Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 0:15

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
 pytanie dotyczace przykazania pamiętaj... 
Autor Wiadomość

Post pytanie dotyczace przykazania pamiętaj...
Czesc. Mam pytanie dotyczace przykazania pamiętaj abys dzien swiety swiecił i w niedziele i święta nie wykonuj prac niekoniecznych. Czy bedzie złamanie tego przykazania jesli wstawię pranie.
Wiem głupie pytanie ale mam teraz dylemat czy obrażę Pana jesli tą czynnosc dzis wykonam.

Wt lis 01, 2011 17:21

Post Re: pytanie dotyczace przykazania pamiętaj...
ja często wstawiam pranie w niedzielę bo wtedy jestem w domu. Wydaje mi się że trudno właczenie pralki określić jako pracę..... tak samo w niedzielę gotuję obiad, wkładam naczynia do zmywarki itp. Natomiast nie planuję np wielkiego sprzątania czy mycia okien.

Wt lis 01, 2011 17:38

dzieki kropeczko za odpowiedz, ale z drugiej strony jaki ja jestem fałszywy, ponieważ tak to w niedziele nie odkurzam, bo niedziela dniem świętym (grzech) - rodzic odkurza - a jak przyjdzie mi cos uprac to dzien swiety mi nie przeszkadza.

Wt lis 01, 2011 17:53

A mam jeszcze jedno pytanie dotyczące udziału we mszy ze względu na dzisiejsze święto, mianowicie w mojej parafii były bodajże dwie msze, poranna o 8:30 i o 11 na cmentarzu parafialnym, rodzice i brat uczestniczyli na tej drugiej mszy, a poszedłem na 8:30. Czy jakoś nie grzeszyłem ? Przecież dziś jest Święto Zmarłych i powinno sie stać obok grobów najbliższych podczas mszy. Proszę o odpowiedz. Dziekuje.

Wt lis 01, 2011 18:12

Wręcz przeciwnie, w ostatnim czasie biskupi wydali zalecenie, żeby Msza Św. w dzisiejszą uroczystość była sprawowana w kościele, a nie na cmentarzu (podkreślam zalecenie, a nie nakaz, choć obowiązujące zapewne na terenie właściwej miejscowo diecezji, zresztą zapewne jest o tym na forum w stosownym wątku).

Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj ->
1) http://spotkania.wiara.pl/Chat
2) http://blog.wiara.pl/aprylka
3) http://picasaweb.google.com/aprylka

Wt lis 01, 2011 18:15
Zobacz profil WWW

Słon. Jesteś młodziutki jak sądze. Dziś jest święto obowiązkowe masz obowiązek uczestniczć we Mszy. Może być w kościele albo na cmentarzu. Ja byłam na Mszy w kaplicy szpitalnej :) Nie masz obowiązku pod grzechem iść na cmentarz, jest to dobry zwyczaj. Jeśli nie możesz dziś, możesz odwiedzić cmentarz jutro. Jak wiesz wiąże sie z tym odpust za zmarłe dusze. W wielu miastach (np u mnie) nie ma Mszy na cmentarzu, tylko w kościołach rano, a na cmentarzu jest popołudniu różaniec za zmarłych i nabożeństwo.
ps. Jeśli ci sie w niedziele rozsypie cukier albo ryż, jak sądze konieczne będzie poodkurzać :-D Natomiast planowe odkurzanie całego domu mysle że nie jest konieczne. Pewne czynnosci musi się wykonać, jak choćby przygotowanie posiłku. Nie masz wykonywać prac cięzkich niekoniecznych.

Wt lis 01, 2011 18:17

dzięki aprylko, kropeczko :)
,,Jesteś młodziutki jak sądze.,, --- 17 latek :)
,,Jeśli nie możesz dziś, możesz odwiedzić cmentarz jutro,, - mogłem dziś.

A tak, jeszcze ksiądz mówił o odpuście za zmarłych czyli jak dobrze rozumiem w najbliższy w piątek powinienem wypełnić trzy warunki:
1 -- isc do spowiedzi jesli mam na sumieniu jakis grzech nawet lekki
2 -- przyjac komunie świętom
3 -- odmówić Ojcze nasz i Zdrowaś Maryjo za intencje, które Papierz sie modli.

Dobrze rozumiem - bo czytałem tak szybko teraz pisało jeszcze o Adoracji Najświętszego Sakramentu przez co najmniej pół godziny (jeśli jest krótsza - odpust cząstkowy);

Wt lis 01, 2011 18:35

Wspomniane przykazanie (jak i reszta z tej listy) są chyba ze ST - podobno katolików nie obowiązującego. W kwestii świąt J.C. powiedział "szabat jest dla człowieka, a nie człowiek dla szabatu".

A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39

Wt lis 01, 2011 18:37

raczej sprzątanie czy pranie morze poczekać świat sie nie zawali

u nas dopiero na 2 dzień myje talerze po obiedzie

Wt lis 01, 2011 18:46

grzmot napisał(a):
Wspomniane przykazanie (jak i reszta z tej listy) są chyba ze ST - podobno katolików nie obowiązującego.

Chrześcijan prawa ST obowiązują wybiórczo. Problem w tym, że prawie każda chrześcijańska konfesja wybiera co innego. I tak, polscy katolicy jedzą wieprzowinę ale nie praktykują rozwodu, zaś szwedzcy luteranie akceptują homoseksualizm i nie modlą się do obrazów.

Wt lis 01, 2011 18:47

to dobrze mysle o odpuście zupełnym

dzieki merkaba :)

Wt lis 01, 2011 18:50
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 11 ]