Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 43  Następna strona
 Antysemityzm Kościoła Katolickiego? 
Autor Wiadomość
Post Re: Antysemitym Kościoła Katolickiego ?
Endek napisał(a):
Nie czytam modernistycznych klamstw na ten temat.

Kim Ty jesteś, że oceniasz co jest kłamstwem, a co prawdą?

Endek napisał(a):
Lepiej sie zapoznaj z nauczaniem Kościoła Katolickiego a nie posoborowego.

Nie ma Kościoła Katolickiego i Kościoła posoborowego. Jest jeden i ten sam Kościół Katolicki.
Przedsoborowe masz prawosławie. porozmawiaj z nimi, a dowiesz się tego samego co ode mnie, a także z nauczania posoborowego.

Jeśli chcesz cytować kogokolwiek, to podawaj źródło. Możesz nie tylko wytłuścić, ale i napisać wielkimi literami, nie zamierzam tego czytać bez podanego źródła.

Pt gru 21, 2012 22:23

Helenka napisał(a):

Jeśli chcesz cytować kogokolwiek, to podawaj źródło. Możesz nie tylko wytłuścić, ale i napisać wielkimi literami, nie zamierzam tego czytać bez podanego źródła.

Kazanie św. Maksymiliana Marii Kolbe na Dzień Judaizmu
http://breviarium.blogspot.com/2011/01/ ... be-na.html

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Pt gru 21, 2012 22:38
Endek napisał(a):

Dla mnie to źródło nie przedstawia żadnej wartości, więc tego tez nie przeczytam. Jeżeli podasz mi np. oryginał "Rycerza Niepokalanej" lub innego źródła kościelnego z tamtego okresu, gdzie jest zamieszczone to kazanie (nie zamierzam szukać), wówczas przeczytam i się odniosę.

Pt gru 21, 2012 22:59
Kael napisał(a):
Ja nie mam "romantycznej" wizji. To ty tlumaczysz bezczynnosc swiata tysiacem powodow. A fakty sa jakie sa. Zydow ratowali ludzie i instytucje koscielne (klasztory), a nie Francja, Anglia, czy USA.
Prawda jest taka, ze Żydzi byli ratowani przez ludzi wykorzystujących wszelkie możliwości w tym także i wykorzystujące możliwości Kościołów, ośrodków dyplomatycznych (np. szwajcarskich), organizacji podziemia (np. w Polsce AK; np. pomyśl skąd powstańcy z getta mieli tyle broni?).

A jak wyobrażasz sobie zrzucenie kilku tysięcy spadochroniarzy lub zwołanie wszystkich zołnierzy podziemia dla odbicia obozu. Jak wyobrażasz sobie dalej to logistycznie? I dlaczego mieli ratować tylko Żydów, a nie np. Romów albo po prostu więzionych i zabijanych ludzi?

Trwała wojna, cały wysiłek narodów nastawiony był na wojnę. Gdy front był blisko wielokrotnie organizowano wyzwoleńcze rajdy aby zapobiec masakrom przy likwidacji obozów.
Powiedz, co mogli zrobić więcej poza poinformowaniem społeczeństwa o tym bestialstwie?
Przy okazji: całej prawdy dowiedziano się dopiero po wojnie.

Zamiast mieć pretensję podaj przykład co mogli zrobic więcej ponad to, co robili.

Pt gru 21, 2012 23:54

Endek napisał(a):
Alus napisał(a):
straszenie przez lata, że 300 tys Żydów powraca do Polski aby odbierać majątki, to też raczej nie wynika z miłości....
Jak ktoś się boi prawdy, to mówi że go straszą.

Gdy ktoś mieszka w kradzionym domu to się boi.

So gru 22, 2012 8:42
Endek napisał(a):
Helenka napisał(a):

O. Kolbe dywagował - o ile to prawdziwie jego słowa, bo nie wiem czy wiesz, że Dzień Judaizmu ustanowiono w Kościele polskim w 1997r - a życie swoje poświęcił niosąc pomoc Żydom.
Zapewne o tym nie wiesz bo skupiasz się jedynie na nienawiści.
Otóż o. Kolbe zorganizował w Niepokalanowie ośrodek pomocy dla wysiedlonych z wielkopolski.
W ośrodku tym mieszkało kilka tysięcy Żydów.
Niemcy zorganizowali akcję likwidacji - organizatora o. Kolbe i Żydów wywieźli do obozów.

So gru 22, 2012 8:52

Helenka napisał(a):
Endek napisał(a):

Dla mnie to źródło nie przedstawia żadnej wartości, więc tego tez nie przeczytam. Jeżeli podasz mi np. oryginał "Rycerza Niepokalanej" lub innego źródła kościelnego z tamtego okresu, gdzie jest zamieszczone to kazanie (nie zamierzam szukać), wówczas przeczytam i się odniosę.

Fragment broszury: Christus Deus noster. Chrystus Bóg nasz. [Kraków 1918], ss. 27-34 (całość str. 41).

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

So gru 22, 2012 9:25

Vacarius napisał(a):
Gdy ktoś mieszka w kradzionym domu to się boi.

Paklsetynę też ukradli.
Jak ktoś ma nieczyste sumienie, to zmienia nazwisko i udaje innego. Polacy nie wstydzą się ani swojej narodowości, ani nazwisk.
Ciekawym sposobem, najwięksi stalinowscy siepacze pouciekali do Izraela. Bagsik i Gąsiorowski obaj zlodzieje i oszuści, też tam znaleźli schronienie.Z Rosji cała chmara największych
oszustów-oligarchow jak Bieriezowski czy Abramowicz, Izraelski paszport posiadają. Chodorkowski również.
To już taka talmudyczna przypadlość.
Ukraść gojowi lub zabić go to żaden grzech.
Strasznym grzechem antysemityzmu jest wykazywanie tych prawideł.
Oczywiscie grzech antysemityzmu to wymysł modernistycznych apostatów i talmudystów.
Dlaczego będąc ponoć antysemitą, nie mam nic do Arabów?

So gru 22, 2012 9:35

Alus napisał(a):
Otóż o. Kolbe zorganizował w Niepokalanowie ośrodek pomocy dla wysiedlonych z wielkopolski.
W ośrodku tym mieszkało kilka tysięcy Żydów.
Niemcy zorganizowali akcję likwidacji - organizatora o. Kolbe i Żydów wywieźli do obozów.

Przeciez Żydostwo wielokrotnie domagalo sie cofnięcia kanonizacji św Maksymiliana Marii Kolbego?
http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_50.html
Św.Maksymilian Maria Kolbe o masonerii i Żydach
Dr Stanisław Krajski

So gru 22, 2012 9:49
Endek napisał(a):
http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_50.html
Św.Maksymilian Maria Kolbe o masonerii i Żydach
Dr Stanisław Krajski

No cóż, jakby tu rzec. Wg tego medium wszyscy są zamachowcami i mordercami, a także wrogami narodu oprócz PiS.
Endek napisał(a):
Fragment broszury: Christus Deus noster. Chrystus Bóg nasz. [Kraków 1918], ss. 27-34 (całość str. 41).

Ale to jest w nieakceptowanym przeze mnie źródle, a więc dla mnie niewiarygodne. Prosiłam o źródło historyczne bądź Kościoła Katolickiego.
A swoją drogą, to ciekawe, dlaczego św. o. Maksymilian, ponoć tak nienawidzący Żydów, ratował ich w czasie wojny?
Endek napisał(a):
Strasznym grzechem antysemityzmu jest wykazywanie tych prawideł.

Ale Ty nie wykazujesz prawideł, Ty wykazujesz swoją postawę nienawiści, zapominając o słowach Jezusa: "wyjmij belkę ze swego oka, a potem usuń drzazgę bratu swemu", "miłujcie nieprzyjaciół waszych" i "nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni"..

So gru 22, 2012 9:56

Helenka napisał(a):

Ale to jest w nieakceptowanym przeze mnie źródle, a więc dla mnie niewiarygodne. Prosiłam o źródło historyczne bądź Kościoła Katolickiego.

Miałaś podane źródło. wyszukaj więc sobie w jakimś antykwariacie katolickim oryginału.
Broszura była na 100% katolicka. Cóż począć, kiedy wy reformowani''katolicy'' kwestionujecie nie tylko wydawnictwa katolickie, ale całe przedsoborowe Magisterium KK. Nigdy się nie zrozumiemy, bo trzeba by bylo stanąć na jakimś jednakowym punkcie odniesienia, a tego oboje nie mamy. Do wybuchu V2 wszędzie na calym swiecie we wszystkich kosciołach obowiazywała jedna Msza i jednakowy katechizm. Dzisiaj jest inaczej, bo zreformowany katolicyzm wydał katolickie społeczeństwa na pastwę judaistów. Widać to szczególnie po wpisach na niemal wszystkich diecezjalnych forach katolickich. Nigdzie nasz Pan Jezus Chrystus nie nakazywał pod karą grzechu, poddawać się bez walki wrogom a Kościól w Katechizmie nakazał, aby grzechy innych piętnować i złoczynców karać. Jeżeli Żydzi czynią zło, to trzeba o tym mówic i pisać pomimo, że ktos bezczelny udajacy katolika będzie przeciwnego zdania.

So gru 22, 2012 10:42
Kozioł napisał(a):
Kael napisał(a):
Ja nie mam "romantycznej" wizji. To ty tlumaczysz bezczynnosc swiata tysiacem powodow. A fakty sa jakie sa. Zydow ratowali ludzie i instytucje koscielne (klasztory), a nie Francja, Anglia, czy USA.
Prawda jest taka, ze Żydzi byli ratowani przez ludzi wykorzystujących wszelkie możliwości w tym także i wykorzystujące możliwości Kościołów, ośrodków dyplomatycznych (np. szwajcarskich), organizacji podziemia (np. w Polsce AK; np. pomyśl skąd powstańcy z getta mieli tyle broni?).

A jak wyobrażasz sobie zrzucenie kilku tysięcy spadochroniarzy lub zwołanie wszystkich zołnierzy podziemia dla odbicia obozu. Jak wyobrażasz sobie dalej to logistycznie? I dlaczego mieli ratować tylko Żydów, a nie np. Romów albo po prostu więzionych i zabijanych ludzi?

Trwała wojna, cały wysiłek narodów nastawiony był na wojnę. Gdy front był blisko wielokrotnie organizowano wyzwoleńcze rajdy aby zapobiec masakrom przy likwidacji obozów.
Powiedz, co mogli zrobić więcej poza poinformowaniem społeczeństwa o tym bestialstwie?
Przy okazji: całej prawdy dowiedziano się dopiero po wojnie.

Zamiast mieć pretensję podaj przykład co mogli zrobic więcej ponad to, co robili.

Ja nie mam pretensji. Pisze o tym, jak odbierali to Zydzi, ktorym pomagaly jednostki, a SWIAT milczal, bo ... nie wierzyl. Co "swiat" poza notami dyplomatycznymi, badz upowszechnieniem wiedzy o deportacjach i obozach zaglady mogl zrobic nie wiem.
Trauma Polakow jest Powstanie Warszawskie, kiedy to "swiat" nawet probowal zrzutami cos pomoc, ale Sowieci stali za Wisla i nas nie obchodzi, czy mogli czy nie mogli nam pomoc (w koncu mozliwosci wojskowe tez mieli ograniczone, moze musieli miec te przerwe za Wisla z powodow strategicznych?). Nie pomogli? Czyli nie chcieli!

I dlatego Zydzi doprowadzili do powstania wlasnego panstwa, ktorego glownym celem jest obrona obywateli "do ostatniej kropli krwi". Zeby wreszcie KTOS o nich pamietal. Bo na "swiat" nie maja co liczyc.
Zreszta ow "swiat" w wydaniu katolikow pokroju Endeka, tez ich specjalnie optymizmem nie moze napawac. Endek jest jak wielu przed nim "albo sie ochrzcisz, albo zginiesz". Kiedys doslownie, teraz w przenosni.
A lotr na krzyzu sie nie ochrzcil, a byl Zydem i jest zbawiony.

