Pytanie odnośnie grzechu pierworodnego
Autor |
Wiadomość |
Kris65
|
 Re: Pytanie odnośnie grzechu pierworodnego
Cytuj: Szympansy, z tego co wiem, nie mówią, więc skoro one nie widzą problemu, to czemu my mielibyśmy go widzieć. O problemie z szympansami to akurat ty zacząłeś. Może widzą,może nie, ale fakt...nie mówią 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Wt maja 22, 2012 14:00 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
No to jak widzą, to niech sobie go rozwiązują 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt maja 22, 2012 14:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): No to jak widzą, to niech sobie go rozwiązują  Źle im życzysz. Żeby miały sobie uroić istnienie "duszy", a potem szukać rozwiązywania "problemu", którego same sobie niepotrzebnie narobiły. Nieładnie.
|
Wt maja 22, 2012 14:10 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Akruk, a jak ty rozróżniasz problemy realne od urojonych?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt maja 22, 2012 14:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Akruk, a jak ty rozróżniasz problemy realne od urojonych? Pewnie, pewnie. Rzekomy "problem" dotyczy zarówno ludzi jak i szympansów. Jest problemem urojonym, który bierze się z przyjęcia istnienia tzw. "duszy". Hellou! Sam sobie wymyśliłeś, że masz coś takiego, a teraz mówisz, że trzeba wyjaśnić "problem" z jej istnieniem?
|
Wt maja 22, 2012 14:22 |
|
|
|
 |
buscador
|
akruk napisał(a): A TY co konkretnie miałeś na myśli? Już śpieszę z odpowiedzią  Wszystko co istnieje najpierw musiało zaistnieć na planie duchowym (astralnym) a dopiero potem na planie fizycznym, materialnym. To oznacza, że życie ma dwojaki wymiar, ten duchowy i cielesny. A więc wszystko co istnieje w materii posiada także swój odpowiednik w świecie duchowym, czyli wszystko co uważamy za żywe, ( świat roślin, zwierząt i oczywiście człowiek posiada duszę adekwatną do stopnia rozwoju ewolucyjnego) czyli dusza duszy nierówna, zresztą wszystko ewoluuje, zmienia się, dusze także. Z punktu ezoterycznego człowiek (albo inaczej istota ludzka) miała pozostać podobnie jak istoty duchowe (np. anioły)  w sferze ducha, dopiero po tym „uwiedzeniu” zostaliśmy istotami duchowo cielesnymi. A więc, czym innym jest ciało a jeszcze czymś innym dusza, to ona jest tym prawdziwym nośnikiem życia. Tak dla uzupełnienia, może nie całkiem na temat ale jednak: http://www.youtube.com/watch?v=LlH8J147 ... ure=relmfuAle na razie wybacz, lecę do pracy, jeśli będziesz miał jakieś pytanko to odpowiem jutro. 
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
Ostatnio edytowano Wt maja 22, 2012 14:29 przez buscador, łącznie edytowano 1 raz
|
Wt maja 22, 2012 14:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
buscador napisał(a): Wszystko co istnieje najpierw musiało zaistnieć na planie duchowym (astralnym) a dopiero potem na planie fizycznym, materialnym. Ale masz jakieś dowody na to "musiało", czy tylko tak sobie użyłeś tego słówka w charakterze wzmacniacza dla swoich arbitralnych założeń?
|
Wt maja 22, 2012 14:28 |
|
 |
Johnny99
|
akruk napisał(a): Sam sobie wymyśliłeś, że masz coś takiego, a teraz mówisz, że trzeba wyjaśnić "problem" z jej istnieniem? A może dusza też miała stanowić rozwiązanie jakiegoś problemu?
|
Wt maja 22, 2012 14:38 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: A więc wszystko co istnieje w materii posiada także swój odpowiednik w świecie duchowym, czyli wszystko co uważamy za żywe, ( świat roślin, zwierząt i oczywiście człowiek posiada duszę adekwatną do stopnia rozwoju ewolucyjnego) czyli dusza duszy nierówna, zresztą wszystko ewoluuje, zmienia się, dusze także. Czyli w Raju będą rośliny i zwierzęta i będzie on znośniejszy dla tych,którzy osiagną życie wieczne 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Wt maja 22, 2012 14:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): akruk napisał(a): Sam sobie wymyśliłeś, że masz coś takiego, a teraz mówisz, że trzeba wyjaśnić "problem" z jej istnieniem? A może dusza też miała stanowić rozwiązanie jakiegoś problemu? Rozwiązanie jakiego problemu stanowi dusza?
|
Wt maja 22, 2012 16:32 |
|
 |
piok333
|
JedenPost napisał(a): ...ale spójrz na to przez chwile od mojej strony: kiedy traktuję to wszystko jak opis pewnych ludzkich wyobrażeń na temat Boga, jego motywów działania i stosunku do Człowieka, za naturalne przyjmuję, że wraz ze zmieniającym się poczuciem i pojęciem sprawiedliwości ludzie opisywali i tłumaczyli działania Boga inaczej Rozumiem. Z resztą, nawet w obrębie tej samej religii wyobrażenia człowieka na temat Boga bywają różne. Niemniej, my wierzymy w Objawienie, czyli w to, że Bóg sam powiedział o sobie Kim jest i jaki jest.
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Wt maja 22, 2012 18:01 |
|
 |
Johnny99
|
akruk napisał(a): Rozwiązanie jakiego problemu stanowi dusza? http://pl.wikipedia.org/wiki/Dusza_%28filozofia%29
|
Śr maja 23, 2012 10:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak będę chciał "pogadać" z Wikipedią, z pewnością to zrobię. W tym haśle są przedstawione rozmaite poglądy, różnych filozofów. Nie zaś jakiś rzekomy problem. Pytam się CIEBIE, do jakiego konkretnie problemu jest konieczna dusza jako rozwiązanie?
|
Śr maja 23, 2012 11:09 |
|
 |
Johnny99
|
To, czy jest "konieczna", to już co innego. Dla ciebie pewnie do żadnego nie jest "konieczna" - ale to nie znaczy, że pojęcie duszy powstało ot tak sobie, nie wiadomo skąd, a nie jako rozwiązanie określonych problemów.
|
Śr maja 23, 2012 11:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JAKICH KONKRETNIE PROBLEMÓW? Potrafisz tylko rzucać gołosłowne ogólniki, uciekając przed odpowiedzią, czy wreszcie napiszesz konkretnie rozwiązanie jakiego problemu stanowi dusza?
|
Śr maja 23, 2012 11:25 |
|
|
|