Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Codzienne badanie Pism
arcana85 napisał(a): A co CNN to jakaś wyrocznia jest? Jaka tam wyrocznia, wiadomo przecież, że jak Świadkom Jehowy nie pasują fakty, tym gorzej dla faktów, w tym wypadku dla CNN. arcana85 napisał(a): Ewidentnie to bzdury piszesz. Doprawdy?. Jak rozumiem, zalinkowane (skromnie, bo tylko dwa) materiały, to szatańska prowokacja przeciwko zawsze i wszędzie miłujących tylko prawdę i fakty ŚJ.... Bywa i tak arcana85 napisał(a): Jak tak się znasz na dokonaniach katolickich pedofili to może zapodaj kilka przykładów tych najostrzejszych żebyśmy mieli porównanie. Problem polega na tym, że chyba nie rozumiesz znaczenia terminu pedofilia(gwoli ścisłości przypomnę iż jest to termin medyczny), i jak przystało na ŚJ dopasowałeś sobie pod sexual predators od razu pedofilię. Gdybyś przeczytał link gończy za tym wybitnym okazem amerykańskich Świadków Jehowy, to może byś dostrzegł, że nie mowy o pedofilii. Przypomne raz jeszcze że termin pedofilia to termin medyczny. Fretensis napisał(a): A tak z ciekawości zapytam jeszcze, kto zapłacił rodzinom ofiar D. Coresha, który tez przecież zaczynał z ewangelicznymi swą przygodę. A jak wiadomo ewangeliczni myją plecki ŚJ, a ŚJ ewangelicznym.... arcana85 napisał(a): I tu wychodzi co tak naprawdę kieruje uzytkownika "Frentesis" w wypuisywaniu kosmicznych bzdur.
O, kolejny internetowy ekspert. No proszę, cóż za wspaniały przyklad jasnowidztwa arcana85 napisał(a): Zoologiczna nienawiść. I to jest właśnie najlepszy przykład prowadzenia dyskusji przez Świadków Jehowy. Prosze zauważyć, ze biorąc pod uwagę dwa pierwsze zdania tego fragmentu wypowiedzi wybitnego adepta nauk 'Strażnicy' arcana85, doskonale wie o czym, i o kim mowa. Po drugie: jako wybitny ekspert arcana85 doskonale wie, co miałem na myśli w zacytowanej przez niego mojej wypowiedzi i jakie miałem intencje. I teraz proszę czytelników następuje w wykonaniu naszego eksperta coś takiego: arcana85 napisał(a): Jakiś doktor. Jaki? Kto? Gdzie? Jakie ofiary? Błyskawiczna amnezja, i nagle nasz ekspert już nie wie o kogo chodzi. Cóż za cudowna metamorfoza, nieprawdaż?. Idźmy jednak dalej: arcana85 napisał(a): Było podobno kiedyś ewangelikiem,[...] Nie ''podobno'', tylko był chrześcijaninem ewangelikalnym. Czyli restoracjanistą, podobnie jak ŚJ, bo tak te wszystkie sekty z grubsza się okresla. arcana85 napisał(a): z tego wniosek że pewnie ŚJ płacili odszkodowania jego wirtualnym ofiarom no bo przecież ewangelicy i Świadkowie Jehowy to to samo.
Takich bzdur to nawet nie warto komentować. . Z tego wniosek, że jak się uderzy w stół, to nożyce, czyli arcana85 się odezwą, lub jak kto woli głodnemu chleb na mysli. Ja tylko w fragmencie o myciu plecków zasygnalizowałem, iż wewnątrz ruchów restoracjonistycznych istnieje bardzo dobra komitywa pomiędzy poszczególnymi frakcjami, odłamami*. I tylko tyle. I w tym radosnym poklepywaniu się po pleckach trwają, aż do czasu, kiedy nie wydarzy sie coś takiego, jak np w Waco. Nagle okazuje się że o żadnej komitywie mowy być nie może... I rzecz ostania, o odszkodowaniach. Ofiarom księży miał kto wyplacić odszkodowania, ofiarom Dvida Koresha, McClean'a czy im podobnych sług bożych, nikt odszkodowań nie wyplaci. Więc czynienie z kwoty odszkodowań argumentu jest dość kiepskim pomysłem, bo nie wiadomo na rzecz czego ma to być argument. Proszę teraz przyjrzeć sie uważnie raz jeszcze tej, powiedzmy że, konwersacji i zobaczyć ile sobie dospiewał arcana85. I ile robi, aby przemilczeć iż sexual predators są również pośród Świadków Jehowy. Teraz arcana udaje swiecie oburzonego, na coś , co w gruncie rzeczy jest li tylko produktem jego aparatu asocjacyjnego, na coś, co sam sobie dośpiewał * mam na myśli obszar USA i Canady, nie RP.
|
Pn maja 31, 2010 10:05 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Fretensis napisał(a): arcana85 napisał(a): I tu wychodzi co tak naprawdę kieruje uzytkownika "Frentesis" w wypuisywaniu kosmicznych bzdur. O, kolejny internetowy ekspert. No proszę, cóż za wspaniały przyklad jasnowidztwa Tutaj akurat ty się kreujesz na jakiegoś eksperta. Fretensis napisał(a): Nie ''podobno'', tylko był chrześcijaninem ewangelikalnym. Czyli restoracjanistą, podobnie jak ŚJ, bo tak te wszystkie sekty z grubsza się okresla. A chrześcijan nazywa się chrześcijanami. Fretensis napisał(a): Ja tylko w fragmencie o myciu plecków zasygnalizowałem, iż wewnątrz ruchów restoracjonistycznych istnieje bardzo dobra komitywa pomiędzy poszczególnymi frakcjami, odłamami*. I tylko tyle. Ta komitywa istnieje także pomiędzy frakcjami, które się spierają co do boskości Jezusa? O jakiej konkretnie komitywie i poklepywaniu po pleckach mówisz?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn maja 31, 2010 11:02 |
|
 |
arcana85
|
Miałem coś odpisać, ale czy naprawdę warto zużywać klawiaturę na odpisywanie fanatykom? Z doświadczenia wiem że to i tak nie przynosi skutku. (Przysłów 27:22) Więc zastosuje sie do swojego opisu.
Pozdrawiam
PS: To polskojęzyczne forum więc wszelkie materiały powinny być w języku polskim, zgodnie z regulaminem.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pn maja 31, 2010 19:05 |
|
|
|
 |
Wojtek37
|
arcana85 napisał(a): Fretensis napisał(a): Czyżby?. Bzdury, powiadasz?. I to materiał z CNN?.
A co CNN to jakaś wyrocznia jest?  Fretensis napisał(a): Być może, sexual predators pośród ŚJ jest mniej ( statystyka po prostu, bo jest ich mniej niz katolików), ale za to ŚJ idą na ilość. Ewidentnie. Ewidentnie to bzdury piszesz. Gdyby to były bzdury - to CNN , jak sam sugerujesz - pośrednio nie wyszedł by z długów za fałszywe posądzenia ŚJ.... To tak logiczne, doprawdy nie wiem, czemu tego nie dostrzegasz - strzeliłeś sobie tym argumentem w kolano.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Pn maja 31, 2010 19:52 |
|
 |
Johnny99
|
W ogóle Kościół to dopiero początek - w Stanach już wybuchł skandal także w sprawie rabina żydowskiego, który przez kilka lat molestował swojego 15-letniego wychowanka..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 01, 2010 8:29 |
|
|
|
 |
Jamsen.
|
white napisał(a): http://forum.gazeta.pl/forum/w,721,85127179,85127179,Swiadkowie_Jehowy_wylegarnia_pedofilii_ciag_dalszy.html Jak milujesz prawdę to ustosunkuj się do tego. Cytat z powyższego linku: Cytuj: Organizacja Świadków Jehowy naucza również, że zgodnie z wersetami PwP 19:15, J 8:17 do udowodnienia przestępstwa czy niegodnego czynu potrzebne jest potwierdzenie "ustami dwóch świadków" w innym przypadku nie ma podstaw by móc udowodnić winę. Do udowodnienia komuś winy są potrzebni świadkowie również w prawie państwowym. Decyzję o zgłoszeniu przypadków pedofilii podejmują rodzice pokrzywdzonego dziecka.
|
Śr cze 16, 2010 10:00 |
|
 |
arcana85
|
Wojtek37 napisał(a): arcana85 napisał(a): Fretensis napisał(a): Czyżby?. Bzdury, powiadasz?. I to materiał z CNN?.
A co CNN to jakaś wyrocznia jest?  Fretensis napisał(a): Być może, sexual predators pośród ŚJ jest mniej ( statystyka po prostu, bo jest ich mniej niz katolików), ale za to ŚJ idą na ilość. Ewidentnie. Ewidentnie to bzdury piszesz. Gdyby to były bzdury - to CNN , jak sam sugerujesz - pośrednio nie wyszedł by z długów za fałszywe posądzenia ŚJ.... To tak logiczne, doprawdy nie wiem, czemu tego nie dostrzegasz - strzeliłeś sobie tym argumentem w kolano. Tylko CZŚJ zgodnie z zasadą sformułowaną już przez C. Russela ("Gdybym chciął kopnąć każdego psa który na mnie szczeka nigdzie bym nie doszedł") nie biega do sądu z każdą bzdurą wypowiedzianą w mediach. Choć zdarzają się wyjątki - jak wtedy gdy deputowany francuskiego parlamentu nazwał ŚJ piramidą zbudowaną na strukturach mafijnych - przegrał proces i musiał przeprosić publicznie.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Pt cze 25, 2010 9:56 |
|
 |
Miłujący prawde
|
"Środa 24 listopada
"Jehowa bada wszystkie serca" (1 Kron. 28:9).
Pomyśl tylko: w naszych czasach Jehowa Bóg bada miliardy serc ludzkich. Jak często natrafia na kogoś zachowującego chrześcijańską nieskazitelność? Stosunkowo rzadko! Nie powinniśmy jednak zakładać, że jesteśmy zbyt ułomni, by dochowywać niezachwianej lojalności. Przeciwnie, mamy wszelkie powody, by wzorem Dawida i Hioba ufać, że Jehowa uzna nas za osoby nieskazitelne mimo naszej niedoskonałości. Ponieważ nieskazitelność stanowi podstawę do osądzenia nas przez Jehowę, ma istotny wpływ na naszą przyszłość. Dobrze o tym wiedział Dawid. Czytasz: (Psalm 41:12) "Mnie zaś podtrzymałeś ze względu na mą nieskazitelność i postawisz mnie przed swym obliczem po czas niezmierzony". Cenił sobie nadzieję na zyskanie Bożej przychylności po wieczne czasy. Podobnie jak dzisiejsi prawdziwi chrześcijanie, spodziewał się żyć wiecznie i nieustannie przybliżać do Jehowy, pełniąc dla Niego służbę. Zdawał sobie sprawę, że ziszczenie się tej nadziei zależy od jego nieskazitelności. Nie inaczej jest z nami — gdy postępujemy nieskazitelnie, możemy liczyć na wsparcie, pouczenia, kierownictwo oraz błogosławieństwo ze strony Boga." Pozdrawiam
|
Śr lis 24, 2010 6:11 |
|
 |
arcana85
|
Miłujący prawdęZ całym szcunkiem do Twojej misji ewangelizacyjnej to jest to forum dyskusyjneJeśłi nie masz zamiaru dyskutować, stawiać pytań lub tez do dyskusji to mija się to z celem niniejszego forum, a i może cię za to 'dopaść'  moderacja.
|
Śr lis 24, 2010 10:51 |
|
 |
Miłujący prawde
|
"Piątek 26 listopada
"Wielkie są dzieła Jehowy, poszukiwane przez wszystkich, którzy mają w nich upodobanie" (Ps. 111:2).
Zwróćmy uwagę na słowo „poszukiwane”, użyte w dzisiejszym tekście dziennym. Według pewnego opracowania werset ten można odnieść do ludzi, którzy dzieła Boże czynią „przedmiotem żarliwych i nabożnych rozmyślań i badań”. Jehowa wszystkie swe dzieła uczynił we wspaniałym celu. Na przykład Słońce, Ziemię i Księżyc tak rozmieścił względem siebie, że nasza planeta ma zapewnione ciepło i światło, noc i dzień, a także pływy oraz pory roku. Naukowcy dużo już wiedzą o położeniu Ziemi w Układzie Słonecznym, jak również o doskonale dobranej orbicie, wielkości i masie Księżyca. Dzięki właściwemu usytuowaniu i wzajemnemu wpływowi tych ciał niebieskich regularnie następują po sobie piękne pory roku. Sporo też wiadomo o precyzyjnie dostrojonych czterech podstawowych oddziaływaniach". Pozdrawiam
|
Pt lis 26, 2010 9:56 |
|
 |
Miłujący prawde
|
"Poniedziałek 29 listopada
"Wszyscy błąkaliśmy się jak owce" (Izaj. 53:6).
Niczym zagubione owce, grzeszni ludzie od dawna błąkają się, poszukując uwolnienia od chorób i śmierci odziedziczonych po Adamie. (1 Piotra 2:25) "Byliście bowiem jak błądzące owce, teraz jednak wróciliście do pasterza i nadzorcy waszych dusz". Ponieważ wszyscy jego potomkowie są niedoskonali, żaden z nich nie był w stanie wykupić tego, co on zaprzepaścił. (Psalm 49:7) "nikt z nich w żaden sposób nie potrafi wykupić nawet brata ani dać Bogu okupu za niego" Ale Jehowa w swojej ogromnej miłości ‛sprawił, że nasze przewinienie dotknęło’ drogiego Mu Syna i wybranego Sługę. Chrystus zgodził się zostać ‛przebity za nasz występek’ i ‛zmiażdżony za nasze przewinienia’; tym samym zaniósł nasze grzechy na pal i za nas umarł. (Izajasza 53:5) "Lecz jego przebijano za nasz występek, miażdżono za nasze przewinienia. Spadła na niego kara mająca przynieść nam pokój i dzięki jego ranom zgotowano nam uzdrowienie".
Apostoł Piotr napisał: „Chrystus cierpiał za was (...). On sam we własnym ciele zaniósł nasze grzechy na pal, abyśmy skończywszy z grzechami, żyli dla prawości”. Następnie, cytując proroctwo Izajasza, dodał: „Jego pręgami zostaliście uzdrowieni” (1 Piotra 2:21, 24). Akt dokonany przez Jezusa otworzył grzesznym ludziom drogę do pojednania się z Bogiem. (1 Piotra 3:18) "Bo nawet Chrystus raz na zawsze umarł za grzechy, prawy za nieprawych, aby was przywieść do Boga; uśmiercony został w ciele, ale ożywiony w duchu"." Pozdrawiam
|
Pn lis 29, 2010 5:55 |
|
 |
martinh
|
Pozdrawiam Piekne slowa , cytaty biblijne , mysli zlote , a to wszystko to pusta gadka , nie jestesmy wcale lepsi od innych , klamiemy , zdradzamy, i czynimy wieleinnych swinst innym. Dzienne badanie pisma jest wskazane i owocne tylko wtedy jesli przynosi pozytek, czyli jesli sie zmieniamy na lepszych ludzi, a smiem twierdzic ze tak nie jest , bo tragedi nieszczesc jest coraz wiecej , coraz wiecej zla, pogardy dla innego czlowieka . Cytuj: "Wszyscy błąkaliśmy się jak owce" (Izaj. 53:6). , Ateraz chodzimy jak wilki z sercem przepelnionym zlem ,- klamst , zdrady, mobingu, dokopania drugiemu, . Jesli juz möwimy ze wierzymy w Boga to postepujmy tak jak nas oto prosi, znajomosc bibli i cytatöw na pamiec nie czyni nas lepszymi , wrecz odwrotnie , znajäc prawo i nie postepujäc zgodnie z nim stajemy sie wiekszymi przestepcami jak nie znajäcy prawo. Sama wiara bez czynöw jest nic nie warta, jestesmy obludnikami nie tylko dla innych lecz dla samych siebie.
_________________ [b]"BÖG CZSTO PUKA DO NASZYCH DRZWI , LECZ MY NIE CHCEMY OTWORZYC"[/b]
|
Pn lis 29, 2010 8:15 |
|
 |
Miłujący prawde
|
"Czwartek 2 grudnia
"To wszystko spotkało ich jako przykład i zostało zapisane dla ostrzeżenia nas, na których przyszły końce systemów rzeczy" (1 Kor. 10:11).
Dzisiaj żyjemy w dniach ostatnich niegodziwego systemu rzeczy (2 Tym. 3:1, 13). Szatan Diabeł, „bóg tego systemu rzeczy”, wie, że „mało ma czasu” (2 Kor. 4:4; Obj. 12:12). Nie zawaha się przed niczym, by skłonić sług Jehowy do odstąpienia od nieskazitelności. On ma kontrolę nad tym światem, w tym również nad środkami masowego przekazu. Słudzy Jehowy dysponują jednak czymś o wiele potężniejszym — „mocą wykraczającą poza to, co normalne” (2 Kor. 4:7). Ta moc, pochodząca od Boga, pomoże nam przetrwać wszystko, cokolwiek sprowadzi na nas Szatan. Dlatego jesteśmy zachęcani, by nie ustawać w modlitwach i żywić przekonanie, że Jehowa „da ducha świętego tym, którzy go proszą” (Łuk. 11:13)." Pozdrawiam
|
Cz gru 02, 2010 5:34 |
|
 |
Miłujący prawde
|
"Piątek 3 grudnia
"Siwizna jest koroną piękna, gdy się ją znajduje na drodze prawości" (Prz. 16:31).
Daniel ujrzał w wizji postać Jehowy Boga, mającego białe włosy. Oto fragment relacji proroka: „Patrzyłem, aż ustawiono trony i zasiadł Istniejący od Dni Pradawnych. Odzienie jego było białe jak śnieg, a włosy na jego głowie — jak czysta wełna” (Dan. 7:9). Naturalna wełna zwykle jest jasna, wręcz biała. Włosy w tym kolorze oraz tytuł „Istniejący od Dni Pradawnych” wskazują zatem na wiekuistość Boga i na Jego niezwykłą mądrość — a obie te cechy budzą w nas najgłębszy respekt. Zwróćmy uwagę na to, jak według dzisiejszego tekstu dziennego Jehowa, Istniejący od Dni Pradawnych, zapatruje się na swych wiernych, sędziwych sług. Wierni chrześcijanie, którzy się postarzeli, są w oczach Boga piękni. Czy myślisz o nich podobnie?" Pozdrawiam
|
Pt gru 03, 2010 8:49 |
|
 |
Dawid7
|
"Miłujący prawde" Przepraszam, jeśli można, mam takie pytanie osobiste; Czy Ty jesteś ŚJ od urodzenia (z rodziny ŚJ) czy może przeszedłeś do ŚJ z KK ?
_________________ Pan mym Pasterzem, Dawid.
|
Pt gru 03, 2010 13:39 |
|
|
|