Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 17:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Narodowy Spis Powszechny 2011 - pytanie o wyznanie 
Autor Wiadomość

Post Re: Narodowy Spis Powszechny 2011 - pytanie o wyznanie
Najbardziej rozczarowująca wiadomość jest chyba taka, że w krótszej wersji spisu nie ma pytania o wyznanie :(
Takowe pytanie pojawia się jedynie w wersji dłuższej. Decyzja kompletnie nie zrozumiała...

Śr kwi 06, 2011 0:23
zbanowany na stałe

W takim razie spisz się za pomocą internetu, tak jak ja to zrobiłem 02.04. Tam jest wersja z pytaniem o wyznanie, a poza tym nie będę musiał wpuszczać rachmistrza do domu.

Śr kwi 06, 2011 6:28

przempro napisał(a):
W takim razie spisz się za pomocą internetu, tak jak ja to zrobiłem 02.04. Tam jest wersja z pytaniem o wyznanie, (...)

Ja też tak zrobiłem, ale pytania o wyznanie nie było. Widocznie przez internet też dostępna jest wersja krótsza i dłuższa.

Śr kwi 06, 2011 8:25

nie ma pytania o wyznanie! i nie było wyboru wersji.

Śr kwi 06, 2011 9:32

kropeczka_ns napisał(a):
(...) i nie było wyboru wersji.

Wyboru wersji nie ma od strony użytkownika, co nie znaczy, że różni użytkownicy nie wypełniają różnych wersji.

Śr kwi 06, 2011 10:44
zbanowany na stałe

Nie wiem na czym to polega. Ja jednak miałem pytanie o wyznanie z zaznaczeniem, że nie muszę go wypełniać.

Śr kwi 06, 2011 10:56

Chodzi o to, że są dwa rodzaje spisu:
- spis pełny
- spis reprezentacyjny

Spis pełny, wbrew jego nazwie, jest krótszy od spisu reprezentacyjnego i zawiera tylko 16 podstawowych pytań. Wśród nich nie ma pytania o wyznanie.
Spis reprezentacyjny zawiera pytań o wiele więcej bo aż 60 i są to pytania dość szczegółowe. Wśród nich jest pytanie o wyznanie.

80 % społeczeństwa wypełnia spis pełny. Zaś pozostałe 20% spis reprezentacyjny. O tym do której grupy należymy decydują urzędnicy. Podobno odbywa się to częściowo drogą losowania. Odgórnie się losuje które z mieszkań będą podlegały pod spis reprezentacyjny. O tym, do której grupy należymy dowiadujemy się w momencie zalogowania się do do spisu. Informacja taka pojawia się u góry ekranu obok nazwiska - "spis pełny" lub "spis reprezentacyjny". Ewentualnie jeśli nie spiszemy się przez internet poinformuje nas o tym rachmistrz, który nas odwiedzi.

Po co taki podział na "spis pełny" i "spis reprezentacyjny"? Podobno po to, by zaoszczędzić na kosztach spisy. A owe 20% społeczeństwa, które wypełni szczegółowy spis reprezentacyjny będzie stanowiło jakąś "grupę reprezentacyjną" na podstawie której określi się statystyki. To trochę tak jak w sondażach przedwyborczych gdzie pyta się o sympatie wyborcze tylko pewną "reprezentatywną grupę" na podstawie której określą się ogólnospołeczne sympatie polityczne.

To co jest najbardziej rozczarowujące to fakt, że pytanie o wyznanie jest tylko i wyłącznie w spisie reprezentacyjnym. Jest to decyzja kompletnie niezrozumiała.

Śr kwi 06, 2011 11:07

aa teraz rozumiem. No to ja miałam spis pełny. tnz "tak zwany pełny"

Śr kwi 06, 2011 12:38

Nektariusz napisał(a):
Chodzi o to, że są dwa rodzaje spisu:
- spis pełny
- spis reprezentacyjny

Spis pełny, wbrew jego nazwie, jest krótszy od spisu reprezentacyjnego i zawiera tylko 16 podstawowych pytań. Wśród nich nie ma pytania o wyznanie.
Spis reprezentacyjny zawiera pytań o wiele więcej bo aż 60 i są to pytania dość szczegółowe. Wśród nich jest pytanie o wyznanie.

80 % społeczeństwa wypełnia spis pełny. Zaś pozostałe 20% spis reprezentacyjny. O tym do której grupy należymy decydują urzędnicy. Podobno odbywa się to częściowo drogą losowania. Odgórnie się losuje które z mieszkań będą podlegały pod spis reprezentacyjny. O tym, do której grupy należymy dowiadujemy się w momencie zalogowania się do do spisu. Informacja taka pojawia się u góry ekranu obok nazwiska - "spis pełny" lub "spis reprezentacyjny". Ewentualnie jeśli nie spiszemy się przez internet poinformuje nas o tym rachmistrz, który nas odwiedzi.

Po co taki podział na "spis pełny" i "spis reprezentacyjny"? Podobno po to, by zaoszczędzić na kosztach spisy. A owe 20% społeczeństwa, które wypełni szczegółowy spis reprezentacyjny będzie stanowiło jakąś "grupę reprezentacyjną" na podstawie której określi się statystyki. To trochę tak jak w sondażach przedwyborczych gdzie pyta się o sympatie wyborcze tylko pewną "reprezentatywną grupę" na podstawie której określą się ogólnospołeczne sympatie polityczne.

To co jest najbardziej rozczarowujące to fakt, że pytanie o wyznanie jest tylko i wyłącznie w spisie reprezentacyjnym. Jest to decyzja kompletnie niezrozumiała.

Prawdę mówiąc byłem rozczarowany powyższym.
A uzasadnienie kosztowe jest dla mnie mało wiarygodne.
Spis kosztuje 0,5 miliarda złotych więc chyba wiele nie zaoszczędzili.
A tak ucierpi rzetelnośc uzyskanych danych.
500 mln wyrzucone w błoto...

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

N kwi 10, 2011 21:36

Spis to coś poważnego, gdzie nie trzeba pytać ludzi, czy wierzą we wróżki i gobliny.

Pn kwi 18, 2011 2:20

Od spisu narodowego minęło 1,5 roku.
Postanowiłem odświeżyć temat.
Czytałem kilka opracowań danych ze spisu, ale jakoś umknęły mi wyniki pytania o wyznanie.
To moje niedopatrzenie czy GUS nie opublikował tych danych?
Jeśli opublikował to byłbym wdzięczny za namiary.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Cz lis 22, 2012 21:14

Widzę że nikt nic nie wie w tym temacie.

Ciekawe czy doczekamy się publikacji wyników czy były one "niewygodne" i utoną w rzece nie pamięci. Póki co odganiam myśli o teoriach spiskowych :D

Pt gru 07, 2012 12:56

Niewygodne dla kogo? Dla GUS?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt gru 07, 2012 12:58

Johnny99 napisał(a):
Niewygodne dla kogo? Dla GUS?

To jest właśnie dobre pytanie.
Jaki jest powód nieopublikowania wyników do dziś skoro wszystko inne zostało opracowane i opublikowane?
Masz może jakiś pomysł?

Pt gru 07, 2012 13:00

Istnieje harmonogram publikowania wyników, widocznie jeszcze nie przyszedł na to czas. Ot i wszystko.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt gru 07, 2012 13:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona