Autor |
Wiadomość |
buscador
|
 Re: Skąd się wziął Bóg?
Kris65 napisał(a): I tak energia fizyczna w jakiejkolwiek postaci,była pierwsza. Nie wiem czy energia może być fizyczna (no chyba, że masz na myśli tzw. napęd owsiany), ale oczywiście może przejawiać się również w świecie fizycznym. Świat fizyczny (3D) to ewolucyjne „dno” (już niżej nie można upaść)  a więc energia ta pojawiła się tu najpóźniej w każdym razie nie była pierwsza. 
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
Wt kwi 17, 2012 14:04 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Podam źródło alternatywne (Wikipedię): Dlaczego to miałoby być źródło alternatywne? To są procenty grup wyznaniowych, a ateiści raczej nie są uważani za grupę wyznaniową, więc naturalnie nie są w tym uwzględnieni. mykitos napisał(a): A nie Korea Północna?? Wg tego samego źródła, jest tam 15% ateistów, ale ze znaczkiem "?", więc zapewne są to jakieś słabo określone szacunki. Trudno o dokładne dane z Korei Północnej. Raczej nie przeprowadza się tam rzetelnych badań opinii publicznej. Nie jest w tym przypadku łatwo o jasne kryteria. Konstytucja KRLD niby przewiduje wolność wyznania - ale wiadomo, jak to tam jest z wszelkimi "wolnościami". Niby władza państwowa promuje ateizm - ale przecież kult Przywódców Narodu ma tam mnóstwo cech kultu religijnego (więc równie dobrze można powiedzieć, że KRLD jest państwem wyznaniowym). Wikipedia podaje następujące dane co do KRLD z innego źródła: Ateizm: 15 460 000 osób (64,31% całej populacji – większość stanowią zwolennicy państwowej filozofii Dżucze) Szamanizm, religie tradycyjne: 3 846 000 (16%) Chundogyo: 3 245 000 (13,5%) Buddyzm: 1 082 000 (4,5%) Chrześcijaństwo: 405 000 (1,69%), w tym: Protestantyzm: 225 000 (0,94%) Kościół zielonoświątkowy: 140 000 (0,58%) Katolicyzm: 40 000 (0,17%) Pytanie, skąd uzyskano takie dokładne dane, pozostaje oczywiście otwarte. No i warto pamiętać, że, podobnie jak w Chinach, państwo "opiekuje się" niektórymi nie-państwowymi związkami wyznaniowymi - funkcjonuje np. państwowy Kościół katolicki (tylko w stolicy, posiada bodaj dwa kościoły), którego działalność podlega ścisłej kontroli władz (Watykan niemal nie jest w stanie kontrolować sytuacji Kościoła w Korei, nie wiadomo nawet, czy prawowity biskup Pyongyangu w ogóle żyje).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt kwi 17, 2012 14:10 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Ale czy na podstawie procentów grup wyznaniowych można choć w przybliżeniu określić procent niewierzących w bogów?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt kwi 17, 2012 14:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ok. Grupy bezwyznaniowe Ci wskazałam są u góry- nie ma korelacji między biednym a bogatym krajem pod tym kątem.
A skoro już do grup wyznaniowych doszliśmy no to proszę bardzo:
Norwegia: Christianity 4,115,675 83.6% Non-Christian religions 133,219 2.7% Islam 106,735 2.1% Szwecja- 70% należy do Kościoła Szwedzkiego Szwajcaria- Ewangelicki Kościół Reformowany 33% Rzymsko- Katolicki Kościół- 42% Dania- Kościół Luterański- 81,5%
To nie religia, a kultura danego kraju się zmienia. Tradycja nie jest tak ważna jak kiedyś. Ot co. Ps.W CHinach nt. religii można się dowiedzieć, że aż 45% deklaruje się jako ateiści- może jajko to przeanalizuje? U dołu- kto w co wierzy.
Załączniki:
Religia.JPG [ 80.39 KiB | Przeglądane 2975 razy ]
|
Wt kwi 17, 2012 14:19 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Ale czy na podstawie procentów grup wyznaniowych można choć w przybliżeniu określić procent niewierzących w bogów? Procent niewierzących to ci, którzy deklarują się jako niewierzący. Val napisał(a): Norwegia: Christianity 4,115,675 83.6% Norwegia jest po prostu państwem wyznaniowym - posiada państwowy Kościół Norwegii (należący do wyznania ewangelicko-augsburskiego), którego zwierzchnikiem jest Król Norwegii, mający obowiązek zadeklarowania wiary luterańskiej. W styczniu 2010 r. członkami Kościoła Norwegii było 79.2% obywateli Norwegii. Niezależnie od tego, 36% społeczeństwa kraju deklaruje się jako ludzie "religijni" (jednakże regularnie praktykuje zaledwie 3%), zaś 9% uważa się za ateistów. Co ciekawe, aż 46% Norwegów deklaruje, że nie jest ani religijna, ani ateistyczna ( http://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_Norway). Napisałem o tym szerzej, by pokazać, jak złożone jest to zagadnienie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt kwi 17, 2012 14:26 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Trzeba odróżnić formalną przynależność do jakiegoś Kościoła, od faktycznych przekonań. U nas formalnie należy ok. 95%, ale silny związek z religią czuje znacznie mniej, cpo pokazałem w poprzednich wpisach. W Norwegii i Szwecji jest podobnie (doczytaj choćby Wiki albo wpis J99 powyżej). Rozmawiajmy o FAKTYCZNYM ZNACZENIU RELIGII I BÓSTW W ŻYCIU CODZIENNYM, a nie o formalnej przynależności. Bo wówczas się okaże, że w Chinach to sami ateiści, a u nas praktycznie sami teiści. To bez sensu. A fakty są takie, że w większości przypadków, im większy dobrobyt, tym mniejsze znaczenie ma religia.
J99: buddyści to osoby religijne choć niewierzące w bogów. Animiści też nie wierzą w odpowiednik JHWH. Stąd zapewne wyszła liczba 81% w zestawieniu cytowanym przez Racjonalistę. Nie jest to chyba oszustwo?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt kwi 17, 2012 14:32 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
MARIEL napisał(a): Soul33 napisał(a): Oczywiście inna kultura to może być inna sprawa No co Ty, a co do tego ma kultura? Aby oceniać wpływ ilości ateistów na kondycję społeczeństwa należy ograniczać dodatkowe czynniki, więc lepiej porównywać kraje z jednego kręgu kulturowego. Zresztą korelacje i tak nie stanowią dowodów. Istnieje np. korelacja między ilością spożywanych lodów i umieralnością dzieci w Afryce (ze względu na upały).
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt kwi 17, 2012 14:35 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): A fakty są takie, że w większości przypadków, im większy dobrobyt, tym mniejsze znaczenie ma religia. Wiele w tym dziwnego nie ma. Jak wielokrotnie pisałem, gdybyśmy żyli w świecie idealnym, religii nie byłoby w ogóle. Cytuj: J99: buddyści to osoby religijne choć niewierzące w bogów. Animiści też nie wierzą w odpowiednik JHWH. Stąd zapewne wyszła liczba 81% w zestawieniu cytowanym przez Racjonalistę. Nie jest to chyba oszustwo? Trzeba by sprawdzić metodologię. Stąd ( https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... LswA3l0LuQ) wynika, że chodzi o Wietnamczyków, którzy "nie wierzą w Boga" - a zatem może tu wchodzić w grę spory odsetek buddystów (nie wszyscy buddyści nie wierzą w bogów). Dane nie są więc zbyt precyzyjne, podczas gdy np. jeśli chodzi o Japonię, to mamy już informacje ściślejsze: z dwóch źródeł wiadomo, że ok. 65% Japończyków "nie wierzy w Boga"; ale dalej, 55% nie wierzy "w Buddę", 29% deklaruje, że "nie wyznaje żadnej religii", zaś 84% twierdzi, że jakkolwiek nie wierzy, to jednak praktykuje obrzędy wiary rodzimej (naród japoński ma własną religię narodową, shintoizm - nadal zdecydowana większość Japończyków ją praktykuje, bez względu na osobistą wiarę lub niewiarę) - wszystkie te dane pochodzą jednak z osobnych źródeł i z lat 90-tych.
|
Wt kwi 17, 2012 14:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Norwegia jest po prostu państwem wyznaniowym - posiada państwowy Kościół Norwegii (należący do wyznania ewangelicko-augsburskiego), którego zwierzchnikiem jest Król Norwegii, mający obowiązek zadeklarowania wiary luterańskiej. W styczniu 2010 r. członkami Kościoła Norwegii było 79.2% obywateli Norwegii. Niezależnie od tego, 36% społeczeństwa kraju deklaruje się jako ludzie "religijni" (jednakże regularnie praktykuje zaledwie 3%), zaś 9% uważa się za ateistów. Co ciekawe, aż 46% Norwegów deklaruje, że nie jest ani religijna, ani ateistyczna ( http://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_Norway). Napisałem o tym szerzej, by pokazać, jak złożone jest to zagadnienie. To ile należy do konkretnego kościoła nie świadczy że tylu jest tam danych wyznawców. Ja (formalnie) należe do KK ,wiec teoretycznie też jestem katolikiem (co w praktyce mija się z prawda) Statystyki statystykami a życie swoje
|
Wt kwi 17, 2012 14:44 |
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): Jajko napisał(a): A fakty są takie, że w większości przypadków, im większy dobrobyt, tym mniejsze znaczenie ma religia. Wiele w tym dziwnego nie ma. Jak wielokrotnie pisałem, gdybyśmy żyli w świecie idealnym, religii nie byłoby w ogóle. Myślę, że dyskusję z J99 mogę w tym momencie zakończyć, gdyż zgadzam się z powyższym w 100%. Nie wiem tylko czy reszta jest przekonana...
|
Wt kwi 17, 2012 14:52 |
|
 |
Johnny99
|
Kto nie jest, niech polemizuje.
|
Wt kwi 17, 2012 14:53 |
|
 |
kinokijuf
|
Czy mógłby moderator zamknąć ten temat? Nie nazywa się on 'PKB per capita a wskaźnik religijności'.
|
Wt kwi 17, 2012 15:48 |
|
 |
Jajko
|
Ale tłumaczy skąd wzięła się religijność, a co za tym idzie idea bogów - z ubóstwa, niedoli, niewiedzy...
|
Wt kwi 17, 2012 15:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tego z pewnością nie tłumaczy. Cały czas mylisz związek przyczynowo-skutkowy z zależnością, zresztą jest to dość powszechne, ale nie myślałam że tak trudno to zrozumieć. Współwystępowanie absolutnie nie znaczy, że coś z... czegoś wynika. Doszliście do konsensusu, że w świecie idealnym nie byłoby religii. No tu mogę się zgodzić. W świecie idealnym religii nie będzie.
|
Wt kwi 17, 2012 16:21 |
|
 |
kinokijuf
|
kinokijuf napisał(a): Nie pytam o to, kiedy pojawiła się wiara/religia, ale o Boga w sensie "pierwszej przyczyny". kinokijuf napisał(a): Wracając do tematu, doszedłem do wniosku, że podstawowym atrybutem i definicją Boga jako tzw. bytu absolutnego jest samo istnienie, i to wystarcza. Bardzo prosiłbym o zamknięcie tematu.
|
Wt kwi 17, 2012 16:26 |
|
|
|