Odpust zupełny - potrzebny?
| Autor |
Wiadomość |
|
saraaa
|
 Odpust zupełny - potrzebny?
Dziś po mszy świętej, kazdy kto przyjął Jezusa w Eucharystii, lub zrobi to w najblizszym czasie i pomodli się w intencji papieża otrzyma odpust zupełny. Przecież jeśli ktoś przystępuje do Komunii, to trwa w stanie łaski uswięcającej, nie ma grzechów cięzkich. W takim razie po co udziela się odpustu osobom zbiorowo zgromadzonym w kosciele, na zakonczenie mszy?
|
| N maja 27, 2012 15:01 |
|
|
|
 |
|
saraaa
|
 Re: Odpust zupełny - potrzebny?
chciałabym zrozumieć jego znaczenie, działanie, etc
|
| N maja 27, 2012 15:08 |
|
 |
|
Iwona19
|
znalazłam taki artykuł na opoce o odpuście. Może się przyda http://www.opoka.org.pl/slownik/odpust.html
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
| N maja 27, 2012 16:10 |
|
|
|
 |
|
saraaa
|
Ooooo, dziekuje. Odpust przekazany za duszę w czyscu automatycznie sprawia, ze może ona przejsc do nieba?
|
| N maja 27, 2012 16:33 |
|
 |
|
Iwona19
|
Fragment KKK 1479: "Ponieważ wierni zmarli, poddani oczyszczeniu, także są członkami tej samej komunii świętych, możemy pomóc im, między innymi, uzyskując za nich odpusty , by w ten sposób zostali uwolnieni od kar doczesnych, na które zasłużyli swoimi grzechami".
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
| N maja 27, 2012 17:04 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Za każdy popełniony grzech jest kara "doczesna" (w formie pokuty) i taka po śmierci, którą odbywamy w czyśćcu. Wierzymy, że odpust zupełny niweluje całą "nazbieraną" prze nas karę za grzechy popełnione do tej pory, którą odbylibyśmy za nie po śmierci. Dlatego fakt, że jesteś w stanie łaski uświęcającej nie znaczy, że za te grzechy już nie odpowiesz. Mam nadzieję, że nie wygłosiłam żadnej herezji  Tak to przedstawione było na katechezie.
|
| N maja 27, 2012 20:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Margaret_ka napisał(a): Wierzymy, że odpust zupełny niweluje całą "nazbieraną" prze nas karę za grzechy popełnione do tej pory, którą odbylibyśmy za nie po śmierci.
czyli, ktora czesc kary jest niwelowana przez ten odpust? ta, którą mamy odbyć za życia, czy ta po śmierci?
|
| Pn maja 28, 2012 1:23 |
|
 |
|
saraaa
|
Margaret_ka, dziekuje za rosjasnienie sprawy:) Jestem w o tyle 'dobrej' sytuacji, ze nie mam bliskich osób zmarlych, oczywiście sa osoby z mojej rodziny, o których pamietambw modlitwach, ale jak już wspomnialam nie byly mi bardzo bliskie. Odpust swój ofiarowałam 'niewiadomej, nieznanej' duszy, ktora go potrzebowała. Mam nadzieje, ze się liczy:)
|
| Pn maja 28, 2012 5:54 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
A kiedyś można było taki odpust po prostu kupić 
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Pn maja 28, 2012 7:53 |
|
 |
|
saraaa
|
W sredniowieczu:)
|
| Pn maja 28, 2012 8:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
saraaa napisał(a): W sredniowieczu:) XVIw i reformacja to średniowiecze??  Ciekawostka: czy wiecie, ze kościół parafialny św. Piotra i Pawła w Gdańsku został odbudowany po pożarze ze sprzedaży listów odpustowych?
|
| Pn maja 28, 2012 8:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
saraaa napisał(a): Odpust swój ofiarowałam 'niewiadomej, nieznanej' duszy, ktora go potrzebowała. Mam nadzieje, ze się liczy:) bardzo mi się podoba twoja postawa.
|
| Pn maja 28, 2012 9:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): czy wiecie, ze kościół parafialny św. Piotra i Pawła w Gdańsku został odbudowany po pożarze ze sprzedaży listów odpustowych? ciekawe czemu o tym wspominasz...
|
| Pn maja 28, 2012 9:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
mkb napisał(a): Kozioł napisał(a): czy wiecie, ze kościół parafialny św. Piotra i Pawła w Gdańsku został odbudowany po pożarze ze sprzedaży listów odpustowych? ciekawe czemu o tym wspominasz... Aby pokazać, ze listy odpustowe to nie był to jakis tam wybryk jednego człowieka ale ówczesna praktyka dotykająca także polskiego dziedzictwa.
|
| Pn maja 28, 2012 9:47 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
mkb napisał(a): ciekawe czemu o tym wspominasz... Psychologia nazywa do brakiem szacunku do siebie i niską samooceną. To chęć świecenia odbitym blaskiem krytykowanego. Tyle nauka. 
|
| Pn maja 28, 2012 9:49 |
|
|
|