Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 18, 2025 14:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Antyterroryści staną z puszkami na ulicach 
Autor Wiadomość
Post Re: Antyterroryści staną z puszkami na ulicach
osiris napisał(a):
Piszę o tym na innym wątku.
Jak żeście się pchali do polityki to teraz róbta co chceta ale ma być porządek i normalność.
Do władzy nie bierze się z łapanki.
Wpierw podczas kampanii obiecują gruszki na wierzbie a potem zesr.......... się bieda i płacze czekając na cud.

osiris, a ja to przepraszam kim jestem w rzadzie? PiS mial swoja szanse i co z nia zrobil? Moze chociaz sluzbe zdrowia uleczyl, KRUS rozwiazal i 3 mln mieszkan zbudowal? Nie? To z czym ty do ludzi? Jezeli nawet PiSowi sie nie udalo .....

Mi sie WOSP podoba, chocby dlatego, ze ludzie robia cos wspolnie dla siebie i innych. I nie narzekam.
A czegos lepszego, co ludziom konkretnie pomaga bez wzgledu na wyznanie, kolor skory i zasobnosc kasy, to w Polsce jeszcze nikt nie wymyslil. I to na taka skale i jeszcze z uczciwym rozliczeniem. Mozesz to czyms przebic?
Tylko narzekac potraficie...

Śr sty 12, 2011 16:26
Cytuj:
osiris, a ja to przepraszam kim jestem w rzadzie? PiS mial swoja szanse i co z nia zrobil? Moze chociaz sluzbe zdrowia uleczyl, KRUS rozwiazal i 3 mln mieszkan zbudowal? Nie? To z czym ty do ludzi? Jezeli nawet PiSowi sie nie udalo .....

Mnie nie interesuje czy PiS, PO, SLD.............. etc. bo to nie wątek polityczny choć ociera się o niego.
Jak się chłopie bierzesz do polityki to rób porządek a nie zajmuj sie ciepłymi posadkami dla rodziny.
Tu jest pies pogrzebany.
Nie można promować nienormalności i jeszcze ją zabetonować a potem robić ściepę narodową na sprzęt medyczny dla dzieci tłumacząc ten absurd że u nas jest nienormalnie co jest normalne.

Śr sty 12, 2011 19:02
osiris napisał(a):
Cytuj:

Mnie nie interesuje czy PiS, PO, SLD.............. etc. bo to nie wątek polityczny choć ociera się o niego.
Jak się chłopie bierzesz do polityki to rób porządek a nie zajmuj sie ciepłymi posadkami dla rodziny.
Tu jest pies pogrzebany.
Nie można promować nienormalności i jeszcze ją zabetonować a potem robić ściepę narodową na sprzęt medyczny dla dzieci tłumacząc ten absurd że u nas jest nienormalnie co jest normalne.

Lepiej zabetonować i obojętnie patrzeć na zgony, kalectwa dzieci...a co władza do d...y, to usprawiedliwia nic nierobienie.

Śr sty 12, 2011 19:58
Cytuj:
Lepiej zabetonować i obojętnie patrzeć na zgony, kalectwa dzieci...a co władza do d...y, to usprawiedliwia nic nierobienie.

Rozumiem że ta konstatacja kierowana jest do siebie samej?

Śr sty 12, 2011 20:16

Czyli co, Osiris, Twoim zdaniem lepiej nic nie robić, zakazać WOŚPów i patrzeć dalej, jak zdycha służba zdrowia i chorzy mogą co najwyżej na gwiazdkę z nieba przysłowiową liczyć?

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr sty 12, 2011 20:44
Zobacz profil WWW
Post Re:
ToMu napisał(a):
Czyli co, Osiris, Twoim zdaniem lepiej nic nie robić, zakazać WOŚPów i patrzeć dalej, jak zdycha służba zdrowia i chorzy mogą co najwyżej na gwiazdkę z nieba przysłowiową liczyć?

Widać że nic nie przeczytałeś z tego wątku bo nie wiem z czego tak dziwne wnioski wysuwasz, ale nie mam zamiaru się powtarzać bez końca więc nie podpieraj się "moim zdaniem", bo to Twoje zdanie.

