Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 26, 2025 15:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Prośba o interpretację fragmentu 
Autor Wiadomość

Post Re: Prośba o interpretację fragmentu
keram napisał(a):
Jamsen- masz rację w tym co piszesz, ja też tego nie rozumię dlaczego chrześcijanie się tak bardzo się podzielili i nie są jedno tak jak chciał Chrystus w jednej prawdzie i na jednej drodze. Myślę całe zamieszanie zrobił szatan on wiedział że w jedności siła. Każdy z nas ludzi ma grzeszną naturę jedni chcą słuchać Boga w jego słowie a drudzy stawiają na własne zrozumienie Biblii a rozumienie jest jedno które daje Duch Święty i stąd tyle podziałów i myślę ze prawda jest tylko w Piśmie i żaden kośció ł nie ma monopolu na zbawienie to jest pociszające że zbawienie daje Bóg znając serce człowieka.
Jezus powiedział coś takiego:
Jana 4:23
Niemniej nadchodzi godzina, i teraz jest, gdy prawdziwi czciciele będą czcić Ojca duchem i prawdą, bo właśnie takich szuka Ojciec, aby go czcili.

A apostoł Paweł w Efezjan 4:5
jeden Pan, jedna wiara, jeden chrzest

Czy to nie oznacza, że mieli być jednak prawdziwi czciciele, zebrani w jedną religię?
Bo jak inaczej zadbać o jednomyślność tychże prawdziwych czcicieli?

Poza tym, z Hebrajczyków 10:24,25 wynika, że owi prawdziwi czciciele mieli mieć wspólne zebrania.
24 I zważajmy jedni na drugich, żeby się pobudzać do miłości i do szlachetnych uczynków, 25 nie opuszczając naszych wspólnych zebrań, jak to niektórzy mają w zwyczaju, ale zachęcając się nawzajem, i to tym bardziej, gdy widzicie przybliżanie się dnia.

Cz kwi 21, 2011 21:06

Dobrze myślisz i dobre teksty wybierasz widzę że znasz Pismo jestes na dobrej drodze trzymaj się tego.
O tym braku jedności to widzisz była już mowa w pierwszym Kościele gdzie powinna być szczególna jedność.W Zborze w Efezie był proble zydzi odzielali się od pogan/narodzonych na nowo i wierzacych w Jezusa/dlatego Ap.Paweł podkreśla tę niezbę jedność w kościele. A zobacz I list Koryntian3.3-4 tez podział.Jest jeszcze kilka miejsc ze dochodziło do tego. W innym miejscu Paweł kazał wyłączyć ludzi z Kościola bo byli zagrozeniem.

Cz kwi 21, 2011 21:28

Oczywiście niektórzy mieli odstąpić od prawdziwej wiary.
Inni mieli do tej prawdziwej wprowadzić fałszywe nauki.

2 Tymoteusza 4:3,4
3 Nastanie bowiem czas, gdy nie zniosą zdrowej nauki, lecz zgodnie z własnymi pragnieniami nagromadzą sobie nauczycieli, by im łechtali uszy; 4 i odwrócą uszy od prawdy, a zwrócą się ku fałszywym opowieściom.

Dzieje 20:29,30
29 Ja wiem, że po moim odejściu wejdą pomiędzy was ciemięskie wilki i nie będą się czule obchodzić z trzodą, 30 a spośród was samych powstaną ludzie mówiący rzeczy przewrotne, aby pociągnąć za sobą uczniów.

1 Tymoteusza 4:1-3
Jednakże natchniona wypowiedź wyraźnie mówi, że w późniejszych czasach niektórzy odpadną od wiary, zwracając uwagę na zwodnicze natchnione wypowiedzi oraz nauki demonów, 2 przez obłudę ludzi, którzy mówią kłamstwa, napiętnowanych w sumieniu jakby rozpalonym żelazem, 3 zabraniających zawierania związków małżeńskich, nakazujących powstrzymywać się od pokarmów, które Bóg stworzył, aby były spożywane z dziękczynieniem przez tych, którzy mają wiarę i dokładnie znają prawdę.

2 Tesaloniczan 2:3
Niech was nikt w żaden sposób nie bałamuci, ponieważ on nie nastanie, dopóki wpierw nie nadejdzie odstępstwo i nie zostanie objawiony człowiek bezprawia, syn zagłady.

W I wieku miało więc wejść do prawdziwej religii odstępstwo.
Ale Biblia zapowiada, że prawdziwa wiara miała się odrodzić przy końcu tego systemu rzeczy.

Mateusza 13:24-30, 36-43
24 Podał im inny przykład, mówiąc: „Królestwo niebios stało się podobne do człowieka, który na swym polu zasiał wyborne nasienie. 25 Kiedy ludzie spali, przyszedł jego nieprzyjaciel i między pszenicę nasiał chwastów, i odszedł. 26 Gdy źdźbło wyrosło i wydało plon, wtedy ukazały się też chwasty. 27 Podeszli więc niewolnicy gospodarza i rzekli do niego: ‚Panie, czyż nie posiałeś na swym polu wybornego nasienia? Skąd się zatem wzięły chwasty?’ 28 On powiedział do nich: ‚Jakiś nieprzyjaciel, jakiś człowiek, to uczynił’. Rzekli do niego: ‚Czy więc chcesz, żebyśmy poszli i je zebrali?’ 29 On powiedział: ‚Nie, żebyście przypadkiem, zbierając chwasty, nie wykorzenili wraz z nimi pszenicy. 30 Pozwólcie obu rosnąć razem aż do żniwa, a w porze żniwa powiem żniwiarzom: Najpierw zbierzcie chwasty i powiążcie je w wiązki na spalenie, potem idźcie zgromadzić pszenicę do mojego spichrza’”.
36 Potem, rozpuściwszy tłumy, przyszedł do domu. A jego uczniowie podeszli do niego i powiedzieli: „Wyjaśnij nam przykład o chwastach w polu”. 37 On, odpowiadając, rzekł: „Siewcą wybornego nasienia jest Syn Człowieczy, 38 polem jest świat, a wybornym nasieniem są synowie królestwa, chwastami zaś są synowie niegodziwca, 39 a nieprzyjacielem, który je zasiał, jest Diabeł. Żniwem jest zakończenie systemu rzeczy, a żniwiarzami są aniołowie. 40 Dlatego jak zbiera się chwasty i pali ogniem, tak będzie podczas zakończenia systemu rzeczy. 41 Syn Człowieczy pośle swych aniołów i zbiorą z jego królestwa wszystko, co powoduje zgorszenie, oraz tych, którzy czynią bezprawie, 42 i wrzucą ich do ognistego pieca. Tam będą płakać i zgrzytać zębami. 43 W owym czasie prawi będą świecić jasno jak słońce w królestwie ich Ojca. Kto ma uszy, niech słucha.

Znalezienie i przyłączenie się dzisiaj do tej prawdziwej jest kwestią życia i śmierci, bo 2 Tesaloniczan 2:8 czytamy:
A wtedy zostanie objawiony ów czyniciel bezprawia, którego Pan Jezus zgładzi duchem swoich ust i unicestwi ujawnieniem swej obecności.

Ja jestem Świadkiem Jehowy i uważam, że znalazłem tą prawdziwą wiarę, która kontynuuje prawdziwy sposób oddawania czci Bogu zapoczątkowany przez Jezusa i apostołów.

So kwi 23, 2011 9:25

Jamsen jak długo jestes juz swiadkiem Jehowy?

So kwi 23, 2011 13:22

keram napisał(a):
Jamsen jak długo jestes juz swiadkiem Jehowy?
20 lat

Śr kwi 27, 2011 9:03

Cytuj:
Ja jestem Świadkiem Jehowy i uważam

Sprzeczność.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr kwi 27, 2011 9:41

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Ja jestem Świadkiem Jehowy i uważam

Sprzeczność.
Podziel się Johny swoim świadectwem z kontaktów ze Świadkami.
Masz coś ważnego do przekazania, więc napisz coś więcej.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr kwi 27, 2011 20:44

Jamsen- czy Jezus wcześniej przed narodzeniem nie oddawał chwały Bogu, czy tylko Jezus i apostołowie w Bibli oddawali chwałę Bogu.
Jest wiele wymyślonych faktów w twojej wypowiedzi o łotrze.

Piszesz że "był wierzącym w Boga" a na krzyżu wisiał bo był złoczyńcą. Czym jest według Ciebie wiara w Boga Jahwe?

Cz kwi 28, 2011 21:21

Nie wiem, o co pytasz. W tym temacie o złoczyńcy nie pisałem.
Odsyłam tu:
viewtopic.php?f=1&t=28167&start=15

Pt kwi 29, 2011 9:28

Spotykamy sie w temacie Nowe narodzenie- tam zmieniłeś już temat chyba pięć razy.
Nowe Narodzenie, Królestwo Boże, wiara, uczynki po zmartwychwstaniu, Łotr na krzyżu ,trudno Cie dogonić bo żadnego tematu nie chciałeś skończyć, sypałeć cytaty z Pisma ale co z tego wynika. Jedno Pytanie czy oddajesz chwałę Jezusowi jednorodzonemu Bogu?

Śr maja 04, 2011 21:44

Nie pamiętam kto w tamtym temacie poruszył sprawę złoczyńcy, ale osobiście uważam, że ten poboczny wątek pomaga zrozumieć sprawę ponownego narodzenia.
Nie wszystkich bowiem ten termin dotyczy, a już na pewno nie owego złoczyńcy.
Dotyczy on tylko tych, którzy są powoływani z ziemi do nieba w celu sprawowania władzy z Jezusem w Bożym Rządzie.
Stąd moje nawiązanie także do tej sprawy.

Co do tego, czy oddaje chwałę Jezusowi, to mogę odpowiedzieć na to pytanie po wyjaśnieniu dwóch kwestii:
1. Co to znaczy oddać komuś chwałę?
2. W jakim sensie Jezus jest bogiem?

A mam wrażenie, że różnimy się w kwestii zrozumienia tych spraw.

Cz maja 05, 2011 10:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2