Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 22:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 33  Następna strona
 Jak oceniacie lekcjie religi? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jak oceniacie lekcjie religi?
JedenPost napisał(a):
piok333 napisał(a):
A co jest złego w sakramentach świętych i w przygotowaniu do nich uczestników katechezy?
Nic złego. Stanowi to po prostu dowód tego, że - wbrew tezom, które przedstawiasz - przedmiot religia w szkole nie służy tylko przekazywaniu wiedzy, ale jest elementem życia religijnego jednego ze związków wyznaniowych, podporządkowanym przyjętemu w owym związku światopoglądowi i praktykom.
Pewnie, że tak. Wystarczy przeczytać ustaloną przez Episkopat "Podstawę programową katechezy", czyli program przedmiotu, który Ministerstwo Edukacji nazywa "religią".

Pt cze 29, 2012 6:55

Fakt:

2. Zakorzeniać wiarę w sferze emo­cjonalnej i wolityw­nej (...)
7. Wychować do systematycznego korzystania z sakra­mentów: pokuty
i Eucharystii (...)

(2.2. Podstawa programowa katechezy inicjacji w sakra­menty pokuty i pojednania oraz Eucharystii – klasy 1-3 szkoły podstawo­wej - Zadania nauki religii)

To tylko jeden z przykładów, jednak myślę, że już w tym momencie teza pioka333
Cytuj:
Katecheza nie jest indoktrynacją religijną lecz nauczaniem o wyznawanej religii.

została obalona.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt cze 29, 2012 7:36

[quote=piok333]
Polecam uważniejszą lekturę - nie pisałem ani słowem o organizacjach antyklerykalnych, choć nie wykluczam takich możliwości.[/quote]
Fakt, chodziło mi o antykościelne, antychrześcijańskie lub antyreligijne. A nawet jeśli - jaka jest proporcja pomiędzy tymi organizacjami a organizacjami kościelnymi.

Cytuj:
Jeśli polskie meczety są współfinansowane przez państwo, to owszem.

Nie słyszałem, żeby jakakolwiek religia niekatolicka była. Poza tym, Gmina Muzułmańska dodatkowo płaci podatki - KK nie.

Cytuj:
Polska jako państwo jest datowana od chrztu. Pisałem o religii, która budowała naszą państwowość. Pogańskie wierzenia zostały oficjalnie odrzucone przez Mieszka.

To podobnie jak polska państwowość, która została oficjalnie odrzucona przez rządzących nami namiestników podczas rozbiorów.
A rodzimowiercy o swoją wiarę walczyli co najmniej 200 lat od momentu przyjęcia chrztu.

Cytuj:
Nikt nie przeżył? Myślę, że potomkowie Prusów nadal żyją na terenach północno wschodniej Polski i obwodu kaliningradzkiego, część z nich zapewne zgermanizowała się i wyemigrowała do Niemiec.

Miałem na myśli Prusaków, jako naród Bałtów. A że rzezie tam były, to inna sprawa.

Cytuj:
Niewliczanie oceny katechezy do średniej tak, jak kazde inne traktowanie tej oceny jako "gorszej", jest dyskryminowaniem tego przedmiotu.

Sam przedmiot jest sam w sobie dyskryminujący. W tym wypadku mamy dyskryminację dyskryminacji. To tak, jakby rasiści oburzali się, że są dyskryminowani, bo nie wolno im bić czarnoskórych.

Cytuj:
Szóstkę z religii może mieć każdy, również niewierzący - nie ocenia się tam wiary, ale wiedzę o nauczanej religii (w świetle przepisów nie musi to być katolicyzm). Może chodzić i otrzymać szóstkę nawet jeśli ma inny światopogląd.

1. Może nie chcieć tam chodzić (tak, wiem, że nie musi. Ale nie dostanie wtedy oceny - czyli będzie w pewien sposób ukarany)
2. Jego światopogląd może tego zabraniać (np. u świadków Jehowy)

[quote=jajko]Warto wspomnieć, że nasi przodkowie kultywowali swoją oryginalną wiarę i dopiero po wiekach przymusowej chrystianizacji o niej zapomnieli. [/quote]
"Zapomnieli" - delikatnie żeś to ujął ;)

[quote=piok333]W rzeczywistości mogli czuć ogromną radość w sercu i poczucie ulgi, że wreszcie przyjmują to, czego pragnęli A jak było naprawdę - część pewnie się cieszyła, część mniej, ale większość okazała Mieszkowi posłuszeństwo, co świadczy o pozytywnym nastawieniu.[/quote]
Zwłaszcza mając perspektywę, że okazanie posłuszeństwa jest jedyną możliwością (zakładając, że nie jesteśmy samobójcami lub/i masochistami)

Cytuj:
Tak, tak, typowe slogany antychrześcijańskiej czarnej legendy. Zwykła demagogia.

Tak, tak, typowe slogany chrześcijańskiego białego mitu. Zwykła demagogia - moje stwierdzenie wnosi tyle samo, co Twoje ;)

[quote=JedenPost]Jest to niestety nieprawda. Po pierwsze - oceny otrzymuje się często za uczestnictwo w różnych spotkaniach połączonych z obrzędami religijnymi (np. rekolekcjach), po drugie - na samych lekcjach występują obrzędy (zbiorowa modlitwa), po trzecie - lekcje mają charakter raczej indoktrynacji niż nauczania.[/quote]
To już kwestia umiejętnej retoryki ;) Ja tam ani się nie modliłem, a jedyne co się uczyłem z religii przez te 3 lata, to tajemnice różańca xd (i tak nie pamiętam). Natomiast ocenianie na katechezie praktyk religijnych jest nawet zabronione - o czym mówili nam sami prowadzący.
Co do charakteru - zgadzam się - dlatego też np. ŚJ nie mogą (nie chcą?) chodzić na religię.

Cytuj:
Kiedy w podstawówce odpowiedziałem na kartkówce z religii na pytanie "Kto posiada dar nieomylności" zaczynając od słów "Nikt nie jest nieomylny, jednak wg. Kościoła Katolickiego..." po czym podałem odpowiedź zgodną z katechizmem ta odpowiedź nie została mi uznana. Oceniono moją postawę i przekonania, nie wiedzę, zresztą katecheci zawsze wprost to deklarowali, uważając, że jest ich rolą kształtować nas na katolików i oceniać podług swoich w tym kształtowaniu sukcesów.

Fakt, podstawówka to jest jazda - ja zostałem ochrzaniony za tekst "człowiek powstał z małpy" (poprawna odpowiedź brzmiała "człowieka stworzył Bóg"). W gimnazjum podobnie - choć mniej agresywnie.

[quote=jajo]2. Zajęcia z religii nie obciążą finansowo budżetu Pańśtwa.[/quote]
No to bezczelne było - toć wiadomo było, że obciążą...

Cytuj:
Tia, zapewne większość ludzi pragnęła przyjąć Jezuska do serduszka, bo ich starzy bogowie byli do niczego...
Pozytywne nastawienie? Do czego/kogo? I CO MOGLI ZROBIĆ jak przyjechał jakiś klecha w asyście zbrojnych, pokropił ludność wykonując tajemniczy obrzęd i mamrocząc jakieś "zaklęcia", po czym zniszczył (raczej nie osobiście) prastare miejsca kultu, często na ich zgliszczach stawiając nowe świątynie.
Cytuj:
No wiesz, jak był ktoś, kto nie lubił całej wioski, to się buntował - wprawdzie zginął, ale zabili też resztę wioski, więc mógł się choć w taki sposób zemścić na tej wiosce ;)

[quote=piok333]Mieszkowi I nikt nie kazał.

Bo przecież każdy chciałby zostać przetrzebionym a następnie zgermanizowanym jak Prusacy - przecież WSZYSCY nie zostali zamordowani.

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Pt cze 29, 2012 14:33

ARHIZ napisał(a):
Nie słyszałem, żeby jakakolwiek religia niekatolicka była.

To już jest lekka ignorancja, zwłaszcza, że bardzo dużo się o tym ostatnio mówi.

Cytuj:
Poza tym, Gmina Muzułmańska dodatkowo płaci podatki - KK nie.

Oczywiście, że KK płaci podatki. Jeśli natomiast chodzi o zwolnienia podatkowe, to przysługują one również innym związkom wyznaniowym.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt cze 29, 2012 14:50

JedenPost napisał(a):
Stanowi to po prostu dowód tego, że - wbrew tezom, które przedstawiasz - przedmiot religia w szkole nie służy tylko przekazywaniu wiedzy

Doprawdy napisałem gdzieś, że religia w szkole służy TYLKO PRZEKAZYWANIU wiedzy? Mógłbyś to jakoś udowodnić? Bo jeśli nie, to dajesz mi w ręce dowód, że manipulujesz moimi słowami :roll:

JedenPost napisał(a):
jest elementem życia religijnego

Obawiam się, że nie rozumiesz istoty katechezy w szkole. Nikt nigdy nie twierdził, że katecheza będzie lekcją religioznawstwa. Katecheza - jak sama nazwa wskazuje - miała być od początku właśnie katechezą. Myślałem, że to dla ciebie jasne, ale widzę, że jednak nie.

JedenPost napisał(a):
Jednak w dalszym ciągu mam na to tylko Twoje słowo, słowo człowieka, w którego interesie jest, by został uznany taki stan rzeczy, jaki przedstawiasz

A ja przeciwko moim wieloletnim doświadczeniom i obserwacjom mam tylko twoje słowo, słowo człowieka, w którego interesie jest, by został uznany taki stan rzeczy, jaki przedstawia. Czyli by został przyjęty ZDEFORMOWANY OBRAZ KATECHEZY.

JedenPost napisał(a):
Wybacz, ale wobec tego oprę się raczej o swoje doświadczenia

Wybaczam. Każdy może wierzyć w to, co chce - choćby w najgorsze bzdury. Z resztą już ci o tym pisałem.

JedenPost napisał(a):
wysoce nieprawdopodobne wydaje mi się, żebym w samej podstawówce trafił kolejno na troje podobnie wypaczonych katechetów[/u], zwłaszcza, że wywodzili się oni z różnych, jak zaznaczyłem, środowisk

Mi też się to wydaje wysoce nieprawdopodobne, dlatego sądzę, że zdrowo KOLORYZUJESZ.

JedenPost napisał(a):
Skoro uprawiali katechezę w podobnym - wypaczonym jak mówisz - stylu

Nie przypominam sobie, bym napisał, że uprawiali katechezę w "wypaczonym stylu". Czyżbyś jednak manipulował moimi słowami? Pisałem jedynie, że wypaczonym podejściem jest ocenianie WIARY a nie WIEDZY. Taka ocena jest niezgodna ze znanymi mi zasadami przyznawania ocen na katechezie. Styl nie ma tu nic do rzeczy, więc powstrzymuj się od zbyt swobodnych interpretacji moich słów.

JedenPost napisał(a):
logicznym wnioskiem dla mnie jest, że takie widać mieli wytyczne, taki styl, cel i charakter katechezy jest odgórnie przyjęty.

Pochopne wnioski. Wystarczy trochę bardziej otworzyć umysł i dojrzeć to, co tak bardzo usiłujesz pominąć:

Cytuj:
„Podstawą wystawiania oceny szkolnej w nauczaniu religii jest wiedza ucznia, jego umiejętności, a także aktywność, pilność i sumienność. Nie powinno się natomiast oceniać za udział w praktykach religijnych. Należy, bowiem przyjąć zasadę, obecną też w katechezie parafialnej przed 1990 rokiem, że życie religijne jest przedmiotem osądu sumienia dokonywanego wobec Boga” (PDK 83).

więcej: http://info.wiara.pl/doc/171848.Zasady- ... -z-religii

Co ma oceniać katecheta? Można zacząć od stwierdzeń negatywnych. Na stopień szkolny z katechezy nie mogą mieć wpływu praktyki religijne. Nie może więc ktoś otrzymać szóstki dlatego, że odprawił pierwsze piątki miesiąca, albo ani razu nie opuścił nabożeństwa różańcowego czy majowego. Choć jest rzeczą oczywistą, że katecheza dąży do nawrócenia i prowadzi do Eucharystii - to jednak stopień szkolny odnosi się tylko do szkoły. Zatem: oceniamy wiadomości, gorliwość w zdobywaniu wiedzy, aktywne uczestnictwo w katechezie, prowadzenie zeszytu, odrabianie pracy domowej.

więcej: http://www.katecheza.episkopat.pl/viewp ... page_id=17

Naprawdę, wystarczy trochę poszukać. Zapewniam, że próba obiektywnego spojrzenia nie boli... :roll:

Pt cze 29, 2012 16:48

piok333 napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Stanowi to po prostu dowód tego, że - wbrew tezom, które przedstawiasz - przedmiot religia w szkole nie służy tylko przekazywaniu wiedzy

Doprawdy napisałem gdzieś, że religia w szkole służy TYLKO PRZEKAZYWANIU wiedzy? Mógłbyś to jakoś udowodnić? Bo jeśli nie, to dajesz mi w ręce dowód, że manipulujesz moimi słowami :roll:

Zacytowałem słowa, do których się odnoszę, niczym więc nie manipuluję. Każdy może ocenić relację słów Twoich i moich podług własnego rozumu.

I nie, nie KOLORYZUJĘ. Tu zresztą podobnie - niech osoby, które będą czytać naszą rozmowę porównają swoje doświadczenia z tym, co opisałem.

Pt cze 29, 2012 16:53

JedenPost napisał(a):
Fakt:

2. Zakorzeniać wiarę w sferze emo­cjonalnej i wolityw­nej (...)
7. Wychować do systematycznego korzystania z sakra­mentów: pokuty
i Eucharystii (...)

(2.2. Podstawa programowa katechezy inicjacji w sakra­menty pokuty i pojednania oraz Eucharystii – klasy 1-3 szkoły podstawo­wej - Zadania nauki religii)

To tylko jeden z przykładów, jednak myślę, że już w tym momencie teza pioka333
Cytuj:
Katecheza nie jest indoktrynacją religijną lecz nauczaniem o wyznawanej religii.

została obalona.

Bynajmniej.

To, o czym mówi "Podstawa programowa katechezy", jest WYCHOWANIEM W WIERZE. Natomiast nie jest to indoktrynacja religijna. Dlatego nic z tego, co dotąd napisałem nie obaliłeś.

Pt cze 29, 2012 16:54

JedenPost napisał(a):
piok333 napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Zacytowałem słowa, do których się odnoszę, niczym więc nie manipuluję. Każdy może ocenić relację słów Twoich i moich podług własnego rozumu

Owszem, manipulujesz. Nigdy nie napisałem tego, co mi przypisujesz: że religia w szkole służy tylko przekazywaniu wiedzy. Pisałem, że OCENIE podlega wiedza, a nie że jest PRZEKAZYWANA tylko wiedza. Wyczuwasz różnicę czy masz zamiar dalej manipulować?

JedenPost napisał(a):
I nie, nie KOLORYZUJĘ. Tu zresztą podobnie - niech osoby, które będą czytać naszą rozmowę porównają swoje doświadczenia z tym, co opisałem.

Sądzę, że koloryzujesz: ubarwiasz swoje doświadczenia na potrzeby naszej dyskusji. Masz w tym interes: udowodnić mi twoją rację. Aczkolwiek jesteś mało przekonujący :)

Pt cze 29, 2012 16:57

@ARHIZ - będę wdzięczny, jeśli popracujesz nad czytelnością postów.

Pt cze 29, 2012 17:04

piok333 napisał(a):
Pisałem, że OCENIE podlega wiedza, a nie że jest PRZEKAZYWANA tylko wiedza. Wyczuwasz różnicę czy masz zamiar dalej manipulować?

OK, rozumiem już teraz dokładniej co chciałeś przekazać, niemniej - fakty, które zaobserwowałem są takie, że oceniana jest również postawa i gotowość do uczestnictwa w rytuałach a czasem nawet obecność na nich (było o tym na forum).

piok333 napisał(a):
Obawiam się, że nie rozumiesz istoty katechezy w szkole. Nikt nigdy nie twierdził, że katecheza będzie lekcją religioznawstwa. Katecheza - jak sama nazwa wskazuje - miała być od początku właśnie katechezą.

Zatem, jako zajęcia realizujące odmienne cele niż pozostałe lekcje, musi być traktowana inaczej i sprawiedliwość wymaga, by dzieci rodziców, którzy nie życzą sobie, by ich podopieczni byli poddawani oddziaływaniom wychowawczym niezgodnym z ich poglądami (te właśnie działania nazywam indoktrynacją) miały równe szanse uzyskania dobrej średniej.

piok333 napisał(a):

To, o czym mówi "Podstawa programowa katechezy", jest WYCHOWANIEM W WIERZE. Natomiast nie jest to indoktrynacja religijna. Dlatego nic z tego, co dotąd napisałem nie obaliłeś.

Mowa o tej samej rzeczy:

Cytuj:
▸ indoktrynacja

wpajanie jednostkom lub całemu społeczeństwu przekonań politycznych , społecznych i religijnych oraz wzorców zachowań , które są korzystne dla grupy rządzącej w celu przekonania ludzi do głoszonej ideologii i zniechęcenia ich do jakichkolwiek form buntu lub krytyki

http://www.sjp.pl/indoktrynacja

choć rozumiem, że Ty przypisujesz władzom KK inne cele, stąd w Twoim pojęciu wychowanie w wierze jest czymś innym.

Pt cze 29, 2012 17:16

piok333 napisał(a):
@ARHIZ - będę wdzięczny, jeśli popracujesz nad czytelnością postów.

Biorę to sobie do serca - zapomniałem dodać cudzysłowy podczas cytowania - zaraz zedytuję.

Johnny99 napisał(a):
Oczywiście, że KK płaci podatki. Jeśli natomiast chodzi o zwolnienia podatkowe, to przysługują one również innym związkom wyznaniowym.

Ale na jaką skalę mamy ulgi dla innych związków wyznaniowych?

piok333 napisał(a):
Obawiam się, że nie rozumiesz istoty katechezy w szkole. Nikt nigdy nie twierdził, że katecheza będzie lekcją religioznawstwa. Katecheza - jak sama nazwa wskazuje - miała być od początku właśnie katechezą.

I właśnie dlatego nie powinno jej być w szkole.

BTW piok333 - wżywaj opcji "edytuj" zamiast pisać post pod postem ;)
EDIT: Aaa, już widzę - maksymalna ilość cytatów...
EDIT2: kurcze, nie mogę edytować :/ Musiałbym wcisnąć tutaj część tamtego posta.

Pt cze 29, 2012 18:29

JedenPost napisał(a):
fakty, które zaobserwowałem są takie, że oceniana jest również postawa i gotowość do uczestnictwa w rytuałach a czasem nawet obecność na nich (było o tym na forum)

W takim razie pozostaje powtórzyć jaka zasada obowiązuje katechetów: "Podstawą wystawiania oceny szkolnej w nauczaniu religii jest wiedza ucznia, jego umiejętności, a także aktywność, pilność i sumienność. Nie powinno się natomiast oceniać za udział w praktykach religijnych" (PDK 83).

JedenPost napisał(a):
piok333 napisał(a):
Zatem, jako zajęcia realizujące odmienne cele niż pozostałe lekcje, musi być traktowana inaczej

Każda lekcja - czy to będzie lekcja matematyki, w-fu, plastyki, religii czy chemii ma własne, specyficzne cele i musi - wedle tego, co napisałeś - być traktowana inaczej.

To jednak nie daje prawa do dyskryminowania katechezy.

JedenPost napisał(a):
sprawiedliwość wymaga, by dzieci rodziców, którzy nie życzą sobie, by ich podopieczni byli poddawani oddziaływaniom wychowawczym niezgodnym z ich poglądami (te właśnie działania nazywam indoktrynacją) miały równe szanse uzyskania dobrej średniej

Owszem. Państwo powinno zapewnić osobom nie chodzącym na lekcje religii zajęcia alternatywne.

Cytuj:
Mowa o tej samej rzeczy:
Cytuj:
▸ indoktrynacja
wpajanie jednostkom lub całemu społeczeństwu przekonań politycznych , społecznych i religijnych oraz wzorców zachowań , które są korzystne dla grupy rządzącej w celu przekonania ludzi do głoszonej ideologii i zniechęcenia ich do jakichkolwiek form buntu lub krytyki
http://www.sjp.pl/indoktrynacja
choć rozumiem, że Ty przypisujesz władzom KK inne cele, stąd w Twoim pojęciu wychowanie w wierze jest czymś innym.

Mowa o dwóch różnych rzeczach: o WYCHOWANIU W WIERZE i o indoktrynacji religijnej. Nie jest istotne, jakie cele ja przypisuję Kościołowi. Cel Kościoła został określony przez Chrystusa: "nauczajcie wszystkie narody", a celem nauczania jest zbawienie człowieka. Kościół nie indoktrynuje, lecz naucza i wychowuje w wierze, aby wesprzeć człowieka w drodze do zbawienia.

Możesz oszczerczo zarzucać Kościołowi katolickiemu, że jego cele są inne, doczesne, ale będą to tylko twoje wątpliwe i podejrzane domniemania. Nic więcej.

Pt cze 29, 2012 20:16

ARHIZ napisał(a):
piok333 - wżywaj opcji "edytuj" zamiast pisać post pod postem ;)

Wolę post pod postem. Bardziej mi się podoba :)

Pt cze 29, 2012 20:17

piok333 napisał(a):
Cel Kościoła został określony przez Chrystusa: "nauczajcie wszystkie narody", a celem nauczania jest zbawienie człowieka.

Którego kościoła? Za życia Chrystusa nie istniał przecież Kościół Rzymsko-Katolicki. Nawet zresztą niech Wam będzie, ale - raczcie cele swojego Kościoła realizować własnymi środkami i własnym autorytetem, a nie środkami publicznymi podpierając się autorytetem szkoły, bo moim zdaniem wmanewrowywanie dzieci i rodziców w taką sytuację zakrawa jednak na indoktrynację.

piok333 napisał(a):
Każda lekcja - czy to będzie lekcja matematyki, w-fu, plastyki, religii czy chemii ma własne, specyficzne cele i musi - wedle tego, co napisałeś - być traktowana inaczej.

Celem żadnej z nich nie jest wychowanie do posłuszeństwa wobec instytucji religijnej i przekonywanie o czyjejkolwiek nieomylności. To jest fundamentalna różnica.

Pt cze 29, 2012 20:52

piok333 napisał(a):
ARHIZ napisał(a):
piok333 - wżywaj opcji "edytuj" zamiast pisać post pod postem ;)

Wolę post pod postem. Bardziej mi się podoba :)

Na większości forów dublowanie postów nie jest mile widziane, ale jestem tu nowy więc się nie kłócę.

Cytuj:
To jednak nie daje prawa do dyskryminowania katechezy.

Wytłumacz mi, dlaczego w państwie świeckim, za państwowe pieniądze ma być nauczana w szkołach lekcja o jednej, konkretnej religii? Niech ksiądz zrobi sobie w kościele religię, imam w meczecie a żyd w synagodze - każdy za kasę swoich wiernych. Więc nie pisz tutaj o dyskryminowaniu czegoś, co same w sobie jest dyskryminacją.

Cytuj:
Cel Kościoła został określony przez Chrystusa: "nauczajcie wszystkie narody", a celem nauczania jest zbawienie człowieka.

Tak twierdzi niemal każda religia i nie widzę powodu, żeby akurat jedną z nich wrzucać do szkół.

Ostatnio edytowano Pt cze 29, 2012 21:24 przez ARHIZ, łącznie edytowano 1 raz

Pt cze 29, 2012 21:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 490 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 33  Następna strona