Narodowy Spis Powszechny 2011 - pytanie o wyznanie
| Autor |
Wiadomość |
|
Nektariusz
|
 Re: Narodowy Spis Powszechny 2011 - pytanie o wyznanie
Najbardziej rozczarowująca wiadomość jest chyba taka, że w krótszej wersji spisu nie ma pytania o wyznanie Takowe pytanie pojawia się jedynie w wersji dłuższej. Decyzja kompletnie nie zrozumiała...
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
| Śr kwi 06, 2011 0:23 |
|
|
|
 |
|
przempro
zbanowany na stałe
|
W takim razie spisz się za pomocą internetu, tak jak ja to zrobiłem 02.04. Tam jest wersja z pytaniem o wyznanie, a poza tym nie będę musiał wpuszczać rachmistrza do domu.
|
| Śr kwi 06, 2011 6:28 |
|
 |
|
SweetChild
|
przempro napisał(a): W takim razie spisz się za pomocą internetu, tak jak ja to zrobiłem 02.04. Tam jest wersja z pytaniem o wyznanie, (...) Ja też tak zrobiłem, ale pytania o wyznanie nie było. Widocznie przez internet też dostępna jest wersja krótsza i dłuższa.
|
| Śr kwi 06, 2011 8:25 |
|
|
|
 |
|
kropeczka_ns
|
nie ma pytania o wyznanie! i nie było wyboru wersji.
_________________ Ania
|
| Śr kwi 06, 2011 9:32 |
|
 |
|
SweetChild
|
kropeczka_ns napisał(a): (...) i nie było wyboru wersji. Wyboru wersji nie ma od strony użytkownika, co nie znaczy, że różni użytkownicy nie wypełniają różnych wersji.
|
| Śr kwi 06, 2011 10:44 |
|
|
|
 |
|
przempro
zbanowany na stałe
|
Nie wiem na czym to polega. Ja jednak miałem pytanie o wyznanie z zaznaczeniem, że nie muszę go wypełniać.
|
| Śr kwi 06, 2011 10:56 |
|
 |
|
Nektariusz
|
Chodzi o to, że są dwa rodzaje spisu: - spis pełny - spis reprezentacyjny
Spis pełny, wbrew jego nazwie, jest krótszy od spisu reprezentacyjnego i zawiera tylko 16 podstawowych pytań. Wśród nich nie ma pytania o wyznanie. Spis reprezentacyjny zawiera pytań o wiele więcej bo aż 60 i są to pytania dość szczegółowe. Wśród nich jest pytanie o wyznanie.
80 % społeczeństwa wypełnia spis pełny. Zaś pozostałe 20% spis reprezentacyjny. O tym do której grupy należymy decydują urzędnicy. Podobno odbywa się to częściowo drogą losowania. Odgórnie się losuje które z mieszkań będą podlegały pod spis reprezentacyjny. O tym, do której grupy należymy dowiadujemy się w momencie zalogowania się do do spisu. Informacja taka pojawia się u góry ekranu obok nazwiska - "spis pełny" lub "spis reprezentacyjny". Ewentualnie jeśli nie spiszemy się przez internet poinformuje nas o tym rachmistrz, który nas odwiedzi.
Po co taki podział na "spis pełny" i "spis reprezentacyjny"? Podobno po to, by zaoszczędzić na kosztach spisy. A owe 20% społeczeństwa, które wypełni szczegółowy spis reprezentacyjny będzie stanowiło jakąś "grupę reprezentacyjną" na podstawie której określi się statystyki. To trochę tak jak w sondażach przedwyborczych gdzie pyta się o sympatie wyborcze tylko pewną "reprezentatywną grupę" na podstawie której określą się ogólnospołeczne sympatie polityczne.
To co jest najbardziej rozczarowujące to fakt, że pytanie o wyznanie jest tylko i wyłącznie w spisie reprezentacyjnym. Jest to decyzja kompletnie niezrozumiała.
_________________ http://www.ksiega-starcow.blogspot.com http://www.orthphoto.net
|
| Śr kwi 06, 2011 11:07 |
|
 |
|
kropeczka_ns
|
aa teraz rozumiem. No to ja miałam spis pełny. tnz "tak zwany pełny"
_________________ Ania
|
| Śr kwi 06, 2011 12:38 |
|
 |
|
arcana85
|
Nektariusz napisał(a): Chodzi o to, że są dwa rodzaje spisu: - spis pełny - spis reprezentacyjny
Spis pełny, wbrew jego nazwie, jest krótszy od spisu reprezentacyjnego i zawiera tylko 16 podstawowych pytań. Wśród nich nie ma pytania o wyznanie. Spis reprezentacyjny zawiera pytań o wiele więcej bo aż 60 i są to pytania dość szczegółowe. Wśród nich jest pytanie o wyznanie.
80 % społeczeństwa wypełnia spis pełny. Zaś pozostałe 20% spis reprezentacyjny. O tym do której grupy należymy decydują urzędnicy. Podobno odbywa się to częściowo drogą losowania. Odgórnie się losuje które z mieszkań będą podlegały pod spis reprezentacyjny. O tym, do której grupy należymy dowiadujemy się w momencie zalogowania się do do spisu. Informacja taka pojawia się u góry ekranu obok nazwiska - "spis pełny" lub "spis reprezentacyjny". Ewentualnie jeśli nie spiszemy się przez internet poinformuje nas o tym rachmistrz, który nas odwiedzi.
Po co taki podział na "spis pełny" i "spis reprezentacyjny"? Podobno po to, by zaoszczędzić na kosztach spisy. A owe 20% społeczeństwa, które wypełni szczegółowy spis reprezentacyjny będzie stanowiło jakąś "grupę reprezentacyjną" na podstawie której określi się statystyki. To trochę tak jak w sondażach przedwyborczych gdzie pyta się o sympatie wyborcze tylko pewną "reprezentatywną grupę" na podstawie której określą się ogólnospołeczne sympatie polityczne.
To co jest najbardziej rozczarowujące to fakt, że pytanie o wyznanie jest tylko i wyłącznie w spisie reprezentacyjnym. Jest to decyzja kompletnie niezrozumiała. Prawdę mówiąc byłem rozczarowany powyższym. A uzasadnienie kosztowe jest dla mnie mało wiarygodne. Spis kosztuje 0,5 miliarda złotych więc chyba wiele nie zaoszczędzili. A tak ucierpi rzetelnośc uzyskanych danych. 500 mln wyrzucone w błoto...
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
| N kwi 10, 2011 21:36 |
|
 |
|
Oriflamme
Dołączył(a): Pn kwi 18, 2011 1:05 Posty: 96 Lokalizacja: Kalisz, Wielkopolskie
|
Spis to coś poważnego, gdzie nie trzeba pytać ludzi, czy wierzą we wróżki i gobliny.
|
| Pn kwi 18, 2011 2:20 |
|
 |
|
arcana85
|
Od spisu narodowego minęło 1,5 roku. Postanowiłem odświeżyć temat. Czytałem kilka opracowań danych ze spisu, ale jakoś umknęły mi wyniki pytania o wyznanie. To moje niedopatrzenie czy GUS nie opublikował tych danych? Jeśli opublikował to byłbym wdzięczny za namiary.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
| Cz lis 22, 2012 21:14 |
|
 |
|
arcana85
|
Widzę że nikt nic nie wie w tym temacie. Ciekawe czy doczekamy się publikacji wyników czy były one "niewygodne" i utoną w rzece nie pamięci. Póki co odganiam myśli o teoriach spiskowych 
|
| Pt gru 07, 2012 12:56 |
|
 |
|
Johnny99
|
Niewygodne dla kogo? Dla GUS?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt gru 07, 2012 12:58 |
|
 |
|
arcana85
|
Johnny99 napisał(a): Niewygodne dla kogo? Dla GUS? To jest właśnie dobre pytanie. Jaki jest powód nieopublikowania wyników do dziś skoro wszystko inne zostało opracowane i opublikowane? Masz może jakiś pomysł?
|
| Pt gru 07, 2012 13:00 |
|
 |
|
Johnny99
|
Istnieje harmonogram publikowania wyników, widocznie jeszcze nie przyszedł na to czas. Ot i wszystko.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt gru 07, 2012 13:09 |
|
|
|