Mówił głupi ... nie ma Boga ...
| Autor |
Wiadomość |
|
formek1
|
 Re: Mówił głupi ... nie ma Boga ...
Necromancer napisał(a): formek1 napisał(a): Tak . Z wiary w Bogów leczą ale wtedy zaczyna się wiara w powstawanie czegoś z niczego. Dlaczego wiara? Takie rzeczy w fizyce to już kwestia wiedzy. Pytanie czy tak powstał Wszechświat to jednak wciąż pytanie otwarte. Tak? To jaka zasada fizyki mówi nam o powstaniu czegoś z niczego bez niczyjego udziału.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
| Wt sty 31, 2012 17:04 |
|
|
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Wt sty 31, 2012 17:07 |
|
 |
|
formek1
|
No chyba żartujesz? W którym to miejscu ta zasada mówi o powstawaniu czegoś z niczego bez niczyjego udziału?
|
| Wt sty 31, 2012 21:33 |
|
|
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Zapis ten oznacza, że na krótką chwilę zbliżoną do czasu Plancka zasada zachowania energii może zostać załamana i może powstać wirtualna para cząstka-antycząstka. Kreacja wirtualnych cząstek nie prowadzi w większej skali do złamania zasady zachowania energii, bo cząstki te natychmiast znikają. Mimo to pewne efekty ich oddziaływania mogą być obserwowane. http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Casimira
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Wt sty 31, 2012 22:04 |
|
 |
|
formek1
|
Soul33 napisał(a): Zapis ten oznacza, że na krótką chwilę zbliżoną do czasu Plancka zasada zachowania energii może zostać załamana i może powstać wirtualna para cząstka-antycząstka. Kreacja wirtualnych cząstek nie prowadzi w większej skali do złamania zasady zachowania energii, bo cząstki te natychmiast znikają. Mimo to pewne efekty ich oddziaływania mogą być obserwowane. http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Casimira Wiesz może jestem matołkiem . Ale mógłbyś tak konkretnie napisz które zdanie dowodzi że z niczego może powstać coś bez niczyjego udziału.
|
| Wt sty 31, 2012 23:35 |
|
|
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Nie mogę napisać. Znam Twój styl dyskusji "a dlaczego? a dlaczego? a dlaczego?". Dziękuję bardzo. Wyrosłem z tego. Poczytaj sobie chociaż: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasada_nie ... no%C5%9Bci
|
| Śr lut 01, 2012 0:17 |
|
 |
|
formek1
|
Rozumiem . Wiem ,że nic nie wiem. nie zabieraj głosu w dyskusji skoro nie masz nic do powiedzenia. Szkoda czasu twojego i innych.
|
| Śr lut 01, 2012 13:24 |
|
 |
|
Necromancer
|
formek1 napisał(a): Rozumiem . Wiem ,że nic nie wiem. nie zabieraj głosu w dyskusji skoro nie masz nic do powiedzenia. Szkoda czasu twojego i innych. Na razie to ty jesteś tym, który nic nie ma do powiedzenia. Albo nic nie rozumiesz albo ci się nie chce albo nie potrafisz sformułować w sposób zrozumiały swoich myśli i nie potrafisz odnieść się w żaden sposób do udzielonych ci odpowiedzi.
_________________ ateista
|
| Śr lut 01, 2012 14:33 |
|
 |
|
formek1
|
Necromancer napisał(a): formek1 napisał(a): Rozumiem . Wiem ,że nic nie wiem. nie zabieraj głosu w dyskusji skoro nie masz nic do powiedzenia. Szkoda czasu twojego i innych. Na razie to ty jesteś tym, który nic nie ma do powiedzenia. Albo nic nie rozumiesz albo ci się nie chce albo nie potrafisz sformułować w sposób zrozumiały swoich myśli i nie potrafisz odnieść się w żaden sposób do udzielonych ci odpowiedzi. Odpowiedzi nie otrzymałem .Dostałem tylko linki do Wikipedii. Niestety nie było tam nawet zdania na temat o który pytałem.
|
| Śr lut 01, 2012 16:16 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Było:
Zależność opisująca zasadę nieoznaczoności dla energii i czasu prowadzi do zaskakującego wniosku. Mechanika kwantowa pozwala na pozorne złamanie zasady zachowania energii. Z nicości może wyłonić się wirtualna cząstka, jeżeli po chwili ponownie zniknie. Proces ten nazywany jest fluktuacją kwantową i zachodzi tak szybko, że nie jest dla nas zauważalny. Zgodnie z mechaniką kwantową najdoskonalsza próżnia wypełniona jest oceanem wirtualnych cząstek, które stale pojawiają się i znikają. W skali makro bilans energetyczny wychodzi na zero, dzięki czemu zasada zachowania energii nie zostanie złamana. Eksperymentalnie można zaobserwować istnienie wirtualnych cząstek dzięki efektowi Casimira.
|
| Śr lut 01, 2012 16:51 |
|
 |
|
Necromancer
|
formek1 napisał(a): Odpowiedzi nie otrzymałem .Dostałem tylko linki do Wikipedii. Niestety nie było tam nawet zdania na temat o który pytałem. Kłamiesz.
|
| Śr lut 01, 2012 17:00 |
|
 |
|
formek1
|
Soul33 napisał(a): Było:
Zależność opisująca zasadę nieoznaczoności dla energii i czasu prowadzi do zaskakującego wniosku. Mechanika kwantowa pozwala na pozorne złamanie zasady zachowania energii. Z nicości może wyłonić się wirtualna cząstka, jeżeli po chwili ponownie zniknie. Proces ten nazywany jest fluktuacją kwantową i zachodzi tak szybko, że nie jest dla nas zauważalny. Zgodnie z mechaniką kwantową najdoskonalsza próżnia wypełniona jest oceanem wirtualnych cząstek, które stale pojawiają się i znikają. W skali makro bilans energetyczny wychodzi na zero, dzięki czemu zasada zachowania energii nie zostanie złamana. Eksperymentalnie można zaobserwować istnienie wirtualnych cząstek dzięki efektowi Casimira. Nie nic nie ma na ten temat o który pytałem. A "pozorne" , "jeżeli" ,wirtualne"niczego nie dowodzi. To tak jakbym chciał kupić za pozorne pieniądze wirtualne radio jeżeli takie istnieje. Teorie to teorie . A ja pytałem o fakty a nie o marzenia naukowców. "Cząstki wirtualne to matematyczna koncepcja ..." "Realne istnienie cząstek wirtualnych jest przedmiotem kontrowersji..." " Zgodnie z tą teorią, każda fizyczna cząstka..." http://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C4%85stka_wirtualnatakich mądrości naczytałem się mnóstwo . Niestety jakoś nadal aby powstał samochód potrzebne są rzeczywiste prawa i zasady , rzeczywiste materiały i jakiś byt aby to wszystko złożył. I myślę ze zawsze tak będzie żebyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość samochody nigdy nie będą powstawały same.
|
| Śr lut 01, 2012 20:15 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Cytuj: To tak jakbym chciał kupić za pozorne pieniądze wirtualne radio jeżeli takie istnieje. Nie zrozumiałeś tekstu. Przyczepiłeś się do słów nie rozumiejąc treści zdań.
|
| Śr lut 01, 2012 21:12 |
|
 |
|
formek1
|
Soul33 napisał(a): Cytuj: To tak jakbym chciał kupić za pozorne pieniądze wirtualne radio jeżeli takie istnieje. Nie zrozumiałeś tekstu. . Poważnie? Przecież prosiłem cie żebyś mi wytłumaczył.A ty nadal nic nie tłumaczysz tylko swoje dyrdymały. . Ty tez z tego nic nie rozumiesz dlatego nie tłumaczysz mi poniewaz nie masz pojęcia co tłumaczyć. Zachowujesz się ja większość wierzących. Wierzą w coś tylko nie wiedzą w co. A już żeby komuś wyjaśnić na jakiej podstawie wierzą to twierdzą ...to wielka tajemnica wiary i tak nie zrozumiesz.
|
| Śr lut 01, 2012 22:10 |
|
 |
|
Necromancer
|
formek1 napisał(a): Teorie to teorie . A ja pytałem o fakty a nie o marzenia naukowców. O, to jak z ewolucją, to tylko teoria, świat ma kilka tysięcy lat. Ha ha ha. Fakty miałeś podane wyżej, to są obserwowalne i mierzalne efekty. I nie przejmuj się, nikt cię tu nie zmusza do zrozumienia mechaniki kwantowej. Są jednak rzeczy o których da się rozmawiać na poziomie popularno naukowym. No i powiedz, uważasz, że świat nie mógł powstać ex nihilo?
|
| Cz lut 02, 2012 17:50 |
|
|
|