Czy katolik popełnia grzech oglądając telenowele?
Autor |
Wiadomość |
zephyr7
|
 Re: Czy katolik popełnia grzech oglądając telenowele?
Angella_S napisał(a): No i sam katolicyzm to takie religijne disco polo. Na tym tle "Klan" czy "Moda na sukces" to sztuka wysoka... Religijność sprowadzajaca sie do zewnętrznych form, do tego co lekkie, łatwe i przyjemne- msze, procesje, ciągłe spowiadanie sie z tego samego (bo i tak kochający Tatuś wybaczy), moralizatorstwo, zakazywanie (sprzedaż prezerwatyw)... Katolicyzm to wiara w tego Gościa: http://www.youtube.com/watch?v=j6I5u5sh ... ure=relmfui w to, że jest Bogiem, który przyszedł na ziemię, żeby nas wszystkich zabrać w lepszy "Zaświat". I w ten sposób odwrócić historyjkę z wężem, jabłkiem, łez padołem i całym tym syfem, w którym musimy żyć. Jezus był super, a wcześniej JHWH był super, tylko ciężki idiota nie chciałby mieć za sobą takiego Boga! Religijność to jest tylko zewnętrzny "objaw" fascynacji w/w Osobami, który zachęca ludzi do "samodoskonalenia się", czegoś w rodzaju zaparcia się własnej natury, żeby stać się takimi, jak jest Bóg. Spójrz na to tak, religia, albo raczej "obrzędowość" nie może być zawsze dobra, święta i nieomylna - ponieważ ludzie nie są dobrzy, święci i i nieomylni. Owszem, DUCH jest w kościele, ale zdaje się tak długo, jak Kościół zachowuje Boże prawa, inaczej stanie się z nim zdaje się to samo, co z Jerozolimską Świątynią, no nie? To, że kościół mi czasem tego Boga zasłania, nie znaczy wcale, że robi to celowo, ani że robi z Niego discopolo. Wina "Prałat", pochówki na Wawelu, fiolki z Papieżem dla Kubicy, to wszystko jest częścią "większej" całości, która od tysiąca lat była motorem historii, sztuki, etyki i moralności! To właśnie dzięki niej, dzięki temu "discopolo" na naszym kontynencie istnieje coś, co nazywamy "cywilizacją". Więc jeśli tak na to spojrzymy, zapragniemy żeby to umcyk-umcyk grało do końca świata i o jeden dzień dłużej!
|
Wt mar 08, 2011 22:59 |
|
|
|
 |
kropeczka_ns
|
Po pierwsze uważam temat za jak najbardziej sensowny. Sama widzę osoby religijne, wierzące (naparwde wierzące) które jednak całe niedzielne popołudnie spędzają oglądając kolejne odcinki.. Temat jest i warto o tym mówić, szerzej można by to ując że rozmawiamy nie tylko o serialach ale o marnowaniu danego od Boga czasu na byleco. Wiadomokto nie przesadzaj. Z tym trollowaniem.
_________________ Ania
|
N mar 13, 2011 18:49 |
|
 |
zephyr7
|
Temat jest dość kontrowersyjny, przyznam się, że sam lubię oglądać amerykańskie serialowe super-produkcje. Lostów, Battle Star Galactica, itp. oglądałem w kilka dni odcinek po odcinku  Ale chyba widać różnicę między poziomem i jakością wykonania polskich telenowel?
|
N mar 13, 2011 21:18 |
|
|
|
 |
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
gdzie nie prawa nie ma grzechu, katolików obowiązuje prawo łaski i wolności, prawo jest drogowskazem nic więcej
_________________ 1 KOR 13
|
Pn mar 14, 2011 12:08 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Czy czytanie postów Metanoi jest grzechem? Wszakże mogą zniechęcic do katolicyzmu czy też do chrześcijaństwa w ogóle i odwrócić człowieka od Boga...
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Pn mar 14, 2011 12:44 |
|
|
|
 |
stereo1987
|
W ten sposób patrząc prawie we wszystkim można się doszukiwać grzechu... 
|
Pn mar 14, 2011 20:50 |
|
 |
berenika
Dołączył(a): N wrz 26, 2010 21:16 Posty: 17 Lokalizacja: Wraszawa, Mazowieckie
|
Chciałam tylko dodać coś do tych "amerykańskich serialowych super-produkcji". Oglądałam w moim życiu kilka przypadkowych odcinków "Mody na sukces". Oglądałam przypadkowe odcinki polskich seriali - tu już trochę więcej, momentami z większą "pasją"  (M jak miłość, Pierwsza miłość, Na Wspólnej). Oglądałam też kilka seriali amerykańskich, tych, które rzekomo "maja poziom". W obu przypadkach prezentowane są takie zachowania, jak seks przedmałżeński, czy zdrady, które są ukazane jako "niewinne", normalne, czy wręcz dobre (!) Szczególne niebezpieczeństwo grozi jednak widzom w przypadku tych seriali "na poziomie". Większość z nas widząc polskie telenowele, wie, że tego nie bierze się na serio, natomiast oglądając poważniejszy serial, np. o podłożu naukowym, jakiś science-fiction, czy coś, można nieźle się wkręcić... Porównując zacytowaną gdzieś wyżej rozmowę z Mody na sukces z chociażby relacją Petera i Olivii z Fringe'a od razu widać różnicę (coś błahego, po prostu śmiesznego w porównaniu do czegoś głębszego - i nagle to, że bohater uprawia seks z kimś podobnym do swojej dziewczyny, a później ze swoją dziewczyną, przestaje tak razić).
|
Pn mar 14, 2011 21:57 |
|
 |
kuba99
|
berenika napisał(a): Chciałam tylko dodać coś do tych "amerykańskich serialowych super-produkcji". Oglądałam w moim życiu kilka przypadkowych odcinków "Mody na sukces". Oglądałam przypadkowe odcinki polskich seriali - tu już trochę więcej, momentami z większą "pasją"  (M jak miłość, Pierwsza miłość, Na Wspólnej). Oglądałam też kilka seriali amerykańskich, tych, które rzekomo "maja poziom". W obu przypadkach prezentowane są takie zachowania, jak seks przedmałżeński, czy zdrady, które są ukazane jako "niewinne", normalne, czy wręcz dobre (!) Szczególne niebezpieczeństwo grozi jednak widzom w przypadku tych seriali "na poziomie". Większość z nas widząc polskie telenowele, wie, że tego nie bierze się na serio, natomiast oglądając poważniejszy serial, np. o podłożu naukowym, jakiś science-fiction, czy coś, można nieźle się wkręcić... Porównując zacytowaną gdzieś wyżej rozmowę z Mody na sukces z chociażby relacją Petera i Olivii z Fringe'a od razu widać różnicę (coś błahego, po prostu śmiesznego w porównaniu do czegoś głębszego - i nagle to, że bohater uprawia seks z kimś podobnym do swojej dziewczyny, a później ze swoją dziewczyną, przestaje tak razić). Proszę Cię! Moda na sukces to dno dna. Bohaterowie gadający do siebie. Poziom dialogów żałosny. Głupie, nudne i denne, po prostu żałosne. I kto z kim by tam seksu nie uprawiał po prostu żenada. Nie wiem kto to ogląda.
|
N mar 20, 2011 7:19 |
|
 |
Elbrus
|
Grzech to taka rzecz która w swojej całej konsekwencji i czasie nie prowadzi do dobra.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr mar 23, 2011 15:41 |
|
 |
Asparagus
|
Jak się ogląda "Plebanię" albo "Ojca Mateusza", to wszystko w porządku. 
|
Śr mar 23, 2011 15:59 |
|
 |
amadeus35
|
zephyr7 napisał(a): No właśnie, "podświadomie" odczuwamy, że coś z jest z nimi nie w porządku, że są "złe" - choć nie mamy wielu argumentów na poparcie tego twierdzenia.... Pan Bog dal nam wolna wole, jezeli czujesz ze jest cos nie tak to nie ogladaj.
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Pn mar 28, 2011 11:28 |
|
|
|