Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 22, 2025 0:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Pytanie retoryczne... 
Autor Wiadomość

mnie się wydaje , że jakby Jezus niezmartwychwstał i nieprzyszedł na świat to byśmy żyli w wiekach przed naszą erą
takie byłyby fakty
a no i z pewnością by zamierzał właśnie przyjść na świat ...

z czego to wnioskuje ?
ano nasza upartość może wyglądać jak osioł, twarda być jak kamień wielka jak góra
ale , postanowienia Boga jeszcze nikt nieobalił

jednemu takiemu co chciał a był mądry przyszło pożegnać się z Niebem i żyć w piekle
tak się dzieje jak Bóg daje wybór tylko w środkach dobrych do celu a nie w decyzji
przeciwstawisz sie decyzji - aut
wybierzesz inny środek a dobry - ok

diabeł przeciwstawił się o ile wiem miłosierdziu
jak na mój rozum to brak zmartwychwstania niewchodzi w rachube

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

N maja 01, 2005 2:15

No nie wiem, co by było jakby Jezusa nie było... Pewnie nieciekawie by było.

Ale myślę, że w tym momencie, w tym wypadku należy zastosować dobrą radę - po co gdybać :?: :-D

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N maja 01, 2005 8:56
Zobacz profil WWW

Wg. mnie zmieniają się książki edukacyjne, elementarz zastąpiono jakąś inną książeczką. Zmieniają się ustroje, zmieniają ministrowie, zmienia się polityka, zmienia się ukształtowanie powierzchni kuli ziemskiej, a zawsze, na zawsze pozostanie zmartwychwstały Jezus Chrystus.

Pn maja 02, 2005 12:38

Ludzie niewierzący mówią, że w sumie Jezus niczym nie różni się od tylu innych mesjaszów, których na przestrzeni wieków - przed Nim również - było wielu... Jednak wyjątkowość nauki Jezusa podkreślają ludzie różnych wyznań. Tak więc coś w tym jest.

Nie uważam, że jeśli ktoś wierzy w coś innego, a jest dobrym człowiekiem - to nie osiągnie zbawienia tylko dlatego że nie wierzy (patrz -> nie każdy kto Mi mówi "Panie, Panie"...) - ale w chrześcijaństwie jest To Coś, co mnie najbardziej przekonuje.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn maja 02, 2005 13:32
Zobacz profil WWW

mnie się wydaje , że jakby Jezus niezmartwychwstał i nieprzyszedł na świat to byśmy żyli w wiekach przed naszą erą
takie byłyby fakty

Nie rozumię Cię zbytnio - co chciałeś powiedzieć? Uważasz, że czas stanąłby w miejscu gdyby Jezus się nie narodził? Zmartwychwstanie to tylko wiara, więc nie ma co gdybać w związku z tym. Wierzę, że Jezus przyszedł na Świat i raczej można powiedzieć, iż to był fakt. Taki nauczyciel jak on, po prostu miał się wtedy narodzić (przemawiam wiarą), by przekazać ludziom pewne informacje, naukę.

Cytuj:
a no i z pewnością by zamierzał właśnie przyjść na świat ...

Wierzę, że zamierzał i dlatego między innymi przyszedł.

Cytuj:
postanowienia Boga jeszcze nikt nieobalił

Wierze, że przyjście tego nauczyciela na nasz Świat wiąże się z postanowieniem Boga. Samego Jezusa za Boga nie uważam.

Cytuj:
jednemu takiemu co chciał a był mądry przyszło pożegnać się z Niebem i żyć w piekle

:-D o kim mowa?

Cytuj:
tak się dzieje jak Bóg daje wybór tylko w środkach dobrych do celu a nie w decyzji przeciwstawisz sie decyzji - aut

Jak dla mnie Bóg nie żąda niewolniczego posłuszeństwa, chce dociekania racji, prawdy, byśmy sami doszli do tego - co jest słuszne. Wg. Ciebie Bóg to despota nadużywający władzy: "przeciwstawisz się decyzji - aut"

Cytuj:
wybierzesz inny środek a dobry - ok

Często by znaleźc ten dobry środek siłą rzeczy poszukując go - popełnia się błędy.

Cytuj:
diabeł przeciwstawił się o ile wiem miłosierdziu

Diabeł przeciwstawił się wszystkiemu.

Cytuj:
jak na mój rozum to brak zmartwychwstania niewchodzi w rachube

Możesz wyjaśnić - dlaczego nie wchodzi w rachubę?

N lut 04, 2007 21:15

No nie wiem, co by było jakby Jezusa nie było... Pewnie nieciekawie by było.

A dlaczego nie ciekawie by było? Co masz na myśli?

N lut 04, 2007 21:16

Wg. mnie zmieniają się książki edukacyjne, elementarz zastąpiono jakąś inną książeczką. Zmieniają się ustroje, zmieniają ministrowie, zmienia się polityka, zmienia się ukształtowanie powierzchni kuli ziemskiej, a zawsze, na zawsze pozostanie zmartwychwstały Jezus Chrystus.

To piękne wyznanie wiary... I tylko wiary...

ToMu napisał(a):
Ludzie niewierzący mówią, że w sumie Jezus niczym nie różni się od tylu innych mesjaszów, których na przestrzeni wieków - przed Nim również - było wielu... Jednak wyjątkowość nauki Jezusa podkreślają ludzie różnych wyznań. Tak więc coś w tym jest.

Z pewnością coś jest w nauce Jezusa, ale jaki to ma związek z ewentualnym zmartwychwstaniem?

Cytuj:
Nie uważam, że jeśli ktoś wierzy w coś innego, a jest dobrym człowiekiem - to nie osiągnie zbawienia tylko dlatego że nie wierzy (patrz -> nie każdy kto Mi mówi "Panie, Panie"...) - ale w chrześcijaństwie jest To Coś, co mnie najbardziej przekonuje.

Chcesz powiedzieć, że do chrześcijaństwa najbardziej przekonuje Cię wiara w zmartwychwstanie, czy też sama nauka Jezusa?

N lut 04, 2007 21:21

old pisałem o Szatanie o ile dobrze rozeznaje po tak długim czasie moje teksty
zauważyłem, że popełniłem błędy ortograficzne
i jeszcze jedno w moich tekstach dojrzałem
odpowiadałem również wiara a nie dowodami

Szatan nie wiem czy jak piszesz sprzeciwił się "wszystkiemu"
moze coś mu akurat pasowało? np sprawiedliwośc?
co masz na myśli pisząc "wszystko"? :clever:

ja wiem, że sprzeciwić się musiał najpierw logicznie mysląc Bogu dla samego buntu poprzez nakłanianie niewiasty w raju
potem dopiero sprzeciwił się po fakcie grzechu miłosierdziu Bożemu które zadecydowało o tym, iż możemy przeprosić Boga za nasze winy i uzyskać kompletne przebaczenie
jest to logiczne prawda?
grzech----->prawda o tym co zaistniało----->wina-----> i kara-------->miłosierdzie

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

N lut 04, 2007 22:13

Szatan nie wiem czy jak piszesz sprzeciwił się "wszystkiemu"moze coś mu akurat pasowało? np sprawiedliwośc?
co masz na myśli pisząc "wszystko"? :clever:

Sprzeciwił się prawom w Niebie obowiązującym, tak to widzę.

Cytuj:
ja wiem, że sprzeciwić się musiał najpierw logicznie mysląc Bogu dla samego buntu poprzez nakłanianie niewiasty w raju

Dlaczego uważasz, że początek jego odstępstwa to nakłanianie niewiasty? Jak dla mnie sprzeciwił się wcześniej, jeszcze w Niebie. Ale to naprawdę w sumie mało istotne, to przemawianie wiarą. Odchodzimy od tematu. Chodzi o zmartwychwstanie. Powtarzam pytanie: Uważasz, że czas stanąłby w miejscu gdyby Jezus się nie narodził? Bo tak można interpretować Twoje słowa z poprzedniego postu.

Cytuj:
potem dopiero sprzeciwił się po fakcie grzechu miłosierdziu Bożemu które zadecydowało o tym, iż możemy przeprosić Boga za nasze winy i uzyskać kompletne przebaczenie
jest to logiczne prawda?

Za jakie winy?

Ponawiam najważniejsze pytanie: Dlaczego wg Ciebie brak zmartwychwstania nie wchodzi w rachubę?

Pozdrawiam

N lut 04, 2007 22:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2