Czy bez wiary (w odniesieniu do Boga) można żyć??
Autor |
Wiadomość |
jumik
|
 Re: Czy bez wiary (w odniesieniu do Boga) można żyć??
boom8956 napisał(a): Co w takim razie daje Bóg osobie wierzącej??? (próbuję odnaleźć właściwą odpowiedź na to pytanie i zrozumieć innych, bo ostatnio się trochę pogubiłam) Odpowiedź jest prosta: daje zbawienie, daje siebie samego na wieczność. Chociażby dlatego wiara to nie kwestia "czy (nie)wierząc jest łatwiej żyć tu na Ziemi?", "Czy będę mieć więcej przyjemności/szczęścia tu na Ziemi?", bo to nie o to chodzi (a niewierzący z wierzącym mogą bez końca dyskutować czy łatwiej jest żyj jemu czy drugiej stronie). Życie tu na Ziemi jest drogą do zbawienia, do wyboru Boga (lub odrzucenia Go) na wieczność.
_________________ Piotr Milewski
|
Pn sty 03, 2011 21:19 |
|
|
|
 |
renata155
|
życie z Bogiem..jest najcudowniejszą przygodą życia..przynajmniej dla mnie..a ja lobię przygody 
|
Śr sty 05, 2011 11:57 |
|
 |
kropeczka_ns
|
Boom do pewnego momentu żyć bez Boga jest łatwiej. Postępujesz jak uważasz, nie musisz stosować się do czegoś co Ci nie pasuje , zawsze sobie wytłumaczysz że masz rację (człowiek zawsze potrafi samego siebie usprawiedliwić, nie ma problemu), stosujesz te zasady z którymi się zgadzasz itp. Ale przychodzi taki moment wcześniej czy później i śmiem twierdzić że przychodzi na każdego, kiedy wszystko się wali- może to będzie nieuleczalna choroba, może kalectwo, może utrata kogoś bardzo ważnego i bliskiego, może nałóg czy jeszcze coś innego. I wtedy człowiek nie mając Boga nie ma nic, tylko siebie, jest sam. Łatwo jest mówić "nie obchodzi mnie czy po śmierci coś jest" dopóki nie stoisz sam przed śmiercią. I wtedy tym co ci pozostaje jest mocna wiara i nadzieja że nie jesteś sam, że Bóg na ciebie czeka, że po śmierci przygotował ci rzeczy lepsze niż potrafisz sobie wyobrazić. I jakiekolwiek byłoby twoje cierpienie to nie koniec, życie się na tym nie kończy, pomimo że nic z tego co uzbierałes i osiągnałes ze sobą nie zabierzesz do dostaniesz o wiele wiecej. Polecam ci książkę C.S Lewisa "Rozwód ostateczny". Zresztą to jeden z moich ulubionych autorów. poczytaj o tym co Bóg daje człowiekowi.. 
_________________ Ania
|
Śr sty 05, 2011 13:47 |
|
|
|
 |
tuti
|
Taki moment POWINIEN zajść w życiu każdego człowieka. Moment, który w ewangelicznym chrześcijaństwie nazywany jest nowonarodzeniem (dotyczy to odmiennego od katolickiego zrozumienia 3 rozdz ew Jana), albo nawróceniem. Jest to moment w którym człowiek uświadamia sobie beznadziejność swojej sytuacji (choć może prowadzić całkiem normalne życie) i winę jaka czeka go za grzech, oraz to że nie ma innego ratunku jak tylko Chrystus. A Bóg w swym miłosierdziu przychodzi do człowieka i podnosi go. Sprawia, że zaczynamy nowe życie, życie z Nim. „Jeśliście tylko słyszeli o nim i w nim pouczeni zostali, gdyż prawda jest w Jezusie. Zewleczcie z siebie starego człowieka wraz z jego poprzednim postępowaniem, którego gubią zwodnicze żądze, i odnówcie się w duchu umysłu waszego, a obleczcie się w nowego człowieka, który jest stworzony według Boga w sprawiedliwości i świętości prawdy.” EFEZ. 4,21-24 (BW). „Tak więc, jeśli ktoś jest w Chrystusie, nowym jest stworzeniem; stare przeminęło, oto wszystko stało się nowe.” 2 KOR. 5,17 (BW)
