Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 05, 2025 5:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Modlitwa Dworu Niebieskiego 
Autor Wiadomość

Post Modlitwa Dworu Niebieskiego
Jakoś ostatnio dowiedziałem się, że w czyśćcu też się cierpi, męki, że "cierpienia czyśćcowe są znacznie większe, aniżeli wszystkie nieszczęścia na ziemi, a nawet śmierć męczeńska"
W związku z tym postanowiłem założyć ten temat, sprawdziłem czy nie ma już takiego wątku na tym forum i nie było.

Poniżej wklejam Modlitwę, którą można Chwalić Pana Jezusa i przy okazji pomóc duszom czyśćcowym:

Zbawicielu Przenajświętszy i Najmiłosierniejszy,
Źródło Łask, nasz Najdroższy Panie Jezu!
Z niepojętej miłości ku nam, nędznym dzieciom Ewy,
Opuściłeś swe miejsce na łonie Ojca Niebieskiego
I przyjąłeś nasze słabe ciało
Wraz z jego największym ubóstwem
Niespotykanym u innych ludzi,
Abyśmy za to wzajemnie się kochali.
Chętnie podjąłeś się rozlicznych wysiłków i prac,
Aby nas wyrwać z mocy złego ducha
I uczynić dziećmi Twego Ojca w niebie.
Bardzo żałuję, że ja nędzny robak tej ziemi
Nie rozeznawałem dotychczas
Bezmiaru Twojej miłości
Nie okazywałem wdzięczności
Za Twoje trudy i cierpienia.
Ofiaruję Ci teraz tę niegodną modlitwę,
Aby przez nią oddać cześć
Najświętszemu Życiu, Męce i Śmierci Twojej,
Uczcić wszystkie Twe lata, dni i godziny,
Poświęcone wybawieniu zagubionej i grzesznej ludzkości.
Panie Jezu Chryste,
Ofiaruję Ci z głębi serca wszystkie akty uwielbienia,
Miłości i dziękczynienia tysiące razy zwielokrotnione,
Które dziewięć chórów świętych Aniołów
I wszystkie stworzenia,
Szczególnie Najświętsza Maryja Panna
Od swojego Niepokalanego Poczęcia
Z największą gorliwością ofiarowali Ci
I w każdej chwili nadal składają w ofierze.
Te wszystkie akty razem wzięte
Oddaję jako dowód największej wdzięczności
Za Tajemnice Zbawienia
I za ciągłą możność korzystania z ich owoców.

----- + -----

1.
Za odwieczny wybór Najświętszej Maryi Panny na Matkę Bożą , o Chryste.
BĄDŹ BŁOGOSŁAWIONY NA WIEKI!

2.
Za Jej Niepokalane Poczęcie, czyli za Jej zachowanie od grzechu pierworodnego, któremu podlegają wszyscy inni ludzie, o Chryste,

3.
Za narodzenie Twojej Niepokalanej Matki, co przyniosło nadzieje światu, i uradowało niebo, o Chryste.

4.
Za Twoje własne cudowne poczęcie za sprawą Ducha Świętego w dziewiczym ciele Twojej Matki po zwiastowaniu przez Archanioła Gabriela, o Chryste.

5.
Za pierwszą podróż, którą odbyłeś ukryty w łonie swej Najświętszej Matki, zdążającej przez góry do Twej ciotki Elżbiety i do ukrytego pod jej sercem, świętego Jana, o Chryste.

6.
Za Twoje cudowne Narodzenie w skrajnym ubóstwie, w stajence, w której nie miałeś gdzie położyć Twej Najświętszej Głowy i ogrzać Twego delikatnego Ciała, o Chryste,

7.
Za zdumiewającą cześć, którą pozyskałeś w adoracji Trzech Mędrców ze Wschodu i za pełne znaczenia dary: złoto, kadzidło i mirrę, o Chryste,

8.
Za wybór imienia JEZUS, które przyjąłeś jako człowiek dla zachowania starotestamentalnych przepisów, o Chryste,

9.
Za akt Ofiarowania w Świątyni jerozolimskiej, kiedy zostałeś tam przedstawiony przez Twoją Matkę i św.Józefa, stosownie do postanowień Prawa Mojżeszowego, o Chryste,

10.
Za groźne prześladowanie, któregoś doznał na początku życia, gdy wypadło Ci uciekać do Egiptu i przez dłuższy czas przebywać tam na obczyźnie , o Chryste,

11.
Za tajemnicę "zgubienia" w Jerozolimie, kiedy Matka Twoja Najukochańsza i św. Józef z bólem szukali Cię i wreszcie znaleźli pomiędzy uczonymi w świątyni , o Chryste,

12.
Za Twoją uległość najdroższym Rodzicom do trzydziestego roku życia i za świadczenie im różnych usług , o Chryste,

13.
Za Twoje zbawienne nauki i kazania, za uciążliwe i niebezpieczne podróże apostolskie, za wszystkie trudy i prace, podjęte dla naszego zbawienia , o Chryste,

14.
Za Twój 40 -dniowy święty Post, doświadczenie pokus i gorliwą modlitwę na pustyni, o Chryste,

15.
Za zdumiewające cuda, które uczyniłeś na świadectwo Prawdy i przełamanie zatwardziałości serc, o Chryste,

16.
Za nieustanną modlitwę i krwawy pot w Ogrodzie Oliwnym , za trwogę i ból, że śmierć może być daremna, za doskonałe poddanie się woli Ojca , o Chryste.

17.
Za fałszywy pocałunek, którym Cię wiarołomny Judasz zdradził i oddal w ręce bezbożnych, o Chryste,

18.
Za nałożenie bolesnych więzów przez haniebnych oprawców oraz za okrutne wleczenia Cię po zaułkach i ulicach o Chryste,

19.
Za prowokacyjne oskarżenia i fałszywe świadectwo złożone przez Annasza i Kajfasza przeciw Twojej Najświętszej Osobie, o Chryste,

20.
Za poniżające obchodzenie się z Tobą, kiedy byłeś dla pohańbienia prowadzony od jednego do drugiego niesprawiedliwego sędziego, o Chryste,

21.
Za bluźnierczy policzek, wymierzony Ci przez sługę Arcykapłana i za różne akty deptania Twej godności , o Chryste,

22.
Za ciężki ból spowodowany okrutnym biczowaniem, kiedy licznymi ranami popłynęły strumienie Twej Najdroższej Krwi o Chryste,

23.
Za Twoje obnażenie i dotkliwe uczucie wstydu, którego doznałeś podczas zrywania szat z Ciała i kiedy nagiego przywiązano Cię do słupa na oczach pospólstwa, o Chryste,

24.
Za bluźnierstwa, opluwanie i szydercze ukłony, za cierniem ukoronowanie, podczas którego Krew obficie spłynęła po Twym Najświętszym Obliczu, o Chryste,

25.
Za obelżywe stawianie Cię przed sądem Piłata, który słowami "OTO CZŁOWIEK "chciał lud pobudzić do litości, o Chryste,

26.
Za wyrok wydany na Ciebie przez Piłata, za obarczenie ciężkim krzyżem i wyprowadzenie na miejsce stracenia , o Chryste,

27.
Za wstrząsające spotkanie ze zbolałą Twą Matką i innymi płaczącymi niewiastami, które towarzyszyły Ci podczas drogi krzyżowej , o Chryste,

28.
Za zuchwałe zerwanie Twych szat, co powiększyło jeszcze cierpienia, za nowe rany spowodowane gwoździami, za wypowiedziane ostatnie słowa i śmierć na krzyżu , o Chryste,

29.
Za przebicie Twojego Najświętszego Serca ostrą włócznią, skąd wypłynęła Krew i Woda jako okup za wszystkie dusze ludzkie, o Chryste,

30.
Za Twoje cudowne Zmartwychwstanie trzeciego dnia po męce i śmierci krzyżowej, za ukazanie się Marii Magdalenie, apostołom, Najświętszej Matce i wielu innym, którzy szli za Tobą , o Chryste,

31.
Za Wniebowstąpienie i chwalebny powrót do Ojca Niebieskiego po ziemskiej pielgrzymce, po zwycięstwie nad szatanem i grzesznym światem, o Chryste.

32.
Za zesłanie przez Ciebie Ducha Świętego w postaci ognistych języków na apostołów - uczniów i na Twoją Najświętszą Matkę w dzień Zielonych Świąt, o Chryste,

33.
Za wspaniały triumf w niebie z powodu przyjęcia tam z duszą i ciałem Twej chwalebnej Matki, o Chryste,

34.
Za chwałę jaką doznała Trójca Przenajświętsza z powodu wywyższenia Twojej Matki ponad wszystkie chóry Aniołów, i za radość całego Dworu Niebieskiego z jej ukoronowania na Królową nieba i ziemi, o Chryste,

Panie Jezu Chryste,
Za wszystkie akty miłości,
Za każde uderzenie Najświętszego Serca Twego,
Za życzliwe myśli i pragnienia,
Modlitwy wewnętrzne i ustne
Z okresu życia ziemskiego
I przebywanie w Najświętszym Sakramencie Ołtarza,
Za pracę i cierpienie
Składamy Ci tysięczne dzięki.
Proszę pokornie, ażebyś mnie i wszystkich,
Którzy polecili się mojej modlitwie,
Albo za których mam obowiązek modlić się,
Racz udzielić żalu doskonałego za grzechy
Z mocnym postanowieniem poprawy,
Abyśmy już nigdy nie obrażali
Twego Boskiego Majestatu.
Udziel mi mocy do wytrwania
W Twojej łasce,
A po trudach życia doczesnego,
Przyjmij do liczby wybranych
I pozwól z nimi oglądać
Twoje Najświętsze Oblicze.
Który z Ojcem i Duchem Świętym
W jedności żyjesz i królujesz na wieki wieków.
AMEN.

---------------------------------------------------------------------------------------------

OBIETNICE ŁASK DANE PRZEZ CHRYSTUSA:
.
"Ktokolwiek tę Modlitwę odmawia z nabożeństwem, temu JA dam za każdym razem,
z Mego Miłosierdzia 34 dusze ludzkie, to znaczy wyzwolę je z czyśćca, jemu zaś samemu, choćby był wielkim grzesznikiem,
odpuszczę wszystkie winy i nie będę o nich pamiętał na wieki.
A nagrodę pomnożę na podobieństwo trawy,
której nikt nie może policzyć.
Musi tylko wzbudzić doskonały żal za grzechy,
odmawiać w pokorze Modlitwę Dworu Niebieskiego
i trwać w mocnym postanowieniu poprawy.
W godzinę śmierci sam przyjdę po niego,
wraz ze Swoją Matką, Ucieczką grzeszników
i zaliczę go do grona wybranych."

Cz gru 22, 2011 19:12
Post Re: Modlitwa Dworu Niebieskiego
Najbardziej pomagamy duszom czyścowym uczestnicząc w Eucharystii w ich intencji, nikt jednak nie podaje liczby uwolnionych. Modlitw za dusze czyścowe jest sporo. Tajemnice szczęścia odmawiane cały rok mają więc znacznie mniejszą moc sprawczą.
Może tak mniej rachunkowo podchodzić do modlitw, a bardziej z miłością i chęcią pomocy? Pan Bóg nie jest chyba księgowym...

Cz gru 22, 2011 19:42

Liza napisał(a):
Tajemnice szczęścia odmawiane cały rok mają więc znacznie mniejszą moc sprawczą.

mniejszą, jeśli chodzi o dusze czyśćcowe, bo w Tajemnicy Szczęścia jest jeszcze m.in nawrócenie 15 krewnych i zachowanie zmysłów.

Ogólnie zauważyłem, że na tym forum ludzie są sceptycznie nastawieni do modlitw z obietnicami. Uważajcie tylko, żebyście na protestantyzm nie przeszli :D

Cz gru 22, 2011 19:53
Mnie to śmieszy, że przyklejamy Bogu karteczkę skrupulatnego księgowego - taka modlitwa - 1000 dusz, taka - 100 dusz.
Narawdę wierzycie, że Bóg bawi się w taką matematykę?

Cz gru 22, 2011 20:23

Napiszę za siebie, ale myślę że niektórzy podzielają właśnie takie stanowisko. Nie jestem przeciwko modlitwo z obietnicami, a jedynie korzystając z daru myślenia jaki dał mi Bóg, pytam bo mam nieraz wątpliwości, czy to możliwe abym tą formułką wyprosił więcej, niż każdą inną modlitwą? Kolejny problem polega na tym że mam obawę, że wielu ludzi potrzebuje objaśnienia czym jest modlitwa. Otóż modlitwa to nie magiczny rytuał i czary mary. Niestety podane w takiej formie może być to traktowaniem modlitwy w sposób magiczny. Klepanie modlitwy, tak jakby właśnie ta formuła, a nie jedno szczere Ojcze nasz, czy też kilka własnych słów miało coś zdziałać. Mówisz Protestantyzm? Otóż ja się obawiam czy takie działania bardziej nie zrażają ludzi do katolicyzmu. Potem będzie wielki płacz, że nic się nie stało, żadnych łask nie ma, a ja przecież odmawiałem. Niby oczywiste że trzeba modlić się z wiarą i szczerą intencją... Niby wiadomo, ale stan wiary wielu Polaków, a tym bardziej ich wiedzy jest niepokojący. tak narodzi się kolejny, który uzna że to wszystko to wielkie oszustwo, albo bezmyślnie będzie klepać jakieś formułki uznając, że na tym jego rola się kończy. Jak zatem widać forum spełnia swoje zadanie, byciem pośrednikiem w wymianie myśli przez myślących ludzi. Wpierw powinno się uczyć posługiwać młotkiem, a potem dawać ten młotek do ręki.

Cz gru 22, 2011 20:24

i właśnie dlatego Bóg objawia się ludziom prostym, bo ludzie nieco bystrzejsi ( jak w powyższych postach ) zaraz by zaczęli Boga poprawiać, że dlaczego tak, że powinno być raczej tak itp.

Święta Lutgarda, której została objawiona ta modlitwa, miała dar uzdrawiania chorych, także Pan Bóg przez to uwiarygodnił tę modlitwę.

Cz gru 22, 2011 21:02

Jednym słowem, nie myśl tylko wykonuj. Nie jestem pewny czy na tym polega podejście do wiary jako człowiek prosty, lub jako dziecko. Ale każdy może wszystko rozumieć po swojemu. Tylko po co Ci to forum jak tylko tyle umiesz odpowiedzieć?

Cz gru 22, 2011 21:12
A ja dziś czytałam 'o porażkach' modlitw świętych. Umierali nie widząc nawróceń o które się modlili. Czasem należy dodać do modlitw i wyrzeczenie oraz ufać, że modlitwa pomoże ( zawsze pomaga), a ja nie muszę być tego świadoma. I tylko to jest dla mnie ważne. Nie prowadzę rachunkowości wg skuteczności modlitw z obietnicami. Wierzę, że udział w Eucharystii w dzień powszedni jest najcenniejszym darem dla innych...i bez konkretnych obietnic. Te obietnice traktuję jako rodzaj zachęty dla odmawiających, i widać to działa. :)