Śr sty 12, 2011 20:51

kamala napisał(a):
No tak. Czyli bez WOSPu szpitale byly pelne sprzetu, medycyna dzialal na poziomie USA, a WOSP to zepsul.
I ty jestes za liberalizmem?
Ja jestem za skutecznoscia i dobrowolnoscia. Do datkow na WOSP wlasnie nikt ciebie nie przymusza. W szpitalu zawsze mozesz powiedziec: nie chcesz tego, co tu stoi z WOSP i kupisz to sobie sam.

Każdy podatnik wspiera WOŚP. Jesteś chyba na tyle rozumna ,że to pojmujesz. Podatki powinny iść na inne cele aniżeli wspieranie prywatnej działalności pana Owsiaka.
On celowo zasłania się chorymi dziećmi. Każdego swojego przeciwnika kreuje się na kogoś kto co najmniej odpiera im życie. Ciężko się przed tym obronić.

A szpitale publiczny mają obowiązek leczyć każdego kto jest ubezpieczony lub zapłaci. Nikomu żadnej łaski nie robi. Twierdzenie o rezygnacji z używania sprzętu WOŚP są niedorzeczne. Jeśli ta organizacja daje coś publicznemu szpitalowi to musi się liczyć ,że będą z niego korzystały osoby niepopierające WOŚP.
To tak jakby państwo uznało ,że opozycja polityczna nie ma prawa korzystać z dróg zbudowanych przez obecny rząd.

kamala napisał(a):
Przyznaje, ze mi to nie przeszkadza: kazdy zyje z tego (a przynajmniej powinien), gdzie pracuje. "Godzien jest robotnik strawy swojej".
Kiedy mialby to niby robic? Po godzinach? A ty kradniesz, czy pracujesz, zeby z tego zyc?

Istnieje pewna granica przyzwoitości. Owsiak już dawno wypaczył sens działalności charytatywnej. To on jest jej bohaterem , a nie osoby na które zbiera.

Sam przystanek Woodstock dowodzi jego obłudy. Zaprasza tam osoby , których poglądy łagodnie mówiąc są niezbyt przyjazne dzieciom dla których zbiera - proaborcyjne.

http://rock.megastacja.net/przystanek-w ... stock.html

kamala napisał(a):
To chyba ty nie dostrzegasz sprawy w szerszym wymiarze. Prezentujesz dosyc naiwna wiare w ludzki rozsadek. Mozliwe, ze czesc jest przezornych i w sytuacji kiedy liberalizm by wszystko sprywatyzowal, lacznie ze szkolnictwem, ty bys sie zalapal i na dobra prace i pomyslabys o przyszlosci. Ci z gorsza praca musieliby myslec tylko o terazniejszosci. A ci bez pracy - umierac.

Ustrój który zapewnia wszystkim pracę zwie się niewolnictwo.Za to zapewniam cię ,że bezrobocie będzie niższe w liberalnym ustroju.
To pomoc socjalna generuje bezrobotnych. Menelstwo klepie dzieciaki jak króliki , żłopią wódę , a pracy nie podejmą , co by czasem nie odebrali zasiłków na dzieci. Oczywiście w TV drą się w niebo głosy - dajcie ! Pieniądze dla tej hołoty zabiera się uczciwie pracującym ludziom. Przez co mogą oni kupić mniej towarów i usług , tworząc w ten sposób miejsca pracy.

Pomagając prywatnie przynajmniej wiesz komu pomagasz, czy to prawdziwie biedna osoba. Czy jest zwyczajnie leniwa na podjęcie pracy.

kamala napisał(a):
ak, tak. A ci biedni z XIX i XX wieku to byli biedni, bo kto ich obciazal? Pracowali 2 razy tyle co my dzis, zyli w nedzy, ale byli szczesliwi? Bo bez "obciazen od panstwa"?

Weź nie opowiadaj propagandy rodem z PRL. Każda lewacka rewolucja w trosce o prawa robotnika i chłopa prędzej czy później obracała się przeciwko nim samym. Przynosząc jeszcze większe obciążenia aniżeli sprzed rewolucji.

Francuzi walczący o równość , wolność i braterstwo dostali gilotynę. A potem rządy Napoleona jeszcze większego tyrana aniżeli Ludwik XVI. Wywołał on potem wojną na skalę kontynentu.

Rosjanie omamieni nowym jutrem komunistycznym. Dostali kolektywizacje , głód , gułagi , wojnę domową itd. Tych co naprawdę wierzyli w ustrój komunistyczny leczono 9 mm pociskiem ołowianym , lekkie przypadki wysyłano na Syberię.

