Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Bóg daje wolność ? Według mnie zniewolenie ... 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg daje wolność ? Według mnie zniewolenie ...
apriori napisał(a):
Krasnoludek, to facet z brodą ,który ubrał się w czerwony kubraczek i czapkę?tak?Czy może to plastikowa(?) figurka przedstawiająca takowego?

Skoro figurka przedstawia krasnoludka, to z samego tego faktu wynika, że nie jest krasnoludkiem, tylko go przedstawia :D A więc tak: krasnoludek to facet z białą brodą, ubrany w czerwony kubraczek i śmieszną czapeczkę, który charakteryzuje się bardzo niskim wzrostem, zazwyczaj pracuje w kopalni (zwykle złota, ale np. Kopalnia Soli w Wieliczce też ma swoje krasnoludki - soliludki) i idąc do pracy lubi sobie podśpiewywać: "hej ho, hej ho, do roboty by się szło!". Siedmiu przedstawicieli gatunku krasnoludków wsławiło się tym, że uratowało swego czasu Królewnę Śnieżkę z niezłych opresji. Czy już wiesz, co to krasnoludek?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N maja 15, 2011 14:53
Cytuj:
Skoro figurka przedstawia krasnoludka, to z samego tego faktu wynika, że nie jest krasnoludkiem, tylko go przedstawia :D

O ile sama figurka nie nosi po prostu nazwy "krasnoludek".

Cytuj:
A więc tak: krasnoludek to facet z białą brodą, ubrany w czerwony kubraczek i śmieszną czapeczkę, który charakteryzuje się bardzo niskim wzrostem, zazwyczaj pracuje w kopalni (zwykle złota, ale np. Kopalnia Soli w Wieliczce też ma swoje krasnoludki - soliludki) i idąc do pracy lubi sobie podśpiewywać: "hej ho, hej ho, do roboty by się szło!". Siedmiu przedstawicieli gatunku krasnoludków wsławiło się tym, że uratowało swego czasu Królewnę Śnieżkę z niezłych opresji. Czy już wiesz, co to krasnoludek?
Tak powoli zaczynam rozumieć :razz: ....Czyli każdy facet z brodą, który ubierze się w czerwony kubrak, jest krasnoludkiem :) ?tak?

N maja 15, 2011 15:47
zbanowana na stałe

Ja też nie umiem zdefiniować sobie pojęcia "krasnoludek". Coś z nim jest nie tak... Ale to trochę, tak jak z pojęciem "łaska".

N maja 15, 2011 16:18

Hej, temat o cierpieniu już był.

Noworodki z rakiem też były już przerabiane. Przykład: na początku lat osiemdziesiątych producent napojów gazowanych z chciwości zaczyna słodzić je aspartamem. Jedno pokolenie rośnie na rakotwórczej oranżadce, a w drugim pojawia się dziecko z rakiem.

niektórzy naukowcy (w tym pseudo-naukowcy) wyznają pogląd, że rak jest chorobą metaboliczną, powodowaną dietą. Można się z tego śmiać, ale do silnych karcyrogenów należą m.in. toksyczne związki uwalniane w trakcie spalania podpałki do grilla, olej, na którym wielokrotnie smażono, dodatki w wędlinach, antypleśniacze w pieczywie, itp.

błagam, nie przerabiajmy w kółko tego samego tematu. W Biblii pisze w kilku miejscach, że Bóg nie sprowadza na człowieka śmierci, ale że śmierć i cierpienie są karą za grzech. A oprócz tego, Bóg może mieć swoje "zachciołki" i dysponować człowiekiem według uznania. Jak to się komuś nie podoba, sorry-Gregory.

Rozmawiamy o tym, jak (jeśli w ogóle!) Bóg człowieka zniewala.

N maja 15, 2011 17:27
Cytuj:
W Biblii pisze w kilku miejscach, że Bóg nie sprowadza na człowieka śmierci, ale że śmierć i cierpienie są karą za grzech.

A skąd się ta kara bierze?

Cytuj:
A oprócz tego, Bóg może mieć swoje "zachciołki" i dysponować człowiekiem według uznania.
No , to w końcu prawdę napisałeś( i nie piszę tego ironicznie)

Cytuj:
Jak to się komuś nie podoba, sorry-Gregory.
Mnie się to nie podoba-uważam, że jest to właśnie forma zniewolenia człowieka przez Boga.
Zazwyczaj podoba się to tym, których osobiście,w życiu nic szczególnie złego nie spotkało. :D

N maja 15, 2011 17:36
zbanowany na stałe

Już próbują zamienić temat w młócenie wyznań wiary co do krasnoludków i ich istnienia.

W następnym etapie padną tu tezy, że Bóg zniewala, gdyż daje ludziom skłonności homoseksualne i nakazuje całemu towarzystwu się masturbować.

A potem pokażą, że jedyna wolność jaka jest dostępna ludzkości jest osadzona w lożach masońskich.
Masakra...

N maja 15, 2011 17:43

niestety apriori może nam sie cos nie podobać i nic ztego nie wyniknie tylko frustracja. To tak jak małe dziecko sie buntuje przeciw wladzy rodziców( mam na mysli mądrych i kochających) ono nie widzi sensu swojego "cierpienia" i płacze, tupie nogami. Tak samo my, jesteśmy wszyscy dziećmi Boga i lepiej dla nas przejść pod Jego autorytet na dobre i na złe, bo lepiej z Nim umrzeć niż zyć w buncie czyli zdiabłem jako sojusznikiem. Możesz to nazywać zniewoleniem albo jeszcze gorzej ale nie zmieni to faktu że to Bóg stawia warunki a nie świat, bo to Bóg stworzył świat i czlowieka.

N maja 15, 2011 17:50
zbanowana na stałe

apriori napisał(a):
Cytuj:
W Biblii pisze w kilku miejscach, że Bóg nie sprowadza na człowieka śmierci, ale że śmierć i cierpienie są karą za grzech.

A skąd się ta kara bierze?

To już nawet nie chodzi o karę, ale samo słowo "grzech", pod które można podpiąć dosłownie wszystko.

N maja 15, 2011 18:53

trymet napisał(a):
Bog absolutnie nie zniewala człowieka. Człowiek ma całkowicie wolna wole ( w przeciwieństwie do tego co twierdzą niektóre wspólnoty kalwińskie i baptystyczne)

Bóg nie zniewala człowieka.
To szatan i grzech zniewalają człowieka.
Dlatego natura człowieka jest niewolna - człowiek jest zniewolony grzechem.
W związku z tym nie może się także sam zbawić choćby nie wiadomo nawet jak bardzo by chciał.
O tym mówią kalwinicy i im podobni.
Dla mnie brzmi to logicznie.

N maja 15, 2011 19:43
Cytuj:

A skąd się wziął Szatan?
Jego stwórcą przecież też jest Bóg, co prawda Bóg stworzył "dobrego" archanioła, ale przecież w swojej wszechwiedzy na pewno wiedział, że ten się zbuntuje.Więc jeśli Bóg nie jest tutaj bezpośrednim "zniewolicielem", to na pewno jest pośrednim.

Pn maja 16, 2011 11:01
zbanowana na stałe

apriori napisał(a):
Cytuj:

Więc jeśli Bóg nie jest tutaj bezpośrednim "zniewolicielem", to na pewno jest pośrednim.

Masz rację.

"Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną."

jest pyszny

"Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, bowiem ja, Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który za występek ojców karze potomków do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy Mnie nienawidzą.."

zazdrosny

"Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą."

zawistny

Jacy mają być niby jego wierni.

Cytuj:

I tu też jest racja. Seks zniewala człowieka. I co niby człowiek ma z tym zrobić?
Może jedynie palić trawkę, która to wyłącza.

Pn maja 16, 2011 12:22

apriori napisał(a):
Cytuj:

A skąd się wziął Szatan?
Jego stwórcą przecież też jest Bóg, co prawda Bóg stworzył "dobrego" archanioła, ale przecież w swojej wszechwiedzy na pewno wiedział, że ten się zbuntuje.Więc jeśli Bóg nie jest tutaj bezpośrednim "zniewolicielem", to na pewno jest pośrednim.

Absolutnie masz rację.
Nie pamiętam szczegółowej argumentacji kalwinistycznej tezy, że Bóg nie jest sprawcą zła.
Pamiętam ogólną zasadę - wszystko co Bóg stworzył (a wszystko co się stało i zostało stworzone, stało się za jego wolą), stworzył i sprawił dla ukazania swojej chwały.

Wiem.
Taki Bóg dla 99.9999% ludzi jest obrzydliwy.
Ale taki właśnie Bóg jest sensowny z punktu logiki i prawdopodobieństwa (przy założeniu, że istnieje) - świat i ludzie są tak posr.ni, że aby to miało wszystko sens trzeba wziąć pod uwagę, że bardzo prawdopodobne jest, że Bóg jest absolutnie egocentryczny, a wolna wola to złudzenie i jesteśmy tylko pacynkami w Jego egotycznym teatrze.

Wt maja 24, 2011 0:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6