Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 19:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Portal Racjonalista 
Autor Wiadomość

Post Re: Portal Racjonalista
greg(R) napisał(a):
Rozumiem, że nie dopuszczasz sytuacji, że jak kogoś temat interesuje to książki po prostu kupuje do domu?

Jasne że dopuszczam. Pytałeś, co się robi w bibliotece, więc odpowiedziałem :-D Jakoś wątpię, by ktokolwiek, kto rzeczywiście kupuje książki, nie wiedział, do czego służy biblioteka :-D

Cytuj:
Preferuję chłodną kalkulację i analizę zamiast teologii.

Niestety, Biblia jest dziełem przede wszystkim teologicznym. W związku z czym analizowanie jej wyłącznie poza kontekstem teologicznym przypomina analizowanie dzieł Richarda Dawkinsa wyłącznie pod kątem wartości literacko-językowych, a poza kontekstem nauk biologicznych. Można, oczywiście.

Acro napisał(a):
Biblia to ponoć słowo Boże. Jak się je czyta? Dosłownie, z przymrużeniem oka, luźne myśli, szkice, jako dokładną instrukcję? Rozumiem, że skoro cała Biblia to to samo, to zawsze jest tekst traktowany też tak samo, a nie czasem tak, czasem inaczej, prawda?

Przykro mi, ale napisano na ten temat zbyt dużo, bym ci to tu teraz streszczał.

Cytuj:
Jakie przygotowanie naukowe mieli Dawid et co. (skoro twierdzisz, że aby zrozumieć te myśli takowe jest potrzebne). Bóg adresował swoje słowo do naukowców?

Niestety, nie jesteś Dawidem ani nie żyjesz w jego czasach. I to jest główny powód, dla którego musisz się do lektury Biblii przygotować.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt mar 09, 2012 13:07

Niestety, Biblia jest dziełem przede wszystkim teologicznym.

To założenie. Skąd wiesz, że jest prawdziwe? Zakładasz coś z góry i patrzysz z tej właśnie perspektywy. Analiza -> wnioski czy wnioski -> analiza?

Pt mar 09, 2012 13:21

greg(R) napisał(a):
To założenie.

Nie założenie, tylko wniosek z lektury.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt mar 09, 2012 13:28

Zawsze mnie to fascynowało. Dwie osoby z lektury tej samej książki wyciągają zupełnie przeciwne wnioski. Każda ze stron sądzi, że to ona ma racje. Z czego to wynika? Jak myślisz Johnny? Na czym polega różnica między nami?

Pt mar 09, 2012 13:39

Aha, czyli twoim zdaniem Biblia jest wszystkim, tylko nie dziełem teologicznym ("dokładnie przeciwne wnioski"). Zatem dla ciebie jest to książka ateistyczna? Wiesz, gdybyś jeszcze powiedział, że Bóg Urojony albo Bóg Nie Jest Wielki to dla ciebie książki czysto religijne, to nawet by to miało pewien sens..

Pt mar 09, 2012 13:43

Dlaczego uważasz, że powinienem odpowiadać na Twoje pytania, podczas gdy Ty nie odpowiadasz ma moje?

(Skoro mnie o coś pytasz, to domniemam, że odpowiedzi oczekujesz)

Pt mar 09, 2012 13:52

Niestety, nie będę mógł odpowiedzieć na twoje pytania (Z czego to wynika? Na czym polega różnica między nami?), dopóki nie sprecyzujesz swojego poglądu, na przykład poprzez odpowiedzenie na moje pytania, ponieważ na razie jest on dla mnie niejasny.

Pt mar 09, 2012 13:55

Johnny99 napisał(a):
Specjalistą od Racjonalisty jest Pilaster ;)

Specjalistą, jak specjalistą. :biggrin: Swego czasu zdemaskował pilaster kilka z ich wielu łgarstw dotyczących nauki

http://pilaster.blog.onet.pl/Religie-atezim-i-poziom-zycia,2,ID354112219,DA2008-12-20,n

http://pilaster.blog.onet.pl/Spoleczenstwo-ateistow-bedzie-,2,ID355012401,DA2008-12-24,n

http://pilaster.blog.onet.pl/Ir-racjonalna-ewolucja,2,ID370363365,DA2009-03-28,n

http://pilaster.blog.onet.pl/Starcie-tytaniat,2,ID379365090,DA2009-06-02,n

http://pilaster.blog.onet.pl/Humanizm-w-walce-z-analfabetyz,2,ID422741379,DA2011-03-01,n

Miało to ten, przyznaję, niespodziewany dla mnie skutek, ze ...zaprzestali jakichkolwiek publikacji naukowych (poza tłumaczeniami renomowanych obcokrajowców, jak Dawkins i Coyne)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt mar 09, 2012 14:04
Pilaster (jeżeli to Ty) czytałem Twoje wpisy na forum.ateista.pl
Tam też zdemaskowałeś pewne kłamstwa i nieścisłości z Racjonalisty :)

Pt mar 09, 2012 16:27

Racjonalista jest przede wszystkim niewyobrażalnie brzydki. Reszta to już kwestia światopoglądu, większość tekstów jest ateistyczna, antyteistyczna, antyreligijna, antyklerykalna itp. Poziomem różnią się bardzo, od słabych i nudnych, po te najwyższej klasy.

Pt mar 09, 2012 16:34
Necromancer napisał(a):
Racjonalista jest przede wszystkim niewyobrażalnie brzydki. Reszta to już kwestia światopoglądu, większość tekstów jest ateistyczna, antyteistyczna, antyreligijna, antyklerykalna itp. Poziomem różnią się bardzo, od słabych i nudnych, po te najwyższej klasy.

Mi też niezbyt podoba się portal Racjonalista. Jest tendencyjny,lewacki,mało jest merytorycznych tematów,natomiast głownie to demagogicznie atakują wszelkie wyznania religijne

Pt mar 09, 2012 16:46

mykitos napisał(a):
Necromancer napisał(a):
Reszta to już kwestia światopoglądu, większość tekstów jest ateistyczna, antyteistyczna, antyreligijna, antyklerykalna itp. Poziomem różnią się bardzo, od słabych i nudnych, po te najwyższej klasy.

Mi też niezbyt podoba się portal Racjonalista. Jest tendencyjny,lewacki,mało jest merytorycznych tematów,natomiast głownie to demagogicznie atakują wszelkie wyznania religijne

Kochani ale prosze podajcie na to dowody-tzn na to że jest mało merytoryczny i jest demgogia zamiast konkretów.Ateistyczne i antyteistyczne może to sobie być-ale czy jest prawdziwe (heh cóż każdy ma prawo nie lubieć vel nienawidzieć kogo tam sobie uzna za stosowne prawda? ;) , dla mnie kwestią zasadniczą jest _czy piszą prawdę ? Czy ich opinie można jakoś realnie obiektywnie zweryfikować?
Na obalanie się nie porywać jak rozumiem bo to motyka na księżyc pewnie? :D

Ktoś wcześniej napisał że Lewandowski jest wart Agnosiewicza.Czy mogłabym prosić o rozwinięcie tej myśli?

Pt mar 09, 2012 17:27

Soul33 napisał(a):
Magnolka napisał(a):
Dowodem byłoby:
>Racjonalista napisał że jest tak.
>Zródło x mówi że jest inaczej.
>Zródło y potwierdza dane z zródła x.
>Przy założeniu że zródło x i y są napisane przez uznane autorytety lub są to zródła historyczne których prawdziwości nie da się podważyć, no to już coś jest.

A więc znasz już metodologię. Świetnie. Teraz do roboty, dzięciołku!

Proszę nie wyzywać mnie od dzięciołków (zwłaszcza że jestem kobietą płci żeńskiej ;)
Sama metodologia niewiele mi daje gdy brak mi materiału do pracy.
Brak zródeł x i y.

Pt mar 09, 2012 18:04
Racjonalista to portal opiniotwórczy. Jeśli chcesz wiarygodne portale, to tylko takie, które są naukowe. To tak jakby podpierać się Radiem Maryja :D

A prośba o dowody na małą merytoryczność- podał CI ktoś linka do trynitarian. Jeśli to CI nie wystarczy i potrzebujesz więcej, to radzę odświeżyć wiadomości ze szkoły, dotyczące analizy tekstu.
Dlaczego chcesz, aby obcy ludzi osądzali, czy coś jest lub nie prawdą? To znaczy, że uważasz siebie za niedostatecznie inteligentną, aby samodzielnie to ocenić? 8)

PS. Opinia- jest jak pupa, każdy ma swoją.

Pt mar 09, 2012 18:25
Moderator

Magnolka napisał(a):
Proszę nie wyzywać mnie od dzięciołków (zwłaszcza że jestem kobietą płci żeńskiej ;)
Sama metodologia niewiele mi daje gdy brak mi materiału do pracy.
Brak zródeł x i y.

Samica dzięcioła nie ma osobnej nazwy. A jeśli od dziobania aż huk po lesie idzie, to nic innego być nie może.

Na drugą kwestię odpowiedziała Val.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt mar 09, 2012 18:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona