Autor |
Wiadomość |
Mieszek
|
mnie się wydaje , że jakby Jezus niezmartwychwstał i nieprzyszedł na świat to byśmy żyli w wiekach przed naszą erą
takie byłyby fakty
a no i z pewnością by zamierzał właśnie przyjść na świat ...
z czego to wnioskuje ?
ano nasza upartość może wyglądać jak osioł, twarda być jak kamień wielka jak góra
ale , postanowienia Boga jeszcze nikt nieobalił
jednemu takiemu co chciał a był mądry przyszło pożegnać się z Niebem i żyć w piekle
tak się dzieje jak Bóg daje wybór tylko w środkach dobrych do celu a nie w decyzji
przeciwstawisz sie decyzji - aut
wybierzesz inny środek a dobry - ok
diabeł przeciwstawił się o ile wiem miłosierdziu
jak na mój rozum to brak zmartwychwstania niewchodzi w rachube
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
N maja 01, 2005 2:15 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
No nie wiem, co by było jakby Jezusa nie było... Pewnie nieciekawie by było.
Ale myślę, że w tym momencie, w tym wypadku należy zastosować dobrą radę - po co gdybać 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N maja 01, 2005 8:56 |
|
 |
bobo
|
Wg. mnie zmieniają się książki edukacyjne, elementarz zastąpiono jakąś inną książeczką. Zmieniają się ustroje, zmieniają ministrowie, zmienia się polityka, zmienia się ukształtowanie powierzchni kuli ziemskiej, a zawsze, na zawsze pozostanie zmartwychwstały Jezus Chrystus.
_________________ Miłować Go całym sercem, całym umysłem i całą mocą i miłować bliźniego, jak siebie samego daleko więcej znaczy niż wszystkie całopalenia i ofiary. Mk12,33
|
Pn maja 02, 2005 12:38 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ludzie niewierzący mówią, że w sumie Jezus niczym nie różni się od tylu innych mesjaszów, których na przestrzeni wieków - przed Nim również - było wielu... Jednak wyjątkowość nauki Jezusa podkreślają ludzie różnych wyznań. Tak więc coś w tym jest.
Nie uważam, że jeśli ktoś wierzy w coś innego, a jest dobrym człowiekiem - to nie osiągnie zbawienia tylko dlatego że nie wierzy (patrz -> nie każdy kto Mi mówi "Panie, Panie"...) - ale w chrześcijaństwie jest To Coś, co mnie najbardziej przekonuje.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn maja 02, 2005 13:32 |
|
 |
old come back spirit
|
Mieszek napisał(a): mnie się wydaje , że jakby Jezus niezmartwychwstał i nieprzyszedł na świat to byśmy żyli w wiekach przed naszą erą takie byłyby fakty Nie rozumię Cię zbytnio - co chciałeś powiedzieć? Uważasz, że czas stanąłby w miejscu gdyby Jezus się nie narodził? Zmartwychwstanie to tylko wiara, więc nie ma co gdybać w związku z tym. Wierzę, że Jezus przyszedł na Świat i raczej można powiedzieć, iż to był fakt. Taki nauczyciel jak on, po prostu miał się wtedy narodzić (przemawiam wiarą), by przekazać ludziom pewne informacje, naukę. Cytuj: a no i z pewnością by zamierzał właśnie przyjść na świat ... Wierzę, że zamierzał i dlatego między innymi przyszedł. Cytuj: postanowienia Boga jeszcze nikt nieobalił Wierze, że przyjście tego nauczyciela na nasz Świat wiąże się z postanowieniem Boga. Samego Jezusa za Boga nie uważam. Cytuj: jednemu takiemu co chciał a był mądry przyszło pożegnać się z Niebem i żyć w piekle  o kim mowa? Cytuj: tak się dzieje jak Bóg daje wybór tylko w środkach dobrych do celu a nie w decyzji przeciwstawisz sie decyzji - aut Jak dla mnie Bóg nie żąda niewolniczego posłuszeństwa, chce dociekania racji, prawdy, byśmy sami doszli do tego - co jest słuszne. Wg. Ciebie Bóg to despota nadużywający władzy: "przeciwstawisz się decyzji - aut" Cytuj: wybierzesz inny środek a dobry - ok Często by znaleźc ten dobry środek siłą rzeczy poszukując go - popełnia się błędy. Cytuj: diabeł przeciwstawił się o ile wiem miłosierdziu Diabeł przeciwstawił się wszystkiemu. Cytuj: jak na mój rozum to brak zmartwychwstania niewchodzi w rachube
Możesz wyjaśnić - dlaczego nie wchodzi w rachubę?
_________________ Ci, którzy noszą końskie okulary, niech pamiętają, że do kompletu należy wędzidło i bat.
|
N lut 04, 2007 21:15 |
|
|
|
 |
old come back spirit
|
ToMu napisał(a): No nie wiem, co by było jakby Jezusa nie było... Pewnie nieciekawie by było.
A dlaczego nie ciekawie by było? Co masz na myśli?
_________________ Ci, którzy noszą końskie okulary, niech pamiętają, że do kompletu należy wędzidło i bat.
|
N lut 04, 2007 21:16 |
|
 |
old come back spirit
|
bobo napisał(a): Wg. mnie zmieniają się książki edukacyjne, elementarz zastąpiono jakąś inną książeczką. Zmieniają się ustroje, zmieniają ministrowie, zmienia się polityka, zmienia się ukształtowanie powierzchni kuli ziemskiej, a zawsze, na zawsze pozostanie zmartwychwstały Jezus Chrystus. To piękne wyznanie wiary... I tylko wiary... ToMu napisał(a): Ludzie niewierzący mówią, że w sumie Jezus niczym nie różni się od tylu innych mesjaszów, których na przestrzeni wieków - przed Nim również - było wielu... Jednak wyjątkowość nauki Jezusa podkreślają ludzie różnych wyznań. Tak więc coś w tym jest. Z pewnością coś jest w nauce Jezusa, ale jaki to ma związek z ewentualnym zmartwychwstaniem? Cytuj: Nie uważam, że jeśli ktoś wierzy w coś innego, a jest dobrym człowiekiem - to nie osiągnie zbawienia tylko dlatego że nie wierzy (patrz -> nie każdy kto Mi mówi "Panie, Panie"...) - ale w chrześcijaństwie jest To Coś, co mnie najbardziej przekonuje.
Chcesz powiedzieć, że do chrześcijaństwa najbardziej przekonuje Cię wiara w zmartwychwstanie, czy też sama nauka Jezusa?
|
N lut 04, 2007 21:21 |
|
 |
Mieszek
|
old pisałem o Szatanie o ile dobrze rozeznaje po tak długim czasie moje teksty
zauważyłem, że popełniłem błędy ortograficzne
i jeszcze jedno w moich tekstach dojrzałem
odpowiadałem również wiara a nie dowodami
Szatan nie wiem czy jak piszesz sprzeciwił się "wszystkiemu"
moze coś mu akurat pasowało? np sprawiedliwośc?
co masz na myśli pisząc "wszystko"?
ja wiem, że sprzeciwić się musiał najpierw logicznie mysląc Bogu dla samego buntu poprzez nakłanianie niewiasty w raju
potem dopiero sprzeciwił się po fakcie grzechu miłosierdziu Bożemu które zadecydowało o tym, iż możemy przeprosić Boga za nasze winy i uzyskać kompletne przebaczenie
jest to logiczne prawda?
grzech----->prawda o tym co zaistniało----->wina-----> i kara-------->miłosierdzie
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
N lut 04, 2007 22:13 |
|
 |
old come back spirit
|
Mieszek napisał(a): Szatan nie wiem czy jak piszesz sprzeciwił się "wszystkiemu"moze coś mu akurat pasowało? np sprawiedliwośc? co masz na myśli pisząc "wszystko"? Sprzeciwił się prawom w Niebie obowiązującym, tak to widzę. Cytuj: ja wiem, że sprzeciwić się musiał najpierw logicznie mysląc Bogu dla samego buntu poprzez nakłanianie niewiasty w raju Dlaczego uważasz, że początek jego odstępstwa to nakłanianie niewiasty? Jak dla mnie sprzeciwił się wcześniej, jeszcze w Niebie. Ale to naprawdę w sumie mało istotne, to przemawianie wiarą. Odchodzimy od tematu. Chodzi o zmartwychwstanie. Powtarzam pytanie: Uważasz, że czas stanąłby w miejscu gdyby Jezus się nie narodził? Bo tak można interpretować Twoje słowa z poprzedniego postu. Cytuj: potem dopiero sprzeciwił się po fakcie grzechu miłosierdziu Bożemu które zadecydowało o tym, iż możemy przeprosić Boga za nasze winy i uzyskać kompletne przebaczenie jest to logiczne prawda?
Za jakie winy?
Ponawiam najważniejsze pytanie: Dlaczego wg Ciebie brak zmartwychwstania nie wchodzi w rachubę?
Pozdrawiam
|
N lut 04, 2007 22:53 |
|
|
|