Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 15:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Prezent na Chrzest... 
Autor Wiadomość
Post Re: Prezent na Chrzest...
ikm napisał(a):
To o czym tam mowa - czyli uczestnictwo w religijnym wychowaniu dziecka ja rozumiem jako podrzucenie czasem religijnej książki adekwatnej do wieku i tyle.

No to trochę mało w świetle polecanego przez ciebie tekstu:
"Zadania chrzestnych są w sposób jednoznaczny określone, ma on towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, dziecko wraz z rodzicami przedstawić do chrztu oraz [pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki"
To znacznie więcej niz ksiazeczki.

Co do reszty, to jest prawo zwyczajowe zwane tradycja i albo je ciągniemy albo nie. Jezeli w tym nie uczestniczysz, to nie zakazuj uczestniczyc innym. Tam, gdzie więzi rodzinne sa silne często spotykałem się z opinia, ze chrzestni zatapia rodziców w razie ich smierci. Kultywujący tą tradycję często wybierają na chrzestnych małżeństwa.

Śr maja 16, 2012 11:06
Kozioł napisał(a):
ikm napisał(a):
To o czym tam mowa - czyli uczestnictwo w religijnym wychowaniu dziecka ja rozumiem jako podrzucenie czasem religijnej książki adekwatnej do wieku i tyle.

No to trochę mało w świetle polecanego przez ciebie tekstu:
"Zadania chrzestnych są w sposób jednoznaczny określone, ma on towarzyszyć w chrześcijańskim wtajemniczeniu, dziecko wraz z rodzicami przedstawić do chrztu oraz [pomagać, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie odpowiadające przyjętemu sakramentowi i wypełniał wiernie złączone z nim obowiązki"
To znacznie więcej niz ksiazeczki.

Co do reszty, to jest prawo zwyczajowe zwane tradycja i albo je ciągniemy albo nie. Jezeli w tym nie uczestniczysz, to nie zakazuj uczestniczyc innym. Tam, gdzie więzi rodzinne sa silne często spotykałem się z opinia, ze chrzestni zatapia rodziców w razie ich smierci. Kultywujący tą tradycję często wybierają na chrzestnych małżeństwa.

Prawda jest taka, że w razie smierci rodziców pierwszeństwo mają dziadkowie, czy też żonate/mężate rodzeństwo a chrzestni do gadania nic tu nie mają.

Co do wyboru małżeństw na chrzestnych (w moim otoczeniu znam 1 przypadek i wszyscy się raczej dziwili takiemu wyborowi), to nie ma tu nic pewnego, bo oni kiedyś mogą się rozwieść, wogóle nie ma w życiu nic pewnego. Ja np. na chrzestną mojego dziecka wybierałam praktykującą katoliczkę, który właśnie niedawno zeszła z drogi wiary i nie może przystępować do sakramentów raczej do końca życia - lub do końca trwania w związku w którym jest a zamierza być w nim do końca życia.....Tak więc np. na I Komunii mojego dziecka ona nie przystąpi do Komunii.

Co do pomagania, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie, to ja się z tym nigdy nie spotkałam W PRAKTYCE. W kontekście tego co się dzieje wokół , to już wolałabym książki religijne podrzucać - niż rower na I Komunię kupować :D

Śr maja 16, 2012 12:44
ikm napisał(a):
Prawda jest taka, że w razie smierci rodziców pierwszeństwo mają dziadkowie, czy też żonate/mężate rodzeństwo a chrzestni do gadania nic tu nie mają.
Prawo swoje a tradycja swoje. Często tradycja nie nadąża za mianami.
ikm napisał(a):
Co do wyboru małżeństw na chrzestnych ....
Jak wyzej. Zmiany społeczne zachodzą szybko, co nie oznacza, ze cała tradycja jest do wyrzucenia.
ikm napisał(a):
Co do pomagania, żeby ochrzczony prowadził życie chrześcijańskie, to ja się z tym nigdy nie spotkałam W PRAKTYCE. W kontekście tego co się dzieje wokół , to już wolałabym książki religijne podrzucać - niż rower na I Komunię kupować :D
A w mojej rodzinie wystąpiło to w PRAKTYCE i to w róznych formach - od brania na weekendy i święta chrześniaka z domu dziecka, jego ewangelizację, po przykłady gdzy chrześniak/chrześniaczka o sprawach wiary rozmawiała czesciej z chrzestnym.chrzestna niz z rodzicami.
Oczywiście wielu ogranicza sie tylko do kupna roweru :).

Mamy inne srodowiska, inne doswiadczenia. Troszkę ci współczuje ze masz takie negatywne.

Śr maja 16, 2012 13:10
Kozioł napisał(a):
A w mojej rodzinie wystąpiło to w PRAKTYCE i to w róznych formach - od brania na weekendy i święta chrześniaka z domu dziecka, jego ewangelizację, po przykłady gdzy chrześniak/chrześniaczka o sprawach wiary rozmawiała czesciej z chrzestnym.chrzestna niz z rodzicami.Oczywiście wielu ogranicza sie tylko do kupna roweru :)

Ty piszesz o chrześniaku z trudnym dzieciństwem - tak, wtedy można coś uczynić w kwestii jego religijnego wychowania. Jednak jeśli dziecko wychowuje się w normalnej katolickiej rodzinie - to co ten Chrzestny ma do roboty? Wpada na kawę i przepytuje z religii czy jak? Nie wiem własnie jak ten chrzestny ma się zachowywać. Zresztą chrzestny aby wpaść na kawę to musi być zżyty z rodzicami dziecka - a zwykle nie jest i wpada tylko z prezentem na Mikołaja czy Dzień Dziecka (a to i tak wydatki finansowe)

Cz maja 17, 2012 12:04
ikm napisał(a):
Jednak jeśli dziecko wychowuje się w normalnej katolickiej rodzinie - to co ten Chrzestny ma do roboty? Wpada na kawę i przepytuje z religii czy jak? Nie wiem właśnie jak ten chrzestny ma się zachowywać.
Nie wiesz, bo nie masz takich wzorców, a w twojej rodzinie niewiele więcej się wymaga jak prezent pod choinkę. Nie wiem czy to jest standard w "normalnej katolickiej rodzinie", więc ci nie pomogę. A jezeli to standard to mozna nad tym tylko ubolewać. Może faktycznie kup od czasu do czasu jakąś książeczkę dopasowana do wieku dziecka. Nia zapomnij załączyć czekolady - grunt to dobre skojarzenia.

Cz maja 17, 2012 12:09

ikm zaskakujesz mnie!!! Naparwdę! Przeciez ty jesteś wierząca dziewczyno! (ja też niespecjalnie lubię swoją chrzestną, ale to nie ma nic do rzeczy). Nie wiesz na czym ma polegać uczestnictwo w życiu religijnym? Ewangelizacja? Przede wszystkim kochana na przykładzie życia. Nie na odpytywaniu z religii. Na tym do czego wszyscy jesteśmy powołani- na dawaniu świadectwa! Na tym że chrześniak widzi chrzestną matką czy ojca jak w codziennym życiu realizuje powolania do życia Ewangelią. Moja chrześnica na 18 urodziny pojechała ze mną między innymi do Lourdes. Miałyśmy okazję wiele rozmawiać, tez o wielu sprawach które są kontrowersyjne czy drażliwe w życiu nastolatek, a ja mam ten komfort że nie jestem jej mamą i mogę być bardziej bezstronna. Zależało mi żeby na wspólnym naszym trzytygodniowym wyjeździe zobaczyła nas jako małżęństwo chrześcijańskie, żeby zobaczyła że można żyć radośnie, w miłości razem po wielu latach, że nie tylko pbecnie popularne scenariusze życia sa "fajne". A może wcale nie są fajne. Rozmawiałyśmy o dziewczynach które na dyskotece puszczają się za drinka- nie sądze żeby powiedziała o tym mamie! , o jej stosunku do chłopaków, do alkoholu. O wszystkim.

Cz maja 24, 2012 16:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2