Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 19, 2025 8:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18
 Pytanie odnośnie grzechu pierworodnego 
Autor Wiadomość

Post Re: Pytanie odnośnie grzechu pierworodnego
Johnny99 napisał(a):
pojęcie duszy powstało

Sądzę, że lepiej zamiast na pojęciu skupić się na jego desygnacie. W przeciwnym wypadku mroczny cień Feuerbacha dalej będzie zatruwał ludzkie dusze... ;)

Wszak sprowadzanie desygnatu pojęcia do samego pojęcia jest zabiegiem czysto teoretycznym.

Śr maja 23, 2012 11:56

akruk napisał(a):
JAKICH KONKRETNIE PROBLEMÓW?
Potrafisz tylko rzucać gołosłowne ogólniki, uciekając przed odpowiedzią, czy wreszcie napiszesz konkretnie rozwiązanie jakiego problemu stanowi dusza?

Już już, spokojnie. Wszystko masz napisane w tym haśle w Wikipedii. Np. dla Platona problemu, co decyduje o naszym zachowaniu. Odpowiedź: dusza decyduje.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr maja 23, 2012 12:43
Jak se będę chciał pospierać się z Wikipedią albo jakimś nieboszczykiem sprzed wieków, to tak zrobię - już ci mówiłem.

Pytam się CIEBIE, konkretnie rozwiązanie jakiego problemu stanowi dusza?

Wystarczy Ci drugi raz powiedzieć, czy trzeba powtarzać co trochę, żeby dotarło?

Śr maja 23, 2012 12:50
Ale przecież Johnny rzucił tylko lakoniczne:
"a może dusza też miała stanowić rozwiązanie jakiegoś problemu?"
A Ty od paru postów tupiesz nogą i domagasz się, żeby Ci powiedział,
jakiego problemu rozwiązaniem jest dusza 8)
Więc podaje: np. dla Platona takiego...
A Ty dalej :D
Ps. Ja też bardzo lubię kobaltowy.

Śr maja 23, 2012 13:00
MARIEL napisał(a):
Ale przecież Johnny rzucił tylko lakoniczne:
"a może dusza też miała stanowić rozwiązanie jakiegoś problemu?"
A Ty od paru postów tupiesz nogą i domagasz się, żeby Ci powiedział,
jakiego problemu rozwiązaniem DLA NIEGO jest dusza 8)
Więc podaje: np. dla Platona takiego...
Ponieważ jego sprytne, jak mu się zdawało, "miała", że "kiedyś miała" - to tylko prymitywny unik. Nie rozmawiam z Platonem ani z ludźmi, którzy "kiedyś" widzieli w czymś jakieś problemy i je rozwiązywali "duszą". Rozmawiam z Johnnym, tu i teraz, dziś - o JEGO poglądach.
Przejrzyj sobie ten podwątek od początku:
buscador napisał(a):
2. Ewolucyjna jako alternatywna (albo raczej stojąca na przeciwnym biegunie) do religijnej. Problem w tym, że traktuje zagadnienie (genezę człowieka) jedynie z materialistycznego punktu widzenia a przecież człowiek to nie tylko ciało.
akruk napisał(a):
Jakoś nie widzę problemu. Szympans to również nie tylko ciało - więc może brakuje jakiejś Genesis dla szympansów?
Johnny99 napisał(a):
Proponuję ten problem pozostawić do rozwiązania szympansom.
akruk napisał(a):
Nie jestem aż taki niemiły, żeby podsuwać im [szympansom] urojony problem: szukanie wyjaśnienia dla rzekomego istnienia tzw."duszy".
Johnny99 napisał(a):
Akruk, a jak ty rozróżniasz problemy realne od urojonych?
akruk napisał(a):
Pewnie, pewnie. Rzekomy "problem" dotyczy zarówno ludzi jak i szympansów. Jest problemem urojonym, który bierze się z przyjęcia istnienia tzw. "duszy". Hellou! Sam sobie wymyśliłeś, że masz coś takiego, a teraz mówisz, że trzeba wyjaśnić "problem" z jej istnieniem?
Johnny99 napisał(a):
A może dusza też miała stanowić rozwiązanie jakiegoś problemu?

Johnny jak ognia unika napisania, jaki właściwie problem rozwiązuje wymyślone pojęcie duszy. (A nie: "jaki kiedyś komuś rozwiązywało"). Dlatego? Wzdraga się nawet zacytować główną część hasła z Wikipedii, które sam podsunął jako odpowiedź na pytanie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dusza_%28filozofia%29 napisał(a):
Dusza (hebr. נֶפֶש /nefesz/, łac. anima, gr. ψυχή /psyche/) – w filozofii pierwiastek życia, decydujący o tym, że osoba ludzka, zwierzę i roślina są bytami żywymi.
Nic dziwnego, że się obawia, bo to wstyd w XXI wieku uważać "duszę" za rozwiązanie takiego "problemu".

Śr maja 23, 2012 13:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18