|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Biblia, chrześcijaństwo, zoologia
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Biblia, chrześcijaństwo, zoologia
Czy nie zastanawiało Was nigdy czemu pewne gatunki zwierząt z ich ogółu stworzonego przez Pana są wybierane, by stać się figurami, posłużyć upostaciowieniu kogoś? Jest to już w Biblii, a dalej idzie przez całą sztukę sakralną wprost już ku wyobrażeniom ludowym:
baranki, gołębie, osiołki, owce, ryby, lew...
po drugiej stronie zaś
wąż, Baran i Kozioł, kot, nietoperz, wieprz...
czy to nie osobliwe?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr paź 17, 2012 10:36 |
|
|
|
 |
Rojza Genendel
|
 Re: Biblia, chrześcijaństwo, zoologia
Jedyny podział świata zwierzęcego jaki jestem w stanie dostrzeć w ST, to podział na koszerne i trefne...
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Śr paź 17, 2012 11:52 |
|
 |
JedenPost
|
Też ciekawe, ale tu akurat zrozumiałe jeśli spojrzymy na bytowe podstawy materialne. Mervin Harris tłumaczył kiedyś, że np. z wieprzowiną szło być może o to, że w warunkach okołopustynnych hodowla świń byłaby zawsze swego rodzaju zbytkiem, niemoralnym jako marnotrawstwo, tym bardziej, że w przeciwieństwie do bydła czy owiec świnia konkuruje z człowiekiem o pożywienie.
Poza tym chodzi mi o podział nie tylko w ST i NT, ale też w wywodzącej się z nich literaturze, sztuce i religijności ludowej...
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr paź 17, 2012 11:57 |
|
|
|
 |
agvis
|
Myślę, że jest to związane głównie z charakterem i cechami tych zwierząt.
|
Śr paź 17, 2012 13:26 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
|