Niemcom pewien kapral obiecał zlikwidowanie bezrobocia i ukaranie tych co są przyczyną ich nieszczęścia. Ceną był wybuch II WŚ.

kamala napisał(a):
A co to ma do socjalizmu? Bo w Ameryce nie musisz sie meldowac? Dla mnie to kwestia korektury nonsensow prawa, a nie kompletny demontaz panstwa jakie jest.

Ma , bo władza socjalistyczna bardzo się interesuje gdzie mieszkasz , z kim, co masz , ile zarabiasz , co wyznajesz. Normalnego państwa nie powinno to obchodzić.

kamala napisał(a):
Owszem, czesc jest zaradna i tym nawet socjalizm ni ezaszkodzil Ale istnieje tez znaczna czesc spoleczenstwa, ktora nie jest az tak zaradna, zdolna, zdrowa i inteligentna, zeby sobie poradzic w warunkach wolnej amerykanki a jeszcze zadbac o przyszlosc

Świat opiera się na równowadze. Musi istnieć jakaś selekcja na świecie , inaczej nie starczy dla wszystkich miejsca i surowców. Może te mechanizmy , które te regulują nie są zawsze moralnie dobre ,ale nie można negować ich istnienia.
To głównie dzięki temu złowieszczemu kapitalizmowi USA stały się światowym mocarstwem. Socjalizm prowadzi do upadku. ZSRR upadł bez żadnej wojny.

kamala napisał(a):
Albo glupi urzednik pozwoli im budowac tam, gdzie nie wolno. Jeden taki w TV mowil podczas ostatniej powodzi : chcieli sie tam budowac, to dlaczego mialem im zabronic? Doskonaly wprost przyklad na twoj argument, ze ludzie sa rozsadni i sami wiedza lepiej, co dla nich jest dobre.

W wolnym kraju, jak ktoś chce to może sobie postawić domek na terenie zalewowym. Na swoje ryzyko. Urzędnik ma go tylko o nim ostrzec. A nie zabraniać mu tam się osiedlać. Oczywiście osadnik nie ma powinien wtedy wyciągać ręce po państwowe.

Śr sty 12, 2011 21:31
ashkel86 napisał(a):
Każdy podatnik wspiera WOŚP. Jesteś chyba na tyle rozumna ,że to pojmujesz. Podatki powinny iść na inne cele aniżeli wspieranie prywatnej działalności pana Owsiaka.
On celowo zasłania się chorymi dziećmi. Każdego swojego przeciwnika kreuje się na kogoś kto co najmniej odpiera im życie. Ciężko się przed tym obronić.

A ty chyba nie jestes dzieckiem i widzisz, ze to co "powinno" nie dziala?
Masz do wyboru: czekac na rzad-cud, ktory nie bedzie sie na nic ogladal i zrobi porzadek jak Balcerowicz na poczatku lat dziewiecdziesiatych, a do tego czasu moze umrzesz, albo wziac sprawy we wlasne rece, jak to demokracja powinna i zrobic przynajmniej troche porzadku samemu. Tam gdzie mozesz.
Czekanie na rzad-cud, to tez pozostalosc socjalizmu: "ci u gory powinni". Demokracja to wladza w rece ludu, czyli lud nie tylko wymaga ale i robi tez sam.

To uwaga takze do komunisty-osirisa.
ashkel86 napisał(a):
A szpitale publiczny mają obowiązek leczyć każdego kto jest ubezpieczony lub zapłaci. Nikomu żadnej łaski nie robi. Twierdzenie o rezygnacji z używania sprzętu WOŚP są niedorzeczne. Jeśli ta organizacja daje coś publicznemu szpitalowi to musi się liczyć ,że będą z niego korzystały osoby niepopierające WOŚP.

Co szpitale powinny, to tez juz dawno chcialabym zrozumiec. Niewatpliwie masz racje: powinny leczyc wszystkich. Pytanie na jakim poziomie. Czyli kazdego przyjmujemy, kazdy dostaje lozko, jak ma ubezpieczenie to na sali, jak nie ma to na korytarzu? A jezeli NFZ, ktory powinien placic za kazdego pacjenta przestaje placic, to my wszystkich na korytarz i jedzenie tylko za wlasne pieniadze?

