Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 9:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
To że woda jest w trzech stanach skupienia to wszyscy wiedza i jakoś sie nie kłucą. Ale jeżeli istota Boża ukazała sie dla leprzego poznania mechanizmu usprawiedliwienia przez wiarę a nie przez prawo w trzech wymiarach idealnie się uzupełniajacych, to już jest powód aby pokazać jaki to ja CZŁOWIEK jestem w deche. I jak wspaniale się posługuje rozumem. Poznawanie tej kompatybilności istnienia trzech OSÓB BOSKICH jest o wiele ciekawsze i mocniej buduje osobowość wiernego niż bycie mądrym w polityce religijnej tego świata. To właśnie wiara czyni użytecznym gdy religia daje zaledwie pozycje społeczną. Popatrzcie - kościół pierwotny jest pod stopami tych co stworzyli wyznania. Coraz więcej mądrości depcze prostolinijność i spontaniczność. Psełdo wiedza nie pozwala widzięć naszych ludzkich podobieństw lecz wzmaga widzenie róznic co powoduje wzmacnianie się przeciwstawnych ugrupowań.

Pt mar 11, 2011 6:31

Dogmat o ,,Trójcy” jest prosty, nie stanowią jej trzy osoby. Są tylko dwie osoby, Bóg Ojciec i Syn Boży, natomiast duch święty to czynna moc Boża, jest to nadprzyrodzona siła, dzięki której wszystko powstało. To tak na przykład jak prąd elektryczny – wiemy, że jest, ale go nie widzimy. Duch nigdy nie ukazał się pod postacią osoby, w piśmie wizualnie pojawia się tylko dwa razy, raz podczas chrztu Jezusa pod postacią podobną do gołębia (Łukasza 3:21,22) a drugi raz został wylany na pierwszych chrześcijan i ukazał się w postaci języków ognia nad ich głowami (Dzieje Apostolskie 2:2,3). Ponadto każdy, kto jest osobą ma swoje imię. Dlatego też Ojciec ma imię, Syn ma imię a duch święty nie ma imienia, bo nigdy nie był osobą. Tak, więc nikomu nie mógł się przedstawić jako imienna osoba. Gdy rozumujemy w ten sposób, to nie ma żadnej tajemnicy o ,,Trójcy”.

Śr mar 16, 2011 11:11

Post Re: Re:
magyster napisał(a):
Jako małemu brzdącowi, ksiądz próbował mi tłumaczyć Trójcę na zasadzie odbicia słońca w lusterku.

Bóg Ojciec - słońce (...)
Jezus - lusterko
Duch Święty - promienie słońca
http://pl.wikipedia.org/wiki/Monarchianizm
"Sabelianiści, czyli wyznawcy późnego modalizmu, twierdzili, że Bóstwo jest monadą, wyrażającą się w trzech działaniach.
Pogląd ten został zapoczątkowany przez Sabeliusza.
Tłumaczył on jedność Boga za pomocą analogii słońca, tj. ciała, które emanuje światłem i ciepłem.
Istotą Bóstwa jest Ojciec, natomiast Syn i Duch Święty są sposobami jego samowyrażania się."

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn kwi 18, 2011 18:49

Wątek o Kabale został przeniesiony tutaj:

viewtopic.php?f=40&t=24234&start=60

Śr kwi 20, 2011 22:53

Cała prawda jest taka, że idąc tokiem myślenia stanowczym potwierdzeniem jest to, że są dwie rzeczy przeciwstawne sobie. Tak jak jest materia to według najnowszych osiągnięć nauki jest też antymateria. Jeżeli ktoś nie wierzy to niech zerknie do encyklopedii, co to takiego. Jak jest ciało fizyczne to też jest ciało duchowe. Jest to dowód, że ciało duchowe istnieje. A to właśnie Ten, co to uczynił i wszystko jest Jego jest Duchem. Całość udowadnia też i stanowczo potwierdza, że Bóg istnieje i pokazuje Go takiego, jakiego świat nie zna. Uzmysławia też jak daleko nam żebyśmy poznali Jego drogi. Czyż nie On to wszystko stworzył, więc kto Go będzie pouczał, co czyni. Jak najlepiej rodzic ma wytłumaczyć dziecku, kto to jest Bóg, Jezus i duch święty? Jezus to cyfra, a Bóg to liczba, oboje to jedno, a duch jest prawdą. A prościej: Jezus to klucz, Bóg to zamek, a zamek to twierdza, to opoka i skała, na której oprzyj całe swoje życie, a duch jest prawdą.

Cz kwi 21, 2011 15:50
chrissday napisał(a):
Czy moglibyście to sensownie wytłumaczyć? Ja nie rozumiem tego kompletnie.

Wytłumaczę tak na chłopski rozum
Uzyję takiego porównania: jest jedna woda (H20) , ale H20 występuje w postaci : 1.woda jako lód , 2. woda jako ciecz , 3.woda jako para wodna
To jest jest jedna woda ale pod trzema róznymi postaciami
Podobnie jest z Bogiem i osobami boskimi
Bóg jest jeden ale został objawiony jako: 1. Bóg ojciec 2. Syn Boży (Jezus) 3.Duch Święty

Pt maja 06, 2011 16:14

Pokaż mi trymet dokładnie i gdzie w Biblii jest napisane, że duch święty lub Boży to osoba.

N maja 08, 2011 12:01
BODZIO1 napisał(a):
Pokaż mi trymet dokładnie i gdzie w Biblii jest napisane, że duch święty lub Boży to osoba.

Duch święty jest Osobą, bo (objawia/Łk 2:26/, prowadzi) Mt 4:1; J 16:13; Rz 8:14), naucza (Łk 12:12; J 14:26), pozwala lub nie pozwala (Dz 2:4; 16:7), składa świadectwo (Dz 5:32), błaga (Rz 8:26), wysyła (Dz 13:4), kieruje (2 P 1:21), postanawia (Dz 15:28), pokazuje (Hbr 9:8), zapewnia (Dz 20:23), zapowiada (Dz 1:16), ustanawia (Dz 20:28), uświęca (1 Kor 6:11), przynagla (Dz 20:22), poucza (1 Kor 2:13), wspiera (Rz 8:16), ma zamiary (Rz 8:27), pomaga (2 Tm 1:14; Rz 8:26;1 Kor 12:3; Gal 5:5; Flp 1:19), mówi (Mt 10:20; Dz 10:19; 11:12; 21:11; 28:25; 1 Tm 4:1; Hbr 3:7; Ap 2:7; 14:13; 22:17).

Duch Święty jest Bogiem (Dz 5:3-4) "Ananiaszu - powiedział Piotr - dlaczego szatan zawładnął twym sercem, że skłamałeś Duchowi Świętemu i odłożyłeś sobie część zapłaty za ziemię? Czy przed sprzedażą nie była twoją własnością, a po sprzedaniu czyż nie mogłeś rozporządzić tym, coś za nią otrzymał? Jakże mogłeś dopuścić myśl o takim uczynku? Nie ludziom skłamałeś, lecz Bogu"
1 Kor 3:16" Czyż nie wiecie, żeście świątynią Boga i że Duch Boży mieszka w was? "
1 Kor 6: 19-20 "Czyż nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego, który w was jest, a którego macie od Boga, i że już nie należycie do samych siebie? Za /wielką/ bowiem cenę zostaliście nabyci. Chwalcie więc Boga w waszym ciele! "
Hbr 10: 15-17 "Daje nam zaś świadectwo Duch Święty, skoro powiedział: Takie jest przymierze, które zawrę z nimi w owych dniach, mówi Pan: dając prawa moje w ich serca, także w umyśle ich wypiszę je. A grzechów ich oraz ich nieprawości więcej już wspominać nie będę"

N maja 08, 2011 19:02

Drogi trymet jeżeli duch Boży jest osobą to musi mieć imię. Bóg Ojciec ma imię Jehowa, lub jak wolisz Jahwe. Syn Boży ma imię Jezus zwany Chrystusem. A duch święty nie ma imienia, bo nie jest osobą. Podaj mi jego imię żebym mógł go wysławiać.

Pn maja 09, 2011 9:15
zbanowany na stałe

Imię Jego - Pocieszyciel.

Pn maja 09, 2011 9:22

maly_kwiatek napisał(a):
Imię Jego - Pocieszyciel.
To nie jest imię tylko funkcja, tak samo jak 'Odkupiciel' nie jest imieniem Syna.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn maja 09, 2011 12:22

BODZIO napisał(a):
Ponadto każdy, kto jest osobą ma swoje imię.

Czy to dogmat?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn maja 09, 2011 12:49

Johnny99 nie ma osoby bez imienia. Osoba bezimienna jest nikim. Bo to duch jest prawdą. A skąd się wzięła Trójca Święta, wystarczy wpisać w wyszukiwarce triady bogów i poczytać na ten temat.

Pn maja 09, 2011 14:06

BODZIO napisał(a):
Johnny99 nie ma osoby bez imienia.

Czy to dogmat?

Cytuj:
Osoba bezimienna jest nikim.

Czy to dogmat?

Cytuj:
Bo to duch jest prawdą.

Co to ma do rzeczy?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn maja 09, 2011 14:26
BODZIO1 napisał(a):
Johnny99 nie ma osoby bez imienia. Osoba bezimienna jest nikim. Bo to duch jest prawdą. A skąd się wzięła Trójca Święta, wystarczy wpisać w wyszukiwarce triady bogów i poczytać na ten temat.

Źle rozumijesz pewne sprawy. Triady pogańskie to dotyczyły trzech bogów,trzy osobne byty boskie (tryteizm) . Natomiast Trynitaryzm polega na tym że jest jeden Bóg objawiony w trzech osobach

Pn maja 09, 2011 22:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 114  Następna strona