Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wiara na skróty .
Cytuj: Ludzie więc nic nie wymyślili. A w którym Bożym przykazaniu, Bóg nakazuje co niedzielę uczestniczyć we mszy?, albo przynajmniej raz do roku spowiadac się ? A w którym przykazaniu zabrania czynów homoseksualnych, albo masturbacji?a w którym zabrania in-vitro?
|
So cze 04, 2011 17:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
apriori napisał(a): A w którym Bożym przykazaniu, Bóg nakazuje co niedzielę uczestniczyć we mszy?, albo przynajmniej raz do roku spowiadac się ? A w którym przykazaniu zabrania czynów homoseksualnych, albo masturbacji?a w którym zabrania in-vitro? Jezus powiedział do apostołów: "I tobie dam klucze królestwa niebieskiego: cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie." (Mt.16:19). To delegowanie prawnień. KK mógł więc podać przykazania kościelne. Do spowiedzi należy chodzić w przypadku popełnienia grzechu ciężkiego. O czynach homoseksualnych wypowiedział się Św.Paweł: Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą, ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego (1 Kor 6, 9-10; por. 15, 50; Ef 5, 5) Autoerotyzm to przekroczenie 6 przykazania. In vitro wiąże się z niszczeniem zarodków, więc to przekroczenie przykazania- nie zabijaj.
|
So cze 04, 2011 18:01 |
|
 |
Elbrus
|
Liza napisał(a): Autoerotyzm to przekroczenie 6 przykazania. In vitro wiąże się z niszczeniem zarodków, więc to przekroczenie przykazania- nie zabijaj. Cytatów biblijnych zabrakło, czy... nie ma takich?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So cze 04, 2011 18:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): Liza napisał(a): Autoerotyzm to przekroczenie 6 przykazania. In vitro wiąże się z niszczeniem zarodków, więc to przekroczenie przykazania- nie zabijaj. Cytatów biblijnych zabrakło, czy... nie ma takich? Pytanie dotyczyło przykazań.  Ty jesteś specem od uzupełniania niepełnych wypowiedzi. 
|
So cze 04, 2011 18:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: KK mógł więc podać przykazania kościelne. Ano widzisz KK -czyli jednak ludzie... Cytuj: Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą, ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego (1 Kor 6, 9-10; por. 15, 50; Ef 5, 5)
Czy to zdanie to jest jedno z przykazań Bożych? Cytuj: ani mężczyźni współżyjący z sobą, A kobiety Cytuj: Autoerotyzm to przekroczenie 6 przykazania.
Doprawdy? , a możesz przytoczyć to przykazanie?zweryfikujemy.... Cytuj: In vitro wiąże się z niszczeniem zarodków, więc to przekroczenie przykazania- nie zabijaj.
Kościół jest przeciwko in-vitro "w ogóle", również w sytuacji gdyby nie wiązało się to z zabijaniem zarodków, więc gdzie masz w Biblii przykazanie zabraniające in-vitro "wogóle"?
|
So cze 04, 2011 20:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
apriori napisał(a): Kościół jest przeciwko in-vitro "w ogóle", również w sytuacji gdyby nie wiązało się to z zabijaniem zarodków, więc gdzie masz w Biblii przykazanie zabraniające in-vitro "wogóle"? Odpowiedz sobie na 2 pytania: 1.Co to jest życie, 2.Od kiedy rozpoczyna się życie i reszta będzie jasna. Na razie nie ma , o ile wiem, oficjalnego stanowiska KK w sprawie in vitro. W technikach in vitro wykorzystuje się obecnie większą liczbę zarodków. Pozostałe kwestie związane z pytaniami omawiano na tym forum, poszukaj proszę, w necie też znajdziesz...sprawdzałam. Nie zapominaj, że podstawą nauczania w KK jest Biblia i Tradycja. Jeśli więc przedstawiłam cytaty to należy je traktować jako argumenty.
|
So cze 04, 2011 21:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Odpowiedz sobie na 2 pytania: 1.Co to jest życie, 2.Od kiedy rozpoczyna się życie i reszta będzie jasna. Obawiam się że w tej akurat kwestii to ja mam zdanie zgoła odmienne od KK. - odsyłam do zamkniętej juz niestety  dyskusji: " od kiedy jest się człowiekiem" Wiec śmiem twierdzić,że odpowiedz na te dwa pytanie w ogóle mi nie wyjaśni... Cytuj: W technikach in vitro wykorzystuje się obecnie większą liczbę zarodków. Ale te pozostałe sie zamraża , a nie zabija. Czy skoro Kościół nie wydał jeszcze oficjalnego stanowiska w tej sprawie , to mam rozumieć, że się również temu nie sprzeciwia? Cytuj: Pozostałe kwestie związane z pytaniami omawiano na tym forum, poszukaj proszę, w necie też znajdziesz...sprawdzałam. Wiesz w ogóle, to w necie można znaleźć odpowiedzi na wiele różnych pytań- w ogóle to ja nie wiem po co jest to forum , skoro wszystko mozna znaleźć w necie Cytuj: Nie zapominaj, że podstawą nauczania w KK jest Biblia i Tradycja. No tak, słowo Tradycja - wszystko wyjaśnia Cytuj: Jeśli więc przedstawiłam cytaty to należy je traktować jako argumenty. Argumenty na co 
|
N cze 05, 2011 9:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
apriori: nie masz podstawowej wiedzy o technikach in vitro, poza netowymi postami, więc wybacz..nie podejmę dyskusji. Tak na marginesie: zamrażanie wiąże się także z unicestwianiem wielu zarodków...Poczytaj, jeśli to Ciebie interesuje. Ten wątek dotyczy wiary. Ateistka ma swoje przemyślenia dotyczące wiary w Boga? Zdecyduj się : wierzysz czy nie? Ja nie mam charyzmatu nawracania ludzi, a rozmówców na forum dobieram sobie sama wg ustalonego przez siebie kryterium.
|
N cze 05, 2011 12:03 |
|
 |
Elbrus
|
Liza napisał(a): Ateistka ma swoje przemyślenia dotyczące wiary w Boga? Zdecyduj się : wierzysz czy nie? To pytanie zadałaś sobie samej? Liza napisał(a): Ja nie mam charyzmatu nawracania ludzi Nie charyzmatu tylko umiejętności. Liza napisał(a): a rozmówców na forum dobieram sobie sama wg ustalonego przez siebie kryterium. I tak trzymać!
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N cze 05, 2011 12:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ja nie mam charyzmatu nawracania ludzi, a rozmówców na forum dobieram sobie sama wg ustalonego przez siebie kryterium. Trzeba było tak od razu, że nie chcesz ze mna rozmawiać-ja się nikomu nie zamierzam narzucać.Najlepiej zaznacz to w swoim podpisie na forum z kim nie życzysz sobie rozmawiać- to by nam wiele ułatwiło... Cytuj: To pytanie zadałaś sobie samej? 
|
N cze 05, 2011 18:38 |
|
 |
HeavenInYourHands
|
" Co do twoich rodziców - jeżeli w istocie w cośtam wierzą, to trzeba podejść ich sposobem. Na przykład: to zabawne co mówicie o Bogu, bo dotyczy też fal radiowych. Są wszędzie, ale żeby coś z nich zrozumieć, trzeba podejść do radia i nastroić je - tak samo jest z bogiem - żeby zrozumieć jego miłość trzeba pójść do kościoła i nastroić się modlitwą! "
to jest bardzo madra mysl. i chyba najbardziej trafna.
|
Pn cze 06, 2011 15:57 |
|
|
|