Caly system ubezpieczen w Polsce jest do niczego, bo lekarz "musi" leczyc, ale NFZ nie musi mu zaplacic. Czyli w lancuchu zawsze sie znajdzie kapitalista, ktory powie (jak ty zreszta o Kosciele): wy to musicie, a ja to moge. I wszystko sie wali.
Dlatego ja uwazam, ze wszystkie inicjatywy, ktore ten lancuch omijaja, sa dobre.
Ja uwazam, ze powinien byc "koszyk podstawowy" ratujacy zycie, a reszta to luksusy prywatne, za ktore mozna placic samemu, albo miec prywatne ubezpieczenie. I nie wiem dlaczego wszystkie ekipy tak strasznie sie bronia przed dopuszczeniem tego systemu legalnie? No moze ostatnie prywatyzacje szpitali to pierwsze jaskolki...

ashkel86 napisał(a):
Istnieje pewna granica przyzwoitości. Owsiak już dawno wypaczył sens działalności charytatywnej. To on jest jej bohaterem , a nie osoby na które zbiera.

Sam przystanek Woodstock dowodzi jego obłudy. Zaprasza tam osoby , których poglądy łagodnie mówiąc są niezbyt przyjazne dzieciom dla których zbiera - proaborcyjne.

To ty tak uwazasz. Czyli Owsiak zbiera na siebie i nikt tego do tej pory poza toba niezobaczyl? A co on z tego ma, ze raz w roku jeden dzien sie wykancza? A reszte roku ciezko haruje rozliczajac jeden WOSP i przygotowujac drugi? Moze sie z nim zamienisz?
Ja uwazam, ze to zaden cymes taka praca, ktora on robi i dopoki ofiarodawcom to nie przeszkadza, to w czym problem? To jak z RM. Jak ludzie przestana dawac to i Radio i o.Rydzyk upadna.

ashkel86 napisał(a):
Ustrój który zapewnia wszystkim pracę zwie się niewolnictwo.Za to zapewniam cię ,że bezrobocie będzie niższe w liberalnym ustroju.
To pomoc socjalna generuje bezrobotnych. Menelstwo klepie dzieciaki jak króliki , żłopią wódę , a pracy nie podejmą , co by czasem nie odebrali zasiłków na dzieci.

Rozumiem: wg ciebie w takiej Afryce to sami menele, bo maja duzo dzieci? Czy tam moze nie, bo im panstwo nie pomaga?
ashkel86 napisał(a):
Weź nie opowiadaj propagandy rodem z PRL. Każda lewacka rewolucja w trosce o prawa robotnika i chłopa prędzej czy później obracała się przeciwko nim samym. Przynosząc jeszcze większe obciążenia aniżeli sprzed rewolucji.

Ja to wiem. Ale zdeterminowani ludzie bez szansy na poprawe bytu nie mysla tak jak ty. Bo by zadnych rewolucji nie bylo.
Ty ciagle mowisz z pozycji wyksztalconego na koszt podatnika czlowieka, ktory napchany wiedza wie, jak to 200 lat temu ludzie powinni. Wtedy tez niektorzy wiedzieli, a masy i tak robily co innego. Pewnie w zalozeniu, ze juz gorzej byc nie moze. Jak widac moglo i to jest nasza szansa, ze wystarczajaco duzo ludzi o tym pamieta. Kiedy wprowadzisz dziki kapitalizm- przepraszam liberalizm, to jednak ilosc osob bez wyksztalcenia a wiec i bez pamieci historycznej moze wzrosnac. I wtedy sie boj.

ashkel86 napisał(a):
Świat opiera się na równowadze. Musi istnieć jakaś selekcja na świecie , inaczej nie starczy dla wszystkich miejsca i surowców. Może te mechanizmy , które te regulują nie są zawsze moralnie dobre ,ale nie można negować ich istnienia.

Czyli nalezy je popierac i dazyc do ich wzmocnienia? Domyslam sie, ze nie jestes chrzescijaninem?
ashkel86 napisał(a):
W wolnym kraju, jak ktoś chce to może sobie postawić domek na terenie zalewowym. Na swoje ryzyko. Urzędnik ma go tylko o nim ostrzec. A nie zabraniać mu tam się osiedlać. Oczywiście osadnik nie ma powinien wtedy wyciągać ręce po państwowe.

A tu sie zgodze.
Tyle, ze z duza iloscia bezdomnych, tez spokoju spolecznego miec nie bedziesz.

Ja mam wrazenie, ze twoj liberalizm to tak jak wyobrazenia ludzi o tym, czym bedzie komunizm: swiat zostanie dla nas jak do tej pory, tylke ze to my bedziemy rzadzic i my bedziemy bogaci. Ale dzialac wszystko bedzie tak samo albo lepiej: szkoly, szpitale, praca dla (prawie) wszystkich i za dobre pieniadze, a nam nigdy sie noga nie powinie (choroba, katastrofa, bezrobocie, wypadek).

Taka naiwna wiara w liberalizm-cud. No tak, tego jeszcze nie przerabialismy w tak czystej postaci, wiec mozna sobie wierzyc w niego, jak ludzie, o ktorych pisales przedtem w rewolucje i komunizm. I ty twierdzisz, ze czegos sie nauczyles z historii....

Cz sty 13, 2011 8:18

kamala napisał(a):
A ty chyba nie jestes dzieckiem i widzisz, ze to co "powinno" nie dziala?
Masz do wyboru: czekac na rzad-cud, ktory nie bedzie sie na nic ogladal i zrobi porzadek jak Balcerowicz na poczatku lat dziewiecdziesiatych, a do tego czasu moze umrzesz, albo wziac sprawy we wlasne rece, jak to demokracja powinna i zrobic przynajmniej troche porzadku samemu. Tam gdzie mozesz.
Czekanie na rzad-cud, to tez pozostalosc socjalizmu: "ci u gory powinni". Demokracja to wladza w rece ludu, czyli lud nie tylko wymaga ale i robi tez sam.

Sporo ludzi chciałoby wziąć sprawy w swoje ręce. Niestety koszty licencji ,zezwoleń, pozwoleń od państwa im to uniemożliwiają. Bezdomna babcia chcąca jakoś zarobić na życie sprzedając czosnek na ulicy , jest ścigana przez Straż Miejską niczym bandyta. Podobnie muzyk jest zmuszany płacić haracz na rzecz ZAIKS.
Innym absurdem jest np. licencja na taxi. W normalnym kraju masz samochód , zgłaszasz działalność , wywieszasz cennik i już pracujesz. W socjalizmie to musisz mieć jakieś kursy do przewozu osób , wykupywać licencje itp.

Odnośnie tej demokracji. Wyobraź sobie ,że na PO dużo ludzi głosowało jako na partię liberalną. Niestety nasza demokracja nie posiada żadnych mechanizmów przeciwko politykom nie realizującym swojego programu.

kamala napisał(a):
Co szpitale powinny, to tez juz dawno chcialabym zrozumiec. Niewatpliwie masz racje: powinny leczyc wszystkich. Pytanie na jakim poziomie. Czyli kazdego przyjmujemy, kazdy dostaje lozko, jak ma ubezpieczenie to na sali, jak nie ma to na korytarzu? A jezeli NFZ, ktory powinien placic za kazdego pacjenta przestaje placic, to my wszystkich na korytarz i jedzenie tylko za wlasne pieniadze?

Poziom się podwyższy , przede wszystkim wymiecie z kolejek staczy , których jedynym zajęciem jest odwiedzenie lekarza ,bo im się nudzi. Ponadto , jeśli wizyta będzie płatna to przestaną przychodzić do lekarzy , w trakcie ich godzin pracy, przedstawiciele firm medycznych.
Szpital przestanie być również formą wypoczynku , ani przechowalnią starszych osób.

A nieubezpieczonych traktuje się tak samo w szpitalu , jedyna różnica polega na tym ,że taka osoba musi zapłacić. Tylko NFZ powoduje ,iż cena jest wysoka ,bo odgórnie ustala ich wysokość.
Jak historia uczy ceny ustalane sztywno , nie pomagają ,ale wręcz szkodzą.

kamala napisał(a):
Caly system ubezpieczen w Polsce jest do niczego, bo lekarz "musi" leczyc, ale NFZ nie musi mu zaplacic. Czyli w lancuchu zawsze sie znajdzie kapitalista, ktory powie (jak ty zreszta o Kosciele): wy to musicie, a ja to moge. I wszystko sie wali.

Brak państwowego bata zwanym NFZ usunie ten "przymus" pracy za darmo. Lekarze będą musieli się zajmować leczeniem , bo to ich sposób na życie. Samych bogatych nie będą wstanie leczyć ,bo jest ich zbyt mało.

kamala napisał(a):
Ja uwazam, ze powinien byc "koszyk podstawowy" ratujacy zycie, a reszta to luksusy prywatne, za ktore mozna placic samemu, albo miec prywatne ubezpieczenie. I nie wiem dlaczego wszystkie ekipy tak strasznie sie bronia przed dopuszczeniem tego systemu legalnie? No moze ostatnie prywatyzacje szpitali to pierwsze jaskolki...

