Re: Leczenie hormonalne/ NPR -a seks
MadziaK1987 napisał(a):
"np podając sam progesteron w drugiej fazie cyklu i wtedy nie mamy wpływu na owulacje bo leczenie zaczynamy po niej. "
Kropeczko po raz kolejny mnie rozbrajasz .Skoro można określić fazę cyklu i to kiedy wystąpiła owulacja to można stosować NPR i takiego cyklu nie trzeba leczyć .Rozmowa toczy się jednak o cyklu gdzie nie jesteśmy w stanie określić jego faz w tym także owulacji więc skąd mamy pewność ,że leczenie rozpoczniemy po niej?
a skąd ty Madziu wiesz że takiego cyklu nie trzeba leczyć? Skąd jak zwykle wiesz że wszystkie zaburzenia cyklu przejawiają się tym że nie da się rozpoznać jego faz? Jak zwykle wykułas się z ginekologii, ale opuściłaś kilka rozdziałów. Dałam przykład niewydolności fazy lutealnej jako zaburzenia bardzo częstego, które sama przechodziłam jak i wiele innych kobiet i oczywiście mająca minimum wiedzy kobieta rozpozna owulację w przypadku tego zaburzenia a głównym objawem jest skrócenie trzeciej fazy cyklu, plamienie przedmiesiączkowe, i w razie ciązy problem z jej donoszeniem. I jest to typowy przykład zaburzeń które można leczyć uzupelniając progesteron po owulacji.
Madziu. Medycyny ludzie się uczą 6 lat. I to uczą się bardzo dużo spędzając całe tygodnie nad książkami. Nie wypowiadaj się w kwestiach medycznych jeśli słyszałaś o jednej czy dwóch chorobach a nie słyszałaś o dwustu innych.