Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 01, 2025 4:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Zobaczyli w kosmosie Boga? 
Autor Wiadomość

Post Re: Zobaczyli w kosmosie Boga?
Oboje nie wiecie co to etymologia?
Maluczki, nie twórz własnych definicji czegoś, co już zostało zdefiniowane.

http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3966983

Cz maja 03, 2012 14:21
alpert napisał(a):
Tylko tyle.
Jakie disco polo.
Ego do wszystkiego sie przyczepi byle tylko dawało poczucie bezpieczeństwa i celu.
Dobrze, że chociaz Mistrza Ekharta chrześcijaństwo wydało.

Ja myslałem, że Maluczki taki zaawansowany chrześcijanin juz unio mystica doswiadczył, dotarł do źródła, do własnej głebi i się "przemienił" a to jednak tylko na wierze polega. To tylko światopoglad. Pfff

A zdajesz sobie sprawę, że człowiek żyje wg tego światopoglądu?

Cz maja 03, 2012 19:14
Kazeshini napisał(a):

To to niczego nie definiuje. To są jakieś wypociny tępego mamoniarza, który zupełnie nie ma pojęcia co napisał.
Ty też chyba nic nie kumasz.

Cz maja 03, 2012 19:17
No tak- zgodzę się z Maluczkim. Podana definicja jest w rozumieniu encyklopedycznym.

Ten sam słownik PWN(słownik języka polskiego) definiuje sens religii tak jak Maluczki, więc nie ma co się czepiać Maluczkiego:

RELIGIA «zespół wierzeń dotyczących istnienia Boga lub bogów, pochodzenia i celu życia człowieka, powstania świata oraz w związane z nimi obrzędy, zasady moralne i formy organizacyjne»

Maluczki- odnośnie odpowiedzi na mojego posta- zaskakujesz mnie ;) .

Cz maja 03, 2012 19:48
Val napisał(a):

Maluczki- odnośnie odpowiedzi na mojego posta- zaskakujesz mnie ;) .

No widzisz! A myślałaś że ze mnie takie ciepłe kluchy.

Cz maja 03, 2012 20:06

Maluczki napisał(a):
Kazeshini napisał(a):

To to niczego nie definiuje. To są jakieś wypociny tępego mamoniarza, który zupełnie nie ma pojęcia co napisał.
Ty też chyba nic nie kumasz.

definiuje słowo - pojęcie - każde z nich ma etymologiczne podstawy - czyli odpowiedź na znaczenie słowa znajdziesz w każdym słowniku - a to, że chcesz pod to podczepić już swoje widzimisię, to już tak zwana interpretacja!
Innymi słowy, twoje pytanie wyżej jest złe - nie co znaczy religia, a jak interpretujesz - bo to co ty napisałeś, to twoja interpretacja.
Sorry Val, ale definicja słowa to definicja - mam za sobą trochę czasu na uczelniach i po prostu drażni mnie jak ktoś używa słowa w innym znaczeniu niż powinien. A to, że akurat językoznawstwa miałem aż za dużo, to swoją drogą...

Wracając do wypocin Maluczkiego - twoje interpretacja Religi jest twoja, ale jako definicja jest ona nieobiektywna, choć nie mówię, że jest fałszywa czy zła, ale jest tylko częścią całości, samo słowo religia ma więcej aspektów niż tylko wiarę czy światopogląd.

A określenie "tępego mamioniarza" to możesz sobie nazywać swoich znajomych i bliskich. Nie znasz Autora tej definicji a oceniasz - to bardzo nie ładne z twojej strony.

Cz maja 03, 2012 21:17
Maluczki napisał(a):
alpert napisał(a):
Tylko tyle.
Jakie disco polo.
Ego do wszystkiego sie przyczepi byle tylko dawało poczucie bezpieczeństwa i celu.
Dobrze, że chociaz Mistrza Ekharta chrześcijaństwo wydało.

Ja myslałem, że Maluczki taki zaawansowany chrześcijanin juz unio mystica doswiadczył, dotarł do źródła, do własnej głebi i się "przemienił" a to jednak tylko na wierze polega. To tylko światopoglad. Pfff

A zdajesz sobie sprawę, że człowiek żyje wg tego światopoglądu?

Disco polo jesli chcesz równiez mozesz sobie posłuchac.

Nie wiedziałem, ze chrześcijaństwo jest az tak płytkie... to tylko światopogląd.

Cz maja 03, 2012 22:52
alpert napisał(a):

Nie wiedziałem, ze chrześcijaństwo jest az tak płytkie... to tylko światopogląd.

Dla każdego mamoniarza życie to płycizna!

Pt maja 04, 2012 7:53

Maluczki napisał(a):
alpert napisał(a):

Dla każdego mamoniarza życie to płycizna!

przestań obrażać innych!
Obrażanie nie leży w naturze chrześcian! Robisz wstyd wszystkim chrześcijanom świata!

Pt maja 04, 2012 8:01
Jakich innych i czym obraziłem?
Poza tym materialistów nie da się obrazić, bo cokolwiek złego by się o nich powiedziało, to i tak jest prawda.
Obraza ma miejsce jedynie wtedy, gdy mówi się o kimś nieprawdę.

Pt maja 04, 2012 8:28

Maluczki

Jako ateista-humanista też nie pochwalam pogoni za pieniądzem,jazdy samochodem i lotu awionetką pod wpływem alkoholu itp.,ale Ty masz chyba jakiś uraz :-D

Pt maja 04, 2012 9:18
Maluczki napisał(a):
Poza tym materialistów nie da się obrazić, bo cokolwiek złego by się o nich powiedziało, to i tak jest prawda.

Zasmucasz mnie. Jezus kazał kochać ludzi ... wszystkich. sam mam problemy z poszczególnymi osobami ale żeby siać taką nienawiść do wszystkich, co zbłądzili ....
Zapominasz Maluczki, ze Jezus przyszedł także do materialistów, a może nawet głównie do nich ....

Pt maja 04, 2012 10:13
Kris65 napisał(a):
Maluczki

Jako ateista-humanista też nie pochwalam pogoni za pieniądzem,jazdy samochodem i lotu awionetką pod wpływem alkoholu itp.,ale Ty masz chyba jakiś uraz :-D

Mam takie wrażenie, że Ty lubisz święty spokój i to dlatego.

Pt maja 04, 2012 10:46
Kozioł napisał(a):
Maluczki napisał(a):

Zasmucasz mnie. Jezus kazał kochać ludzi ... wszystkich. sam mam problemy z poszczególnymi osobami ale żeby siać taką nienawiść do wszystkich, co zbłądzili ....
Zapominasz Maluczki, ze Jezus przyszedł także do materialistów, a może nawet głównie do nich ....

To co proponujesz? Pochwalanie szatanizmu , a więc zła?

Pt maja 04, 2012 10:48

To, że nie razisz kogoś piorunami nie znaczy od razu, że go pochwalasz. Czasami wystarczy zmienić po prostu ton :)

Pt maja 04, 2012 10:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona