Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 6:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Z góry ustalone ludzkie życie. 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post Re: Z góry ustalone ludzkie życie.
@njczyziu

To dobrze Przyjacielu, że poszukujesz. I dobrze, że pytasz.

Musisz zrozumieć, że Wiara jest Łaską BOŻĄ, Cierpienie jest Łaską BOŻĄ i Zdrowie jest Łaską BOŻĄ.

Są różne Dusze i przykładowo Dusza Ofiara jest Powołana bardzo wysoko w Niebie, ale Jej Pielgrzymka na ziemi obfituje w różne Cierpienia, które Ta Dusza chętnie znosi Ofiarowując Je BOGU za poszczególne Intencje.

Przykładów Dusz Ofiar jest wiele
np. stygmatyczka Marta Robin, stygmatyczka bł. Anna Katarzyna Emmerich, bł. ks . Popiełuszko, stygmatyk św. o. Pio, stygmatyk Stefan Gwiazda

Ja Posługuję Charyzmatem Uzdrawiania w KK i trochę orientuję się kiedy BÓG OJCIEC Uzdrawia. Np wtedy jeżeli to Służy rozszerzaniu się i umacnianiu KK. Także wtedy, gdy dana osoba nie radzi sobie z danym cierpieniem, lub wtedy gdy tych cierpień jest za dużo, lub Cierpienie grozi życiu, a Dusza ta może na ziemi jeszcze bardziej się Duchowo rozwinąć. Także w bardzo wielu innych przypadkach. I BÓG Uzdrawia także osoby, które od urodzenia są sparaliżowane. Dla BOGA nie ma rzeczy niemożliwych i Jest wstanie Uzdrowić każdego bez wyjątku. A my jesteśmy tylko Narzędziami.

BÓG Patrzy na nas inaczej.
Trzeba zrozumieć, że na Tamtym Świecie jest inny `wymiar czasu`, i BÓG TRÓJEDYNY już przy naszym Poczęciu Wie, jak się nasze życie skończy. I wie co zrobić, by jak najwięcej Dusz doprowadzić na jak najwyższe Poziomy Nieba. Czyli BÓG Ma PLAN BOŻY.

A `ten z ogonem` jest tu po to trzymany, by odsiać ludzi złych, jak też po to, by Dusze Sprawiedliwe przetestować (patrz wiele przykładów w PŚ).

njczyziu napisał(a):
Życzę wam byście wy lub wasi najbliżsi doświadczyli podobnych męczarni tu na Ziemi, nie dlatego, że źle wam życzę, ale by w końcu prawda wyszła na jaw, kiedy katolik naprawdę kocha swego Boga a kiedy nie.

Natomiast tak nie możesz pisać, ani pragnąć, bo to bardzo poważny grzech, a za każdy grzech ciężki ponosi się konsekwencje, albo tu na ziemi, albo na tamtym Świecie (lub tu i Tam).

Trzeba też pamiętać, że konsekwencje naszych grzechów, jak Mówi PŚ są do 4 pokolenia, a Łaska BOŻA sięga, aż do tysięcznego (1 000) pokolenia dla tych, którzy BOGA Miłują i przestrzegają BOŻYCH Przykazań.

Wiem, że wiele osób nie jest przygotowanych jakie na to grzechy wpływają, więc nie precyzuję tego już tak dokładnie.

Cz wrz 20, 2012 18:24

Hmmm czytam wasze wypowiedzi i zastanawia mnie jedno wona wola dar od Boga.Ja to rozumiem tak wszyscy mama wolna wolę i Bóg w nią nie ingeruje to już dogmat na tym forum. Ale zaraz stawiając człowieka już na starcie czyli po urodzeniu z kalectwem czy w ten sposób właśnie nie zabrał mu tej wolnej woli? Bo sprawiedliwie to powinno być tak że Bóg przy narodzinach powinien nas się zapytać czy chcemy być obarczeni takim cierpieniem i przedstawić wszystkie za.Czyli to, że to uszlachetni naszą dusze i dzięki temu będziemy mieli o wiele większe szanse na Zbawienie. To jest uczciwe podejście.
Parę postów wcześniej ktoś napisał każdy z nas jest przeznaczony do innych rzeczy ale czy to nie jest tez ograniczanie wolnej woli?? Bo jak można być przeznaczonym do cierpienia nie decydując czy się na nie godzi?? Załóżmy że ktoś nie chce cierpieć, to co Bóg za niego decyduje??Rozumiem sytuacje gdzie człowiek jest obdarzony talentami i sam decyduje czy z nich korzysta i rozwija i gdy ktoś dostaje zdrowie i o siebie nie dba, choruje to jest właśnie wolna wola.
Ktoś powie grzech pierworodny spowodował że musimy cierpieć, tylko czemu za jeden grzech obarczane są setki pokoleń.Dla mnie to jest niedorzeczne. Zero w tym logiki i sensu.Tylko w innym przypadku jak by kościół to wytłumaczył? Koncepcja by się nie zgadzała, bo kochający Bóg a tu w koło tyle cierpienia.To i mamy coś takiego jak grzech pierworodny.

Śr wrz 26, 2012 19:11

Azazell napisał(a):
Bo sprawiedliwie to powinno być tak że Bóg przy narodzinach powinien nas się zapytać czy chcemy być obarczeni takim cierpieniem i przedstawić wszystkie za.Czyli to, że to uszlachetni naszą dusze i dzięki temu będziemy mieli o wiele większe szanse na Zbawienie. To jest uczciwe podejście.

"Uczciwe podejście"? :) :o Człowieku, znasz innych człowieków? :) Powiedz mi, ilu ludzi ze stu "zapytanych przed urodzeniem" czy chcą być bogaci, czy biedni - odpowie, że chce być biedny? No dobra, łatwiejsze pytanie; ilu ze 100 zapytanych odpowie, że chce być kaleką? Zauważ, że wolna wola nie dotyczy całości wszystkich czynności na świecie (nie każdy {jeszcze} może np polecieć w kosmos); ale nawet ci, którzy są np ograniczeni ruchowo przez kalectwo mają wolną wolę w wypełnianiu (lub nie) innych czynności.

Oglądasz kolejny raz film z Chuckiem Norrisem. I wiesz, że ta banda 8 opryszków idąca na przeciw niego w ciemnej ulicy zaczepi go i będą się bili. I wiesz, że przegrają po kopnięciach z półobrotu :) Ale oni - nie aktorzy, ale postacie z tego filmu - tej "twojej" wiedzy nie mają. Mają wolną wolę - mogą go zostawić w spokoju i odejść - albo go zaatakować.

Wolna wola - to nie jest socjalizm. Zawsze ktoś musi być zdrowy, ktoś chory. Zawsze muszą być lekarze i piekarze. Zawsze ktoś musi kogoś urodzić i musi być ten "urodzony". I ZAWSZE ludzie będą mówić "ale tamtemu to dobrze"...

Cz wrz 27, 2012 8:20

Nie wiem jak by sie zachowali inny ludzie, przy takim wyborze jak bogactwo czy zdrowie ale wiem, że to byłaby ich decyzja. Czyli wolna wola, chcesz być bogaty OK ale musisz wiedzieć jakie konsekwencje się z ty wiążą czyli to że ze zbawieniem może być ciężko. Myślę ze wielu ludzi by powiedziało że nie chcą być jakoś niewyobrażalnie bogaci tylko żeby im starczało do każdego 10 a wielu ludzi nawet takiego komfortu nie ma.Zdrowie no cóż chyba każdy by chciał ale to oczywiście też łaska Bożą która nie została niektórym udzielona.Tylko ja się pytam dlaczego??Głupim jest wytłumaczenie bo muszą być ludzie zdrowi i chorzy.Żeby była jasność chodzi mi o zdrowie po urodzeniu czyli jak człowiek by dbał to by miał.
Ktoś na pewno napisze że Bóg miał plan ale jak Bóg może planować nasze życie skoro mamy wolna wole??
I urodzenie się kaleką nie daje nam właśnie prawa wyboru w tym względzie.Bo to Boży plan...

Cz wrz 27, 2012 14:33

Azazell napisał(a):
I urodzenie się kaleką nie daje nam właśnie prawa wyboru w tym względzie.Bo to Boży plan...
Tak samo, jak urodzenie się na dworze królewskim, albo urodzenie się w biednej rodzinie w Pakistanie. Ty łączysz dwie rzeczy w jedno; postawienie człowieka jeszcze przed urodzeniem w tej układance (Boży plan) oraz wolną wolę. A zauważ, że ty tą wolną wolę nie masz od urodzenia. Dopiero jak uzyskujesz pewien stan świadomości, zaczynasz dokonywać pewnych świadomych wyborów. I to nazywamy wolną wolą człowieka. A miejsce w życiu, w którym postawił nas Bóg -nie zależy od nas, tylko od woli Najwyższego.

Cz wrz 27, 2012 16:14

Ziutecki napisał że nie każdy może być pilotem czy kosmonautom a ja się pytam czemu?? Rodzisz się zdrowy podejmujesz decyzje kim chcesz zostać, oczywiście musisz wiele poświecić ale to Twoja decyzja.Upór i dążenie do celu i dlaczego miałbyś nie zostać pilotem , kosmonautom, kucharzem, lekarzem czy kimś innym??
No cóż nigdy nie dostaniesz takiej możliwości tylko w jednym przypadku- jeżeli będziesz chory, bo jak osoba z np.zespołem Downa może być pilotem czy marynarzem?? Piszesz dalej że jeżeli urodzisz sie na dworze królewskim to tez nie masz wyboru, a to nie prawda.Bo tak naprawdę możesz zrezygnować i paru królów tak w historii zrobiło, przenieść się na wieś i uprawiać sobie warzywka, bo nigdy ta cała polityka Cie nie interesowała.

Co do biednego Pakistańczyka to on też może odmienić swoje życie, bo pieniądze maja to do siebie,że da się je zarobić i robią to codziennie miliardy ludzi na Świecie.Czyli może odmienić swój los ciężką pracą pomysłowością. To nie prawda , że ktoś z biednej rodziny skazany jest na biedę, tak może było w 16 wieku.Sam znam człowieka którego rodzina była bardzo biedna, osoba ta chodził do zawodówki ale w pewnym momencie stwierdził, ze chce zmienić swoje życie. Obecnie jest lekarzem w mojej miejscowości.Wiec się da ale jeżeli ten człowiek urodziłby się z wodogłowiem to już by się nie dało.

Lecz co byś nie zrobił, to jak się urodzisz ciężko chory, to nie da się nic z tym zrobić,marzenia idą w kąt a pozostaje szara rzeczywistość. Człowieka zdrowego co ogranicza, tylko jego sam umysł(bo ktoś myśli że ok ze tu i tu pracuje i nigdy nie chciał być lekarzem,policjantem czy kosmonautom ale jeżeli by chciał nie ma przeszkód).
Ja nie mowie o miejscu w jakim się rodzimy bo Jezus urodził się w stajence a przewodził tłumom, ale urodził się zdrowy.Wyobrażacie Sobie Jezusa z zespołem Downa??Czy wtedy ktoś by mu uwierzył??
Ps.Sam sobie zaprzeczasz "A miejsce w życiu, w którym postawił nas Bóg -nie zależy od nas, tylko od woli Najwyższego." to gdzie miejsce na nasza wolna wole???

Cz wrz 27, 2012 20:02

Azazell napisał(a):
Lecz co byś nie zrobił, to jak się urodzisz ciężko chory, to nie da się nic z tym zrobić,marzenia idą w kąt a pozostaje szara rzeczywistość. Człowieka zdrowego co ogranicza, tylko jego sam umysł(bo ktoś myśli że ok ze tu i tu pracuje i nigdy nie chciał być lekarzem,policjantem czy kosmonautom ale jeżeli by chciał nie ma przeszkód).

Nie tylko zdrowie. A konkretniej "super zdrowie". Znam człowieka, który marzył aby być pilotem. Nauka - super mu szła, ale znaleźli u niego jakieś wady zdrowotne. Przegrodę nosową zoperował, ale budowy kanału usznego już nie mógł przeskoczyć - co powiesz na to?
Idąc tą drogą, to znajdziesz jeszcze wiele innych rzeczy; do policji nie przyjmują ze wzrostem poniżej 165, zawodowym sportowcem ciężko być po 30-tce, kierowca wyścigowy musi ważyć poniżej 80 kg itp itd...

Cytuj:
Ps.Sam sobie zaprzeczasz "A miejsce w życiu, w którym postawił nas Bóg -nie zależy od nas, tylko od woli Najwyższego." to gdzie miejsce na nasza wolna wole???

Znam jednego kierowcę, który mówi - "jazda po mieście - jest ok. Ale na autostradę nigdy nie wjadę". Zachowujesz się podobnie :) Wolna wola jest nam dana "po" urodzinach, a konkretniej po uzyskaniu już pewnego stanu świadomości. Nie mamy możliwości wyboru miejsca i czasu naszych narodzin - bezsensowność tego już wykazywałem.

Pn paź 01, 2012 8:42

Wedle Biblii takie nieszczęścia mogą być spowodowane grzechem rodziców, ale równie dobrze może być to zamierzone działanie Boże w jakimś konkretnym celu. Ludzka natura ma to do siebie, że lubi się obrażać na Boga i mówić mu co jest sprawiedliwe i co Mu wolno, a co nie.

"Rabbi, kto zgrzeszył, że się urodził niewidomym - on czy jego rodzice?» Jezus odpowiedział: «Ani on nie zgrzeszył, ani rodzice jego, ale [stało się tak], aby się na nim objawiły sprawy Boże."

Njczyziu pewnie by powiedział, że to nie sprawiedliwe i Bóg nie ma prawa tak czynić.

Pn paź 01, 2012 9:13

Gdybyś sam był ślepy od urodzenia to nie gadałbyś takich głupot. Syty zawsze jest mądry i będzie się przechwalał, że z palcem w nosie wytrzymałby nawet największy i najdłuższy głód.

A jakież to sprawy Bóg chce objawiać poprzez cierpienie takiego człowieka? Że jest jedną wielką niesprawiedliwością i najpotężniejszym złem Wszechświata?

Zmysły, umysł, ciało oszukasz, ale serca nie oszukasz. Za każdym razem gdy piszesz coś takiego jak wyżej oszukujesz tak naprawdę samego siebie i prawdziwego Boga, bo On doskonale wie co wychodzi fałszywie z Twojego serca a co nie. Więc to jest zwykła obłudna paplanina w której tkwisz.

Jeżeli jesteś zakochany w jakiejś dziewczynie po uszy i nagle ona odrzuca Cię wybierając sobie kogoś innego, to masz rozwalone serce, ryczysz wewnątrz i na zewnątrz jak niemowlę, świat Ci się nagle wali, widzisz bezsens swojego życia itp.
To jest prawda! Wychodzi prosto z serca. Wtedy siebie nie oszukasz jakimś pierwszym lepszym tekstem/wierszykiem z Biblii. Jeżeli coś jest złe to jest złe, odczuwasz to w sobie. Jeżeli coś jest dobre to jest dobre, odczuwasz to w sobie. Więc za przeproszeniem nie piep** bzdur, bo nikogo nimi nie oszukasz, chyba, że tylko siebie samego i innych ludzi Twojego pokroju, którzy tak samo zbzikowali przez te biblijne opowieści jak Ty. Kłamstwo zawsze będzie kłamstwem, niesprawiedliwość zawsze będzie niesprawiedliwością, zło złem, dobro dobrem, prawdą prawdą, białe białym, czarne czarnym itd. Nawet Twoje najgorętsze modlitwy, pragnienia i fałszywe pocieszenia wychodzące na zewnątrz tego nigdy nie zmienią bo odczułeś/odczuwasz tą 100% prawdę wewnątrz siebie.

Pn paź 01, 2012 10:49

Nie rozumiesz jednej podstawowej prawdy. Bóg jest stworzycielem, my stworzeniem. Może on zrobić z nami cokolwiek mu się tylko podoba. Tobie na pierwszy rzut oka wydaje się, że jeśli ktoś rodzi się ślepym to jest to niesprawiedliwe. Ja wychodzę z innego założenia. Wiem, że Bóg jest sprawiedliwy i dobry i wiem, że rodzą się chore dzieci. Ty w tym miejscu się zatrzymujesz i nie mogąc pogodzić tych faktów obwiniasz Boga o niesprawiedliwość. Abrahamowi też mogło się wydawać niesprawiedliwe, że Bóg mu kazał zabić własnego syna. Nie rozumiał dlaczego ale wierzył, że Bóg jest dobry sprawiedliwy i miłosierny mimo tego o co go poprosił. Ty na jego miejscu byś się zaparł Boga ( wnioskuję z tego co napisałeś )obwiniając o niesprawiedliwość. Problem w tym, że widzisz Boga przez pryzmat sprawiedliwości i dobroci taką jaką ty pojmujesz. Jeśli koncepcja Boga w Biblii nie odpowiada twoim kryteriom dobroci i sprawiedliwości, to z automatu odrzucasz Go jako sprawiedliwego i miłosiernego. Jest to zupełnie błędne podejście do tematu, ale zupełnie zrozumiałe jeśli jesteś niewierzącym.

Wracając do tematu, to uczepiłeś się niewidomych i kalekich ale przecież, to dotyczy wszystkich w ogóle. Ja mógłbym narzekać, że nie urodziłem się w rodzinie królewskiej i że jest to niesprawiedliwe. Że mam za mało pieniędzy, że nie mieszkam w słonecznej Hiszpanii. Każdy ma swoją własną drogę w życiu i niech robi to co mu Bóg wyznaczył. Jeden jest ubogim kaleką, drugi księciem. Ty powiesz, że to niesprawiedliwe, ja nie. Jeśli życie na ziemi jest wszystkim, to rzeczywiście byłoby to niesprawiedliwe, ale my chrześcijanie wierzymy, że każdy zostanie wezwany na sąd i będzie odpowiadał za swoje życie i dostanie to na co zasłużył. Bóg nie będzie wypominał żebrakowi, że nie był księciem. Teraz współczujesz kalekim, ale kto wie, później może się okazać, że to kalecy będą nam współczuć.

Co do fragmentu który zacytowałem, to jest to po prostu biblijna odpowiedź na pytanie dlaczego tak jest, że ktoś rodzi się kaleki..
1) grzech
2) jakiś konkretny cel Boga

Jakie to sprawy Bóg chciał objawić w tym konkretnym celu? Wystarczy przeczytać dalej. Ten człowiek był znakiem i posłanym dla starszyzny żydowskiej, aby uwierzyli poprzez cud jaki się na nim dokonał. Dlatego urodził się ślepy. Ty pewnie powiesz, że Bóg nie ma prawa, czy coś w tym stylu, a ja ci powiem, że może co chce i nie musi ciebie pytać o zdanie.

"Biada temu, kto spiera się ze swoim twórcą, dzbanowi spomiędzy dzbanów glinianych! Czyż powie glina temu, co ją kształtuje: Co robisz? albowiem jego dzieło powie mu: Niezdara! Biada temu, kto mówi ojcu: Coś spłodził? albo niewieście mówi: Co urodziłaś? Tak mówi Pan, Święty Izraela i jego Twórca: Czyż wy Mnie będziecie pytać o moje dzieci i dawać Mi rozkazy co do dzieła rąk moich? To Ja uczyniłem ziemię i na niej stworzyłem człowieka, Ja własnoręcznie rozpiąłem niebo i rozkazuję wszystkim jego zastępom."
Ks. Izajasza 45:9

Pn paź 01, 2012 13:02

njczyziu napisał(a):
Gdybyś sam był ślepy od urodzenia to nie gadałbyś takich głupot. Syty zawsze jest mądry

Cytuj:
Więc za przeproszeniem nie piep** bzdur, bo nikogo nimi nie oszukasz, chyba, że tylko siebie samego i innych ludzi Twojego pokroju, którzy tak samo zbzikowali przez te biblijne opowieści jak Ty.

Nie wiem, na jakiej podstawie mi ubliżasz? :(
Nie mogłeś tego wiedzieć - ale jestem chory i to nie na jedną chorobę. Ale nie użalam się nad sobą - bo znam np człowieka na wózku już od kilku lat. A wiarę ma taką, że "nie znalazłem takiej w Izraelu".

Pn paź 01, 2012 14:14

Pisałem do @Login2

Login2 napisał(a):
Jakie to sprawy Bóg chciał objawić w tym konkretnym celu? Wystarczy przeczytać dalej. Ten człowiek był znakiem i posłanym dla starszyzny żydowskiej, aby uwierzyli poprzez cud jaki się na nim dokonał. Dlatego urodził się ślepy. Ty pewnie powiesz, że Bóg nie ma prawa, czy coś w tym stylu, a ja ci powiem, że może co chce i nie musi ciebie pytać o zdanie.

A co z innymi niewidomymi, którzy nie mogli zostać uzdrowieni przez mitologicznego Jezusa?
Jakie mają nieść przesłanie Boga? Że świat jest niesprawiedliwy i mają olbrzymiego pecha, o czym zresztą każdy wie?

Pn paź 01, 2012 14:18
njczyziu napisał(a):
Jeżeli coś jest złe to jest złe, odczuwasz to w sobie. Jeżeli coś jest dobre to jest dobre, odczuwasz to w sobie.
Błąd. Nie wszystko, co się człowiekowi wydaje dobre czy złe, rzeczywiście takie jest. Człowiek może się mylić w ocenie moralnej różnych rzeczy.

Wt paź 02, 2012 13:33

Ziutecki odnosząc się do twojej wypowiedzi to skrzywiona przegroda nosa to nie jest problem, ta osoba nie zostanie pilotem ale ma mnóstwo innych możliwości. W policji nie ma wymagań że musisz mieć 165, tak było kiedyś stare przepisy.To prawda że nie zawsze możemy zostać tym kim nam się wymarzy bo np. nie mamy do tego predyspozycji-co ocenia psycholog. Ale jaki wybór ma osoba upośledzona? Robienie na drutach czy wycinanki.To jest dopiero niesprawiedliwość.
Skoro Bóg może zrobić z nami co chce to ja nie chce takiego Boga- bo on jest naszym stwórcą. Lepiej niech zostawi mnie w spokoju.I cytaty że cierpienie jest szlachetne i Bóg ma plan są dla mnie nic nie warte. Ja nigdy bym nie skazywał swoich dzieci które kocham na cierpienie.Tak robią rodzice którym brakuje 5 klepki i coraz częściej o nich słyszymy w TV.

Wt paź 02, 2012 22:39

njczyziu napisał(a):
Dlaczego Bóg jednym ludziom od początku daje zdrowie a drugim nie? Co w tym jest sprawiedliwego?

Nic. Sprawiedliwość będzie na sądzie ostatecznym. Pokój!

Śr paź 03, 2012 1:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona