Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 19:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 katecheza 
Autor Wiadomość

Post Re: katecheza
Wiesz, tak mi się wydaje, że nasza dyskusja na ten temat jak zadziałałby taki "bodziec", jak my to nazywamy, jest trochę bez sensu. Każdy zareagowałby na to inaczej (choć pewnie większości do niczego by to nie skłoniło).
Tak czy inaczej religii w szkołach być nie powinno... ewentualnie, tak jak to powiedziałeś, mógłby być taki przedmiot jak np. religioznawstwo.

Śr lip 27, 2011 19:10

Post Re: katecheza
Religia w szkole to dobry pomysł, skoro jest nieobowiązkowa. Tworzy platformę dialogu, ale przede wszystkim jest umożliwieniem realizacji nakazu Chrystusa: "Idźcie i nauczajcie". Jej obecność ma głęboki sens i wierzę, że jest częścią Bożego planu.

Moja praca, jako katechety, pozwoliła mi doświadczyć wewnętrznej przemiany, ale także obserwować przemianę moich uczniów. To, co Bóg robi z człowiekiem na katechezie, jest fascynujące. Człowiek wzrasta, rozwija się oraz znajduje głęboki fundament, punkt niezawodnego oparcia, dzięki któremu śmiało i z nadzieją patrzy na życie.

Zaczynając pracę w katechezie, podchodziłem do niej bardzo sceptycznie. Sądziłem, że powinna wrócić do salek katechetycznych. Dziś - doświadczając łaski Bożej udzielanej na katechezie - zmieniłem zdanie. Nie pytam już "czy katecheza powinna być obecna?" ale stawiam problem: "jaki powinna mieć kształt, by spełnić swój cel?".

Nawiązując do tego pytania chciałbym wrócić do pierwszego postu w temacie:

Gabriela32 napisał(a):
Jestem z wykształcenia katechetką, ukończyłam KUL i od jakiegos czasu poszukuję pracy w szkole. W związku z tym mam pytanie, czemu księża którzy mają tyle pracy w parafii uczą religii w szkole i zajmują miejsce świeckim katechetom. Nieraz taki ksiądz wcale nie potrafi sobie z młodzieżą poradzić i o wiele lepiej poradził by sobie katecheta świecki

Absolutnie się zgadzam. Do katechezy powinni trafiać ludzie kompetentni i nie przeciążeni obowiązkami. Powinni móc w pełni zaangażować się w daną im misję kanoniczną. Zarówno świeccy, jak i duchowni. Skoro pytam "jaki kształt?", to od razu nasuwa się ogólna odpowiedź: taki, aby wychowankowie katechetki/katechety byli realnie prowadzeni do Chrystusa. Chrystus i spotkanie z Nim jest centrum katechezy.

Niedopuszczalna moim zdaniem jest sytuacja, gdy jakiś ksiądz ma tak dużo obowiązków w parafii, że nie jest w stanie zrealizować celów katechetycznych, a mimo to podejmuje się tego i doprowadza do ruiny duchowe życie swoich uczniów. Nie tędy droga. Kształt szkolnej katechezy powinien być inny. Zarysy jego konturów powinni tworzyć i świeccy, i duchowni - ludzie, którzy naprawdę nieźle sobie w tym radzą. Po prostu trzeba mieć do tego powołanie, a nie tylko "odwalać swoją robotę"...

Pn sie 15, 2011 12:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3