Gdyby Endekowi powiedziec "Albo przejdziesz na islam, albo zginiesz", o to bylby atak na wszystko co swiete i jego osobiscie! W druga strone to nie dziala. Mimo, ze zadna zasluga Endeka w tym, ze przypadkiem jest Polakiem i katolikiem, jak i zadna wina Zydow w tym, ze sa Zydami. A przy takim swiadectwie "chrzescijanskim", to malo kto chcialby z chrzescijanami miec cos wspolnego. I to moze byc faktyczna wina, ale Endeka i jemu podobnym.

So gru 22, 2012 11:33
Endek napisał(a):
Jeżeli Żydzi czynią zło, to trzeba o tym mówic i pisać pomimo, że ktos bezczelny udajacy katolika będzie przeciwnego zdania.

I tym oto akcentem kończę dyskusję z Tobą, który właśnie udajesz katolika.

So gru 22, 2012 13:20
To, że św Kolbe ratował Żydów przed smiercią, nie oznacza, iż nie mógł takiego kazania powiedzieć.
Nie ma co zamykac oczu.....tak w tamtych czasach nauczano i żadne zaklęcia nie pomogą. Dla Kolbego osoba nieochrzczona nie miała prawa dostapic zbawienia i nie tylko dla niego, ale dla zdecydowanej wiekszości księży, a co za tym idzie ich wiernych.

Takie kazanie nie oznacza jednak, że Żydów należy tepić jak szczury. Należy im sie szacunek i należy zadbac o to by zostali ochrzczeni.

Endek troszke przegina, ale niech inni nie przeginaja w druga strone starając sie wybielić ludzi Koscioła z czegos co niestety popełnili.....z grzechu antysemityzmu. Dla osob chociaz troche wykształconych to kazanie mogło być postrzegane jako nawoływanie do nawracania Żydów, ale nie dla prostych niewykształconych chłopów lub robotników z tamtych czasów.

Nie darmo Kościół przepraszał m.in za antysemityzm. Gdyby tego grzechu nie popełnił to nie musiałby przepraszać.

Chociaz tak źle to całkiem nie było. Pomimo takich kazań jakie tutaj zacytowano (a jestem przekonany, że było więcej i ostrzejszych i z róznych ambon) Żydzi nie mieli w Polsce tak źle jak gdzie indziej. Pomijając III Rzeszę wystarczy wspomnieć Francuzów, którzy bardzo ochoczo współpracowali z Niemcami przy eksterminacji swoich rodaków pochodzenia żydowskiego.
Zreszta Francja tylko do pewnego krótkiego dosyc czasu była "najstarszą córą Kościoła"...szybko zamieniając się w największą dziwke Europy...

So gru 22, 2012 16:13

humalog napisał(a):

Nie darmo Kościół przepraszał m.in za antysemityzm. Gdyby tego grzechu nie popełnił to nie musiałby przepraszać.
I to jest posoborowe zwodzenie w strone niesamowitej herezji. Co wyznajesz w Credo?
Et [in] unam, sanctam, catholicam et apostolicam Ecclesiam.

Wierzę w jeden, święty, powszechny i apostolski Kościół.
Wyznajesz tak nawet na posoborowej Mszy a mimo to wierzgasz w świętość Kościoła.
Jakim prawem?
Kto kwestionuje dogmat KK, jest z mocy Kanonów ipso facto ekskomunikowany.
Drugi kwestionowany dogmat Kościoła to oczywiście mozliwość zbawienia w innych wiarach potepiony jako indyferentyzm religiny, że każde inne mogą prowadzic do zbawienia. Innymi slowy, kwestionowanie faktu że poza Kościolem nie ma zbawienia.

So gru 22, 2012 18:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 43  Następna strona