Polemika z ewolucjonizmem teistycznym
Autor |
Wiadomość |
piok333
|
 Re: Polemika z ewolucjonizmem teistycznym
Soul33 napisał(a): Ja myślałem od jakiegoś czasu, że mogłoby być też tak, iż Bóg od razu stworzył świat uwzględniając skutki grzechu pierworodnego (w końcu zna przyszłość), a jedynie Adam i Ewa byli ich pozbawieni do danego momentu. Takie ujęcie chyba również wpisuje się w dyskusję o granicę między Bożymi interwencjami a autonomią stworzenia... Daniel86 napisał(a): piok333, stworzenie ponownie świata mogło być nie tyle naprawą świata, co karą za grzech. Przecież nawet w Biblii jest napisane, że bóg ukarał Adama i Ewę wypędzeniem z raju Z tego wnioskuję, że biblijny Eden byłby owym "pierwszym stworzeniem" a świat, do którego wypędzono prarodziców, wspomnianym "drugim stworzeniem" - czy dobrze Cię zrozumiałem?
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Wt sty 03, 2012 16:13 |
|
|
|
 |
Daniel86
|
piok333, tak, ale to i tak nie trzyma się kupy, bo co z dalszymi dziejami aż do potopu?
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Wt sty 03, 2012 16:22 |
|
 |
piok333
|
Nie wiem, Daniel86  Ty jesteś konstruktorem tej teorii i znasz ją najlepiej. Ja jedynie ją poznaję od Ciebie, więc na pewno nie będę o niej wiedział niczego, czego Ty wcześniej nie wiedziałeś 
|
Wt sty 03, 2012 16:29 |
|
|
|
 |
Daniel86
|
piok333, ale zawsze można wspólnie pomyśleć. Z drugiej strony takie rozmyślanie może prowadzić do herezji.
Tak właściwie to tu nie ma za bardzo miejsca na teorie, bo o ile znam Biblię, a znam tylko jej ogólny i szczątkowy zarys, to w Biblii jest napisane, że wszystko się zmieniło po potopie, więc teorie o "falach" czy ponownych aktach stworzenia nie są potrzebne. Problem tylko w tym, że nauka tego nie potwierdza. A i sami naukowi kreacjoniści nie wymyślają tego typu teorii tylko starą się podważyć naukę w naukowy sposób.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Wt sty 03, 2012 16:55 |
|
 |
piok333
|
Zawsze trzeba szukać prawdy, aż poznamy ją taką, jaką rzeczywiście jest. Teorie są dobre o tyle, o ile prowadzą do niej. Gorzej, jeśli od niej odciągają.
Prawda między ewolucjonizmem a kreacjonizmem wciąż jest nieznana. Obie te teorie mogą jednak do niej doprowadzić.
|
Wt sty 03, 2012 17:12 |
|
|
|
 |
janek777
|
Jeśli chodzi o działanie grzechu wstecz. Nawet ludzkie prawo nie działa wstecz (teoretycznie w praktyce bywa różnie) tym bardziej boskie nie działa wstecz. Nie róbmy z grzechu pierworodnego "Minority Report" (był taki film, gdzie dzięki jasnowidzom przestępców ścigano zanim coś zrobią). Dobry Bóg na pewno nie ukarał ludzi za coś czego jeszcze nie popełnili. Ateiści dopiero mieli by używanie  A co z Niepokalanym Poczęciem? A tu jest całkiem inaczej. Ale też jak w ludzkim sądownictwie. Wątpliwości co do niewinności NIE SĄ wystarczające by kogoś skazać a jakiekolwiek wątpliwości co do winy SĄ wystarczające by traktować je na korzyść oskarżonego. Dlatego łaska może działać wstecz, bo jest na naszą korzyść a grzech nie, bo jest na naszą niekorzyść.
|
Wt sty 03, 2012 17:23 |
|
 |
piok333
|
Ciekawa analogia. Chociaż trudno uznać ją za rozstrzygającą. Aktualna postać niektórych typów praw ludzkich nie determinuje struktury całej istniejącej rzeczywistości. Poza tym prawo czasami działa wstecz: Cytuj: W praktyce jednak zasada zakazu wstecznego działania prawa nie zawsze jest traktowana jako zasada absolutna. Pewne odstępstwa od tej zasady są zresztą rzeczą mało kontrowersyjną [...] Jednym z takich ogólnie akceptowanych przykładów zastosowania prawa działającego wstecz mogą być tzw. Procesy Norymberskie, w których zbrodniarze hitlerowscy byli sądzeni na podstawie prawa specjalnie stworzonego na potrzeby tych procesów [...] Innym – znacznie bliższym nam historycznie – może być cofnięcie przez Ustawę z dnia 18 grudnia 1998 r. o Instytucie Pamięci Narodowej – Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu przedawnienia wobec tych przestępstw, które ustawa ta określa mianem zbrodni komunistycznych. http://kalendarium.polska.pl/wydarzenia ... ?id=307903 Tak więc - jak mawiał mój profesor - "analogia nie rodzi genealogii", albo prościej: podobieństwo nie determinuje tożsamości.
|
Wt sty 03, 2012 18:05 |
|
 |
Necromancer
|
Daniel86 napisał(a): Witam. Ewolucjonizm teistyczny, inaczej kreacjonizm ewolucyjny, to próba pogodzenia religii chrześcijańskiej z Teorią Ewolucji. Jeszcze niedawno, jak większość polskich katolików, wierzyłem w ten mix, ale doszedłem do wniosku, że wszechwiedzący bóg nie miał powodu mówić alegoriami. Moim zdaniem do Darwina można było być rozsądnym człowiekiem i kreacjonistą, tak jak na przykład deiści. Potem dla inteligentnego człowieka został już tylko ewolucjonizm teistyczny aż do współczesnej syntezy teorii ewolucji (chodziło głównie o syntezę z genetyką). Po odkryciu DNA, a więc już po wojnie inteligent design, wraz ze swoimi mutacjami, wylądował ostatecznie w koszu i zabawiają się nim już tylko fundamentaliści.
_________________ ateista
|
Wt sty 24, 2012 13:56 |
|
|
|