Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 3:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dlaczego Bóg nie zaszczepia w ludziach wiary w siebie? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Bóg nie zaszczepia w ludziach wiary w siebie?
Alchemiczka napisał(a):
A tam wiarę w siebie... Dlaczego nie zaszczepia w ludziach rozumienia fizyki kwantowej, biochemii i zasad ortografii, a także zdolności robienia z serwetek małych łabądków origami? No czemu czemu czemu?? :zly:

Bo jest leniwy, nie zalezy mu, albo WSZECHMOCNY tego nie potrafi?

Cytuj:
A tak serio: Bóg jest miłością i zaszczepił w ludziach zdolność do miłowania, ale ty i tak tego nie zrozumiesz...

I w ramach tego swojego specyficznego rozumienia miłości nęka nas chorobami, wojnami, gwałtami i wszelkimi okropnościami! Tak, chyba tego nie zrozumiem... SSmani to dla ciebie pewno też była kwintesencja miłości? :(

Pt paź 07, 2011 16:15

Geonides napisał(a):
[Oba stwierdzenia, moje i twoje opierają są osobistymi relacjami. Moje słowo przeciw twojemu słowu.

Nie ja mam dowody działania Boga ty masz tylko opowieści o których nikt inny oprócz ciebie nie wie.

Takim dowodem na istnienie Boga jest istnienie księżyca.

Cytuj:
Moja relacja jest nawet bardziej uprawniona niż twoja, bo ja naprawdę wiem że ten krasnoludek istnieje, ba codziennie czuję jego obecność. Nie raz pomógł mi w trudnej chwili. Mało tego, wiem że ten sam trzydziestosześciopalczasty krasnoludek pomógł wielu ludziom, którzy również bez cienia wątpliwości, z całą pewnością potwierdzają jego obecność. Spotykamy się nawet regularnie w szerszym gronie. Dyskutujemy na temat krasnoludka, tego co nim kieruje przy pomaganiu nam. Staramy się zagłębić jak to możliwe, że go nie widać a nam pomaga.

Powyższe brzmi idiotycznie?

Brzmi idiotycznie poniewaz jest zmyślone.
Ani nie masz znajomych z którymi dyskutujecie ani nie spotykasz się z nikim.
Poz tym jaki problem abyś mnie zaprosił na taka dyskusję o krasnoludzie.

Cytuj:
Edit: zapomniałem dopisać, że często tez zastanawiamy się, jak to możliwe, że inni ludzie są tak beznadziejnie ślepi na oczywisty fakt istnienia krasnala. I jak to możliwe, że w swej dobroci krasnal nie zaszczepia w nich wiary w swoje istnienie?

Bo krasnala nie ma.

Pt paź 07, 2011 16:51

formek1 napisał(a):
Nie ja mam dowody działania Boga ty masz tylko opowieści o których nikt inny oprócz ciebie nie wie. Takim dowodem na istnienie Boga jest istnienie księżyca.
Bzdura. Księżyc jest akurat dowodem na istnienie krasnala.
A dobrym dowodem na działanie krasnala jest użytkownik formek1. W swoich aktach kreacji krasnal zawsze wykazywał się poczuciem humoru.
formek1 napisał(a):
Jestem uprawniony by dokładnie to samo powiedzieć na temat boga istnienia którego ty jesteś pewien.
formek1 napisał(a):
Bo krasnala nie ma.
Obrażasz moje uczucia religijne.

Pn paź 10, 2011 7:58

Peter napisał(a):
Chyba żartujecie. Słyszeliście o chociaż JEDNYM przypadku osoby, która przez całe życie była odizolowana od jakiejkolwiek informacji na temat chrześcijańskiego Boga i sama z siebie doznała olśnienia wierząc nie tylko w jakiekolwiek bóstwo, ale jeszcze w to jedyne prawdziwe? To po co wysyła się misjonarzy na odległe lądy? Czyżby Bóg nie mógł bez ludzkich pośredników uświadomić komu trzeba, że właśnie w Niego należy wierzyć?
A po co Bóg ma robić coś, do czego powołał ludzi? Będziemy sądzeni z tego jak wyznawaliśmy za życia w wiarę w Niego. Jeśli objawiłby się każdemu, to kto zasługiwałby na Niebo? Najmniejszy grzech i piekło.Tak się przecież stało ze zbuntowanymi aniołami. Gdzieś czytałem, ze Pan Bóg tak samo potraktował buntowników jak i obojętnych czekających z rękami w kieszeniach na rozwój wypadków.
,,Błogosławieni, którzy uwierzyli a nie widzieli".

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Pn paź 10, 2011 10:31

Cytuj:
A po co Bóg ma robić coś, do czego powołał ludzi? Będziemy sądzeni z tego jak wyznawaliśmy za życia w wiarę w Niego. Jeśli objawiłby się każdemu, to kto zasługiwałby na Niebo? Najmniejszy grzech i piekło.

