Dlaczego nie jestem już katolikiem, chrześcijaninem?
Autor |
Wiadomość |
wk00
|
 Re: Dlaczego nie jestem już katolikiem, chrześcijaninem?
No cóż, ja mam nieco inne doświadczenia, jeśli chodzi o kontakty z protestantyzmem. Byłam u baptystów i bardzo cenię sobie ten czas. Nie zauważyłam żeby Biblię traktowali bałwochwalczo, bo to o czym piszecie /mykitos np./ to przejaw bałwochwalstwa. Ja spotkałam ludzi,którzy - można powiedzieć - żyli zgodnie z Bożym Słowem zawartym w Piśmie św. Wpoili mi nawyk, który trwa do dziś /prawie 10 lat już/ codziennego czytania PŚ. Bardzo sobie cenię to i wiele razy podniosłam się z różnych kłopotów właśnie przez obcowanie z Biblią. Już na własną rękę czytałam i czytam wiele komentarzy biblijnych, to tak dla pogłębienia wiedzy. Wiem też ,że są przerózne wspólnoty, często mocno zwiedzone i nakręcone.Niby wszyscy pod szyldem "sola", a tak właściwie to zbory są jakby odzwierciedleniem swoich przywódców-pastorów i starszych. Trudno się w tym połapać. Jak na razie nadal studiuję Biblię, słucham kazań przez Internet i tak się trzymam.Brakuje mi jednak Komunii, ale cóż nie można mieć wszystkiego...
|
Pn kwi 23, 2012 18:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wk00 napisał(a): .Niby wszyscy pod szyldem "sola", a tak właściwie to zbory są jakby odzwierciedleniem swoich przywódców-pastorów i starszych. No właśnie. Te ich same "sole". Nie dość ze wzieli je z kapelusza,to i tak każdy po swojemu interpretuje Trudno się w tym połapać. wk00 napisał(a): Brakuje mi jednak Komunii, ale cóż nie można mieć wszystkiego... To proste- wstąp do KK lub do Cerkwii
|
Pn kwi 23, 2012 18:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mykitos napisał(a): To proste- wstąp do KK lub do Cerkwii Jeśli nie ma dostępu to prawdopodobnie istnieje realna przeszkoda. KK nie wyklucza takich osób uznając, że dobro dzieci jest sprawą nadrzędną. To nie jest też przeszkoda nie do pokonania. Z czasem mogą zostać 'białym małżeństwem'.
|
Pn kwi 23, 2012 19:03 |
|
|
|
 |
wk00
|
Nie rozumiem wypowiedzi Lizy. Ze mną w każdym razie nie ma związku. To nie jest proste. Nie mogę korzystać z Komunii w KK, bo nie uznaję dogmatów niektórych, np.o nieomylności papieża, Maryjnych, nauk o czyścu itp.Takich zupełnie niebiblijnych,czysto ludzkich wymysłów. Do Cerkwii - nie, bo mieszkam bardzo daleko, nie ten teren.W mojej części kraju nigdy nie było prawosławia...
|
Pn kwi 23, 2012 19:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wk00 napisał(a): Nie mogę korzystać z Komunii w KK, bo nie uznaję dogmatów niektórych, np.o nieomylności papieża, Maryjnych, nauk o czyścu itp. Mżesz byc prawoslawny,starokatolikiem,luteraninem nie uznając tych dogmatów wk00 napisał(a): Takich zupełnie niebiblijnych,czysto ludzkich wymysłów. Zasada "Sola Scriptua" też jest niebiblijna i wymyslona przez ludzi. Biblia też została napisana przez ludzi,omylnych ludzi. Była wielokrotnie kopiowana,tłumaczona a nawet fałszowana
|
Pn kwi 23, 2012 19:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wk00 napisał(a): . Nie zauważyłam żeby Biblię traktowali bałwochwalczo, bo to o czym piszecie /mykitos np./ to przejaw bałwochwalstwa. . A nie wmawiali Tobie że Biblie trzeba interpreowac dosłownie? Że teoria ewolucji to wymysł diabła? Że kto nie wierzy w kreacjonizm i stworzenie Świata w 6 dni to trafi prosto do piekła? Nie wmawiali Tobie że KK to "nierządnica Babilońska" ,że papież to "antychryst"? Baptyści i im podobni sa chorzy! Dla nich narodzenie się na nowo oznacza demagogiczne atakowanie KRK a także mówienie ze Jan Kalwin jest tylko troche mniej ważny od Jezusa
|
Pn kwi 23, 2012 19:22 |
|
 |
wk00
|
Nie, nic takiego nie miało miejsca. Tematy KK w ogóle się nie poruszało, ani jednym słowem. Może dobrze trafiłam, ale nie spotkałam się z takimi sprawami o których piszesz. Tak,"sola scriptura"jest niebiblijna, ale Biblia jednak daje odpowiedzi na wiele spraw, przybliża do Boga i mówi o Bogu. Pisząc o ludzkich wymysłach miałam na myśli ustalanie dogmatów i prawd wiary nie mających żadnego oparcia w Słowie Bożym.
|
Pn kwi 23, 2012 19:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wk00 napisał(a): Pisząc o ludzkich wymysłach . Większość z tego co napisane w Biblii to też ludzkie wymysły. Dlaczego więc sądzisz że to co napisane w Biblii to nie jest ludzki wymysł a inne są? Ja to prędzej już uwierzę np we Wniebowzięcie Maryi niż w to że Świat powstał w 6 dni ,lub w szowinistyczny pogląd biblijny że Żydzi są narodem wybranym
|
Pn kwi 23, 2012 19:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wk00 napisał(a): Nie rozumiem wypowiedzi Lizy. Ze mną w każdym razie nie ma związku. To nie jest proste. Nie mogę korzystać z Komunii w KK, bo nie uznaję dogmatów niektórych, np.o nieomylności papieża, Maryjnych, nauk o czyścu itp.Takich zupełnie niebiblijnych,czysto ludzkich wymysłów. Do Cerkwii - nie, bo mieszkam bardzo daleko, nie ten teren.W mojej części kraju nigdy nie było prawosławia... No to jasne. 
Ostatnio edytowano Pn kwi 23, 2012 20:04 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn kwi 23, 2012 19:54 |
|
 |
wk00
|
Mykitos, dla mnie Biblia to Słowo Boże, natchniona księga.Owszem,napisana przez ludzi ale "pod kierownictwem"Ducha Św.
|
Pn kwi 23, 2012 19:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wk00 napisał(a): Mykitos, dla mnie Biblia to Słowo Boże, natchniona księga.Owszem,napisana przez ludzi ale "pod kierownictwem"Ducha Św. Wierzysz że Biblia to Słowo Boże a nie wierzysz papieżom? Zatem przeczysz sobie:) Nie wiesz tego że Biblia przechodziła papieskie korekty
|
Pn kwi 23, 2012 20:06 |
|
 |
wk00
|
Daj spokój, to nie tak. Zapoznaj się z procesem jaki towarzyszył tworzeniu kanonu biblijnego.Papież nie ma z tym wiele wspólnego. Tak, wierzę w natchnienie Pisma, a nie wierzę np.w dogmaty o Niepokalanym Poczęciu NMP czy o Wniebowzięciu /z duszą i ciałem do nieba/. Czyściec też jest zupełnie pozbawiony sensu, wszak dano nam życie a potem śmierć.Pan Jezus też wiele razy wspominał o śmierci jako śnie. Jaki sens w tym,aby ludzie usprawiedliwieni prze śmierć krzyżową mieli się podsmażać w czyśćcu? Czy Bóg jest sadystą,który ma upodobanie w dręczeniu za życia i po śmierci? Nie sądzę. Mówi się,że trzeba się modlić za dusze w czyśćcu cierpiące i najchętniej dawać kasę na msze w tej intencji. A ten kto już nie ma nikogo na ziemi,kto mógłby się za niego modlić to co - na zawsze podsmaża się? Zresztą nauka o czyśćcu została w celu ściągania kasy i handlu odpustami /potem/ wprowadzona. Co może dać człowiek za swoją /czy kogoś innego/ duszę. NIC.
|
Wt kwi 24, 2012 10:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kanon został rozeznany przez Kościół na synodach pod koniec 4 wieku natomiast zatwierdzony został przez sobór powszechny w 16 wieku. W Biblii NIE MA KANONU PISMA ŚWIĘTEGO - został on ustalony przez Sobór Kościoła . Protestanci decyzję Soboru uznają za nieomylną, bo za nieomylny uznają kanon. Pytanie: skoro Sobór był wg nich nieomylny wtedy, dlaczego nie jest teraz?
|
Wt kwi 24, 2012 16:46 |
|
 |
wk00
|
Podstawą włączenia ksiąg NT był czas ich powstania i bezpośredniość świadków żyjących z Jezusem. Protestanci uznają chyba 4 pierwsze sobory, ale nie wiem czy są dla nich nieomylne. Niedawno czytalam ciekawą książkę pt."Wojny w Imieniu Jezusa" taktującą o pierwszych latach po Chrystusie, o kształtowaniu się doktryn, pierwszych soborach, ceszrzach i królach mających decydujący wpływ na taki a nie inny kształt kościołów:wschodniego,zachodniego,azjatyckiego i egipskiego.Super książka, polecam. Pomimo,że te sobory to jedna wielka polityka, mordowanie się nawzajem i niewyobrażalne bezprawie, co do kanonu doszli do porozumienia. Wiem,ze koptyjski i katolicki kanon jest inny /poszerzony/, syryjski chyba też.Ale to nie jest najważniejsze.Istotne jest jak człowiek traktuje Pismo, czy jak Słowo,któe Bóg przekazał ludziom czy jak miliony innych książek.
|
Wt kwi 24, 2012 18:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Apokalipsa Piotra i inne pisma które wcześniej figurowały jako prawdziwe. Dziś nie są kanoniczne.
Ewangelie były pismami anonimowymi. Autorstwo przypisano im później. Więc do żadnego pisma nie można mieć pewności, że jest dziełem apostoła. Dlatego każde pismo można wrzucić do kosza albo uznać za prawdziwe. Czy to Ewangelie Jana, czy to Ewangelie Tomasza, czy to Apokalipsę Pawła, czy to Apokalipsę Piotra. Do wyboru do koloru. Jezus nic nie mówił jakie Ewangelie czy Listy mają byc prawdziwe a jakie nie
|
Wt kwi 24, 2012 19:19 |
|
|
|