|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
aknenormin
|
 Ewangelia wg. Judasza.
Witajcie. W czasie świąt widziałem w TV ,, Ewangelia wg. Judasza,, potem to mnie zaciekawiło i zacząłem trochę czytać w internecie i jak dobrze to zrozumiałem, a sa to dwie różne rzeczy czytanie tekstu, a dobre zrozumienie go przeze mnie chciałbym się upewnić czy: - Ewangelia wg. Judasza została napisana ponad wiek po śmierci Judasza przez (jeśli można tak nazwać) sektę, która głosiła, ze postacie ,,pozytywne,, ze Starego Testamentu, sa złe, a ,,negatywne,, dobre ; - dla tej ,,sekty,, była ona święta księga ; - ta księgą mówiła, ze Judasz tak naprawdę nie popełnił samobójstwa tylko podczas ostatniej wieczerzy Pan zadał pytanie apostołom i tylko Judasz znał na nie odpowiedzieć czy rozumiał, o co Pan sie spytał, wstał i razem wysili i Pan powiedział Judaszowi, ze przez Biblie będzie potępiony lecz w niebie będzie postawiony wyżej nisz inni apostołowie, ze zdrada Pana jest misją (jeśli tak można nazwać), którą musi wykonać. Oczywiście ja wiem, ze to wszystko kłamstwo, ale dobrze wszystko rozumiem ?
|
| Cz gru 29, 2011 5:07 |
|
|
|
 |
|
Silva
|
 Re: Ewangelia wg. Judasza.
Tak, dobrze rozumiesz. Mogę dodać, że ta sekta to była sekta kainitów (od Kaina, którego uważali za pierwszego "wybranego"), odłam gnostyków. Gnostycy tak w ogóle głosili istnienie dwóch bogów: wyższego, dobrego, który stworzył świat duchowy i niższego, złego, który stworzył świat materialny. Dlatego ich zdaniem celem życia człowieka było wyrwanie się z materii (ciała), która była królestwem złego boga żeby trafić do świata duchowego. W myśl tego kainici uważali że wszystkie złe postacie Starego Testamentu były posłańcami dobrego boga przeciwstawiającymi się złemu bogowi. Z tego samego powodu Judasz był dla nich bohaterem ponieważ przysłużył się Jezusowi w "opuszczeniu cielesnej powłoki" a później był wyklęty przez wszystkich chrześcijan którzy, według kainitów, nie zrozumieli przesłania Jezusa.
Poza tym "Ewangelię Judasza" tak właściwie trudno nazwać "ewangelią" w pełnym znaczeniu tego słowa ponieważ nie mówi o zbawieniu przyniesionym przez Syna Bożego ludziom a skupia się na przedstawianiu nauk gnostyckich dotyczących dwóch światów i skomplikowanej wizji kosmosu. Właściwie to momentami ciężko się zorientować o czym w danym momencie tekst mówi bo odnaleziony papirus jest w wielu miejscach dziurawy i dużo ludzi głowi się nad tym jak najlepiej wypełnić te dziury żeby miało to sens.
_________________ "Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł." (1 Kor 10, 12)
|
| Cz gru 29, 2011 10:30 |
|
 |
|
Elbrus
|
 Re: Ewangelia wg. Judasza.
viewtopic.php?f=27&t=27082 - Dlaczego KRK tak bał się Ewangelii Judasza,że omal ... viewtopic.php?f=46&t=15457 - Ewangelia Judasza viewtopic.php?f=27&t=7305 - Ewangelia Judasza
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| Cz gru 29, 2011 11:03 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
|