Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 20, 2025 11:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Wiara na skróty . 
Autor Wiadomość
Post Re: Wiara na skróty .
Cytuj:
Ludzie więc nic nie wymyślili.

A w którym Bożym przykazaniu, Bóg nakazuje co niedzielę uczestniczyć we mszy?, albo przynajmniej raz do roku spowiadac się ?
A w którym przykazaniu zabrania czynów homoseksualnych, albo masturbacji?a w którym zabrania in-vitro?

So cze 04, 2011 17:37
apriori napisał(a):
A w którym Bożym przykazaniu, Bóg nakazuje co niedzielę uczestniczyć we mszy?, albo przynajmniej raz do roku spowiadac się ?
A w którym przykazaniu zabrania czynów homoseksualnych, albo masturbacji?a w którym zabrania in-vitro?

Jezus powiedział do apostołów: "I tobie dam klucze królestwa niebieskiego: cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie." (Mt.16:19). To delegowanie prawnień. KK mógł więc podać przykazania kościelne. Do spowiedzi należy chodzić w przypadku popełnienia grzechu ciężkiego.
O czynach homoseksualnych wypowiedział się Św.Paweł: Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą, ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego (1 Kor 6, 9-10; por. 15, 50; Ef 5, 5)
Autoerotyzm to przekroczenie 6 przykazania. In vitro wiąże się z niszczeniem zarodków, więc to przekroczenie przykazania- nie zabijaj.

So cze 04, 2011 18:01

Liza napisał(a):
Autoerotyzm to przekroczenie 6 przykazania.
In vitro wiąże się z niszczeniem zarodków, więc to przekroczenie przykazania- nie zabijaj.
Cytatów biblijnych zabrakło, czy... nie ma takich?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So cze 04, 2011 18:09
Elbrus napisał(a):
Liza napisał(a):
In vitro wiąże się z niszczeniem zarodków, więc to przekroczenie przykazania- nie zabijaj.
Cytatów biblijnych zabrakło, czy... nie ma takich?

Pytanie dotyczyło przykazań. :) Ty jesteś specem od uzupełniania niepełnych wypowiedzi. :)

So cze 04, 2011 18:13
Cytuj:
KK mógł więc podać przykazania kościelne.
Ano widzisz KK -czyli jednak ludzie... :D :badgrin:

Cytuj:
Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą, ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego (1 Kor 6, 9-10; por. 15, 50; Ef 5, 5)
Czy to zdanie to jest jedno z przykazań Bożych?

Cytuj:
ani mężczyźni współżyjący z sobą,
A kobiety :?: :?: :?:

Cytuj:
Doprawdy? , a możesz przytoczyć to przykazanie?zweryfikujemy....

Cytuj:
Kościół jest przeciwko in-vitro "w ogóle", również w sytuacji gdyby nie wiązało się to z zabijaniem zarodków, więc gdzie masz w Biblii przykazanie zabraniające in-vitro "wogóle"?

So cze 04, 2011 20:50
apriori napisał(a):
Kościół jest przeciwko in-vitro "w ogóle", również w sytuacji gdyby nie wiązało się to z zabijaniem zarodków, więc gdzie masz w Biblii przykazanie zabraniające in-vitro "wogóle"?

Odpowiedz sobie na 2 pytania: 1.Co to jest życie, 2.Od kiedy rozpoczyna się życie i reszta będzie jasna. Na razie nie ma , o ile wiem, oficjalnego stanowiska KK w sprawie in vitro. W technikach in vitro wykorzystuje się obecnie większą liczbę zarodków.
Pozostałe kwestie związane z pytaniami omawiano na tym forum, poszukaj proszę, w necie też znajdziesz...sprawdzałam.
Nie zapominaj, że podstawą nauczania w KK jest Biblia i Tradycja. Jeśli więc przedstawiłam cytaty to należy je traktować jako argumenty.

So cze 04, 2011 21:11
Cytuj:
Odpowiedz sobie na 2 pytania: 1.Co to jest życie, 2.Od kiedy rozpoczyna się życie i reszta będzie jasna.
Obawiam się że w tej akurat kwestii to ja mam zdanie zgoła odmienne od KK. - odsyłam do zamkniętej juz niestety :cry: dyskusji: " od kiedy jest się człowiekiem"

Wiec śmiem twierdzić,że odpowiedz na te dwa pytanie w ogóle mi nie wyjaśni...

Cytuj:
W technikach in vitro wykorzystuje się obecnie większą liczbę zarodków.

Ale te pozostałe sie zamraża , a nie zabija.

Czy skoro Kościół nie wydał jeszcze oficjalnego stanowiska w tej sprawie , to mam rozumieć, że się również temu nie sprzeciwia?

Cytuj:
Pozostałe kwestie związane z pytaniami omawiano na tym forum, poszukaj proszę, w necie też znajdziesz...sprawdzałam.
Wiesz w ogóle, to w necie można znaleźć odpowiedzi na wiele różnych pytań- w ogóle to ja nie wiem po co jest to forum , skoro wszystko mozna znaleźć w necie :roll:

Cytuj:
Nie zapominaj, że podstawą nauczania w KK jest Biblia i Tradycja.
No tak, słowo Tradycja - wszystko wyjaśnia :D

Cytuj:
Jeśli więc przedstawiłam cytaty to należy je traktować jako argumenty.
Argumenty na co :?:

N cze 05, 2011 9:07
apriori: nie masz podstawowej wiedzy o technikach in vitro, poza netowymi postami, więc wybacz..nie podejmę dyskusji. Tak na marginesie: zamrażanie wiąże się także z unicestwianiem wielu zarodków...Poczytaj, jeśli to Ciebie interesuje. Ten wątek dotyczy wiary. Ateistka ma swoje przemyślenia dotyczące wiary w Boga? Zdecyduj się : wierzysz czy nie? Ja nie mam charyzmatu nawracania ludzi, a rozmówców na forum dobieram sobie sama wg ustalonego przez siebie kryterium.

N cze 05, 2011 12:03

Liza napisał(a):
Ateistka ma swoje przemyślenia dotyczące wiary w Boga? Zdecyduj się : wierzysz czy nie?
To pytanie zadałaś sobie samej?
Liza napisał(a):
Ja nie mam charyzmatu nawracania ludzi
Nie charyzmatu tylko umiejętności.
Liza napisał(a):
a rozmówców na forum dobieram sobie sama wg ustalonego przez siebie kryterium.
I tak trzymać!

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N cze 05, 2011 12:35
Cytuj:
Ja nie mam charyzmatu nawracania ludzi, a rozmówców na forum dobieram sobie sama wg ustalonego przez siebie kryterium.
Trzeba było tak od razu, że nie chcesz ze mna rozmawiać-ja się nikomu nie zamierzam narzucać.Najlepiej zaznacz to w swoim podpisie na forum z kim nie życzysz sobie rozmawiać- to by nam wiele ułatwiło...

Cytuj:
To pytanie zadałaś sobie samej?

:lol:

N cze 05, 2011 18:38

" Co do twoich rodziców - jeżeli w istocie w cośtam wierzą, to trzeba podejść ich sposobem. Na przykład: to zabawne co mówicie o Bogu, bo dotyczy też fal radiowych. Są wszędzie, ale żeby coś z nich zrozumieć, trzeba podejść do radia i nastroić je - tak samo jest z bogiem - żeby zrozumieć jego miłość trzeba pójść do kościoła i nastroić się modlitwą! "

to jest bardzo madra mysl.
i chyba najbardziej trafna.

Pn cze 06, 2011 15:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3