Cz gru 22, 2011 23:15

Zachęta to nic złego, chrześcijanie ciągle si zachęcają, rzecz tylko w tym że zachęty o których tu mowa są strasznie enigmatyczne. Przerzucamy się opiniami, a nie ma jasnego stanowiska na ten temat. Nie takiej zachęty potrzebuje ja... i choć wiem że nie każdy jest taki sam jak ja, to jednak nie odpowiada mi taka wizja modlitwy która wyraźnie jest "lepsza" niż inne. Wybaczcie ale albo się modlimy albo nie. Albo będą konkretne łaski za t konkretną formułkę, albo Bóg obficie daje tym którzy się do Niego modlą, a każdy robi to po swojemu. Naprawdę wierzę że każdy z nas nieżalenie od stanowiska ma dobrą wolę, szkoda tylko że nie każdy podobne myślenie tutaj przedstawia. Może owo przekonanie że na tym forum ludzie są przeciw takich rzeczom wynika z tego że w każdym temacie stawiamy to samo pytanie a nikt jeszcze na nie odpowiedział, w tym i zwolennicy i propagatorzy. Dziwnie się czuje ilekroć zadaje pytanie na forum, o co ktoś ma do mnie pretensje.

Pt gru 23, 2011 0:04
Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jako poganie, a konkretnie - Jedna godzina rozważania mojej bolesnej męki większą zasługę ma aniżeli cały rok biczowania się do krwi (Dz369).
Więcej znaczy niż roczne biczownaie, zapewne także niż mnóstwo fołmułkowych modlitw odmwianych z założeniem uzyskania nagrody.

Pt gru 23, 2011 9:33
Rzymian_8_13 napisał(a):
Ogólnie zauważyłem, że na tym forum ludzie są sceptycznie nastawieni do modlitw z obietnicami. Uważajcie tylko, żebyście na protestantyzm nie przeszli :D

Mi to nie grozi, więc:
Wg "słów Jezusa" ktokolwiek odmówi nabożnie ową modlitwę, ten pójdzie do nieba. Hmm, a jednak zarówno Apostołowie jak i Jezus nauczali inaczej i mamy to z lepszego źródła.

Okiem sceptyka: Św. Ludgarda żyła w 13 wieku, a w owym "objawieniu" jest cały zespół sformowań teologicznych pasujących teologii i maryjności KK z 19 wieku.

A teraz dalej się licytujcie która modlitwa jest lepsza i więcej dusz za jednym odmówieniem zbawi (jak juz wspomniałem wasz KK odszedł na SW2 od takich dywagacji)

Pt gru 23, 2011 9:59

Zachęcam do zapoznania się z tym tematem: viewtopic.php?f=24&t=10059 i wypowiedzią: mysterious. Dla tych wszystkich dla których myślenie jest wbrew woli bożej...

Pt gru 23, 2011 10:46

Kozioł napisał(a):
A teraz dalej się licytujcie która modlitwa jest lepsza i więcej dusz za jednym odmówieniem zbawi

Faktycznie, wszyscy się w tym wątku licytują. Ale nie martw się, to nie zmienia faktu, że jesteś lepszy.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt gru 23, 2011 12:49
Johnny99 napisał(a):
Kozioł napisał(a):
A teraz dalej się licytujcie która modlitwa jest lepsza i więcej dusz za jednym odmówieniem zbawi

Faktycznie, wszyscy się w tym wątku licytują. Ale nie martw się, to nie zmienia faktu, że jesteś lepszy.

Po co ta ironia? Przecież doskonale wiesz, ze nie o to chodzi.

Pt gru 23, 2011 19:19

Nie, ja nie mam pojęcia o co tobie chodzi i co miałeś na celu wpisując się w tym wątku. Pomijam już to, że ja nie mam żadnego "swojego Kościoła", to wy macie "swoje" Kościoły, Kościół w którym ja jestem nie jest ani mój, ani nikogo innego, tylko Chrystusa.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt gru 23, 2011 19:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona