Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 05, 2025 8:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Paranoja antysektowa, czyli Hare Krishna 
Autor Wiadomość
Post Re: Paranoja antysektowa, czyli Hare Krishna
baktinka napisał(a):
Dla tych,co obejrzeli ten filmik podany powyżej-Tak poza tym to wydaje mi się, że jednak człowiek źródło swoich problemów powinien upatrywać jednak w sobie samym-swoich emocjach, zachowaniu, itp. Jak będzie tylko medytował o Bogu w celu rozwiązania swoich problemów, którego postać jest dla nas jednak niepojęta zmysłowo i do końca niepoznana, to prędzej czy później wyląduje w psychiatryku. Oczywiście, medytacja o Bogu jest ważna, jednak czasem bez wglądu w siebie, a nawet i interwencji psychologa nie obejdzie się. No,a poza tym film pokazuje,że chrześcijaństwo nie może być powiązane z jogą. A ja się pytam-gdzie ekumenizm?Gdzie tolerancja dla innych religii, a nie przedstawianie tylko jednej drogi?Poza tym nie wierzę, żeby każdy uprawiający jogę był chory czy opętany. Ci zaś co praktykują jogę wyłącznie dla samych ćwiczeń, to na pewno nie są niczym zagrożeni, bez przesady, oni nie tratują tego jako religii i z pewnością nie interesują ich korzenie medytacji czy jogi-systemów, których zdrowotne korzyści zostały udowodnione naukowo. Pozdrawiam. Hari.

Cytuj:
iedzę czerpię z różnych źródeł i mało tego w pierwszych wiekach chrześcijaństwo było sektą.

Traktując powaznie dyskusję należałoby przytoczyć źródło na podstawie którego dowodzi się faktu - chodzi konkretnie o wiarę w reinkarnację u pierwszych chrzescijan.
Cytuj:
Dalej powiem tylko, że nigdzie nie napisałam, że ekumenizm równa się tolerancja, więc nie wiem, skąd te insynuacje. Aczkolwiek granica między nimi jest bardzo płynna. :mrgreen: Hari.

Post powyższy dowodzi czegoś innego.
Ekumenizm tyczy jedynie porozumienia między wszystkimi chrześcijanami.
Nie ma zatem mowy o ekumenźmie na linii chrześcijaństwo inne religie.
Wzajemna tolerancja, szacunek, ale nie ekumenizm.

So sie 13, 2011 17:54

baktinka napisał(a):
No cóż...Kryszna ma wiele znaczeń,a w wikipedii każdy pisze co chce, bo każdy może być jej autorem.
M.in. Kryszna to owszem czarny, wszechatrakcyjny, ale też Chrystus.
Wskaż mi zatem odpowiednią stronę, która uzasadnia wasze tłumaczenie.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So sie 13, 2011 18:31

Tak jak już pisałam, sanskryt był pierwszy przed greką,a brzmieniowo nawet oba wyrazy są podobne Chrystus i Kryszna.

So sie 13, 2011 18:41
baktinka napisał(a):
Tak jak już pisałam, sanskryt był pierwszy przed greką,a brzmieniowo nawet oba wyrazy są podobne Chrystus i Kryszna.

A ile żon posiadał Chrystus - 6..22..16101...16007???
Synów także 180 000?

So sie 13, 2011 18:54

baktinka napisał(a):
a brzmieniowo nawet oba wyrazy są podobne Chrystus i Kryszna.
Wyrazy Krycha i Kryszna są nawet bardziej podobne,
ale to nie znaczy, że ich znaczenie jest identyczne.

http://spokensanskrit.de/index.php?script=HK&beginning=0+&tinput=Christ&trans=Translate&direction=AU
ख्रीष्ट khrISTa m. Jesus Christ

http://spokensanskrit.de/index.php?tinput=kRSNa&direction=SE&script=HK&link=yes&beginning=0
कृष्ण kRSNa adj. black
(...)
कृष्ण kRSNa adj. wicked
कृष्ण kRSNa adj. evil
कृष्ण kRSNa adj. dark
कृष्ण kRSNa adj. dark-blue
कृष्ण kRSNa m. black part of the eye
कृष्ण kRSNa m. blue vitriol
कृष्ण kRSNa m. incarnation of Lord Vishnu
कृष्ण kRSNa m. dark half of the lunar month from full to new moon
कृष्ण kRSNa m. fourth or kali-yuga
कृष्ण kRSNa m. antelope
कृष्ण kRSNa m. kind of animal feeding on carrion
कृष्ण kRSNa m. black or dark-blue
कृष्ण kRSNa m. to behave or act like kRSNa
कृष्ण kRSNa m. black spots in the moon
कृष्ण kRSNa m. black colour
कृष्ण kRSNa m. crow
कृष्ण kRSNa m. iron
कृष्ण kRSNa m. black Agallochum
कृष्ण kRSNa m. lead
कृष्ण kRSNa m. black pepper
कृष्ण kRSNa m. Carissa Carandas
कृष्ण kRSNa m. Indian cuckoo or Kokila
कृष्ण kRSNa m. antimony
कृष्ण kRSNa m. kind of demon or spirit of darkness
कृष्ण kRSNa n. darkness
कृष्ण kRSNa n. blackness

http://bhagavata.org/downloads/SanskritDictionary.html
khrista = Christ
(...)
Krishna = 1. (n) the Supreme Personality of Godhead
Krishna = 2. (n) the Cause of All Causes
krishhNa = the eighth incarnation of Vishnu i.e. Krishna

Czy powyższe opracowania są wystarczająco wiarygodne dla ciebie,
czy wolisz raczej wierzyć na słowo swoim nauczycielom?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So sie 13, 2011 19:28

Są zapewne wiarygodne,ale pamiętaj, że słowa przekształcaja się przez wieki , więc Kryszna, Krist, Chrystus tak byc mogło, choc nie wiem na pewno. Tak jak Bhagavan, Bag, Bóg.

N sie 14, 2011 10:11

Skoro uznajemy, że odkrywamy poprzez ów translator prawdziwe znaczenie słów, to pokusiłem się o wpisanie słowa "buddha". Oto co otrzymałem:

बुद्ध buddha m. the enlightened
बुद्ध buddha adj. conscious
बुद्ध buddha adj. awake
बुद्ध buddha adj. understood
बुद्ध buddha adj. awakened
बुद्ध buddha adj. intelligent
बुद्ध buddha m. awakened one
बुद्ध buddha m. enlightened one
बुद्ध buddha m. Buddha
बुद्ध buddha ppp. woken up

Sadhu, sadhu, sadhu! Padnijcie na kolana i oddajcie pokłon Buddzie, gdyż translator właśnie powiedział wam czym/kim jest Budda! ;-)

N sie 14, 2011 20:42

Ale akurat Krysznę przetłumaczył raczej dobrze, wystarczy poczytać Wedy, żeby sprawdzić. No może, jakiś przypadkowy błąd...Swój zaś przykład wzięłam od indologa, a nie od translatora (chyba, ze indolog niedouczony i mnie oszukał, ale to wątpię)..:*

Pn sie 15, 2011 8:26

Hari Lechuu!Myślę, że sam wygląd bahktów sprzedających książki o niczym jeszcze nie świadczy. Trzeba by badań i lekarza, aby stwierdzić, czy naprawdę byli tacy śnięci.W wielu gospodarstwach rolnych gosposie też wstają o 4 rano, żeby nakarmić krowy i wydoić , więc można się do tego przezwyczaić- i nikt nie nazywa tych gospodyń śniętymi. Tak więc, to jedynie Twoje spostrzeżenia, na których opierać do końca się nie można. Co zaś do wyłudzania kasy- kościół katolicki też zbiera na tacę. A muzyka, intonowanie mantry hare kriszna- no cóż, inni słuchają techno czy jakiejkolwiek innej muzyki na dyskotekach pod wpływem różnych środków i nikt nie pisze o kontroli umysłu, więc czemu tutaj sie czepiają muzyki transowo-medytacyjnej-nie wiem. Sama muza to jeszcze nie kontrola umysłu- czy pranie mózgów-bez przesady. Co zaś do Twojego zarzutu werbowania nowych członków- są różne także chrześcijańskie wspólnoty organizacyjne , których celem jest ewangelizowanie -i nikt nie nazywa tego werbunkiem, jak chodzą po domach ,albo ewangelizują we wspólnotach duszpasterskich. To tyle, pozdrawiam.
---------------------------------------------------------
HK werbuje i podporządkowuje ludzi obniżając zmysł krytyczny czyli zdolnośc do samodzielnego myslenia - krótko mówiąc ludzie bezmyślnie wykonują co im każe jakiś łysy Indradumna. Zmysł krytyczny obniżany jest za pomocą przesilenia psychofizycznego organizmu ludzkiego - po prostu przy ekstremalnym wysiłku i braku regeneracji ludzie mają sieczkę zamiast mózgu i wtedy HK przejmuje kontrole nad umysłem werbowanego człowieka. Na Woodstoku taka napiedalanka pseudomuzyki przez 3 doby non stop powoduje wyczerpanie psychofizyczne. Osoby podporządkowane sekcie wykonują polecenia które dostają od osoby z wyższej kasty np. zapierdalaj z kadzidełkami po domach i oddawaj nam kasę z zarobku lub oddaj cały majątek na sekte.

Cz sie 18, 2011 18:58

baktinka
Hari Lechuu!Myślę, że sam wygląd bahktów sprzedających książki o niczym jeszcze nie świadczy. Trzeba by badań i lekarza, aby stwierdzić, czy naprawdę byli tacy śnięci.W wielu gospodarstwach rolnych gosposie też wstają o 4 rano, żeby nakarmić krowy i wydoić , więc można się do tego przezwyczaić- i nikt nie nazywa tych gospodyń śniętymi. Tak więc, to jedynie Twoje spostrzeżenia, na których opierać do końca się nie można. Co zaś do wyłudzania kasy- kościół katolicki też zbiera na tacę. A muzyka, intonowanie mantry hare kriszna- no cóż, inni słuchają techno czy jakiejkolwiek innej muzyki na dyskotekach pod wpływem różnych środków i nikt nie pisze o kontroli umysłu, więc czemu tutaj sie czepiają muzyki transowo-medytacyjnej-nie wiem. Sama muza to jeszcze nie kontrola umysłu- czy pranie mózgów-bez przesady. Co zaś do Twojego zarzutu werbowania nowych członków- są różne także chrześcijańskie wspólnoty organizacyjne , których celem jest ewangelizowanie -i nikt nie nazywa tego werbunkiem, jak chodzą po domach ,albo ewangelizują we wspólnotach duszpasterskich. To tyle, pozdrawiam.
---------------------------------------------------------
HK werbuje i podporządkowuje ludzi obniżając zmysł krytyczny czyli zdolnośc do samodzielnego myslenia - krótko mówiąc ludzie bezmyślnie wykonują co im każe jakiś łysy Indradumna. Zmysł krytyczny obniżany jest za pomocą przesilenia psychofizycznego organizmu ludzkiego - po prostu przy ekstremalnym wysiłku i braku regeneracji ludzie mają sieczkę zamiast mózgu i wtedy HK przejmuje kontrole nad umysłem werbowanego człowieka. Na Woodstoku taka napiedalanka pseudomuzyki przez 3 doby non stop powoduje wyczerpanie psychofizyczne. Osoby podporządkowane sekcie wykonują polecenia które dostają od osoby z wyższej kasty np. zapierdalaj z kadzidełkami po domach i oddawaj nam kasę z zarobku lub oddaj cały majątek na sekte.

Cz sie 18, 2011 18:59

Ciekawe skąd czerpiesz takie informacje. Dla mnie to bzdury i to niczym nie potwierdzone. Nie wiem czegoś t się naczytał czy szaleju najadł...Jestem w HK i w 100% nie potwierdzam tych informacji.

Pt sie 19, 2011 15:01

Nie do wiary, żeby tyle agresji i nienawiści mieć w sobie, dwa razy ten sam post ze złości napisałeś. Pozdrawiam. Hari.

Pt sie 19, 2011 15:04

baktinka
HK to organizacja przestępcza co potwierdzają procesy kryminalne w wielu krajach. M.in. handel narkotykami czy przemoc zbrojna ( i kilka innych ). Parlament Europejski uznał HK za organizacje szczególnie niebezpieczną właśnie za to co opisałem i HK powinna być zdelegalizowana tak jak np we Francji i Belgii. To że jesteś w HK to widać, ale masz zawsze szanse wrócić na właściwą drogę ;)

Pt sie 19, 2011 19:41

Jeszcze trochę i KK zostanie uznany za organizację przestępczą jeśli się porządnie za siebie nie weźmie. M.in. przestępstwa seksualne i finansowe. Jak tak dalej pójdzie to wkońcu zostanie zdelegalizowany w kilku krajach. W Irladnii to już powinien po tym co można przeczytać w raporcie dot. wykorzystywania seksualnego dzieci przez irlandzkich duchownych. Chroni go jedynie wielowiekowa tradycja..., ale do czasu.
http://wyborcza.pl/1,75477,9982291,Prem ... tykan.html

So sie 20, 2011 10:53

Dokładnie,a w Polsce nic takiego się w HK nie wydarzyło póki co, żeby nazwać HK organizacją przestępczą. Jeśli już to w USA było kilka przypadków. A jeśli idzie o projekt raportu Cotrella to ostatecznie PE go nie uznał. Zgadzam się zatem z Szyszkownikiem. Hari

So sie 20, 2011 12:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona