ksiądz - ojciec \ wasze zdanie?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: ksiądz - ojciec \ wasze zdanie?
Cytuj: Grekokatolicy to nie Rzymscykatolicy Grekokatolicy są w Kościele katolickim. Papież uznaje grekokatolików jako cześć Kościoła katolickiego.Cytuj: Tak jak w tym waszym "celibacie" Żonaci mężczyźni mogą zostać księżmi! O jakim "waszym celibacie" piszesz? Cytuj: W takim układzie czy sakramentem jest kapłaństwo i małżeństwo? Jedno wszak wyklucza drugie.
Kapłaństwo i małżeństwo jest sakramentem. Nic tu niczego nie wyklucza. Po prostu żonaty mężczyzna może zostać księdzem. Cytuj: A kiedy mają czas by zająć się parafianami? Kiedy zajmują się rodziną? Kiedy mają czas na kontemplację Boga? Zarzucanie pewnych zaniedbań księżom unickim jest podważaniem nieomylnego autorytetu papieża. To właśnie papieże pozwalają wyświęcać żonatych mężczyzn na kapłanów.
|
N maja 29, 2011 21:20 |
|
|
|
 |
MeneMeneTekelUpharsin
|
A jak to jest z dbaniem o innych członków rodziny ? Załóżmy np. że jest sobie ksiądz-jedynak, jego ojciec nie żyje, a matka zaczyna chorować. Czy może się nią opiekować, choćby jeden dzień w tygodniu, czy też celibat również i tego zabrania ?
|
N maja 29, 2011 21:47 |
|
 |
MadziaK1987
|
Żeby była jasność Ja nie mówię żeby hierarchia kościelna nakazywała dzieciatym księżą żenić się z matkami swoich dzieci! Myślę jednak że dzieciaty ksiądz powinien wsiąść odpowiedzialność za swoje dziecko tzn. nie wstydzić się tego nie ukrywać , mówić otwarcie "Tak mam dziecko " dlaczego ksiądz który spłodzi dziecko może uchodzić za ideał bo przenieśli go na inną parafię a kobieta która i tak została z trudem wychowania dziecka ma uchodzić za tą która "ma dziecko z księdzem i to na pewno jej wina "? dlaczego porzucenie swojego dziecka nie jest grzechem ciężkim przecież to zaprzecza chrześcijaństwu! A możne jednak nie zaprzecza jak Wy katolicy do tego podchodzicie?
|
N maja 29, 2011 22:03 |
|
|
|
 |
Rojza Genendel
|
Maria-Magdalena napisał(a): Dlaczego przesiadujesz na forum http://www.wiara.pl ; Katolickim, jakby nie patrzeć? Zaraz... to forum wiara.pl jest tylko dla katolików??? Mam przyjemność pisać tutaj już prawie 4 lata i nikt mi tego wcześniej nie powiedział!!!
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
N maja 29, 2011 22:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Fuchs napisał(a): Cytuj: A kiedy mają czas by zająć się parafianami? Kiedy zajmują się rodziną? Kiedy mają czas na kontemplację Boga?
Zarzucanie pewnych zaniedbań księżom unickim jest podważaniem nieomylnego autorytetu papieża. To właśnie papieże pozwalają wyświęcać żonatych mężczyzn na kapłanów. To nie są zarzuty, tylko pytania. W końcu jestem kobietą i zastanawia mnie jak można pogodzić dbałość o rodzinę, zabezpieczenie jej bytu materialnego i służbę Bogu? Pozdrawiam ------------------------------------------------ Rojza Genendel napisał(a): Maria-Magdalena napisał(a): Dlaczego przesiadujesz na forum http://www.wiara.pl ; Katolickim, jakby nie patrzeć? Zaraz... to forum wiara.pl jest tylko dla katolików??? Mam przyjemność pisać tutaj już prawie 4 lata i nikt mi tego wcześniej nie powiedział!!! 1. Pytanie Nie było do ciebie. Wyrwałaś je z kontekstu. Nie czyń tego więcej bo jest to przekłamanie. Uczciwość obowiązuje wszystkie strony. 2. Miej sobie tą przyjemność dalej. Mnie dyskusja z tobą nie interesuje. Jasno się wyrażam. Jak cytujesz to rób to dokładnie a nie fragmencik mojej wypowiedzi i jeszcze nie do ciebie. Takie zagrywki jakie stosujesz są dla mnie niedopuszczalne, stąd zostałas wyeliminowana z dyskusji ze mną. 3. Kto jest właścicielem portalu wiara.pl?
|
N maja 29, 2011 22:57 |
|
|
|
 |
MeneMeneTekelUpharsin
|
MadziaK1987 napisał(a): porzucenie swojego dziecka (...) zaprzecza chrześcijaństwu! Mi przypomina ucieczkę z miejsca wypadku samochodowego "bo spieszyłem się do pracy".
|
Pn maja 30, 2011 7:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
BlankaA napisał(a): Kozioł napisał(a): Żeby nie było nieporozumienia: nie jestem wrogiem celibatu ale jego warunku do kapłaństwa. Celibat powinien byc wybierany w pełni dobrowolnie a nie w transakcji wiązanej. Wiem, kawalerami łatwiej rozporządzać, łatwiej rzucać nimi po kraju czy świecie. Ale sa gotowe rozwiązania wypraktykowane czy to w prawosławiu, czy u ewangelików. Czy zatem gra jest warta świeczki?
W ocenie dobrowolności się różnimy, nic na to nie poradzę. Co do "wypraktykowanych rozwiązań", nooo, czy aby na pewno wypraktykowane z sukcesem? Zwłaszcza w kontekście tego, ze w KK małżeństwo jest nierozerwalne, a kapłaństwo dozgonne. Bracia protestanci sobie z tym problemem radzą, pozwalając zaczynac wszystko od nowa, albo zmienic zawód - ale u nas to nie są ani kontrakt ani zawód, tylko sakramenty. I wtedy rzecz przestaje miec wymiar czysto dyscyplinarny. Dokonałaś ogromnego uproszczenia. Kapłaństwo to nie tylko zawód także u ewangelików. To, ze ordynacja nie jest sakramentem (ale np. u luteran święta czynnością) nie oznacza, że nie ma swojej wagi. Ksiądz katolicki także nie musi posługiwać w parafii, może zajmować się nauczaniem, ekonomią, biurokracją, sądownictwem, a nawet śledztwami. Ba, trudno okreslić czy kapłaństwo jest sakramentem u prawosławnych - jest tu duza dowolność, mozna mówić zarówno o 2 jak i 12 sakramentach. Nie ma jakościowej różnicy pomiędzy sakramentami, a sakramentaliami. Sakramentami w prawosławiu sa na pewno Wieczerza i chrzest, co do reszty to bywa róznie (obecnie pod wpływem teologii katolickiej najczęściej mówi się o 7 sakramentach). Także i w czasach gdy wprowadzono celibat w KRK teologia pod względem sakramentów nie była w KRK jednolita. W czasie reformacji dwa sakramenty nie wzięto z kapelusza ale z tradycji katolickiej. Jezus powołał Apostoła Piotra dozgonnie wiedząc, że jest żonaty i wyznając nierozerwalność małżeństwa (znacznie większą niz obecnie katolicka - biorąc pod uwagę masowość uznania nieważności). Także Apostoł Paweł na kandydata na biskupa/prezbitera nakładał wysokie wymagania moralne sprawdzone w małżeństwie i ojcostwie. Argument twój więc odpada. Co więcej, przez 1000 lat, az do czasów zależności kościoła od przyznanego mu lenna także małżeństwo i rodzina nie była przeszkodą w kapłaństwie.
|
Pn maja 30, 2011 8:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): 3. Kto jest właścicielem portalu wiara.pl? Właściciel portalu wiara.pl napisał taki, a nie inny regulamin pozwalając na uczestnictwo na forum ludzi wszystkich wyznań, a nawet religii, nie wyłączając i ateizmu. Próbując eliminować dyskutantów ze względu na ich wyznanie czy religię działasz wbrew woli właściciela portalu. Nie chcąc dyskutować w takim wielowyznaniowym gronie sama siebie wykluczasz z dyskusji. A próbą wykluczenia katolika innego rytu przebiłaś samą siebie.
|
Pn maja 30, 2011 8:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kozioł, mój post w całości wygląda tak:Maria-Magdalena napisał(a): Rojza Genendel napisał(a): Maria-Magdalena napisał(a): Dlaczego przesiadujesz na forum http://www.wiara.pl ; Katolickim, jakby nie patrzeć? Zaraz... to forum wiara.pl jest tylko dla katolików??? Mam przyjemność pisać tutaj już prawie 4 lata i nikt mi tego wcześniej nie powiedział!!! 1. Pytanie Nie było do ciebie. Wyrwałaś je z kontekstu. Nie czyń tego więcej bo jest to przekłamanie. Uczciwość obowiązuje wszystkie strony. 2. Miej sobie tą przyjemność dalej. Mnie dyskusja z tobą nie interesuje. Jasno się wyrażam. Jak cytujesz to rób to dokładnie a nie fragmencik mojej wypowiedzi i jeszcze nie do ciebie. Takie zagrywki jakie stosujesz są dla mnie niedopuszczalne, stąd zostałas wyeliminowana z dyskusji ze mną. 3. Kto jest właścicielem portalu wiara.pl? Czy fragment postu, który zacytowałeś był pisany do Ciebie? Nie! "Dyskusja" z toba jest dla mnie pozbawiona sensu. Sam prowokujesz, a potem płaczesz, jak przeczytasz prawdę. Szukaj dalej szczęścia. Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja zawsze Dziewica
|
Pn maja 30, 2011 15:10 |
|
 |
BlankaA
|
Kozioł napisał(a): Dokonałaś ogromnego uproszczenia. To oczywiste, że nie dostrzegam wszystkich niuansów- z natury rzeczy znam teologię innej denominacji gorzej, niż własną  . Ale myslę, i Ty, dyskutując o teologii katolickiej, od tej niedomogi nie jesteś wolny  . Warto, żebyśmy oboje brali to pod uwagę. Kozioł napisał(a): Kapłaństwo to nie tylko zawód także u ewangelików. To, ze ordynacja nie jest sakramentem (ale np. u luteran święta czynnością) nie oznacza, że nie ma swojej wagi. No oczywiście, że wagę ma. I zaraz sobie na dokumentach pokażemy, jak to jest in concreto. Kozioł napisał(a): Ksiądz katolicki także nie musi posługiwać w parafii, może zajmować się nauczaniem, ekonomią, biurokracją, sądownictwem, a nawet śledztwami. Oczywiście. Ale właśnie różnica polega na tym, że niezależnie od tego, czym się zajmuje, nie jest ani trochę mniej księdzem, niż jego kolega, zajmujący się czym innym. Właśnie dlatego, że to jest sakrament, a nie zestaw zadań do wykonania. Kozioł napisał(a): Ba, trudno okreslić czy kapłaństwo jest sakramentem u prawosławnych - jest tu duza dowolność, mozna mówić zarówno o 2 jak i 12 sakramentach. Nie ma jakościowej różnicy pomiędzy sakramentami, a sakramentaliami. Sakramentami w prawosławiu sa na pewno Wieczerza i chrzest, co do reszty to bywa róznie (obecnie pod wpływem teologii katolickiej najczęściej mówi się o 7 sakramentach). Także i w czasach gdy wprowadzono celibat w KRK teologia pod względem sakramentów nie była w KRK jednolita. W czasie reformacji dwa sakramenty nie wzięto z kapelusza ale z tradycji katolickiej. Nie podejmuję się dywagowania o teologii prawosławnej, zwłaszcza w ujęciu dynamicznym. Zresztą nie ma co tematu rozmydlac dygresjami. Pozwolę sobie tylko zauważyc, że reformacja była późniejsza niż obowiązek celibatu duchownych, a zatem istniało już jednak kapłaństwo, do którego ten wymóg dołozono - sakramentalne oczywiście, bo o ile pamiętam już w XIII w. w wyznaniu wiary dla waldensów siedem sakramentów w obecnym kształcie wymieniono. Potem Sobór Florencki, i tak dalej. Kozioł napisał(a): Jezus powołał Apostoła Piotra dozgonnie wiedząc, że jest żonaty i wyznając nierozerwalność małżeństwa (znacznie większą niż obecnie katolicka - biorąc pod uwagę masowość uznania nieważności). Także Apostoł Paweł na kandydata na biskupa/prezbitera nakładał wysokie wymagania moralne sprawdzone w małżeństwie i ojcostwie. Argument twój więc odpada. Jako protestant wiesz lepiej niż ja, że są także teksty biblijne zachęcające do życia w bezżenności  . Zależy, którym się przydaje większą wagę  . No i teraz o tym "przymusie" celibatu. Widzisz, równie dobrze można by twierdzic, że człowiek mający powołanie do posługi duchownej u luteran także znajduje się pod przymusem, bowiem warunkiem do małżeństwa duchownego jest, iżby żona była luteranką. "Przymusowo" się godzą powołani do życia duchownego luteranie na wybór żony własnej konfesji, inaczej by duchownymi nie zostali. Prosty wierny może natomiast zawrzec małżeństwo mieszane. Dalej: o losie rozwiedzionego duchownego decyduje biskup - czyli prosty wierny się rozwodzic w razie potrzeby może, a duchowny-rozwodnik ryzykuje, czy się mu uda pozostac dalej duchownym, czy nie. Tez rodzaj przymusu. Wynika z tego, ze luteranie również wprowadzili (odwołuję się w tych przykładach do Pragmatyki służbowej) dla swoich duchownych ludzkie ograniczenia. Tylko inne...
|
Pn maja 30, 2011 17:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maria-Magdalena napisał(a): kozioł, mój post w całości wygląda tak:Maria-Magdalena napisał(a): Rojza Genendel napisał(a): Maria-Magdalena napisał(a): Dlaczego przesiadujesz na forum http://www.wiara.pl ; Katolickim, jakby nie patrzeć? Zaraz... to forum wiara.pl jest tylko dla katolików??? Mam przyjemność pisać tutaj już prawie 4 lata i nikt mi tego wcześniej nie powiedział!!! 1. Pytanie Nie było do ciebie. Wyrwałaś je z kontekstu. Nie czyń tego więcej bo jest to przekłamanie. Uczciwość obowiązuje wszystkie strony. 2. Miej sobie tą przyjemność dalej. Mnie dyskusja z tobą nie interesuje. Jasno się wyrażam. Jak cytujesz to rób to dokładnie a nie fragmencik mojej wypowiedzi i jeszcze nie do ciebie. Takie zagrywki jakie stosujesz są dla mnie niedopuszczalne, stąd zostałas wyeliminowana z dyskusji ze mną. 3. Kto jest właścicielem portalu wiara.pl? Czy fragment postu, który zacytowałeś był pisany do Ciebie? Nie! "Dyskusja" z toba jest dla mnie pozbawiona sensu. Sam prowokujesz, a potem płaczesz, jak przeczytasz prawdę. Szukaj dalej szczęścia. Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja zawsze Dziewica Rozje odpowiadzał(a) "za mnie", ja kontynuowałem. Mam nadzieję, że w realu wszystko się poukłada i to napięcie, agresja ciebie opuści.
Ostatnio edytowano Wt maja 31, 2011 0:37 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt maja 31, 2011 0:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
BlankaA napisał(a): Oczywiście. Ale właśnie różnica polega na tym, że niezależnie od tego, czym się zajmuje, nie jest ani trochę mniej księdzem, niż jego kolega, zajmujący się czym innym. Właśnie dlatego, że to jest sakrament, a nie zestaw zadań do wykonania. Tak na to patrząc, to w oczach ewangelika każdy jest kapłanem, tylko otrzymał inne dary Ducha Świętego i stąd inna funkcja w Kościele. BlankaA napisał(a): Pozwolę sobie tylko zauważyc, że reformacja była późniejsza niż obowiązek celibatu duchownych, a zatem istniało już jednak kapłaństwo, do którego ten wymóg dołozono - sakramentalne oczywiście, bo o ile pamiętam już w XIII w. w wyznaniu wiary dla waldensów siedem sakramentów w obecnym kształcie wymieniono. Potem Sobór Florencki, i tak dalej. Być może się mylę, ale konkretne siedem sakramentów ustanowił chyba dopiero Sobór Trydencki. BlankaA napisał(a): Jako protestant wiesz lepiej niż ja, że są także teksty biblijne zachęcające do życia w bezżenności  . Zależy, którym się przydaje większą wagę  . Bardzo sympatyczna manipulacja moim ego Cóż, paruzja nie nadeszła i widocznie Paweł zmienił zdanie (bo chyba nie o fragment o trzebieńcach ci chodzi). BlankaA napisał(a): ... warunkiem do małżeństwa duchownego jest, iżby żona była luteranką. "Przymusowo" się godzą powołani do życia duchownego luteranie na wybór żony własnej konfesji, inaczej by duchownymi nie zostali... o losie rozwiedzionego duchownego decyduje biskup - ... Tez rodzaj przymusu. Wynika z tego, ze luteranie również wprowadzili (odwołuję się w tych przykładach do Pragmatyki służbowej) dla swoich duchownych ludzkie ograniczenia. Tylko inne... Tak, ludzie stawiają sobie wiele barier. Tym bardziej, że żona pastora często pełni wiele dodatkowych funkcji w parafii i jest pod lupą. To działa w obie strony: wątpię, czy grekokatolik ożeniony z ewangeliczką dostałby świecenia. Nie wiem natomiast, jak to się ma do dyskusji o przymusowym celibacie, bo skoro nie ma teologicznego uzasadnienia niełączenia sakramentu małżeństwa i kapłaństwa, a sakramenty te pochodzą od Boga (mówię o KRK - czy się mylę?), to dlaczego tak drastycznie ograniczać dostęp, ze w masowej świadomości mówi sie wręcz o ich przeciwstawności/wzajemnym wykluczeniu? Zdaję sobie sprawę, ze jako ewangelik (a metodysta szczególnie) mam inną nieco percepcję i zostanie to dla mnie prawdopodobnie zagadką na zawsze. 
|
Wt maja 31, 2011 0:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Rozje odpowiadzał(a) "za mnie", ja kontynuowałem. Mam nadzieję, że w realu wszystko się poukłada i to napięcie, agresja ciebie opuści. Kozioł, masz dwa konta na portalu www.wiara.pl ? Pomódl się w intencji nadziei.
|
Wt maja 31, 2011 15:37 |
|
 |
BlueDraco
|
MadziaK1987 napisał(a): Żeby była jasność Ja nie mówię żeby hierarchia kościelna nakazywała dzieciatym księżą żenić się z matkami swoich dzieci! Myślę jednak że dzieciaty ksiądz powinien wsiąść odpowiedzialność za swoje dziecko tzn. nie wstydzić się tego nie ukrywać , mówić otwarcie "Tak mam dziecko " No, a żonaty facet, który zdradził swoj ążonę powinien nie wstydzić się tego, nie ukrywać, mówić otwarcie "Tak, miałem kochankę i mam z nią dziecko". A jego żona ma się przy tym uśmiechać i wysyłać go do kochanki, żeby wspólnie opiekowali się dzieckiem. Brawo! Powiedz to swojemu mężowi.
|
Wt maja 31, 2011 17:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
BlueDraco napisał(a): MadziaK1987 napisał(a): Żeby była jasność Ja nie mówię żeby hierarchia kościelna nakazywała dzieciatym księżą żenić się z matkami swoich dzieci! Myślę jednak że dzieciaty ksiądz powinien wsiąść odpowiedzialność za swoje dziecko tzn. nie wstydzić się tego nie ukrywać , mówić otwarcie "Tak mam dziecko " No, a żonaty facet, który zdradził swoj ążonę powinien nie wstydzić się tego, nie ukrywać, mówić otwarcie "Tak, miałem kochankę i mam z nią dziecko". A jego żona ma się przy tym uśmiechać i wysyłać go do kochanki, żeby wspólnie opiekowali się dzieckiem. Brawo! Powiedz to swojemu mężowi. xMadziu, z pewnoscią powinien to mówić swojemu dziecku. Nie musi ogłaszać na ambonie. Nie o to chodzi. Brak ojca, jego miłosci musi bardzo boleć. I tu się z tobą zgodze. Powinien kochać swoje dziecko, być z nim na ile jest to mozliwe.Mówić jemu jak bardzo jest dla niego ważne. Pozdrawiam Cię xMadziu serdecznie.
Ps. Nie tylko księża porzucają swoje dzieci.
|
Wt maja 31, 2011 21:50 |
|
|
|