Czy to jest w ogole grzech ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy to jest w ogole grzech ?
WhiteBlack napisał(a): Trzy posiłki dziennie, jeden do syta, w określone dni, od czternastu do sześćdziesięciu lat?!
Ja tego nie pojmuję. Czy taka drobiazgowość w wyznaczaniu postępowania nie jest czasem lekką przesadą? Dwa dni w roku.... Jezus i Jan Chrzciciel to dopiero byli drobiazgowi - 40 dni na pustyni i szarańcza jako pokarm.
|
So mar 17, 2012 15:39 |
|
|
|
 |
Przemysław1994
|
Szumi, a nie jest od 14 lat ?
_________________ Bóg jest miłością. On wskaże ci drogę do prawdy.
|
So mar 17, 2012 22:01 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Kodeks Prawa Kanonicznego napisał(a): Kan. 1252 - Prawem o wstrzemięźliwości są związane osoby, które ukończyły czternasty rok życia, prawem zaś o poście są związane wszystkie osoby pełnoletnie, aż do rozpoczęcia sześćdziesiątego roku życia. Duszpasterze oraz rodzice winni zatroszczyć się o to, ażeby również ci, którzy z racji młodszego wieku nie związani jeszcze prawem postu i wstrzemięźliwości, byli wprowadzeni w autentyczny duch pokuty.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N mar 18, 2012 7:19 |
|
|
|
 |
Przemysław1994
|
Ok, dzieki wszystkim za odp. Pozdrawiam.
|
Pn mar 19, 2012 20:35 |
|
 |
dorus
|
To ja mam tez pytanie, jestem wegetarianka wiec wogle miesa nie jem, czy powinnam sobie sama zrobic jakis post od czegos w piatek,?czy to jakis grzech ze sobie takiego jakiego swojego dobrowolnego postanowienia wczesniej nie zrobilam
|
Pn mar 19, 2012 21:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z jakich powodów nie jesz mięsa? Biologia czy światopogląd? Tu masz wywiad z księdzem: http://religia.katviva.inwestnet.com/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=33Nic nie znalazłam nt. zastępstwa mięsa w piątki, wszędzie tylko zalecania, aby sobie zrobić post od czegoś innego, ale nigdzie nie stwierdzono że to musi być grzech.
|
Pn mar 19, 2012 21:57 |
|
 |
dorus
|
Val bardzo dziekuje,ja od malego nie jem miesa kiedys rodzice mi na sile zmuszali ale to sie zazwyczaj konczylo wymiotami itp. tak sobie pomyslalam ze moze warto mi byloby sie spytac o to spowiednika mojego,tylko czy to nie bedzie glupie
|
Pn mar 19, 2012 22:04 |
|
 |
MeneMeneTekelUpharsin
|
szumi napisał(a): Kodeks Prawa Kanonicznego napisał(a): Kan. 1251 - Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z zarządzeniem Konferencji Episkopatu, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada jakaś uroczystość. Zabawne że poza Polską rzadko w którym kraju katolicy praktykują post w piątek. Np. mój kolega-Włoch (katecheta!) bardzo się dziwił że w Polsce nie jemy mięsa w piątek...
|
Pn mar 19, 2012 22:16 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Bo Konferencje Episkopatu mają prawo ustalić inne formy pokutne.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn mar 19, 2012 22:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlatego, że to jest tradycja, a nie obowiązek. Katolik nie powinien się bawić w piątek ( tj. imprezować) jako szacunek dla męki Chrystusa. Powinien ten post mieć charakter religijny, a nie jako wyłącznie tradycja czy dieta, bo "tak wypada" Nie chcę tu nikogo obrażać, ale chyba głównie ortodoksyjni katolicy pamiętają o tym drugim elemencie wyrzeczenia jedzenia mięsa w piątki. Więcej tutaj
|
Pn mar 19, 2012 22:30 |
|
 |
MeneMeneTekelUpharsin
|
szumi napisał(a): Bo Konferencje Episkopatu mają prawo ustalić inne formy pokutne. Hmmm, jakie zatem obowiązkowe formy pokuty przewidziano np. dla Włoch czy Belgii ?
|
Śr mar 21, 2012 8:08 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Nie wiem, nie znam ich prawa kościelnego.
Poszukaj na stronach ich konferencji biskupów, może będzie opublikowane.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr mar 21, 2012 18:51 |
|
 |
Przemysław1994
|
A ja jeszcze jedno pytanie zadam. Jesli podczas spowiedzi nie pamietalem o jakims grzechu, mowi sie "wiecej grzechow nie pamietam", to jesli przypomne sobie grzech, juz po spowiedzi, z przed powiedzmy roku, dwoch lat, to mam go przy nastepnej spowiedzi wymieniac, czy juz nie trzeba ?
|
N mar 25, 2012 17:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
^^trzeba wymienić przy następnej spowiedzi, nie ma lekko 
|
N mar 25, 2012 17:05 |
|
 |
Przemysław1994
|
Ok, dzieki. Pozdrawiam 
|
N mar 25, 2012 18:46 |
|
|
|