Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt wrz 02, 2025 1:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 komunia podczas bierzmowania... 
Autor Wiadomość
Post Re: komunia podczas bierzmowania...
Ja nie rozumiem tak postawionej sprawy. Jeżeli się nie spowiadacie, nie uczestniczycie w Wieczerzy i nie czujecie takiej potrzeby, to jakie ma znaczenie cała reszta?? Jakie ma znaczenie dla was bierzmowanie? I co oznacza "praktykujemy" - wycieczki do kościoła na nabożeństwa?

O ile się zorientowałem, to bierzmowanie w KK jest niejako oświadczeniem dojrzałej wiary. Gdzie tu (chciało by się zaklnąc ale mnie wykasują) dojrzałość? Po co do bierzmowania idziesz? Do slubu nie potrzebne, a rodzicem chrzestnym nie kazdy musi być (bez bierzmowania możesz byc świadkiem chrztu - taki chrzestny gorszego gatunku ;) ).

Ja, jeżeli mam okazję z radością przystępuję do Stołu Pańskiego! A wy omijacie szeroki łukiem??
Jako ewangelik nie rozumiem takiej postawy, może jakiś katolik mi to wytłumaczy!

N kwi 22, 2012 14:07

viewtopic.php?f=23&t=25829 - Czy Komunia jest ważna do Bierzmowania??
viewtopic.php?f=23&t=30879 - Bierzmowanie - przed czy po I Komunii
viewtopic.php?f=13&t=15545 - Sakrament Bierzmowania z grzechem na sumieniu :(
viewtopic.php?f=23&t=6972 - Sakrament Bierzmowania przyjęty po świętokradzku
viewtopic.php?f=23&t=22319 - Masturbacja przed bierzmowaniem
viewtopic.php?f=27&t=26345 - Masturbacja a bierzmowanie
viewtopic.php?f=23&t=20876 - Czy sakrament Bierzmowania jest ważny w moim przypadku?
viewtopic.php?f=23&t=17130 - Warunki unieważnienia bierzmowania
viewtopic.php?f=23&t=17492 - Wiara i bierzmowanie
viewtopic.php?f=23&t=20139 - Kogo należy nie dopuścić do bierzmowania?
viewtopic.php?f=23&t=2421 - Bierzmowanie może być prawdziwym przeżyciem
viewtopic.php?f=23&t=154 - Wartość sakramentu bierzmowaniaiem

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N kwi 22, 2012 15:36
Jeśli mieszkacie ze sobą ale chcecie się pobrać dajmy na to za miesiąc czy dwa i w tym czasie nie współżyjecie ze sobą to nic nie stoi na przeszkodzie aby przyjąć sakrament Bierzmowania w stanie łaski.Należy przedtem się wyspowiadać.I wszystko.
Życzę powodzenia!

N kwi 22, 2012 16:28

Wojciech_74 napisał(a):
Jeśli mieszkacie ze sobą ale chcecie się pobrać dajmy na to za miesiąc czy dwa i w tym czasie nie współżyjecie ze sobą to nic nie stoi na przeszkodzie aby przyjąć sakrament Bierzmowania w stanie łaski.Należy przedtem się wyspowiadać.I wszystko.
Życzę powodzenia!

To nie do końca tak.

Sakrament będzie nieważny bez postanowienia poprawy.

Więc gdy z góry założą, że potem
(tzn. po bierzmowaniu)
wrócą do współżycia

rozgrzeszenie będzie nie ważne
i nie będą w stanie łaski

N kwi 22, 2012 18:25

Kamyk18 napisał(a):
witam ponownie,

moi drodzy, ja rozumiem, że przy okazji mojego postu postanowiliście wyrazić swoje zdanie, opinie na temat zgorszenia, które siejemy i nie mam zamiaru się tłumaczyć , bo nic nie usprawiedliwia, sytuację mamy naprawdę wyjątkową i nie jest nam łatwo z tą decyzją, nie mieszkamy na próbę, żeby się sprawdzić, po prostu musimy przez parę miesięcy być w takiej sytuacji..

moje pytanie, czy podczas bierzmowania koniecznym jest przystąpienie do komunii świętej?
zapytam o to samo księdza, niestety spotkam się z nim dopiero za kilka dni.. a męczy mnie pytanie, może ktoś coś wie więcej?

nie jest dla mnie jasneczy mieszkacie tylko razem
czy też współżyjecie

Być może jakiś ksiądz Wam powiedział,
że nie da Wam rozgrzeszenia wyłącznie dlatego, że mieszkacie razem

Jezuici na swojej stronie gdzie umieszczają poradu podkreślają zawsze
że "każdy ma prawo do wyboru spowiednika"

jeżeli nie żyjecie w grzechu
(czyli wstrzymujecie się od współżycia przed ślubem)
znajdźcie księdza, który inaczej popatrzy na wasze mieszkanie razem

N kwi 22, 2012 18:34

Kozioł napisał(a):

O ile się zorientowałem, to bierzmowanie w KK jest niejako oświadczeniem dojrzałej wiary.

Ale czym jest sakrament bierzmowania w Krk? Wg nauczania rzymskokatolickiego jest dopełnieniem przez biskupa łaski chrztu, jako drugi w kolejności sakrament wtajemniczenia chrześcijańskiego.
Katechizm Kościoła Katolickiego (odwołując się do LG) tak określa ten sakrament:

1285 Należy zatem wyjaśniać wiernym, że przyjęcie tego sakramentu jest konieczne jako dopełnienie łaski chrztu 78 . Istotnie, "przez sakrament bierzmowania (ochrzczeni) jeszcze ściślej wiążą się z Kościołem, otrzymują szczególną moc Ducha Świętego i w ten sposób jeszcze mocniej zobowiązani są, jako prawdziwi świadkowie Chrystusa, do szerzenia wiary słowem i uczynkiem oraz do bronienia jej"

Do potocznego rozumienia sakramentu bierzmowania jako "sakramentu dojrzałości chrześcijańskiej" KKK podchodzi raczej z rezerwą i zastrzeżeniami:

1308 Jeśli mówi się czasem o bierzmowaniu jako o to nie należy jednak mylić dojrzałego wieku wiary z dojrzałym wiekiem rozwoju naturalnego. Nie można także zapominać, że łaska chrztu jest łaską darmowego i niezasłużonego wybrania. Nie potrzebuje ona "potwierdzenia", by stać się skuteczną.

Jako czas odpowiedni na przyjęcie sakramentu bierzmowania, Wasz katechizm wskazuje na "wiek rozeznania", czyli wg kanonu 97 § 2 KPK1983 ukończenie 7 lat:
1307 Zwyczaj łaciński podaje "wiek rozeznania" jako odpowiedni czas do przyjęcia sakramentu bierzmowania. W niebezpieczeństwie śmierci należy jednak bierzmować dzieci, nawet jeśli nie osiągnęły jeszcze "wieku rozeznania

Czy zmiana sakramentu bierzmowania na "sakrament dojrzałości chrześcijańskiej" jaką dokonujecie nie jest zmianą sensu sakramentu? czy jest to jeszcze ten sam sakrament?
Sakramenty to "widzialne znaki niewidzialnej łaski" - czy celebracja oświadczania swojej dojrzałości może być jeszcze chrześcijańskim sakramentem?

Nasza ewangelicka konfirmacja nie jest i - ze swojej istoty nie może być - sakramentem. Być może coś takiego jak konfirmacja byłoby pożyteczne także w Krk (choć trudno by to uzasadnić w ramach rzymskiego nauczania o Kościele), ale przerabianie sakramentu bierzmowania na ewangelicką konfirmację to IMHO nie jest dobre rozwiązanie.
-------------------
A ściśle co do pytania w wątku - obowiązek przyjęcia komunii w Krk reguluje norma soboru laterańskiego z 1215 r: rzymski katolik/katoliczka ma obowiązek przyjęcia Komunii raz do roku z Okresie Wielkanocnym. Jakkolwiek byłoby to słuszne, pożyteczne, zalecane, stosowne - to innego obowiązku przyjmowania Komunii, z innych okazji, nie można chyba ot tak sobie nałożyć?

N kwi 22, 2012 18:55
Cytuj:
Po co do bierzmowania idziesz? Do slubu nie potrzebne

I tu się mylisz.
Jeszcze ok 10-15 lat temu nie był wymagany sakrament bierzmowania. Aktualnie w większości parafii księża żądają dostarczenia aktu urodzenia z wpisaną datą bierzmowania.
A jeśli ktoś nie przystąpił do bierzmowania wymaga się, aby przed ślubem przystąpił do sakramentu bierzmowania.
I tu właśnie rodzi się dylemat - para wzięła ślub cywilny, urodziło się dziecko, ślub kościelny zamówiony.....i co chłopak ma przystąpić do sakramentu bierzmowania nie przystepując wczesniej do spowiedzi i Komunii św?
Zresztą chrzcili dzieciaka, oboje przystąpili do spowiedzi, uzyskali rozgrzeszenie, przystąpili do Komunii św.
Dziewczyna systematycznie przystepuje do spowiedzi i Komunii św.

N kwi 22, 2012 19:04

dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi, w mojej parafii konieczne jest bierzmowanie do ślubu, termin ślubu już mamy i nauki zaliczone także, myślę, że najlepiej będzie jak poczekam do spotkania z księdzem, przekażę Wam jego stanowisko

N kwi 22, 2012 19:13
Kamyk18 napisał(a):
dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi, w mojej parafii konieczne jest bierzmowanie do ślubu, termin ślubu już mamy i nauki zaliczone także, myślę, że najlepiej będzie jak poczekam do spotkania z księdzem, przekażę Wam jego stanowisko

Nie ma podstaw kanonicznych do żądania bierzmowania jako warunku udzielenia slubu kościelnego w KK. Jest natomiast kanon 1065:

Kan. 1065 -
§ 1. Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go przyjąć przed zawarciem małżeństwa, gdy jest to możliwe bez poważnej niedogodności.
§ 2. Aby przyjąć owocnie sakrament małżeństwa, usilnie zaleca się, ażeby nupturienci przystąpili do sakramentu pokuty i Najświętszej Eucharystii.

Jest to zalecenia ale nie warunek!

N kwi 22, 2012 19:48
Kozioł napisał(a):
Kamyk18 napisał(a):

Nie ma podstaw kanonicznych do żądania bierzmowania jako warunku udzielenia slubu kościelnego w KK. Jest natomiast kanon 1065:

Kan. 1065 -
§ 1. Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go przyjąć przed zawarciem małżeństwa, gdy jest to możliwe bez poważnej niedogodności.
§ 2. Aby przyjąć owocnie sakrament małżeństwa, usilnie zaleca się, ażeby nupturienci przystąpili do sakramentu pokuty i Najświętszej Eucharystii.

Jest to zalecenia ale nie warunek!

Wiem :)
Powinni i zaleca się co dla różnych księży znaczy muszą być bierzmowani.
Prawo kanoniczne też precyzuje, że nie odmaia sie chrztu dziecka małżeństw cywilnych, traktując ewentualnie jako przypadek samotnej matki.
A znam ksiedza proboszcza, który odmawia w przypadku małżeństw niesakramentalnych chrztu ich dzieci.

N kwi 22, 2012 19:53
Alus napisał(a):
Prawo kanoniczne też precyzuje, że nie odmaia sie chrztu dziecka małżeństw cywilnych, traktując ewentualnie jako przypadek samotnej matki.
A znam ksiedza proboszcza, który odmawia w przypadku małżeństw niesakramentalnych chrztu ich dzieci.

Wystarczy złożyć skargę do kurii i sprawa szybko jest załatwiana czy to bezpośrednio w kurii, czy u proboszcza. Znam kilka takich przypadków z prowincji.

N kwi 22, 2012 22:05
Kozioł napisał(a):
Alus napisał(a):

Wystarczy złożyć skargę do kurii i sprawa szybko jest załatwiana czy to bezpośrednio w kurii, czy u proboszcza. Znam kilka takich przypadków z prowincji.

Wiem :)
Parafianie owego ksiedza wybierają inne wyjście - chrzczą dzieci w innych parafiach.

N kwi 22, 2012 22:23
jesienna napisał(a):
Wojciech_74 napisał(a):
Życzę powodzenia!

To nie do końca tak.

Sakrament będzie nieważny bez postanowienia poprawy.

Więc gdy z góry założą, że potem
(tzn. po bierzmowaniu)
wrócą do współżycia

rozgrzeszenie będzie nie ważne
i nie będą w stanie łaski

Zauważ,że zaznaczyłem,że :
Cytuj:
"w tym czasie nie współżyjecie ze sobą"
,ponieważ zakładam,że nie współżyją.Chociaż przyznam się,że teraz to już sam mam wątpliwości.Najpierw założyłem,że współżyją dlatego do tego założenia odpowiadałem.Po kolejnych wypowiedziach wyciągnąłem wniosek,że jednak nie współżyją.
A teraz zauważyłem odpowiedź,w której Kamyk napisała,że mają wyznaczoną datę ślubu.
Dlatego w tej sytuacji powinni jednak porozmawiać z księdzem.

Pozdrawiam!

Pn kwi 23, 2012 6:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2