Idea Boga jest w tym wydaniu bez sensu.Zwyczajny straszak dla dorosłych.Dobre dla cierpiętników :-D

Pn paź 10, 2011 17:04

Kris65 napisał(a):
Idea Boga jest w tym wydaniu bez sensu.Zwyczajny straszak dla dorosłych.Dobre dla cierpiętników :-D
Bez sensu tracisz czas tworząc jałowe pierdółki. Ty też się od cierpienia nie wymigasz i ono przyjdzie jak Amen w pacierzu.Czy też się wtedy wysilisz na żarty z ostatecznych rzeczy?

OSTATECZNE RZECZY CZŁOWIEKA

Śmierć. Sąd Boży. Niebo albo piekło.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Pn paź 10, 2011 17:45

Geonides napisał(a):

formek1"]Nie ja mam dowody działania Boga ty masz tylko opowieści o których nikt inny oprócz ciebie nie wie. Takim dowodem na istnienie Boga jest istnienie księżyca.

Bzdura. Księżyc jest akurat dowodem na istnienie krasnala.

Niestety krasnal nie przyznaje się do stworzenia księżyca.

formek1 napisał(a):

Jestem uprawniony by dokładnie to samo powiedzieć na temat boga istnienia którego ty jesteś pewien.

Nie jesteś uprawniony poniewaz ja go nie zmyśliłem,.
ja o nim wyczytałem . Ty natomiast krasnala sobie wymyśliłeś.

formek1 napisał(a):
Bo krasnala nie ma.

Obrażasz moje uczucia religijne.

trudno .Mnie za bardzo cudze uczucia religijne nie interesują.
Zwłaszcza jak ludzie się obrażają o bzdury.

Pn paź 10, 2011 17:50

Cytuj:
Bez sensu tracisz czas tworząc jałowe (censored). Ty też się od cierpienia nie wymigasz i ono przyjdzie jak Amen w pacierzu.

Nie wiem czy takie jałowe.Dla ludzi rozsądnych na pewno nie.Ja się żadnego cierpienia po śmierci nie obawiam.Jak było przed poczęciem tak i po śmierci :)

Pn paź 10, 2011 19:44

Dlaczego o to pytasz skoro w Boga nie wierzysz

Pn paź 10, 2011 20:14
pomyłka, proszę moderatora o skasowanie

Ostatnio edytowano Pn paź 10, 2011 20:38 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pn paź 10, 2011 20:32
mareta napisał(a):
Dlaczego o to pytasz skoro w Boga nie wierzysz
moze dlatego ze w ludziach jest podswiadome pragnienie szukania Boga, nawet jesli usiluja to wyprzec?

Pn paź 10, 2011 20:35

formek1 napisał(a):
No proszę, formek1 lepiej ode mnie wie do czego przyznaje się mój krasnal. Imponujący "monopol na prawdę".
formek1 napisał(a):
ja o nim wyczytałem .
A kto go zmyślił i o tym napisał? :D
formek1 napisał(a):
A twierdzenia według własnego widzimisię nie mając dowodów i logicznego uzasadnienia to głupota.
W takim razie czym są twierdzenia według cudzego widzimisię? Imbecylizmem?

Wt paź 11, 2011 12:42

Geonides napisał(a):

No proszę, formek1 lepiej ode mnie wie do czego przyznaje się mój krasnal. Imponujący "monopol na prawdę".

Akurat tutaj nie trzeba być geniuszem .Twój krasnal jest tylko w twoim umyśle.
czyli go nie ma.

formek1 napisał(a):
ja o nim wyczytałem .
A kto go zmyślił i o tym napisał? :D

Nikt go nie zmyślił a napasało o Nim mnóstwo ludzi.

formek1 napisał(a):
A twierdzenia według własnego widzimisię nie mając dowodów i logicznego uzasadnienia to głupota.
W takim razie czym są twierdzenia według cudzego widzimisię? Imbecylizmem?

tak to imbecylizm.
Jedno warte drugiego.

Wt paź 11, 2011 13:35
Alus napisał(a):
Peter napisał(a):
Skoro życzeniem Boga jest to, żeby ludzie w Niego wierzyli, dlaczego nie "programuje" nas tak, żebyśmy wyznawali Go bez zewnętrznej ingerencji, tylko konieczne jest najpierw odpowiednie uświadomienie religijne przez innych ludzi? Proszę nie tłumaczyć tego ingerencją w wolną wolę, bo nie chodzi mi tu o żaden przymus-zakładam, że takie "programowanie" nie zmuszałoby do wiary, a jedynie dawałoby jej zaczątek, z którym każdy, wedle własnej wolnej woli, zrobiłby to, co by chciał.

Każdy człowiek rodzi się "zaprogramowany", zawsze ludzie wierzyli.
Tylko gdy porzucili prawdziwego Boga tworzyli sobie wizje Boga/bogów wedle własnych upodobań, potrzeb.

Jak to porzucili? Człowiek istnieje na Ziemi dobre 100 tys. lat a chrześcijaństwo 2 tys. Rozumiem, że wcześniej to zaprogramowanie na Boga dawało owoc w postaci takich kultów jak np. religia Majów, składających ofiary z ludzi? Rozumiem zresztą, że dziś np. muzułmanie czy hindusi również Twoim zdaniem "porzucają" prawdziwego Boga?

Pt paź 14, 2011 0:11

atheist napisał(a):
Rozumiem

Nie przesadzaj.

Pt paź 14, 2011 6:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona