kanonizowanych, bo każdy z nas dąży do świętości. Oni w swoim dążeniu osiągnęli pełnię. Oczywiście nie mamy pewności że w każdym grobie są szczątki świętego, ale jeśli była w tym człowieku wiara, to teraz w niebie obcuje z Bogiem. W tym dniu zatem pamiętamy o wszystkich. I świetna sprawa, o której może wielu nie zdaje sobie sprawy - Kościół wykracza poza ramy naszego czasu, Kościołem są wszyscy którzy żyli, żyj i żyć będą. W tym momencie Kościół to zjednoczony lud boży wszystkich czasów. Mamy jakby łączność z pokoleniami które budowały i będą. Zatem wyjście "żywych" na groby nabiera wydźwięku symboliczno-praktycznego. Gromadzimy się wszyscy, w określonym miejscu i z określonym celem. I nawet jeśli wielu nie wie, spełnia jedynie tradycje, to nie zwalnia mnie od tego abym ja budował wspólnotę.

Wt lis 02, 2010 23:09

Może nie dla mnie, ale rozumiem, że może to mieć sporo sensu dla innych. To oczywiście temat na dłuższą rozmowę, żeby wszystko wyjaśnić itd, ale powiedzmy że uzyskałem odpowiedź. Dzięki :)

Wt lis 02, 2010 23:15

:)

Śr lis 03, 2010 23:23

Jeśli nawet przyjmiemy że dusza po śmierci ciała w jakiś sposób egzystuje (co wcale nie jest takie pewne bo może bezpośrednio po śmierci zasypia oczekując na zmartwychwstanie) to raczej nie znajduje się w konkretnym miejscu, jest niematerialna i nie zajmująca określonego miejsca. A w każdym razie nie widzę powodu aby miała znajdować się akurat wokół swoich zwłok.
Ja bym wolał aby moje prochy rozsypano w górach.

Śr lis 10, 2010 9:37

WITAM!
Ja nie wyobrażam sobie jak można nie wierzyć w życie pozagrobowe, tym bardziej że będąc małą dziewczynką doświadczyłam objawienia(jestem w 100% pewna).Widziałam dusze które do mnie przyszły w nocy i dziś nawet mogę w miarę dokładnie odtworzyć ten obraz. Coś obudziło mnie w nocy, jakby ugryzieniem w plecy. Usiadłam.. Nagle zobaczyłam ciemny tunel z którego wyszli jacyś ludzie byli to 3mężczyzn i 1 lub 2 (tego dokładnie nie pamiętam) kobiety. Mężczyźni byli ubrani jak górnicy, jeden z nich odciął kobiecie głowę. Dziwne że się nie bałam, chyba Pan Bóg tak sprawił..
Gdy zniknęli zafascynowały mnie ruszające się zabawki stojące na TV. Dosyć często modliłam się za dusze w czyśćcu cierpiące. Za zmarłego dziadzia który podziękował mi za to we śnie. Dziś też się modlę. Polecam książkę FULLA HORAK O ŻYCIU POZAGROBOWYM. To ona na nowo obudziła we mnie chęć modlitwy za nie...

Śr lis 10, 2010 14:33

To zapodam link do ciekawego materiału na ten temat: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/szacunek_dla_zmarlych_w_slowianskiej_tradycji_162494.html

Śr lis 10, 2010 15:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2