Ceremonia (sakrament) małżeństwa jest niepotrzebna !!!
Autor |
Wiadomość |
Leszek, Jan
|
Ef 5,21-33.
|
N gru 03, 2006 9:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ale czasami trzeba czekać aż 6 miesięcy żeby spotkać tego świadka, a przez cały ten czas nie wolno mieć seks ze sobą !
Jeżeli dla kogoś głównym powodem zawarcia małżeństwa jest możliwośc legalnego uprawiania seksu. To naprawde powinien się głeboko zastanowić, czy jest na tyle dojrzały by dostąpić do tego Sakramentu i czy czasem przez swoja niedojrzałośc nie krzywdzi tej drugiej strony.
W takim wypadku nie 6 , ale conajmniej 24 miesiace kazałbym mu czekać.
A co się stanie gdy po kilku latach bardziej atrakcyjna seksualnie stanie się koleżanka z pracy? Polecisz po rozwód?
Wiesz co?
To już mniej złego uczynisz jak pójdziesz do agencji towarzyskiej...Co prawda jest to grzech ciężki, ale nie krzywdzisz niewinnych osób.
|
N gru 03, 2006 10:59 |
|
 |
filippiarz
|
 Re: Wyjaśnienie
Leszek, Jan napisał(a): Małżeństwo to obraz Kościoła, o czym wiedziałbyś, gdybyś czytał rzetelnie Pismo święte. Leszek, Jan napisał(a): Ef 5,21-33.
Dziękuję 
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
N gru 03, 2006 11:30 |
|
|
|
 |
myślący
|
" Małżeństwo to obraz Kościoła, o czym wiedziałbyś, gdybyś czytał rzetelnie Pismo święte." = Wiem, ale z tego nie wynika ze ceremonia jest potrzebna.
" Wiesz co? To już mniej złego uczynisz jak pójdziesz do agencji towarzyskiej...Co prawda jest to grzech ciężki, ale nie krzywdzisz niewinnych osób." = To jest obraża, ja wierzę w nierozerwalność małżeństwa, i ze BÓG stworzył kobietę bo mężczyzna był samotny, nie dlatego bo mężczyzna chciał seks... 
_________________ Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!
|
Pt gru 08, 2006 22:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To jest obraża, ja wierzę w nierozerwalność małżeństwa, i ze BÓG stworzył kobietę bo mężczyzna był samotny, nie dlatego bo mężczyzna chciał seks...
Z pokora i żalem wyznaje iż sie myliłem....gdyby chodziło o sex, to Bóg stworzyłby nie jedna, ale conajmniej trzy Ewy!! Tak by Adam miał urozmiacenie w prozie codziennego życia 
|
So gru 09, 2006 0:48 |
|
|
|
 |
myślący
|
Odpuszczam ci bo żałujesz, dziękuje za fajną odpowiedź, i zgadzam się z tobą...
_________________ Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!
|
So gru 09, 2006 23:27 |
|
 |
julka2904
|
 Re: Ceremonia (sakrament) małżeństwa jest niepotrzebna !!!
A ja mam odnośnie tego pytanie,które zadała mi moja znajoma.W sąsiedniej parafii znajomej i jej narzeczonego odbywają się misje.Jednego dnia w czasie ich trwania będzie miało miejsce zbiorowe odnowienie przysięgi małżeńskiej wielu małżeństw z parafii.Czy jeżeli ona i jej narzeczony braliby udział w tej mszy i przed Bogiem złożyli sobie przysięgę małżeńską to czy jest ona ważna,czy w obliczu Boga są oni mężem i żoną?
|
Pn cze 20, 2011 17:04 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie. Jest to odnowienie przysięgi, a nie zawarcie małżeństwa.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn cze 20, 2011 17:22 |
|
 |
julka2904
|
To, czy jeśli byłaby jakaś wyjątkowa sytuacja (np,rodzice jednej ze stron nie zgadzają się na ich ślub z błahych powodów) a młodzi pragnęliby zostać mężem i żoną; to czy gdyby sami przed Bogiem (ale bez księdza) złożyliby sobie przysięgę małżeńską,to w obliczu Boga byliby małżeństwem?Załóżmy,że w późniejszym czasie (jakby już to było możliwe)zawarli sakrament małżeństw jako ceremonię z księdzem itd. To chyba lepsze wyjście, niż mieszkanie, ze sobą bez ślubu (jak chcą rodzice, bo to studia trzeba dokończyć itd.)
|
Pn lip 18, 2011 8:02 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie byliby małżeństwem, jeśli są katolikami.
Do ważności małżeństwa jest konieczne zachowanie formy kanonicznej (lub dyspensa od niej).
Inna sprawa, że zgoda rodziców na zawarcie małżeństwa nie jest konieczna. Po takim 'prywatnym ślubie' nadal bylibyście stanu wolnego, więc nic to nie zmieni.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn lip 18, 2011 8:12 |
|
 |
Commander
zbanowany na stałe
|
Jest jeszcze coś takiego jak ślub cywilny. http://www.planowaniewesela.pl/warto_wi ... wilny.htmlW kwestii ważności taki ślub cywilny jest ważny dla wszystkich organów państwowych. Ale nieważny jest dla księdza, bo jest to instytucja prawna, a nie sakramentalna.
_________________ __I__ napisał(a): Bóg to coś w rodzaju gazowego kręgowca.
Ostatnio edytowano Pn lip 18, 2011 9:19 przez Commander, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lip 18, 2011 9:11 |
|
 |
Elbrus
|
Commander napisał(a): Jest jeszcze coś takiego jak ślub cywilny. Katolicy zawierający tylko ślub cywilny nie będą małżeństwem.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn lip 18, 2011 9:14 |
|
 |
Commander
zbanowany na stałe
|
Będą małżeństwem w świetle prawa.
|
Pn lip 18, 2011 9:20 |
|
 |
BlankaA
|
Bardzo mądrze, czujemy się uświadomieni, tylko że Julka nie pyta o ważnośc wobec "wszystkich organów państwowych", a o ważnosc wobec Boga. Odpowiedzi na temat to duża sztuka  .
|
Pn lip 18, 2011 9:24 |
|
 |
Commander
zbanowany na stałe
|
Chciałem tylko poinformować, że istnieje alternatywa. Gdyby nagle przestała wierzyć. 
|
Pn lip 18, 2011 9:30 |
|
|
|