Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 19:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Co daje chodzenie do kościoła?? 
Autor Wiadomość

Post Re: Co daje chodzenie do kościoła??
malakaj napisał(a):
Zastanawiam się co daje chodzenie do kościoła ??
np jestem w kościele na mszy niedzielnej stoje sobie podśpiewuje i modle następuje koniec mszy wracam do domu i sie czuje tak jak sie wcześniej czułem nic nadzwyczajnego tylko poczucie ze się tam szło po to że wypada chodzić/rodzice każą.Więc nasuwa sie wniosek jaki to ma sens ??Przecież mogę wierzyć w boga duchem i to powinno wystarczyć wg mnie wiara polega na wierze a nie praktykowaniu ale to jest mój pogląd i każde może inaczej interpretować słowo "wiara".Obecnie jestem agnostykiem,przestałem wierzyć jakiejś 2 lata bo zmądrzałem ale do kościoła muszę chodzić bo tato mi powiedział "Nie obchodzi mnie to czy wierzysz czy nie, masz chodzić do kościoła,bo ja tak chce".Od dziecka miałem pociąg do nauki i filozofii ale dopiero w wieku 15 lat zacząłem zastanawiać się i zadawać pytania.

Kosciol to nie jest budynek, ``kosciol`` nosi sie w sercu z pelnym oddaniem i wiara w Jezusa Chrystusa,Bog jest cudowny i tylko potrafi On zmienic nasze zycie tylko trzeba Bogu na to pozwolic, same bycie dla bycia na nabozenstwie niczego nie zmieni, poniewaz wiare trzeba miec w sercu.

Pn kwi 23, 2012 11:26
WIST napisał(a):
alpert i -Vi-
Ale mam nadzieje że rozróżniacie coś takiego jak bezpodstawna ocena, czy zwykłe przytykanie komuś, od tego co powinno prowadzić do konstruktywnej krytyki.
Kontekst mojej wypowiedzi odnosi się do osób które tutaj wyraźnie mówią coś o innych ludziach, jakby ich poznali i znali ich intencje. A robią to tylko po wyrazie twarzy, wedle swoich własnych uprzedzeń i rzucają jakimiś liczbami, nie wiadomo skąd wziętymi.

Oczywiście że rozróżniamy (myślę że Alpert się nie pogniewa iż odpowiadam również i w Jego imieniu).
Nie będę teraz przytaczać konkretnych wpisów z tego forum, gdyż uważam że takie wytykanie wstecz byłoby nieeleganckie (trochę tak jakby się poskarżyć na kogoś za coś, co ktoś kiedyś zrobił), ale naprawdę nie brakuje takich wypowiedzi w różnych tematach, co zresztą często spotykało się z reakcją innych użytkowników.

WIST napisał(a):
Więc jeśli ktoś tam tutaj jeszcze robi to faktycznie, warto się zastanowić czy się nie wpadło w pułapkę widzenia wszędzie tej biblijnej drzazgi.

A tą część wypowiedzi, przyznam, nie do końca zrozumiałam. To znaczy, domyślam się o co Ci chodzi, ale nie mam pewności. Czy mógłbyś jeszcze raz? ;-)

Wt kwi 24, 2012 11:01
Mamoniarzowi daje tyle, że może nabawić się odcisków.

Wt kwi 24, 2012 11:24
Maluczki napisał(a):
Mamoniarzowi daje tyle, że może nabawić się odcisków.

Maluczki, to mamoniarze też chodzą do kościoła? A po co?
;-)

Wt kwi 24, 2012 11:28
Oj, ale walimy (dobrze, że to Val nie pyta) głupa!
Dla niedoświadczonej młodzieży: Po to, aby udawać świętego i mieć lepszą pozycję w procesie okłamywania.

Wt kwi 24, 2012 11:37
Maluczki napisał(a):
Oj, ale walimy (dobrze, że to Val nie pyta) głupa!

Oj, ależ walcie (głupa) Maluczki, walcie! Mnie tam nic do tego co robicie ;-)

Maluczki napisał(a):
Dla niedoświadczonej młodzieży: Po to, aby udawać świętego i mieć lepszą pozycję w procesie okłamywania.

A Ty, młodzież zapewne doświadczona ;-) , po czym rozróżniasz tych, którzy chodzą do kościoła "udawać świętego", po to by "mieć lepszą pozycję w procesie okłamywania", od tych, którzy chodzą tam z innych powodów?

Wt kwi 24, 2012 12:00

Maluczki

Po co ty w ogóle chodzisz do kościoła ?

Mamy podobne postawy wobec świata ale ja już z tym dawno odpuściłem ;)

Wt kwi 24, 2012 12:09
-Vi- napisał(a):

A Ty, młodzież zapewne doświadczona ;-) , po czym rozróżniasz tych, którzy chodzą do kościoła "udawać świętego", po to by "mieć lepszą pozycję w procesie okłamywania", od tych, którzy chodzą tam z innych powodów?

Właśnie myślałem o tym, że zadasz mi takie pytanie. Otóż, każdy mamoniarz ma na sobie duży identyfikator. Tym identyfikatorem są jego pożądania, których w żaden sposób nie można ukryć.
Tak więc, jeżeli ktoś hołduje luksusom, to już wszystko wiadomo. Jeżeli ktoś lata za seksem, to też wszystko wiadomo. Jeżeli ktoś nie potrafi odmówić sobie na kimś zemsty, tak samo wiadomo.
Tak więc Vi, każdy mamoniarz jest widoczny gołym okiem. Po prostu nic wielkiego.

Wt kwi 24, 2012 13:31
Kris, gdybyś miał kobitę, to zupełnie inaczej patrzałbyś na świat.

Wt kwi 24, 2012 13:34
Maluczki napisał(a):
Właśnie myślałem o tym, że zadasz mi takie pytanie. Otóż, każdy mamoniarz ma na sobie duży identyfikator. Tym identyfikatorem są jego pożądania, których w żaden sposób nie można ukryć.
Tak więc, jeżeli ktoś hołduje luksusom, to już wszystko wiadomo. Jeżeli ktoś lata za seksem, to też wszystko wiadomo. Jeżeli ktoś nie potrafi odmówić sobie na kimś zemsty, tak samo wiadomo.
Tak więc Vi, każdy mamoniarz jest widoczny gołym okiem. Po prostu nic wielkiego.

No proszę! To Maluczki zamiast w kościele się modlić i myśleć o Bogu, to sobie ludzi ogląda i pożądania wypatruje... Oj nieładnie, Maluczki! Nieładnie :nonono:
:twisted:

Wt kwi 24, 2012 13:46

Cytuj:
Kris, gdybyś miał kobitę, to zupełnie inaczej patrzałbyś na świat.

No i do tego jeszcze gromadkę dzieci.Tylko zakasać rękawy i uwijać się za mamoną :-D

Wt kwi 24, 2012 13:48
Kris65 napisał(a):
No i do tego jeszcze gromadkę dzieci.Tylko zakasać rękawy i uwijać się za mamoną :-D

To sposób na przyspieszone dojrzewanie człowieka. :)

Wt kwi 24, 2012 13:51

Cytuj:
To sposób na przyspieszone dojrzewanie człowieka.

Ale czy pewna niedojrzałość to coś złego.Świat byłby o wiele bardziej znośny.Dla mnie dojrzałość kojarzy się z wyrachowaniem ;)

Wt kwi 24, 2012 14:00
Kris65 napisał(a):
Ale czy pewna niedojrzałość to coś złego.Świat byłby o wiele bardziej znośny.Dla mnie dojrzałość kojarzy się z wyrachowaniem ;)

To tylko Twoje skojarzenie. :) Chodzenie do kościoła też nie przyspieszy dojrzewania.

Wt kwi 24, 2012 14:06
-Vi- napisał(a):
No proszę! To Maluczki zamiast w kościele się modlić i myśleć o Bogu, to sobie ludzi ogląda i pożądania wypatruje... Oj nieładnie, Maluczki! Nieładnie :nonono:
:twisted:

Jeżeli do kościoła wchodzi jakiś mamoniarz, na którym wisi ciuch za miliony i tona złotej biżuterii, to musiałbym mieć w kościele oczy zamknięte, aby tego nie widzieć. Taki to krzyczy swoim mamoniarstwem. Albo w kościele przed oczami jest cizia z gołymi wszystkimi ponętnymi częściami ciała, to też trudno tego nie zauważyć. Ten identyfikator mamoniarstwa tak się narzuca, że nie sposób go nie zauważyć.
Modlę się za tych biednych mamoniarzy, bo to też dzieci Boże, tylko swój rozum oddały do dyspozycji diabłu.
Gdyby mamoniarze choć przez moment uświadomili sobie jacy są głupcy, to od razu by się nawrócili!
A Vi (Vicie, rozumicie)uświadamia sobie jaka bieda ją dopadła?

Wt kwi 24, 2012 17:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona