Dlaczego "powstaje" tyle orędzi
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego "powstaje" tyle orędzi
..odpowiedz na pytanie zawarte w tym temacie daje Ks. Natanek i moim zdaniem jest ona bardzo trafiona. Powiedział on na jednym ze swych kazań coś takiego, ze ponieważ bardzo wielu Biskupów nie słucha rozporządzeń papieskich i blokuje łaskę Boga dla jego ludu, wiec udziela On ja prostym ludziom, aby szla od "dołu wspólnoty", skoro od góry (Biskupi) nie może. Np. Papież dal rozporządzenie Biskupom niemieckim, aby powołali nowych egzorcystów, a oni podobno odmówili wypełnienia tego polecenia. (jeśli ktoś jest w stanie zdementować powyższa informacje, to niech to co rychlej uczyni, jednak myślę, ze jest ona prawdziwa) Przykładów nieposłuszeństwa wobec woli Papieża jest sporo w dzisiejszej hierarchii kościelnej...tak twierdzi ks. Natanek. Kto się z tym nie zgadza, może przedstawić kontrargumenty, chętnie się zapoznam.
|
Śr lip 18, 2012 6:20 |
|
|
|
 |
gacjan
|
@ mkb
nie warto się na suspendowanego x. Natanka powoływać, bo i on jest wręcz modelowym przykładem nieposłuszeństwa swoim przełożonym, co w Kościele jest po prostu karygodne. Poza tym i on powołuje się na bardzo podejrzane prywatne objawienia. Ogólnie on żyje w swoim świecie i nie należy się nim sugerować. Posłuszeństwo hierarchii, nauce Kościoła, przełożonym - to jest droga, a nie nieznane objawienia i x. Natanek
|
Śr lip 18, 2012 7:56 |
|
 |
WIST
|
luk1407 Tak, największe trzęsienie ziemi od 300 lat - nieco mocniej niż zawsze, ale niewyczuwalnie, czy prawie niewyczuwalnie. Gdyby nie sejsmometry to w ogole nikt by nie wiedział że było. Widzę że tu nie chodzi o argumenty, ale o nienaruszalność tego tekstu. Mogły by być tam napisane nawet jeszcze bardizje wątpliwe rzeczy, ale ważne że się sprawdziło. Ważne że było o 0.2 stopnia większe niż wszystkie przez ostatnie 300 lat (to oczywiście pewna ironia). Dla mnie to proroctwo jest naciągane. Nie znaczy to że definitywnie je odrzucam, ale nie muszę w nie wierzyć, a jak widzę ja i nie tylko ja, są one wątpliwe. I z całym szacunkiem do Ciebie, jeśli nie dostrzegasz nic dziwnego pomimo tego że napisano Ci to jasno i podano argumenty, nie masz nawet chwili aby się zawahać, to obawiam się że tu jest powód czemu ludzie generalnie dają się zwodzić różnym treściom. Po prostu zawsze znajdą się zwolennicy, nie ważne jak podejrzana, głupia, czy niejasna będzie treść. Gacjan napisał(a): Moim zdaniem powstaje ich tyle samo, ile wcześniej, ale metody komunikacyjne są o wiele lepsze. W XIII wieku nikt w Polsce nie słyszałby nic o objawieniu w Irlandii, a teraz o każdym dowiadujemy się - prawdziwe to czy fałszywe. I mamy takie przypadki jak ta Irlandia - Kościół nawet się nie wypowiada, bo nie jest to bardzo istotne, natomiast Luk rozeznaje je jako prawdziwe i nie jest sam w tym (a jako dowód prawdziwości bierze to, że sprawdziły się upały w Turcji, drgania sejsmiczne w UK i wulkany w Islandii). Natomiast przypominam, że kryterium prawdziwości jest inne - chodzi o zgodność w 100% z nauką KK. Pełna zgoda. Mam nadzieję że każdy załapie czemu turyści jedzą do Turcji, Wielka Brytania nie przeżywa problemów sejsmicznych Japonii, a Islandia jest punktem na mapie badań wulkanologów.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr lip 18, 2012 9:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gacjan, ja podchodzę do Natanka krytycznie i sugeruje się nim tylko tam gdzie czuje, ze ma racje, a ta czasem ma. każdy ksiądz ma być posłuszny przede wszystkim Panu Bogu i temu co jst napisane w Ewangelii, a dopiero potem przełożonym. jeśli przełożony, sam nie jest posłuszny Ewangelii, to moim zdaniem przestaje być przełożonym...a raczej, jego zarządzenia niezgodne z Ewangelia, mogą być odrzucone.
|
Śr lip 18, 2012 9:32 |
|
 |
gacjan
|
My, katolicy Ewangelię interpretujemy, tak jak Kościół. Lutrowi też wydawało się, że jego przełożeni są nieposłuszni i popadł w herezję. Na podobnej drodze jest x. Natanek. Jemu też się wydaje, że przełożeni są nieposłuszni Ewangelii, bo nie mają takich pomysłów, jak on.
Swoją drogą x. Natanek posłuszeństwo Jezusowi uzależnia od posłuszeństwa orędziom, które rzekomo jakaś jego zwolenniczka otrzymuje, to już w ogóle jest przegięcie.
|
Śr lip 18, 2012 9:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ja nie pisze o orędziach..ale np. o tym, ze Natanek twierdzi, ze niektórzy Biskupi kwestionują ustalenia Soborów, gdzie na ustaleniach Soboru bazuje cala nauka Kosciola Katolickiego i intrepretacja Ewangelii, o której wspominasz.. w takim razie co to za Biskupi?
