|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Maluczki
nieobecny
|
 Re: Co należy zrobić?
Pankracy! Nie wiesz co powiedzieć? Wiesz co to, co napisałeś znaczy? Jak to należy wykonać? Powiem Ci sam od siebie, bo chyba dają mi bana. Masz po prostu być sprawiedliwy i miłosierny, nie dać się wciągnąć w żadne zło, a szczególnie w zemstę, głosić że Bóg jest naszym Ojcem, głosić Jego Prawo i nazywać rzeczy po imieniu. Taka postawa, to jedyna postawa, pozwalająca zwyciężać zło. W większości oznacza jednak czekanie, tak samo jak Bóg czeka na nawrócenie grzesznika.
|
N sie 19, 2012 19:43 |
|
|
|
 |
Pankracy
|
Odpowiedziałem Ci cytatem z Pisma Świętego na twoje pytanie co należy robić.
Nie rozumiem twoich apokaliptycznych wizji na temat upadku cywilizacji, podziału na dobrych i złych oraz teorii o bezradności wobec zła, które i tak samo siebie zniszczy.
Odnoszę wrażenie, że się nie zrozumieliśmy, bo dla mnie czekanie to zaniechanie działania, a dla Ciebie chyba nie do końca. Choć w dalszym ciągu nie jest to dla mnie jasne.
|
N sie 19, 2012 21:42 |
|
 |
Maluczki
nieobecny
|
Pankracy! Każdy cytat coś znaczy i powołując się na niego, trzeba wiedzieć co, bo inaczej cytujący brzmi tylko. Upadku cywilizacji nie musisz rozumieć, ale podział na dobrych i złych, nie powinien Ci sprawiać kłopotu. Jeżeli masz się za katolika, albo chociaż chrześcijanina (wszyscy rzekomo wierzą w tego samego Boga, a więc i Jego Prawo, a są podzieleni, więc jaka jest ta ich wiara?), to bez umiejętności rozróżnienia dobra od zła nie jesteś w stanie zasad deklarowanej religii. Jeżeli czekanie wg Ciebie jest zaniechaniem działania, to jaką aktywność Ty widzisz w stosunku do szerzącego się zła?
|
Pn sie 20, 2012 8:39 |
|
|
|
 |
Pankracy
|
Szerzyć dobro?
|
Pn sie 20, 2012 18:46 |