A co powiesz na nast. problem. Masz chorego ,któremu uratowanie życia będzie kosztowało 50 miliardów złotych ,bo tyle kosztuje odpowiedni lek. Coś takiego też uznasz za świadczenie jakie włączysz do "koszyka podstawowego" ? W końcu to jak najbardziej ratowanie życia.

Moim celem jest wykazanie ,że życie nie jest bezcenne. Jest jakaś granica po przekroczeniu , której ratowanie kogoś naraża na utratę życia znacznie większą liczbę osób , aniżeli jedna. Jak dasz te 50 miliardów na jedną osobę, to automatycznie zabierasz te pieniądze setkom tysięcy innym , którym wystarczy kilkaset złotych.
Religia chrześcijańska na powyższej teorii się opiera. Jezus oddał życie , bo wiedział ,że koszt nie poświęcenia poniesie cała ludzkość. Podobnie męczennicy nie twierdzili ,że życie jest bezcenne. I chcąc ratować skórę wyrzekli się swojej wiary. Gdyby tak robili nikt tą wiarą nie zaprzątałby sobie głowy , bo musiałaby być jakaś tandetna skoro lepiej ocalić życie ,aniżeli za nią zginąć.

kamala napisał(a):
To ty tak uwazasz. Czyli Owsiak zbiera na siebie i nikt tego do tej pory poza toba niezobaczyl? A co on z tego ma, ze raz w roku jeden dzien sie wykancza? A reszte roku ciezko haruje rozliczajac jeden WOSP i przygotowujac drugi? Moze sie z nim zamienisz?
Ja uwazam, ze to zaden cymes taka praca, ktora on robi i dopoki ofiarodawcom to nie przeszkadza, to w czym problem? To jak z RM. Jak ludzie przestana dawac to i Radio i o.Rydzyk upadna.

Zobaczyli, zobaczyli kamalo. Tylko jak mówiłem kreuje się ich na potworów , którzy nie chcą wspierać szczytnego celu.
Spójrz chociażby na to jak zachowuje się gdy ktoś mu odmawia.
http://wiadomosci.onet.pl/raporty/wielk ... omosc.html

"Apeluję do wszystkich obywateli tego kraju, aby wstrzymali przekazywanie jakichkolwiek opłat za instytucję, która nie realizuje swoich podstawowych zadań - czytamy w liście"

Ten człowiek nie przyjmuje odmowy. WOŚP wg. niego to pełnienie misji publicznej. Mało tego jawnie wzywa Polaków do niepłacenia abonamentu. A parę miesięcy później występuje w TVP2 jak gdyby nigdy nic.

kamala napisał(a):
Rozumiem: wg ciebie w takiej Afryce to sami menele, bo maja duzo dzieci? Czy tam moze nie, bo im panstwo nie pomaga?

A ile lat trwa ta pomoc dla Afryki ? Bardzo długo, jak na mój gust o wiele za długo. Tamtejsi mieszkańcy nigdy nie wezmą się do roboty jak świat będzie im wszystko dawać. Jak potrafią toczyć ze sobą plemienne wojny to niech potem nie wołają o pomoc.
Ta żywność czy sprzęt i tak trafiają w większości do miejscowych watażków.

kamala napisał(a):
Ja to wiem. Ale zdeterminowani ludzie bez szansy na poprawe bytu nie mysla tak jak ty. Bo by zadnych rewolucji nie bylo.
Ty ciagle mowisz z pozycji wyksztalconego na koszt podatnika czlowieka, ktory napchany wiedza wie, jak to 200 lat temu ludzie powinni. Wtedy tez niektorzy wiedzieli, a masy i tak robily co innego. Pewnie w zalozeniu, ze juz gorzej byc nie moze. Jak widac moglo i to jest nasza szansa, ze wystarczajaco duzo ludzi o tym pamieta. Kiedy wprowadzisz dziki kapitalizm- przepraszam liberalizm, to jednak ilosc osob bez wyksztalcenia a wiec i bez pamieci historycznej moze wzrosnac. I wtedy sie boj.

Ci zdeterminowani ludzie to mniejszość. Rewolucję wywoływała banda cwaniaków , która chciała ograbić cudze majątki.
Odnośnie tego wykształcenia na koszt podatnika. Państwowa szkoła rzadko ma podłoże czysto merytoryczne. Przeważnie ma jakiś podtekst ideologiczny. Państwo może nałożyć obowiązek na ciebie posyłania dziecka na zajęcia o tematyce np. takiej .....
http://wiadomosci.wp.pl/kat,9911,title, ... caid=1b995

Wyobraź sobie też ,że bez formalnego chodzenia do szkoły można umieć czytać i pisać, wynajdywać wynalazki , pisać książki, obsługiwać maszyny.
Rodzicom musi się chcieć dziecko uczyć lub posyłać do szkoły. Jak są zainteresowani piciem piwa i leżeniem na kanapie , cóż ich strata.

kamala napisał(a):
Ja mam wrazenie, ze twoj liberalizm to tak jak wyobrazenia ludzi o tym, czym bedzie komunizm: swiat zostanie dla nas jak do tej pory, tylke ze to my bedziemy rzadzic i my bedziemy bogaci. Ale dzialac wszystko bedzie tak samo albo lepiej: szkoly, szpitale, praca dla (prawie) wszystkich i za dobre pieniadze, a nam nigdy sie noga nie powinie (choroba, katastrofa, bezrobocie, wypadek).

Od pomocy w trudnych sytuacjach była rodzina. Dlatego dzisiaj się z nią usilnie walczy ,aby ją rozbić.Sierotami zajmowało się państwo. To jedyny wyjątek. Ale i tu dąży się do oddawania tych dzieci w prywatne ręce.
Odnośnie całej reszty wypadków. Od tego wymyślono ubezpieczenia ( te prawdziwe) , nie farsa zwana ubezpieczeniami społecznymi.

kamala napisał(a):
Taka naiwna wiara w liberalizm-cud. No tak, tego jeszcze nie przerabialismy w tak czystej postaci, wiec mozna sobie wierzyc w niego, jak ludzie, o ktorych pisales przedtem w rewolucje i komunizm. I ty twierdzisz, ze czegos sie nauczyles z historii....

Liberalizm nie jest cudownym środkiem , ani nie obiecuje utopii jak komunizm. Tylko systemem , gdzie masz dużą wolność do działania. Pracujesz przede wszystkim na siebie i to ty decydujesz na co pójdą twoje pieniądze. Rola państwa jest ograniczona do minimum.

Pt sty 14, 2011 12:42

ashkel86 napisał(a):
Rola państwa jest ograniczona do minimum.

Jestem bardzo ciekawy, jak Ty rozumiesz rolę państwa - po co ono jest, jeśli na każdym kroku, ci co je reprezentują zawsze twierdzą, że nie mają prawie na nic (na prawie każdą dziedzinę życia społecznego) wpływu. Stąd akcyjność...samopomoc i radźcie sobie samemu!

zsoborniki

Pt sty 14, 2011 17:51
Obecnie rolę państwa postrzegam tak jak to chcą nam uzmysłowić rządzący czyli na tym aby zdzierać z nas podatki nie dając w zamian nic.
Płacimy wszelakie składki a wmawia się nam (i poucza) że mamy jeszcze na emerytury zbierać sobie dodatkowo oddzielnie na II, III jeszcze może IV filar a jak będzie potrzeba to rząd skasuje nam jednym ruchem te oszczędności w ramach łatania dziury budżetowej (następnej)
Płacimy składki zdrowotne a wmawia nam się że mamy dopłacać do leczenia a najlepiej żebyśmy się jeszcze dodatkowo ubezpieczyli na leczenie bo i tak urzędnicy (np. NFZ) przejedzą nasze składki.
Wychodzi więc na to że VAT, akcyza, składki zdrowotne, rentowe i emerytalne plus nie wiem co jeszcze idzie na armie urzędników a obywatel ma kombinować jak się i za co leczyć i za co żyć na emeryturze.
Choć problem emerytur można jednym pociągnięciem zlikwidować przedłużając okres pracy dla wszystkich do 70 roku życia i po sprawie. (już widzę te szczerbate pielęgniarki w szpitalu chodzące o kulach)
Niedługo chyba WOŚP będzie zbierać parę razy do roku np. na budowę dróg i dofinansowanie kolei, bo rząd stwierdzi że wszystko co ściągają z ludzi wyparowało i potrzebna jest ogólnopolska ściepa.
A kolejne próby niby redukcji armii urzędniczej skutecznie zastopuje pański i ludzki Prezydent.

Pt sty 14, 2011 18:12

zsoborniki napisał(a):
Jestem bardzo ciekawy, jak Ty rozumiesz rolę państwa - po co ono jest, jeśli na każdym kroku, ci co je reprezentują zawsze twierdzą, że nie mają prawie na nic (na prawie każdą dziedzinę życia społecznego) wpływu. Stąd akcyjność...samopomoc i radźcie sobie samemu!

Państwo powinno wrócić do swojej pierwotnej roli.
Czyli przede wszystkim zapewnienia bezpieczeństwa obywatelom. Państwowe byłoby wojsko, policja oraz sądy. W cywilizowanym kapitalizmie , nie anarchokapitalizmie musi istnieć neutralny (państwowy) rozjemca. Jak podpiszesz umowę z prywatnym podmiotem , a on się z odmówi jej realizacji. To masz możliwość zaskarżenia go do sądu. Postanowienia sądu musi ktoś egzekwować czyli policja. A wojsko będzie jak zawsze od obrony kraju.

Z pewnością infrastruktura drogowa też powinna być publiczna. Chcąc uniknąć sytuacji paraliżu komunikacyjnego jak określony podmiot wykupi sobie kawałek drogi i postawi tam szlaban. Oczywiście na prywatnym terenie można by jak najbardziej budować drogi. Jednak skorzystanie z nich byłoby dobrowolnie , a nie wynikające z konieczności.

Inną kwestią jakiej nie da się sprywatyzować są stosunki dyplomatyczne z zagranicą. Jakiś personel dyplomatyczny będzie konieczny.

Resztę czynności mogą świadczyć prywatne podmioty wybrane w przetargach (jawnych i publicznych).

Pt sty 14, 2011 19:17
Cytuj:
Resztę czynności mogą świadczyć prywatne podmioty wybrane w przetargach

Właśnie prywatny podmiot (mający umowę z NFZ) wypisał mi jakie badania mam przeprowadzić i okazało się że nie podpisał z żadnym laboratorium umowy więc musiałem wybulić prawie stówę na te badania.
Teoria z praktyką przegrywa w Polsce na każdym froncie.

Pt sty 14, 2011 22:36

osiris napisał(a):
Cytuj:
Resztę czynności mogą świadczyć prywatne podmioty wybrane w przetargach

Właśnie prywatny podmiot (mający umowę z NFZ) wypisał mi jakie badania mam przeprowadzić i okazało się że nie podpisał z żadnym laboratorium umowy więc musiałem wybulić prawie stówę na te badania.
Teoria z praktyką przegrywa w Polsce na każdym froncie.

No i w czym problem? Usługa została wykonana, tak?

Musiałeś za nią płacić - faktycznie, oburzające. Wydaje ci się, że w publicznych podmiotach dostajesz cokolwiek za darmo? Doskonale wiesz, że nie.

So sty 15, 2011 14:31
Cytuj:
Wydaje ci się, że w publicznych podmiotach dostajesz cokolwiek za darmo?

Mylisz pojęcia.
Nie za darmo tylko nieodpłatnie.
Za darmo to nic nie mamy ponieważ wszelkie świadczenia opłacane są z naszych podatków i składek, więc generalnie jest to fikcja.
Jest zawarta umowa społeczna że wszyscy płacimy a potrzebujący ubezpieczeni nieodpłatnie otrzymują świadczenia zdrowotne, ale jak się okazało, umowa ta jest łamana.

Cytuj:
Musiałeś za nią płacić - faktycznie, oburzające.

Zgadza się - jest to oburzające, ale obecnie nic mnie nie zdziwi i dlatego wyrażam protest w stosunku do prywatyzacji służby zdrowia bo tego typu sytuacje gdzie pacjent powinien dostać nieodpłatne świadczenie a okaże się że jednak zapłaci będą nagminne.
Popatrzmy jak to działa w stomatologii ( na NFZ) gdzie - już teraz - część usług jest bezpłatna a część płatna.
Po prywatyzacji SZ okaże się że współpłacenie zostanie wprowadzone kuchennymi drzwiami i podzieli się świadczenia płatne i bezpłatne (vide koszyk usług gwarantowanych)
To są pierwsze przymiarki do złamania umowy społecznej.
Doprowadzi to w końcu do tego że płacąc składkę zdrowotną i tak będziemy dopłacać do leczenia.

So sty 15, 2011 15:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona