Autor |
Wiadomość |
zsoborniki
|
 Re: Czym dla Was jest krzyż?
Dural napisał(a): Cytuj: ...nie zdaje sobie z niej sprawy... No wlasnie. Wiecej, krzyz juz nie jest tym czym mial byc. Sami "katolicy" go sprofanowali. To oni dopuscili mozliwosc wyslania mojego poprzedniego wpisu. To prawda co piszesz, bo tak się już dzieje we wspólnocie chrześcijan (jest już w Kościele "gołym okiem" widoczny "kryzys wiary" tj. rozdźwięk miedzy wiarą a życiem). Sami "katolicy" go sprofanowa... Pokój z Tobą! zsoborniki
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
Ostatnio edytowano Pn gru 06, 2010 16:14 przez zsoborniki, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn gru 06, 2010 15:58 |
|
|
|
 |
naturalwoman
|
zsoborniki napisał(a): Dural napisał(a): Cytuj: ...nie zdaje sobie z niej sprawy... No wlasnie. Wiecej, krzyz juz nie jest tym czym mial byc. Sami "katolicy" go sprofanowali. To oni dopuscili mozliwosc wyslania mojego poprzedniego wpisu. Sami "katolicy" go sprofanowali. Jednym z takich "katolików" zapewne jesteś i Ty Nie nam oceniać.
_________________ To, co wiem jest kroplą. Czego nie wiem - oceanem.
|
Pn gru 06, 2010 16:10 |
|
 |
zsoborniki
|
naturalwoman
Prawda - zapomniałem się : nie nam oceniać!
zsoborniki
|
Pn gru 06, 2010 16:16 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Moim zdaniem, kazdy wierzacy czlowiek powinien zdac sobie sprawe z faktu, ze Bog ma w zyciu pomagac nie je przeslaniac. Widzenie Go we wszystkim i wszedzie prowadzi nieuchronnie do fundamentalizmu, a wiec nienawisci ktore tenze Bog mocno potepia. Jesli krzyz jest symbolem naszej duszy, najpierw zamiast bronic go "wlasna krwia" trzeba stac sie odbiciem tego co przekazuje. Ilu takich prawdziwych bojownikow znajdziemy w spoleczenstwie? Lepiej nie liczyc.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn gru 06, 2010 16:46 |
|
 |
terezjusz
|
Moim zdaniem Bog nie ma obowiazku nam w zyciu pomagac On chce ale jesli i my chcemy i o to Go prosimy po to dal nam wolna wole,a ci ktorym Bog zycie przeslania przewaznie odstawiaja Go na boczny tor bo nie jest im do niczego potrzebny,no moze potem rodzinie na cmentarzu,w dniu pogrzebu.Swietych ktorych mamy a ktorzy widzieli Jego dzialanie we wszystkim trudno by nazwac ludzmi nienawisci,czy jezeli widze Jego dzialanie w swoim zyciu to znaczy ze bede fundamentalista i bede zional nienawiscia? Zgadzam sie z tym ze trzeba stac sie odbiciem,odbiciem Tego ktory na krzyzu umarl z milosci dla nas.I z jednym sie mocno zgadzam z Duralem jest to jedyny znak we wszechswiecie ktory mozna wyszydzic,opluc sprofanowac.Sprobowalby ktos tak zrobic z gwiazda Dawida,Koranem a moze niedlugo z teczowa flaga.
|
Pn gru 06, 2010 20:37 |
|
|
|
 |
Miłujący prawde
|
nomines napisał(a): Pytanie bardziej na okres wielkiego postu niż na teraz, ale nie mogłem się oprzeć Niech każdy z Was się zastanowi: co dla mnie ..(własne imię).. oznacza krzyż? Czy jest tylko pustym symbolem, znakiem, a może czymś więcej? Za odpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam Ten temat należy rozważyć inaczej, niejako od podstaw i odpowiedzieć na konkretne pytania: Czy naprawdę prawdziwy chrześcijanin powinien nosić krzyż? Czy wiernie przedstawia on sposób, w jaki stracono Chrystusa? Może są istotne powody, żeby nie posługiwać się nim nawet dla ozdoby? A czy znasz jego pochodzenie? Brak jest jakiegokolwiek dowodu na to, by pierwsi chrześcijanie do swoich praktyk religijnych potrzebowali krzyża. W okresie początków chrystianizmu natomiast posługiwali się krzyżem pogańscy Rzymianie! W opracowaniu The Companion Bible czytamy: „ Krzyże były symbolami babilońskiego boga słońca (...); pierwszy raz ujrzano je na monecie z podobizną Juliusza Cezara (lata 100-44 p.n.e.), a następnie na monecie wybitej przez jego następcę, Augusta (w roku 20 p.n.e.)”. Rzymski bóg przyrody, Bachus, przedstawiany był niekiedy z opaską na głowie, przy czym na opasce tej widniały liczne krzyże. Zaczęło się od Konstantyna w roku 312 n.e. , który gdy wyruszył na wojnę przeciwko swemu szwagrowi Maksencjuszowi, władcy Italii, po drodze miał podobno wizję, w której zobaczył krzyż, na nim zaś napis Hoc vince („Tym [znakiem] zwyciężysz”). Rzeczywiście odniósł zwycięstwo, a potem kazał umieścić krzyż na sztandarach swoich wojsk. Jeszcze później, gdy chrześcijaństwo otrzymało w imperium rzymskim status religii panującej, krzyż stał się symbolem tego kościoła. Z Jezusem nie miał on nic wspólnego. Kościół potrzebuje symboli, relikwii, wizerunków - zmienił wszakże nawet dekalog, by móc je mnożyć, handlować. Szerzenie i popularyzowanie krzyża i innych wizerunków Kościół uznał za ważniejsze od poznania Boga i prawdy, ważniejsze od głoszenia dobrej nowiny. Tym sposobem występuje otwarcie przeciw Bogu Jehowie. Pozdrawiam
|
Pn gru 06, 2010 20:56 |
|
 |
zsoborniki
|
Miłujący prawde
Ty krzyż opisujesz jako symbol historyczny. Rzymianie posłużyli się nim jako narzędziem tortury prowadzącej do straszliwej śmierci. Tak zginął z wyroku okupanta na wniosek przedstawicieli własnego narodu Jezus Chrystus. Po Jego zmartwychwstaniu to narzędzie tortur (zapewne wymyślone dużo, dużo wcześniej) stało się symbolem chrześcijan. I nie tylko symbolem...
Powtarzam: bez Krzyża Chrystusowego nie byłoby zbawienia. Bóg nie był obojętny wobec naszych ludzkich grzechów. Posłał więc Swojego Syna, który wziął je na siebie i umierł za nas jak najgorszy łotr, bluźnierca i zdrajca będąc sam bez winy.
Bóg w ten sposób objawił światu prawdziwą Bożą ekonomię zbawienia, ukazując jak można przerywać błędne koło zła w świecie. Syn Boży, jako pierwszy, wziął całe zło człowieka na Siebie i umierając, po trzech dniach zmartwychwstał i dał nam, którzy wierzymy w Jego imię, Swojego Ducha. Zrobił to z miłości do człowieka za darmo (gratis).
Jego Duch św. objawia się we mnie poprzez wiarę. A wiara uzdalnia mnie do życia miłością w wymiarze krzyża. Miłością, która kosztuje, która boli…np. miłość do mojego „nieprzyjaciela”, do bijącego mnie w przysłowiowy policzek…, do szefa w pracy, który wykorzystuje mnie nie dając właściwego wynagrodzenia, do niewiernej żony lub dziecka raniącego mnie swoim niedobrym zachowaniem….do szydzących ze mnie w internecie (może na tym forum) itp.
Czy tak naprawdę dostrzegam dzisiaj swój krzyż? Czy miłując (przebaczając bez „bólu” i stresu) potrafię swój udźwignąć krzyż?
Krzyż Jezusa zawsze prowadzi do Jego Zmartwychwstania – także i mój krzyż na wzór Krzyża Chrystusowego, prowadzi do mojego zmartwychwstania (tj. prowadzi do życia w „innym wymiarze”, w wymiarze duchowym, nawet już tu na ziemi). To "inne" życie to Życie Wieczne. Innej drogi do zbawienia nie ma - tylko przez Krzyż!
Dlatego krzyż w moim życiu, życiu każdego chrześcijanina, powinien być Krzyżem Chwalebnym. O tym, wg mnie, mają przypominać krzyże–symbole rozsiane tam, gdzie dotarło chrześcijaństwo. Tam, gdzie rozwinęła się cywilizacja łacińska, cywilizacja życia. I cały czas chodzi, by tą prawdę głosić…A kto chce z dobrej woli może ją przyjąć lub...odrzucić!
zsoborniki
zsoborniki
|
Pn gru 06, 2010 21:33 |
|
 |
terezjusz
|
Do Milujacego prawde czy pamiatasz slowa Jezusa ze tak jak wywyzszono weza na pustyni tak potrzeba aby wywyzszono Syna czlowieczego? Weza miedzianego na palu sporzadzil Mojrzesz aby kazdy z izraelitow ukaszony przez jadowite weze spogladajac na niego mogl zyc.Powiedz mi czy naprawde Bog potrzebowal takiego znaku aby uzdrawiac? I to jeszcze jakiego znaku, weza ,a czym jest waz w biblii to chyba wiesz.Widzisz Milujacy prawde zrozumialem cie tak ze i sw.Pawel wystapil przeciw Bogu bo pisal duzo o krzyzu zreszta poczytaj pozdawiam
|
Pn gru 06, 2010 22:13 |
|
 |
terezjusz
|
Jeszcze MIlujacy prawde mowisz ze z Jezusem krzyz nie mial nic wspolnego to powiedz mi o czym pisze kaznodzieja C.T.Russel w wykladach Pisma Sw. seria 6 zatytulowana Nowe Stworzenie na str.830 cytuje,,na krzyzu nad jego glowa widnialo oskarzenie napisane w trzech jezykach Tenci jest on Krol Zydowski.Moze wiec i kaznodzieja wystapil przeciw Bogu piszac o kryzu i dlatego zamieniono go potem na pal?
|
Pn gru 06, 2010 22:37 |
|
 |
naturalwoman
|
Miłujący prawde napisał(a): Szerzenie i popularyzowanie krzyża i innych wizerunków Kościół uznał za ważniejsze od poznania Boga i prawdy, ważniejsze od głoszenia dobrej nowiny. Masz rację, oczywiście nie chodzi o to, ile symboli krzyży jest w jakim mieście i który większy. Ale nie można poznać Boga i Jego Miłości bez krzyża. Na krzyżu Bóg Ją ukazał. To było realne, prawdziwe cierpienie, odrzucenie, odepchnięcie. I realna, prawdziwa Miłość. Która pozostała. Trwa. Przebaczyła. Nie została zraniona. Nie odrzuciła nas. Nie oddała zła. Nie przekazała go dalej. Zatrzymała. Jest Miłością zdecydowanie nie taką, którą powszechnie znamy.
_________________ To, co wiem jest kroplą. Czego nie wiem - oceanem.
|
Pn gru 06, 2010 23:30 |
|
 |
zsoborniki
|
naturalwoman napisał(a): Masz rację, oczywiście nie chodzi o to, ile symboli krzyży jest w jakim mieście i który większy. Ale nie można poznać Boga i Jego Miłości bez krzyża. Na krzyżu Bóg Ją ukazał. To było realne, prawdziwe cierpienie, odrzucenie, odepchnięcie. I realna, prawdziwa Miłość. Która pozostała. Trwa. Przebaczyła. Nie została zraniona. Nie odrzuciła nas. Nie oddała zła. Nie przekazała go dalej. Zatrzymała. Jest Miłością zdecydowanie nie taką, którą powszechnie znamy. Tak jest, i to jest istota chrześcijaństwa! Jezus przyjął zło całej ludzkości na siebie (tak jakby rzucony granat zakrył własnym ciałem, sam został przez niego rozerwany tym samym uchronił innych). Ale On ZMARTWYCHWSTAŁ! I daje każdemu Swojego Ducha Św. Można Go przyjąć lub odrzucić... Właśnie taka postawa winna być na co dzień w chrześcijaninie, nie oddawać złem za zło lecz nie być naiwnym i używać rozumu, którym Pan Bóg człowieka obdarzył. Kto przyjmie Ducha Świetego uzyska zdolność do przyjęcia takiej postawy. Staje się to w momencie świadomego przyjęcia chrztu św. (Jeśli chrzest w dzieciństwie - w późniejszym okresie należy uzyskać świadomość, co przynosi mi ten sakrament). O ile lżej żyłoby się na świecie pełnym hipokryzji, kłamstwa i cwaniactwa, gdyby wszyscy ochrzczeni to odkryli i tym żyli. Pozdrawiam naturalwoman! zsoborniki
zsoborniki
|
Śr gru 08, 2010 9:06 |
|
 |
mariolaz
|
nikt- napisał(a): ciężarem którego nie mogę unieść Proszę przeczytać mój wątek - nick - mariolaz. Właśnie dlatego, że ciężko jest unieść własny krzyż, będzie Ci lżej, gdy poniesie go z Tobą sam Pan Jezus. Piszę z własnego doświadczenia. Ofiarowując Mu cierpienia - zamiast krzyczeć, uśmiecham się. wiem, że nie jestem sama. Wiem, że jestem wysłuchiwana! Spróbuj - możesz zyskać bardzo wiele. Z Bogiem
_________________ e-learning tłumaczenie - język angielski korekta tekstu
|
Śr gru 08, 2010 9:31 |
|
 |
mariolaz
|
Bardzo piękne słowa, Synu Człowieczy. Chciałam tylko dodać, że trzeba przede wszystkim zaufać Bogu. To On oczyści i uleczy nasze rany. Bo także ich skutkiem są fizyczne niedomagania. Pytanie prywatne: czytałeś Wyznania św. Augustyna i Księgę godzin Mertona?
|
So gru 11, 2010 12:50 |
|
 |
mariolaz
|
Przepraszam, pomyliłam wątki/posty. Ale podtrzymuję podziw nad Twoimi słowami. Pytania też aktualne Pozdrawiam
|
So gru 11, 2010 12:54 |
|
|
|