Co do cierpienia, czy pokuszenia Bóg nie pozwoli abyśmy przeżywali więcej ponad to co możemy unieść. "Dotąd nie przyszło na was pokuszenie, które by przekraczało siły ludzkie; lecz Bóg jest wierny i nie dopuści, abyście byli kuszeni ponad siły wasze, ale z pokuszeniem da i wyjście, abyście je mogli znieść. "
_________________ Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11
|
Śr sty 05, 2011 15:19 |
|
 |
tuti
|
Bóg może wykorzystać bodźce pozytywne, czemu nie! Ile to razy słyszałam świadectwa małżeństw, które modliły się po raz pierwszy szczerze, wtedy gdy prosiły Boga o potomka i On dał im go. I to był początek ich nowego życia w Chrystusie! Nie do końca zgadzam się z wypowiedzią kropeczka_ns, dlatego nie będę się do tego odnosić. Wcale nie uważam, że taki dramatyczny upadek może czy nawet <o zgrozo> musi przyjść na każdego. To chodzi o to, że człowiek uświadamia sobie wielkość Boga i swoją nikłość wobec niego, równocześnie uświadamiając sobie - "szukajcie królestwa Bożego a wszystko inne będzie wam dane" - wielką tajemnice odpuszczenia grzechów i obietnic, które za tym idą. A więc czują wielką radość.
Aha co do tej historii z bluzką, zapomniałam o najważniejszym. Gdy tak sobie uświadomisz, że jest ona brudna zaraz pojawia się ktoś z zupełnie nową o wiele ładniejszą, i daje ci ją zupełnie darmo:)
_________________ Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11
|
Śr sty 05, 2011 16:16 |
|
|
|
 |
jumik
|
Dyskusję na najogólniejszym poziomie (z różnych punktów widzenia - także ateistycznego) przeniosłem w całości do działu "Wierzyć, nie wierzyć", natomiast w tym dziale kontynuujmy temat na gruncie chrześcijańskim. jumik
|
Cz sty 06, 2011 19:16 |
|
 |
aquarella
|
tuti napisał(a): Można żyć bez Boga, ale takie życie jest suche i bezsensowne. Nie zgodzę się. Uważasz, że to, co ateiści robią dobrego, jest suche i bezsensowne? Ich miłość jest bezsensowna? Może mi jeszcze powiesz, że życie takiego np. dr Religi nie miało sensu ani celu? Człowiek uratował wiele istnień ludzkich, a ty podsumowujesz jego dzieło słowem "bezsensowne", kto nam dał prawo, aby oceniać sens życia innych ludzi???? Skąd się w ateistach bierze miłość? Nie wiecie??? Z serca, z duszy, z człowieczeństwa. Myślicie, że z innego miejsca niż u katolików? Kto was na katechezie uczył????
|
Pn kwi 18, 2011 11:35 |
|
 |
Asparagus
|
kropeczka_ns napisał(a): Ale przychodzi taki moment wcześniej czy później i śmiem twierdzić że przychodzi na każdego, kiedy wszystko się wali- może to będzie nieuleczalna choroba, może kalectwo, może utrata kogoś bardzo ważnego i bliskiego, może nałóg czy jeszcze coś innego. I wtedy człowiek nie mając Boga nie ma nic, tylko siebie, jest sam. Łatwo jest mówić "nie obchodzi mnie czy po śmierci coś jest" dopóki nie stoisz sam przed śmiercią. I wtedy tym co ci pozostaje jest mocna wiara i nadzieja że nie jesteś sam, że Bóg na ciebie czeka, że po śmierci przygotował ci rzeczy lepsze niż potrafisz sobie wyobrazić. I jakiekolwiek byłoby twoje cierpienie to nie koniec, życie się na tym nie kończy, pomimo że nic z tego co uzbierałes i osiągnałes ze sobą nie zabierzesz do dostaniesz o wiele wiecej. Z tego co piszesz można wysnuć dwa wnioski: 1. Boga potrzebują osoby słabe psychicznie, które nie mogą sobie poradzić z problemami. 2. Wiara w Boga jest interesowna, bo chcemy sobie zrekompensować cierpienia za życia, szczęściem po śmierci.
|
Pn kwi 18, 2011 11:55 |
|
|
|