Tradycyjna rodzina katolicka a współczesny "wyścig szcz
Autor |
Wiadomość |
Tyrael
|
"czlowiek to takie zwierze ktore dazy do maxymilizacji przyjemnosci i minimalizacji cierpienia" co w dziesiejszych czasach przejawia sie w ogolnie rzecz ujmujac "cywilizacji smierci"....
N lut 27, 2005 0:55 |
|
|
|
 |
Wanda
|
Cytuj: czlowiek to takie zwierze ktore dazy do maxymilizacji przyjemnosci i minimalizacji cierpienia
Coś mi się zdaje, że żadne zwierzę nie funduje sobie cierpienia tak dla hecy, wszystkie starają się przetwać i nie robić sobie krzywdy, czyli na swój sposób maksymalizować przyjemność.
_________________ Oszukać diabła nie grzech...
|
So mar 05, 2005 12:29 |
|
 |
Hebamme
|
Malinko zgadzam się z Tobą . Jako jedyna w moim dziale mam dzieci i to dwoje a jestem przed 30 tką . Byłam na urlopie wychowawczym 4 lata i żałuję, ze nie mogłam zostac dłużej z dziećmi. Rola matki i kobiety sukcesu jest NIE DO POGODZENIA - cierpią na tym dzieci.
Dobrze, że mąż wraca wcześniej do domu, ja też staram się nie siedzieć po godzinach , zakupy robimy w tygodniu a weekend to święta rzecz, której nic nie moze zakłócić. Gdyby nie pewne sprawy zostałabym w domu i urodziła trzecie dziecko a tak trochę na nie poczekamy 
|
Pn kwi 18, 2005 13:03 |
|
|
|
 |
Wanda
|
Hebamme, też mam już dwoje dzieci (z tym, że tylko jedno urodziłam) i po mału wracamy do normalności. Niby jestem na urlopie, ale nie mogę się obejść bez pracy i wciąż wszystko kontroluję telefonicznie i przez internet z domu. Wszystko da się pogodzić, wystarczy dobra organizacja i współpraca obojga rodziców. Dzieci mają się dobrze, rosną zdrowo, rodzice są stale przy nich, tylko fakt faktem, czasu mniej na własne przyjemności. Lecę, papa
|
Pn kwi 18, 2005 20:02 |
|
 |
totustuus
|
Bardzo ciężko jest pogodzić rodzinę z pracą. Mam jedną córkę a druga jest w drodzę.  Mam nadzieje, że poradzimy sobie w nowej rzeczywistości. Starsza córka ma 6 lat.
|
Wt kwi 19, 2005 8:22 |
|
|
|
 |
Gość
|
"Ciężki, ciężki kamień młyński, jeszcze cięższy stan małżeński". To stare przysłowie. Lecz byłby ten stan o wiele lżejszy, gdyby każdy spełniał rzetelnie swoje powinności. Bo to, co pisze Wanda, to nie są powinności kobiety. Zadaniem człowieka jest: kobiety - macierzyństwo; mężczyzny - ojcostwo. Zawód, praca zawodowa jest jedynie sposobem zdobywania środków do życia. [... proszę bez inwektyw - elka]
|
Wt kwi 19, 2005 11:19 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Odnośnie początku tematu - są. Jakiś czas też mi się wydawało, że najlepiej szybko skończyć studia, zrobić aplikację, zasuwać w kancelarii 12h dziennie... i potem obudzić się, gdy dziewczyna odejdzie. Owszem, człowiek ma worek kasy... ale nie ma z kim podzielić się tym, co ma. A wtedy można mieć wszystko, a i tak jest to warte mniej niż zero.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt kwi 19, 2005 12:12 |
|
 |
totustuus
|
ToMu napisał(a): A wtedy można mieć wszystko, a i tak jest to warte mniej niż zero.
Zgadzam się lecz jeszcze gorzej jest wtedy kiedy partnerka/er goni do roboty bo ciągle mało.
|
Wt kwi 19, 2005 12:37 |
|
 |
Wanda
|
Cytuj: Owszem, człowiek ma worek kasy...
W pracy nie tylko o kasę chodzi. Ciekawa, lubiana praca jest źródłem ogromnej satysfakcji.
|
Wt kwi 19, 2005 15:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I jedno i drugie, Wando.
Byleby tylko praca - nawet ta najbardziej satysfakcjonująca - nie odbywała się nadmiernym kosztem Rodziny 
|
Wt kwi 19, 2005 23:02 |
|
|
|