Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 17:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
 orędzie Pana Jezusa dotyczące aborcji 
Autor Wiadomość

Post Re: orędzie Pana Jezusa dotyczące aborcji
Panna_Funia napisał(a):
Płód jest dalszym stadium rozwojowym zarodka u ssaków (w tym również u człowieka). Proszę się zapoznać z fachową terminologią. Bez problemu dostępna w Internecie.
A jak jest według polskiego prawa, uściślił mój przedmówca.

Ok, ale może wskażesz mi w którym momencie (wg fachowej terminologii) płód zmienia się w czlowieka? Kiedy do tego dochodzi. Bo wiesz żeby człowiek miał czyste sumienie, że jak np "dokona aborcji niechcianego płodu" w 2gim miesiącu to jeszcze może spokojnie spać bo to nie człowiek...
Bo w innym przypadku zaryzykujesz nie mając pewności?
piona

Śr lut 06, 2013 15:01

Cały czas jest to ludzki płód, czyli człowiek (w sensie przedstawiciela rodzaju homo) i na jakimś tam etapie rozwoju, jeśli o to Ci chodzi.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr lut 06, 2013 15:06

piona->
Cytuj:
Ok, ale może wskażesz mi w którym momencie (wg fachowej terminologii) płód zmienia się w czlowieka? Kiedy do tego dochodzi. Bo wiesz żeby człowiek miał czyste sumienie, że jak np "dokona aborcji niechcianego płodu" w 2gim miesiącu to jeszcze może spokojnie spać bo to nie człowiek...
Bo w innym przypadku zaryzykujesz nie mając pewności?
piona

Płód nie zmienia się w człowieka, tylko jest fazą rozwoju człowieka. I tego chyba nikt nie kwestionuje.
Ja wartościuję. W przypadku aborcji na podstawie tego jak rozwinięty jest płód i z czym to się wiąże. Albo, w nieco innej sytuacji, wybieram między życiem płodu a życiem matki, bądź jej zdrowiem.
Postępuję zgodnie ze swoim sumieniem.

...to be who I am

Śr lut 06, 2013 15:09
Panna_Funia napisał(a):
Ja wartościuję. W przypadku aborcji na podstawie tego jak rozwinięty jest płód i z czym to się wiąże.

Czyli wedlug ciebie jakie "powiazanie" jest jeszcze ok w wypadku aborcji, a jakie juz by ci spac nie dawalo (hipotetycznie, oczywiscie)?

Śr lut 06, 2013 15:13

JedenPost napisał(a):
Cały czas jest to ludzki płód, czyli człowiek (w sensie przedstawiciela rodzaju homo) i na jakimś tam etapie rozwoju, jeśli o to Ci chodzi.

Niezwykła precyzja. :o Ale taka poprawna politycznie i czasowa ... :|
piona

Śr lut 06, 2013 15:21

Nie zgadzasz się z którąś kwestią?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr lut 06, 2013 15:23

Kael->
Cytuj:
Czyli wedlug ciebie jakie "powiazanie" jest jeszcze ok w wypadku aborcji, a jakie juz by ci spac nie dawalo (hipotetycznie, oczywiscie)?

Jeśli pyta się Pan o to do jakiego momentu dopuszczam przerywanie ciąży, to w zasadzie jest to pierwszy trymestr. Chyba tak najczęściej to funkcjonuje na świecie.
Jeśli pyta się Pan o to w jakich sytuacjach, to popieram legalność aborcji w każdej sytuacji, co nie znaczy że sama bym się zawsze na to zdecydowała.

...to be who I am

Śr lut 06, 2013 15:25
Ale jakies uzasadnienie tego pierwszego trymestru chyba Panna_Funia dla siebie ma?
Czy to tylko dlatego, ze jakies prawo akurat tak dowolnie te granice okreslilo?

Śr lut 06, 2013 15:26

Kael->
Cytuj:
Ale jakies uzasadnienie tego pierwszego trymestru chyba Panna_Funia dla siebie ma?

Tak. Ten etap rozwoju płodu jest w moim odczuciu tą nieprzekraczalną granicą. Wtedy może już pojawić się odczuwalność bólu. Sama natomiast, gdybym kiedykolwiek znalazła się w takiej sytuacji - odpukać! - starałabym się zrobić to przed 11 tygodniem, a najlepiej jak najwcześniej.

...to be who I am

Śr lut 06, 2013 15:35
Panna_Funia napisał(a):
Kael->
Cytuj:

Jeśli pyta się Pan o to do jakiego momentu dopuszczam przerywanie ciąży, to w zasadzie jest to pierwszy trymestr. Chyba tak najczęściej to funkcjonuje na świecie.
Jeśli pyta się Pan o to w jakich sytuacjach, to popieram legalność aborcji w każdej sytuacji, co nie znaczy że sama bym się zawsze na to zdecydowała.

Popierasz coś na co Byś się sama nie zdecydowała?

Śr lut 06, 2013 16:09
Panna_Funia napisał(a):
Kael->
Cytuj:

Tak. Ten etap rozwoju płodu jest w moim odczuciu tą nieprzekraczalną granicą. Wtedy może już pojawić się odczuwalność bólu. Sama natomiast, gdybym kiedykolwiek znalazła się w takiej sytuacji - odpukać! - starałabym się zrobić to przed 11 tygodniem, a najlepiej jak najwcześniej.

Skąd masz pewność , że przed 11 tygodniem ciąży nie ma odczuwalności bólu?
jest wiele filmów dokumentalnych , pokazujących że "płód" broni się przed aborcją przed 11 tygodniem ciąży.

Skoro Ciebie boli w formie fizycznej zadana rana cięta obojętnie jakiej części ciała - jak może nie boleć rana cięta zadana formie życia która znajduje się w Twoim ciele?
Jest częścią Twojego ciała , nierozerwalną.
Aborcje są dokonywane przy użyciu środków przeciwbólowych , jeśli tych środków nie użyjemy , ciężko byłoby przetrzymać ból.
Użycie środków przeciwbólowych jest" zagłuszeniem"
Ból odczuwalny jest przed płód w takim samym stopniu jak przez osobę poddająca się aborcji, jednak z taką różnicą , że kobieta poddająca się aborcji odczuwa rany cięte - płód natomiast odczuwa rany " rozrywające"

Śr lut 06, 2013 16:19

Magdalena_i->
Cytuj:

Tak, oczywiście. Tzn. słowo 'popierać' nie jest tu odpowiednie. Nie neguję, daję prawo do własnego wyboru. Jest wiele takich rzeczy, których sama w życiu nie robię, które stoją w sprzeczności z moimi własnymi zasadami, czy potrzebami, a za prawem do których się opowiadam. Ani nie mam prawa wymagać od innych, aby żyli według mojej moralności i zasad, ani też nie uważam że inaczej zawsze znaczy źle, czy gorzej.

Magdalena_i->
Cytuj:

Opieram się na różnych dostępnych źródłach, a potem na podstawie tego co przeczytałam, wyciągam własne wnioski. Pani chyba też tak robi, chociaż na pewno korzystamy z innych źródeł i nasze wnioski są inne.

...to be who I am

Ostatnio edytowano Śr lut 06, 2013 16:24 przez Panna_Funia, łącznie edytowano 1 raz

Śr lut 06, 2013 16:19
Magdalena_i napisał(a):
Skąd masz pewność, że kamień nie ma odczuwalności bólu?

Magdalena_i napisał(a):
jest wiele filmów dokumentalnych , pokazujących że "płód" broni się przed aborcją przed 11 tygodniem ciąży.
Co prawda, istnieją bardziej bezczelne manipulacje niż te "dokumentalne" filmy, ale te też nie są błahe.

Magdalena_i napisał(a):
Skoro Ciebie boli w formie fizycznej zadana rana cięta obojętnie jakiej części ciała - jak może nie boleć rana cięta zadana formie życia która znajduje się w Twoim ciele?
Jak sobie obcinam włosy, to mnie bardzo bolą. A masz pojęcie, jaki ból czują bakterie?

Magdalena_i napisał(a):
Ból odczuwalny jest przed płód w takim samym stopniu jak przez osobę poddająca się aborcji, jednak z taką różnicą , że kobieta poddająca się aborcji odczuwa rany cięte - płód natomiast odczuwa rany " rozrywające"
Wymiękam

Śr lut 06, 2013 16:22
Cytuj:
Nach der morphologischen Bestandsaufnahme muß die Schmerzempfindung als eine "werdende Funktion" eingestuft und ihre Entwicklung vom Zustand der noch fehlenden
Schmerzempfindlichkeit (noch keine morphologischen Voraussetzungen) über den Schmerz
ohne Bewußtsein (noch keine Großhirn-Funktion) bis zum Schmerz mit Bewußtsein (durch
Erinnerung und Gedächtnis) geprüft und den einleitend erwähnten Zeit-Zonen zugeordnet
werden. Es ist unstrittig, daß Kleinkinder und Säuglinge Schmerz empfinden.
Die derzeitigen Kenntnisse über die Entwicklung des ZNS beim Embryo schließen ein
Schmerzerlebnis mit an Sicherheit grenzender Wahrscheinlichkeit aus. Allerdings kann die
Beobachtung, daß im Alter von 50-51 Tagen bei überlebenden Embryonen eine Hautberührung zu motorischen Reaktionen führt, als Hinweis für einen möglicherweise auf spinaler
Ebene durch einen "Fluchtreflex" beantworteten Schmerzreiz gedeutet werden.

Cytuj:
Na bazie stanu morfologii, trzeba wrazliwosc na bol okreslic jako "stawajaca sie funkcje" i jej rozwoj od stanu braku na wrazliwosc (brak morfologicznych podstaw) poprzez bol bez swiadomosci (brak funkcji mozgu) az do swiadomego bolu (poprzez wspomnienia i pamiec) musi byc sprawdzona i przypisana do poprzednio okreslonych stref czasowych. Nie podlega watpliwosciom, ze male dzieci i niemowleta odczuwaja bol.
Aktualna wiedza na temat rozwoju centralnego systemu nerwowego u zarodka wykluczaja bol z prawdopodobienstwem graniczacym z pewnoscia. Jednak obserwacje, ze embriony, ktore przezyly reagowaly motorycznie w wieku 50-51 dni na dotkniecie skory, moga byc wskazowka na mozliwe na plaszczyznie rdzeniowej podraznienie bolowe, na ktory reakcja byl "refleks ucieczki"

http://www.bundesaerztekammer.de/downlo ... talpdf.pdf

Oczywiscie mozna powiedziec, ze nieswiadomy bol, bolem nie jest, a zabicie istoty ludzkiej jezeli bolu jeszcze nie odczuwa jest jak najbardziej ok, ale przerazajace dla mnie jest decydowanie odgorne o tym, czy jakas istota ludzka ma prawo do zycia tylko dlatego, ze jest w okreslonym stadium rozwoju, ktory dla nas zyciem czlowieka jeszcze nie jest.

Jako wstep do tego tekstu niemieckiej Izby Lekarskiej czytamy
Cytuj:
Als Bilanz seiner lebenslangen wissenschaftlichen Beschäftigung mit der Humanembryologie
hat Prof. Dr. E. Blechschmidt, Göttingen, noch 1984 resümiert: "... daß
mit der Befruchtung das Wesen des Menschen in seiner individuellen Eigenart (einschließlich
seiner seelischen Komponenten) gegeben ist und als Voraussetzung der
Ontogenese betrachtet werden muß. Denn entwickeln kann sich nur, was dem Wesen
nach bereits existiert. Anders ausgedrückt: Der Mensch entwickelt sich als
Mensch und nicht zum Menschen."

Cytuj:
Prof. Dr. E. Blechschmidt, z Göttingen w 1984 podsumowal bilans dorobku calego swojego zycia naukowego w dziedzinie embriologii ludzkiej slowami:
"Z momentem zaplodnienia istota ludzka w swojej indywidalnej wlasciwosci (wlacznie z cechami duchowymi) jest zadana i musi byc traktowana jako podmiot ontogenezy. Bo rozwinac moze sie tylko to, co juz w swojej istocie istnieje. Inaczej mowiac: Czlowiek rozwija sie jako czlowiek, a nie staje sie czlowiekiem

Panna_Funia napisał(a):
Magdalena_i->
Cytuj:

Opieram się na różnych dostępnych źródłach, a potem na podstawie tego co przeczytałam, wyciągam własne wnioski. Pani chyba też tak robi, chociaż na pewno korzystamy z innych źródeł i nasze wnioski są inne.

Mozna i tak. ale chyba chodzi o stwierdzenie jak jest naprawde, a nie opieranie tak istotnych decyzji na tych zrodlach, ktore akurat wpadly mi w rece?

Śr lut 06, 2013 16:30
Panna_Funia napisał(a):
Magdalena_i->
Cytuj:

Tak, oczywiście. Tzn. słowo 'popierać' nie jest tu odpowiednie. Nie neguję, daję prawo do własnego wyboru. Jest wiele takich rzeczy, których sama w życiu nie robię, które stoją w sprzeczności z moimi własnymi zasadami, czy potrzebami, a za prawem do których się opowiadam. Ani nie mam prawa wymagać od innych, aby żyli według mojej moralności i zasad, ani też nie uważam że inaczej zawsze znaczy źle, czy gorzej.

Magdalena_i->
Cytuj:

Oczywiście , że tak - w taki sposób też się uczymy .

Tylko czy ktoś pyta o "głos " - istoty - które nie mają możliwości zabrania głosu - opowiedzenia się za swoim własnym prawem do życia. Dlaczego nikt nie próbuje postawić się na Ich miejscu?
Co odpowie człowiek dorosły któremu zadamy pytanie - "czy chcesz żyć?"
Płód nie ma możliwości odpowiedzieć " chcę" - człowiek tę możliwość Mu odbiera

Śr lut 06, 2013 16:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona