Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 04, 2025 13:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Przyjazn - między kapłanem a samotną kobietą 
Autor Wiadomość

Post Re: Przyjazn - między kapłanem a samotną kobietą
To chyba trochę tak, jak przyjaźń samotnej kobiety z żonatym mężczyzną :-)
Jak najbardziej możliwe i dobre (przyjaźń zawsze jest czymś dobrym) jednak niestety, w obu przypadkach osoby postronne będą miały wątpliwości i "choćbyś była biała jak śnieg, nie unikniesz potwarzy".

Pn sty 23, 2012 16:45
Rojza Genendel napisał(a):
To chyba trochę tak, jak przyjaźń samotnej kobiety z żonatym mężczyzną :-)
Jak najbardziej możliwe i dobre (przyjaźń zawsze jest czymś dobrym) jednak niestety, w obu przypadkach osoby postronne będą miały wątpliwości i "choćbyś była biała jak śnieg, nie unikniesz potwarzy".

Nie chodzi o opinie osób trzecich. To są emocje i trudno je przewidzieć. Przychodzą kiedy chcą. Nawet dobry kierownik duchowy nie powinien być przyjacielem. To zupełnie inne relacje międzyludzkie.
Psychoterapeuta też jest w podobnej sytuacji. Mocno musi kontrolować granice między sobą i pacjentką. Pacjentka odchodzi. A przyjaciel/przyjaciółka?
Znam przykład samotnej kobiety, która 40 lat przyjaźniła się z żonatym psychologiem. Przed jego śmiercią dowiedziała się, że cały czas ukrywał uczucie, a ona ukrywała przed samą sobą...bo on żonaty a ona katoliczka. Wszyscy wokół widzieli więcej niż przyjaźń z obu stron.

Pn sty 23, 2012 17:05
Liza napisał(a):
Jak ksiądz ma 80lat to wierzę w tę przyjaźń.

A jeśl ta samotna kobieta ma 75? :-D
Nie musisz odpisywać...znam odpowiedź.

Pn sty 23, 2012 17:19

Co do ludzi,duzo razy sparzyłam się...Uwierzę,jak ich poznam.
Nie ma tu nic do rzeczy ile ksiądz ma lat,w kazdym wieku moze zdazyc się.
Pozdrawiam

Pn sty 23, 2012 18:11
MARIEL napisał(a):
Nie musisz odpisywać...znam odpowiedź.

Nie jest możliwa przyjaźń jako zaplanowana relacja. W przyjaźń się wchodzi stopniowo. Czy masz pewność jak zakończy się niewinna znajomość stopniowo pogłębiana i sprawiająca obu stronom przyjemność. Być może nic nie zaiskrzy, ale czy można mieć taką pewność? Czy relacje męsko-damskie nie są podbarwione nutką erotyzmu? Uwielbiamy niewinne flirty (nie spalcie mnie na stosie, taką mam wiedzę i doświadczenie). Jeśli prawdziwe uczucia będą ukrywane to komuś sprawić to może ból. Może boleć też w sytuacji kiedy ksiądz zorientuje się, że to jednak uczucie i zerwie tę przyjaźń. Jeśli zaangażuje się kobieta to może mieć problemy ze znalezieniem towarzysza życia.
Czy warto igrać z ogniem? A może dmuchać na zimne?
Moja koleżanka netowa (w średnim wieku, samotna) ma przyjaciela księdza. Ma on 80lat. Uwielbia tego człowieka. Idąc do niego do spowiedzi mówi: to co zawsze.
Destyna: ksiądz nie jest antidotum na poprawę relacji z ludźmi. Szukaj to znajdziesz. Jest wielu wartościowych ludzi.

Pn sty 23, 2012 21:50

Możliwe, pod warunkiem, że ta kobieta przyjaźni się jeszcze z grupą przyjaciół i istnieje relacja ksiądz- grupa w tym mężczyzn i kobiet. Przykład - pewien Wujek i grupa jego " Dzieci". A tak na marginesie- jeżeli dwóch moich kolegów zostało księżmi, to mam się od nich odwrócić, czy raczej chować w sercu i odwiedzić i przy okazji opowiedzieć o tym ,co robię, pochwalić się swoimi pociechami? Moja mama miała kuzyna księdza i przyjaciela rodziny. Jego obecność w trudnych chwilach (choroba, śmierć) bardzo wszystkim pomagała. On także gdy było mu na parafii ciężko miał gdzie przyjechać porozmawiać. Zawsze jednak był to przyjaciel rodziny- tato po ślubie za mamą dołączył do tej przyjaźni.

Pn sty 23, 2012 22:34
mareta napisał(a):
Możliwe, pod warunkiem, że ta kobieta przyjaźni się jeszcze z grupą przyjaciół i istnieje relacja ksiądz- grupa w tym mężczyzn i kobiet. Przykład - pewien Wujek i grupa jego " Dzieci". A tak na marginesie- jeżeli dwóch moich kolegów zostało księżmi, to mam się od nich odwrócić, czy raczej chować w sercu i odwiedzić i przy okazji opowiedzieć o tym ,co robię, pochwalić się swoimi pociechami? Moja mama miała kuzyna księdza i przyjaciela rodziny. Jego obecność w trudnych chwilach (choroba, śmierć) bardzo wszystkim pomagała. On także gdy było mu na parafii ciężko miał gdzie przyjechać porozmawiać. Zawsze jednak był to przyjaciel rodziny- tato po ślubie za mamą dołączył do tej przyjaźni.

Omawiasz zupełnie inną sytuację. Tu masz konkretną sytuację: samotna kobieta, która zawiodła się na ludziach. Chce przyjaźni i uważa, że ksiądz jest 'bezpiecznym' przyjacielem. Nie zawiedzie, nie odrzuci, zrozumie. Przyjaźń się krystalizuje, nie można od razu 'mieć' przyjaciela. Ona ma ideał zakodowany w podświadomości: ksiądz jest bezpieczny i może być przyjacielem.

Pn sty 23, 2012 23:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2