Ostatnio edytowano Śr lip 18, 2012 10:18 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Śr lip 18, 2012 10:12 |
|
 |
gacjan
|
Ale belki w swoim oku nie znajduje. Nie wiem, czy kard. Dziwisz do nich się zalicza, na pewno x. Natanek kwestionuje wielowiekową tradycję Kościoła wymagającą od niego posłuszeństwa, niestety.
|
Śr lip 18, 2012 10:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
z tego co zrozumiałam jest posłuszny Papieżowi.
|
Śr lip 18, 2012 10:18 |
|
 |
silgar
|
Proszę mi tu znowu ni porównywać Natanka do Lutra. Luter porządny chłop był, choć seksista. mkb napisał(a): (jeśli ktoś jest w stanie zdementować powyższa informacje, to niech to co rychlej uczyni, jednak myślę, ze jest ona prawdziwa) Ja myślę, że dobrze by był przedstawić jakieś argumenty, zanim się poprosi o kontrargumenty. Odnosząc się do głównego tematu. Objawień jest tak dużo, bo ludzie chcieliby, aby Bóg do nich przemówił w prosty i aktualny sposób. Kościół się racjonalizuje, tworzy skomplikowane struktury hierarchiczne, szkoły teologiczne. To wszystko jest dość skomplikowane. Pismo Święte jest w miarę proste, ale osadzone w innym kontekście historycznym, to bywa czasem zbyt dużą przeszkodą, bo też trzeba interpretować. Myślę też, że nade wszystko, ludzie mają potrzebę bezpośredniości kontaktu z Bogiem. To jasne, jednak często nie potrafią go odnaleźć w ramach rytuału kościelnego, czy podczas lektury księgo napisanej dwa tysiące lat temu. Objawienie publiczne jest przecież dla wszystkich, ludzie by chcieli, żeby Bóg przemówił tylko do nich. Ja mam takie wrażenie, że w tym wszystkim przejawia się podobny problem jaki mieli apostołowie w tym fragmencie: Cytuj: Wtedy podeszli do Niego synowie Zebedeusza, Jakub i Jan, i rzekli: Nauczycielu, chcemy, żebyś nam uczynił to, o co Cię poprosimy. On ich zapytał: Co chcecie, żebym wam uczynił?Rzekli Mu: Daj nam, żebyśmy w Twojej chwale siedzieli jeden po prawej, drugi po lewej Twej stronie. Mk 10,25-37 Czyli idziemy do Boga nie razem ze wspólnota, wyznaczoną przez niego drogą, ale na skróty, chcemy być u niego przed wszystkimi.
|
Śr lip 18, 2012 10:19 |
|
 |
gacjan
|
@ mkb
Nie, nie jest. Tak jak i lefebryści nie są. Chcieliby być, ale niestety tutaj pewne takie rozdwojenie jaźni jest widoczne. Jak sprzeciwia się zakazom, które jego metropolita założył na niego tak jawnie, to naprawdę jest coś nie tak.
|
Śr lip 18, 2012 10:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
no może..
|
Śr lip 18, 2012 11:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mkb napisał(a): z tego co zrozumiałam jest posłuszny Papieżowi. Czyli adekwatnie jak wierzący niepraktykujący - wybiera sobie co jemu osobiście pasuje.
|
Śr lip 18, 2012 12:34 |
|
 |
gacjan
|
a swoją drogą - ulubione orędzia Luka już mówią, że to orędzie to Słowo Boże. O ile wiem orędzie może być przypomnieniem Słowa Bożego i zawsze jest traktowane jako objawienie dane mistykom, nie jako dynamiczne Słowo Boże. Coraz ciekawiej się robi. No i pod pozorem wspomagania pobożności pewne dość dziwne rzeczy ono propaguje - np. spowiedź cotygodniowa dla każdego - rozumiem, że nawet nie mając grzechu ciężkiego warto spowiadać się częściej niż raz w roku - na przykład raz w miesiącu, raz na dwa, ale raz na tydzień to może obudzić skrupulantów. Żeby nie było - czasem trzeba się spowiadać bardzo często, ale tu mówimy o pewnym zaleceniu dla każdego. Coraz bardziej widzę, że to orędzie zbacza ze ścieżki wiary. Oczywiście - sam fakt, że po raz kolejny zostało jasno powiedziane, że ludzie źli i nie wierzący go nie przyjmą, niezależnie od faktu, że katolik nie musi żadnych objawień przyjmować, jeśli nie ma ochoty.
|
Pn lip 23, 2012 8:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
to prawda, nie musi.
ale np. częstą spowiedź zalecał chociażby Ojciec Pio i wielu innych świętych. my świeccy tego nie kumamy, ale w zakonach to dobrze rozumieją.
|
Pn lip 23, 2012 8:34 |
|
 |
gacjan
|
tak tak częsta jak najbardziej. Ja się często spowiadam raz na 2-3 tygodnie, w sumie dlatego że muszę, niestety. Ale jakbym nie musiał spowiadałbym się raz na 4 tygodnie. Natomiast nie jest to wymóg konieczny do zbawienia, jeśli nie ma grzechu ciężkiego.
|
Pn lip 23, 2012 8:57 |
|
|
|