Autor |
Wiadomość |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
 Re: pewność siebie
Login2 napisał(a): Czyli nie wolno powiedzieć chamowi, że jest chamem, a złodziejowi, że jest złodziejem. Wypada na to, że nie wolno powiedzieć nic złego o nikim. Dobrze mówię Angella_S ?
Czy prostak jest prostakiem ? Czy jak ktoś powie prostakowi, że jest prostakiem, to sam stanie się prostakiem ? Wyzywanie od prostaków to nic więcej jak tylko cheć poczucia sie lepiej przez osobę która takie sady wydaję: cos na zasadzie: "ludzi mozna podzielić na trzy kategorie -madrych -przecietniaków -idiotów ale ja oczywiście jestem ten mądry". co oczywiście nie zmienia faktu ze niektórzy sa mądrzy a inni po prostu głupi. Tyle że normalny człowiek nie zwraca na to uwagii, nie skupia sie na czyiś brakach... co wiecej normalny człowiek raczej dostrzega pozytywne strony każdego człowieka. A dlaczego oni są prostakami? ano dlatego że zachowuja sie inaczej niz ja, a to ich zachowanie jest jest moim zdaniem niestosowne...tak niewypada...ble, ble, ble... To ciagle ogladanie sie na innych, zero indywidualizmu, budowanie własnej wartości na porównywaniu się z innymi...
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Pn lut 21, 2011 16:17 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Malka napisał(a): Gargamelu, a co z tymi, którzy są nie śmiali i nie mają w sobie odwagi? Z tymi, którzy często mając rację boją się zabrać głos?Jak im pomóc?? Motywować, zachęcać, pokazywać im że mają rację, o ile tak jest. A jeżeli mamy do czynienia z cięzkimi przypadkami, to też mozna starać się im jakoś pomóc, tj. wskazać drogę, odkryć pasję, lub chociaż namówić na wizytę u psychologa. A generalnie, to kto powiedział, że nieśmiałość to coś złego? Jeżeli nie jest chorobliwa to nie wada, a wręcz odwrotnie ! Nie dawajcie się ogłupiać propagandzie bijącej z reklam czy durnych gazet dla debili. Cytuj: P.S. Czy rzeczywiście myślisz, że w małych smerfach istnieje źródło ateizmu? O tak, smerfy to zródło ateizmu i wszelkiego zła Angella_S napisał(a): Dla mnie wiekszym prostakiem jest ktoś kto innych wyzywa od prostaków... Nikogo nie wyzywam, tylko wnioskuję wg swoich subiektywnych kryteriów. A Ty, jakbyś nazwała kogoś komu słoma z butów wystaje, kogoś kto nie umie sie poprawnie wysłowić, "nie traci czasu na czytanie książek", ale za to ma o sobie wielkie mniemanie, które bierze się głównie z tego, iż dorobił się małego majątku na wyzysku ludzi i oszukiwaniu państwa. Ok, dla Ciebie ktoś taki może być wzorem do naśladowania, ale pozwól, że ja o takich typach ludzi będę myślał, pisał i mówił - prostaki, chamy i...
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pn lut 21, 2011 17:02 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
gargamel napisał(a): Angella_S napisał(a): Dla mnie wiekszym prostakiem jest ktoś kto innych wyzywa od prostaków... Nikogo nie wyzywam, tylko stwierdzam fakt wg swoich subiektywnych kryteriów. A Ty, jakbyś nazwała kogoś komu słoma z butów wystaje, kogoś kto nie umie sie poprawnie wysłowić, "nie traci czasu na czytanie książek", ale za to ma o sobie wielkie mniemanie, które bierze się głównie z tego, iż dorobił się małego majątku na wyzysku ludzi i oszukiwaniu państwa. Mnie to nie interesuje bo to nie moje życie. Nie każdy musi czytac książki. ktoś woli zarabiac pieniadze i bardzo dobrze. Równie dobrze ktos moze mieć wysokie mniemanie o sobie bo naczytał sie pełno książek, filozofie ma w małym palcu itp ... ...a że ogólnie jest fajtłapą i nie potrafi zarobic pieniedzy...no cóz do tego potrzeba czegos wiecej niz książki na półce... Nie każdy kto ma pieniądze "dorobił się... na wyzysku ludzi i oszukiwaniu państwa" a zreszta Państwo tez stawia kłody pod nogami więc rozgrzeszam tych ludzi.
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Pn lut 21, 2011 17:24 |
|
|
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
A ja nie rozgrzeszam.
Dla mnie osobiście bardziej wartościowy jest oczytany i uczciwy biedak, niż bogaty ale chamski i tupeciarski przestępca.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pn lut 21, 2011 18:29 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
gargamel napisał(a): Dla mnie osobiście bardziej wartościowy jest oczytany i uczciwy biedak, niż bogaty ale chamski i tupeciarski przestępca. Nie każdy bogaty jest przestepcą i tez nie kazdemu biedakowi należy wspólczuć(może to zwykła fajtłapa jest albo leń) jak i też biedny niekoniecznie znaczy uczciwy. To co napisałes to skrajność, sentymentalizm Cóż, zawsze oczytana i niezdolna zarobić pieniędze fajtłapa moze sie dowartościować śmiejąc się: ha,ha ale prostak nie wie kto to Nietzsche... ________ Ideałem jest Janusz Palikot i oczytany i bogaty pomijam kwestie Jego poglądów bo każdy ma swoje i nie musi sie z nimi zgadzać.
|
Pn lut 21, 2011 20:22 |
|
|
|
 |
Malka
|
Angello_S, gargamelu,
Zarówno "oczytany i uczciwy biedak", jak i " bogaty ale chamski i tupeciarski przestępca", a takze "oczytana i niezdolna zarobić pieniędze fajtłapa" oraz "prostak nie wie kto to Nietzsche..." są tylko ludzmi. Każdemu zdarzają się słabości. Nikt nigdy nie jest do końca taki, jak nam się wydaje. Może nie sadźmy, abyś nie byli sądzeni i co by nie odmierzono nam wg naszej miary.
|
Pn lut 21, 2011 22:21 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Angella_S napisał(a): Nie każdy bogaty jest przestepcą i tez nie kazdemu biedakowi należy wspólczuć(może to zwykła fajtłapa jest albo leń) jak i też biedny niekoniecznie znaczy uczciwy. Zgadza się, o tym też napisałem. I rzecz istotna, ja opisałem ludzkie postawy, z którymi stykam się na co dzień. Znam tych ludzi i wiem o czym piszę. Cytuj: Cóż, zawsze oczytana i niezdolna zarobić pieniędze fajtłapa moze sie dowartościować śmiejąc się: ha,ha ale prostak nie wie kto to Nietzsche... A może ta jak to napisałaś "fajtłapa" ma zwyczajnie w dupie ten cały wyścig szczurów, i zamiast wymyślać co zrobić by sąsiadom 'gul skoczył' z zazdrości, woli swoje 2tys. pensji i karnet do biblioteki. Cytuj: Ideałem jest Janusz Palikot i oczytany i bogaty pomijam kwestie Jego poglądów bo każdy ma swoje i nie musi sie z nimi zgadzać. Ideałem czego? Toż to zwykły błazen. I jeszcze ten jego ruch zaparcia, czy coś, bleee... Malko droga, ja jestem jak najdalszy od osądzania, po prostu głośno myślę 
|
Pn lut 21, 2011 23:33 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
gargamel napisał(a): A może ta jak to napisałaś "fajtłapa" ma zwyczajnie w (censored) ten cały wyścig szczurów, i zamiast wymyślać co zrobić by sąsiadom 'gul skoczył' z zazdrości, woli swoje 2tys. pensji i karnet do biblioteki. I w tym przypadku mamy do czynienia z normalnym człowiekiem, swiadomym własnej wartości i niepotrzebującym porównywac sie z innymi. Żyje swoim zyciem, wie czego mu potrzeba i nie musi nikomu imponować aby poczuc sie lepiej. Sądze też ze ktos taki nie ma potrzeby traktowania swojej wiedzy jako czegos co go wywyższa i odróżnia od reszty. Podobnie ktos nie odczuwajacy konieczności czytania, zdobywania wiedzy bo woli np. zarabiac pieniądze. I równiez w tym przypadku normalna osoba nie traktuje swych pieniedzy jako czegos co ma podnieść jego watość w oczach innych, zaimponować bo poczucie wartości czerpie z faktu ze jest - nie musi niczego udowadniać. Wszystko jest kwestią poczucia własnej wysokiej wartości, posiadania pozytywnego obrazu siebie i akceptacji siebie takim jakim sie jest bez względu na okolicznośći. Gdy tego brakuje zaczyna sie porównywanie z innymi. Oczytany filozof będzie innych traktował jak prostaków i nieuków a ktos kto ma pieniądze będzie starał się nimi wzbudzac zazdrość. Oboje dzieki temu poczuja sie lepiej - oczywiście do momentu gdy nie trafi się ktoś kto ma większą wiedze i może wytykac błędy lub ktoś kto ma więcej na koncie.
|
Wt lut 22, 2011 1:39 |
|
|
|