Kościoły niczym centra handlowe
Autor |
Wiadomość |
Januarius
|
 Re: Kościoły niczym centra handlowe
2kruk2 napisał(a): Jak to co jest w tym niebezpiecznego? Czy islamizacja Europy nie jest niebezpieczna? Prawie codziennie chrześcijanie są na świecie zabijani za świadectwo o Chrystusie. To nie jest niebezpieczne? gdzie Twoja wiara, kruku. Nie wierzysz w życie pozagrobowe?
|
Pn gru 19, 2011 11:01 |
|
|
|
 |
2kruk2
|
Januarius napisał(a): 2kruk2 napisał(a): Jak to co jest w tym niebezpiecznego? Czy islamizacja Europy nie jest niebezpieczna? Prawie codziennie chrześcijanie są na świecie zabijani za świadectwo o Chrystusie. To nie jest niebezpieczne? Cytuj: gdzie Twoja wiara, kruku. Nie wierzysz w życie pozagrobowe? To nie tak. Oczywiście że wierze w życie pozagrobowe i nagrodę w Panu pokładam. Nie znaczy to jednak, że mamy popierać mordowanie chrześcijan. I nie znaczy, ze mamy na wszystko pozwalać sekciarzom i fałszywym religiom.
_________________ http://voxdomini.com.pl/vox_art/pastor.htm
|
Pn gru 19, 2011 11:08 |
|
 |
Januarius
|
Pamiętaj, że prześladowanie i mordowanie chrześcijan było zapowiedziane proroczo przez Pana Jezusa (między innymi), więc o czym mowa - to musi się spełnić
"Wtedy wydadzą was na udrękę i będą was zabijać, i będziecie w nienawiści u wszystkich narodów, z powodu mego imienia" (Mat. 24:9).
|
Pn gru 19, 2011 11:41 |
|
|
|
 |
2kruk2
|
Januarius napisał(a): Pamiętaj, że prześladowanie i mordowanie chrześcijan było zapowiedziane proroczo przez Pana Jezusa (między innymi), więc o czym mowa - to musi się spełnić Cytuj: "Wtedy wydadzą was na udrękę i będą was zabijać, i będziecie w nienawiści u wszystkich narodów, z powodu mego imienia" (Mat. 24:9). Nie widzę żadnego związku. Masz prawo bronic swojej wiary i życia swojego i swoich bliskich. Fakty sa takie że gdyby np nie było wypraw krzyżowych czy zwycięstwa pod Wiedniem to Europa dzisiaj byłaby islamska.
|
Pn gru 19, 2011 11:54 |
|
 |
Januarius
|
2kruk2 napisał(a): Nie widzę żadnego związku. Nie widzisz związku między słowami Pana Jezusa, a prześladowaniem chrześcijan? 2kruk2 napisał(a): Masz prawo bronic swojej wiary i życia swojego i swoich bliskich. Tak, ale nie w sposób niepodobający się Bogu. Zauważyłeś jaką postawę wobec wrogów wiary przejawiali chrześcijanie w I wieku n.e.? Powinniśmy ich naśladować - nie uważasz? 2kruk2 napisał(a): Fakty sa takie że gdyby np nie było wypraw krzyżowych czy zwycięstwa pod Wiedniem to Europa dzisiaj byłaby islamska Nikt nie wie jaka by była i jaka będzie. Nie znalazłem w Biblii usprawiedliwienia dla tego rodzaju działań. Bóg nazywa je jednoznacznie.
|
Pn gru 19, 2011 12:03 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Januarius napisał(a): Nikt nie wie jaka by była i jaka będzie. Nie znalazłem w Biblii usprawiedliwienia dla tego rodzaju działań. Bóg nazywa je jednoznacznie. Pomijając wszystko inne, (a zwłaszcza argument: "nie znalazłem w Biblii", który nie jest żadnym argumentem) to czy Bóg w ST nie nakazywał walki z innymi narodami? Przejrzyj dobrze swoją Biblię
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pn gru 19, 2011 12:07 |
|
 |
2kruk2
|
Januarius napisał(a): 2kruk2 napisał(a): Nie widzę żadnego związku. Nie widzisz związku między słowami Pana Jezusa, a prześladowaniem chrześcijan? 2kruk2 napisał(a): Masz prawo bronic swojej wiary i życia swojego i swoich bliskich. Tak, ale nie w sposób niepodobający się Bogu. Zauważyłeś jaką postawę wobec wrogów wiary przejawiali chrześcijanie w I wieku n.e.? Powinniśmy ich naśladować - nie uważasz? 2kruk2 napisał(a): Fakty sa takie że gdyby np nie było wypraw krzyżowych czy zwycięstwa pod Wiedniem to Europa dzisiaj byłaby islamska Nikt nie wie jaka by była i jaka będzie. Nie znalazłem w Biblii usprawiedliwienia dla tego rodzaju działań. Bóg nazywa je jednoznacznie. Pisząc, ze nie widzę związku miałem na mysli to że twoje argumenty maja sie nijak do czasów obecnych. Uwazam że powinnismy nasladować pierwszych chrześcijan ale nie we wszystkim. Wiele tradycyjnych praktyk wyrosłych z Judaizmu odeszło do lamusa i nie musimy ich wskrzeszać. Nie znalazłes w biblii usprawiedliwienia dla tego typu działań. To może jesteś heretykiem sola scripturowcem? Oprócz Biblii mamy jeszcze Magisterium KK. Tam poszukaj a znajdziesz.
|
Pn gru 19, 2011 12:43 |
|
 |
Januarius
|
Przejrzałem. Nakazywał. Do boju medieval!
|
Pn gru 19, 2011 12:47 |
|
 |
Januarius
|
2kruk2 napisał(a): Pisząc, ze nie widzę związku miałem na mysli to że twoje argumenty maja sie nijak do czasów obecnych. Uwazam że powinnismy nasladować pierwszych chrześcijan ale nie we wszystkim. Dla mnie autorytetem jest Biblia "Wszelkie Pismo od Boga natchnione /jest/ i pożyteczne do nauczania, do przekonywania, do poprawiania, do kształcenia w sprawiedliwości - aby człowiek Boży był doskonały, przysposobiony do każdego dobrego czynu" (2 Tym. 3:16,17). 2kruk2 napisał(a): Wiele tradycyjnych praktyk wyrosłych z Judaizmu odeszło do lamusa i nie musimy ich wskrzeszać. Jakie, mianowicie?
|
Pn gru 19, 2011 12:50 |
|
 |
2kruk2
|
Januarius napisał(a): Dla mnie autorytetem jest Biblia Dla mnie też, ale nie robię z biblii Boga jak protestanci. Januarius napisał(a): "Wszelkie Pismo od Boga natchnione /jest/ i pożyteczne do nauczania, do przekonywania, do poprawiania, do kształcenia w sprawiedliwości - aby człowiek Boży był doskonały, przysposobiony do każdego dobrego czynu" (2 Tym. 3:16,17). A znasz to:2 Ptr 3:14-16 14. Dlatego, umiłowani, oczekując tego, starajcie się, aby /On/ was zastał bez plamy i skazy – w pokoju, 15. a cierpliwość Pana naszego uważajcie za zbawienną, jak to również umiłowany nasz brat Paweł według danej mu mądrości napisał do was, 16. jak również we wszystkich listach, w których mówi o tym. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną SWOJĄ ZGUBĘ. (BT) Biblia nie jest do prywatnej interpretacji, tak postępują sekciarze, doprowadzając do rozłamów w kościele. Biblie trzeba interpretować w oparciu o tradycje apostolska i magisterium KK.
|
Pn gru 19, 2011 13:58 |
|
 |
Januarius
|
No, ale przyznasz, że gdy Biblia wypowiada się na jakiś temat jednoznacznie, to nie podlega to dowolnej interpretacji człowieka. Postawa pierwszych chrześcijan opisana w Biblii jest dla nas wzorem między innymi w postępowaniu.
|
Pn gru 19, 2011 14:05 |
|
 |
2kruk2
|
Januarius napisał(a): No, ale przyznasz, że gdy Biblia wypowiada się na jakiś temat jednoznacznie, to nie podlega to dowolnej interpretacji człowieka. Wiem o co ci chodzi. Jednak mając za sobą doświadczenia z charyzmatycznych zborów, to aż mi się na głowie włosy jeżą na myśl co ze słowem bożym potrafi zrobić pastor-lekarz, pastor-stolarz itd.
|
Pn gru 19, 2011 14:30 |
|
 |
Januarius
|
No, fakt. Jak ktoś zaczyna kombinować z wersetami, to mogą wyjść "cuda"...
|
Pn gru 19, 2011 14:46 |
|
 |
mareta
|
Pomijając wszystko inne, (a zwłaszcza argument: "nie znalazłem w Biblii", który nie jest żadnym argumentem) to czy Bóg w ST nie nakazywał walki z innymi narodami? Przejrzyj dobrze swoją Biblię[/quote]
Nie nakazywał walki, za to mówił miłujcie nieprzyjaciół waszych
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Pn gru 19, 2011 18:46 |
|
 |
2kruk2
|
mareta napisał(a): Nie nakazywał walki, za to mówił miłujcie nieprzyjaciół waszych W ST nakazywał.
|
Pn gru 19, 2011 19:00 |
|
|
|