Wierzycie? Nie wierzycie? I czemu?
| Autor |
Wiadomość |
|
Iwona19
|
 Re: Wierzycie? Nie wierzycie? I czemu?
Ona wierzyła i wierzy ciągle w Niego.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
| Wt maja 22, 2012 9:56 |
|
|
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Wmówiono jej, to i wierzy. Bardzo trudno się z tego wyrwać.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Wt maja 22, 2012 9:59 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Iwona19 napisał(a): Ona wierzyła i wierzy ciągle w Niego. W takim razie pytanie zostało bałamutnie sformułowane. Powinno brzmieć: "W jakim celu Bóg mnie stworzył?" - ale wobec faktu, że nikt nie ma numeru na komórkę do Pana Boga, nie ma na nie żadnej poprawnej odpowiedzi... Najsensowniejsza brzmi: "Nie wiadomo", więc przestań sobie zawracać głowę pseudo-filozoficznymi pytaniami. Przypominam Ci, że użyłaś kwestii "pytania o sens życia" jako argumentu!Cytuj: Nie zawsze rozum wystarczy. Każdy człowiek w swoim sercu często odczuwa istnienie Boga. Często w człowieku rodzą się pytania np. o sens istnienia własnego (jak u jednej mojej koleżanki), Argument "z sensu życia" jest WADLIWY. Na podanym przez Ciebie przykładzie dobrze to widać, bo Twoja znajoma przed postawieniem pytania o "sens życia" zakładała niejawnie, że Bóg istnieje i od niego zależy "sens życia". Faktycznie pytała o zamiary Boga, a nie o żaden "sens życia, do którego rozum nie wystarczy, potrzebny jest Bóg".
|
| Wt maja 22, 2012 10:09 |
|
|
|
 |
|
Iwona19
|
No może źle to sformułowałam w słowach
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
| Wt maja 22, 2012 11:06 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Iwona19 napisał(a): No może źle to sformułowałam w słowach Nie tylko. Właściwe sformułowanie pokazuje, że to NIE jest argument na rzecz przyjęcia wiary w Boga. Czyli: pudło!
|
| Wt maja 22, 2012 14:34 |
|
|
|
 |
|
merkaba
|
|
| Wt maja 22, 2012 16:02 |
|
 |
|
kfoker
|
Kawały mięsa z jakich jestesmy stworzeni chyba nie myślą za nas prawda?
_________________ Najlepsze kredyty Warszawa http://dobrekredyty.com.pl
|
| Cz maja 31, 2012 11:52 |
|
 |
|
JedenPost
|
A propos czego piszesz?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz maja 31, 2012 11:52 |
|
 |
|
ala1
|
Ja należę do grupy ludzi wierzących  . Nie mogę wyobrazić sobie, że nasz świat - ziemia powstał z jakiegoś przypadku chemicznego (wybuchu !), cała natura, przyroda, jak dla mnie, może być tylko stworzona przez kogoś, w moim przypadku Boga. Świat otaczający nas jest tak piękny, że mogłabym zachwycać się nim codziennie, co chwilę, nawet tylko tym skrawkiem ziemi, który jestem w stanie dostrzec. Oczywiście nie mówię o świecie ludzi, którzy są różni, bo mają wolną wolę i mogą być różni, ale sama natura człowieka też nie może być tylko przypadkiem (?), tak skomplikowana, że wydaje nam się, że już wszystko o niej wiemy, a ona nas wciąż zaskakuje i zdarzają się cuda. Pewnie nie przypadkowo piszę ikony w życiu, jestem wierząca i wierzę, że Bóg przewidział dla mnie taką drogę życiową. www.ikonografia.pl
|
| Cz maja 31, 2012 15:56 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Mnie też uwierzyć, że to wszystko powstało przypadkiem. Sądzę, że jest to konsekwencja kilku bardzo prostych praw. Oczywiście, przypadek odgrywa w tym wszystkim jakąś rolę, ale nie wiodącą. Wierzę, że światów z żyjącymi istotami jest mnóstwo. Każdy inny, bo inaczej zadziałał przypadek. Nie widzę tu miejsca na jakiegoś osobowego stworzyciela.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Cz maja 31, 2012 16:03 |
|
 |
|
Acro
|
Cytuj: Nie mogę wyobrazić sobie, że nasz świat - ziemia powstał z jakiegoś przypadku chemicznego (wybuchu !), cała natura, przyroda, jak dla mnie, może być tylko stworzona przez kogoś, w moim przypadku Boga. Bo na świecie mogą istnieć tylko takie rzeczy, jakie sobie potrafisz wyobrazić? 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Cz maja 31, 2012 16:15 |
|
 |
|
ala1
|
Oczywiście, bo każdego z nas świat, jest tylko nasz. www.ikonografia.pl
|
| Cz maja 31, 2012 16:54 |
|
 |
|
Acro
|
Jakoś nie potrafię sobie Ciebie wyobrazić. Oznacza to, że nie istniejesz? To dlaczego, jako twór nieistniejący, piszesz na forum?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Cz maja 31, 2012 17:48 |
|
 |
|
ala1
|
Istnieję, istnieję. Czyżby twoje życie było całym światem i światem każdego człowieka? www.ikonografia.pl
|
| Cz maja 31, 2012 18:21 |
|
 |
|
Acro
|
Czyżby Twoje życie było całym światem i światem każdego człowieka? Więc mogą istnieć rzeczy, których nie potrafisz sobie wyobrazić, czy nie?
|
| Cz maja 31, 2012 18:36 |
|
|
|