Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Śmierć - wielka zagadka 
Autor Wiadomość

Post Re: Śmierć - wielka zagadka
Qwerty2011 napisał(a):
Masz to na co dzień. Od tego jest sumienie. Jeśli piszesz, że masz ileś tam grzechów na sumieniu, to znaczy, że twoje sumienie ruszyło temat. Pytanie tylko, czy miałeś ochotę być uważnym uczniem?

Moje sumienie jest spokojne. To wg Katechizmu mam na koncie mnóstwo ciężkich grzechów.

Cytuj:
Przecież tutja nie chodzi o "przepustowość łącza" tylko o wygodę. Owszem wygodniej jest godzić się na wszystkie poszepty szatana niż trudzić się hartowaniem swojej dobrej woli.

Ja nie pamiętam żeby coś mi szatan szeptał. Jestem spokojnym człowiekiem, staram się być życzliwy i uczciwy w życiu.

JedenPost napisał(a):
Dlaczego zatem Bóg stworzył i podtrzymuje warunki, w których wygodniej jest sługom Diabła niż Jego?

Właśnie.

Wt lut 26, 2013 13:48

JedenPost:
Cytuj:
Akurat słaby przykład dałeś. Gdyby Jezus powiedział w tamtej sytuacji po prostu "nie" - olali by go i poszli za zwyczajem, dlatego zamiast tego sprytnie ich zawstydził. Tu akurat rozegrał to mistrzowsko.

Moze masz racje. Zawsze jakies "ale" jest. Przeciez to Bog! Mogl "tupnac nozka"! No i co za Bog, skoro dziala pod publiczke?
Tanie_wino:
Cytuj:
Właśnie.

Musial isc na uklady. Po bitwie aniolow, co trzeci pozostal wierny diablu.
Musial isc na uklady!

Wt lut 26, 2013 14:03

tanie_wino napisał(a):
Moje sumienie jest spokojne. To wg Katechizmu mam na koncie mnóstwo ciężkich grzechów.

Jak jest naprawdę wiesz tylko Ty. Jest jakiś powód dla którego śledzisz forum wierzących, dyskutujesz na tematy religijne. Nie jest to dla Ciebie sprawa obojętna, czujesz, że jakoś Cię te sprawy dotykają.
Tkwienie w błędach osłabia sumienie - to prawda. Ostatecznie zwycięża w Tobie ta istota, którą karmisz.
Nie chodzi mi o to, żebyś tu na forum opowiadał o tym, raczej chodzi o to, żeby stanąć w prawdzie wobec samego siebie i odpowiedzieć sobie, czy naprawdę wszystko jest w porządku.
tanie_wino napisał(a):
Ja nie pamiętam żeby coś mi szatan szeptał. Jestem spokojnym człowiekiem, staram się być życzliwy i uczciwy w życiu.

No ale mówisz, że coś tam robisz w niezgodzie z katechizmem. Powtarzam - nie chcę wiedzieć co. Ja przeżyłem mnóstwo lat w stanie nijakości (nie za dobry, nie za zły). Ale z perspektywy jednak widzę, że ten marazm pełen niepokoju nie był dobry. Warto jednak być gorącym niż letnim.
Gorąco daje energię, silna wiarę, życie w przekonaniu o prawdzie, wreszcie nie boje się śmierci, czuje czystość sumienia - tak naprawdę dopiero teraz to czuję i widzę dawne błędy, chociaż wtedy ich nie rozpoznawałem.
JedenPost napisał(a):
Dlaczego zatem Bóg stworzył i podtrzymuje warunki, w których wygodniej jest sługom Diabła niż Jego?

Pewnie jest wiele możliwych odpowiedzi.
Mi się wydaje, że Bóg chce mieć przy sobie ludzi, którzy naprawdę chcą z Nim być. Trudności hartują, sprawdzają naszą wolę i miłość.
Ten trud tylko z pozoru jest wielki. Bo trudząc się dla Boga robimy to w stanie ogromnej satysfakcji i radości. To jakbysmy wspinali sie ciężko w górę, ale w zamian otrzymywali piękne widoki i mieli w perspektywie jeszcze piękniejsze. Idzie się wtedy jak na skrzydłach.

Wt lut 26, 2013 14:16

Qwerty2011 napisał(a):
Mi się wydaje, że Bóg chce mieć przy sobie ludzi, którzy naprawdę chcą z Nim być.

Ale Piekło polega ponoć, wedle ostatniej mody, na wiecznej tęsknocie za Bogiem, tak? Zatem ludzie w piekle chcą być z Bogiem, ale Bóg ich nie chce. Dziwne.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt lut 26, 2013 14:22

Cytuj:
ale w zamian otrzymywali piękne widoki i mieli w perspektywie jeszcze piękniejsze.

W koncu najbardziej wierzacy przyznaja o co chodzi. Nie o wiare prawdziwa, o cudowne widoki! Miejsca przy tronach niebieskich i dalsze korzysci. A moze Bog w niebie inne "przyjemnosci" ma dla wspomnianych. Tego wiedziec nie sposob.

Wt lut 26, 2013 14:29

JedenPost napisał(a):
Ale Piekło polega ponoć, wedle ostatniej mody, na wiecznej tęsknocie za Bogiem, tak? Zatem ludzie w piekle chcą być z Bogiem, ale Bóg ich nie chce. Dziwne.

Nie wiem jak to jest z tym piekłem. Osobiście się nie wybieram... :D
Ale faktem jest, że ludzie na ziemi żyją bez przerwy w aurze Boga - spotykają się z Jego dziełami, doświadczają kontaktu z dobrymi ludzi, są otaczani przez różne dobrodziejstwa, za które Bogu nie dziękują, bo nie chcą wiedzieć, że to od Niego pochodzi.
Może w piekle, w którym nie ma niczego, co boskie - ani piękna, ani miłości, ani przyjaznych ludzi ani światła ani nadziei, może wtedy rodzi się jakaś pustka. Może to nie tęsknota z Bogiem jako osobą, ale jednak za dobrocią, której się wcześniej na ziemi nie widziało, nie utożsamiało z Bogiem
Nie wiem, tak sobie myślę...
lokis napisał(a):
W koncu najbardziej wierzacy przyznaja o co chodzi. Nie o wiare prawdziwa, o cudowne widoki!

Ja tam za godnościami nie tęsknię...
Co określasz jako "wiarę prawdziwą"? Podaj swoją definicję.

Wt lut 26, 2013 14:42

JedenPost napisał(a):
Qwerty2011 napisał(a):
Mi się wydaje, że Bóg chce mieć przy sobie ludzi, którzy naprawdę chcą z Nim być.

Bo Bóg jest dziwny.

lokis napisał(a):
Cytuj:
ale w zamian otrzymywali piękne widoki i mieli w perspektywie jeszcze piękniejsze.

W koncu najbardziej wierzacy przyznaja o co chodzi. Nie o wiare prawdziwa, o cudowne widoki! Miejsca przy tronach niebieskich i dalsze korzysci. A moze Bog w niebie inne "przyjemnosci" ma dla wspomnianych. Tego wiedziec nie sposob.

Wierzący w nagrodę będą przez wieczność śpiewać Panu pieśni pochwalne tańcząc w kółeczku z aniołami na kwiecistej łące, trzymając się za ręce :)

Wt lut 26, 2013 14:45

Qwerty2011 napisał(a):
Ale faktem jest, że ludzie na ziemi żyją bez przerwy w aurze Boga - spotykają się z Jego dziełami, doświadczają kontaktu z dobrymi ludzi, są otaczani przez różne dobrodziejstwa, za które Bogu nie dziękują, bo nie chcą wiedzieć, że to od Niego pochodzi.

Ciekaw jestem - czy słuchanie podszeptów Szatana także odbywa się w aurze Boga i czy ludzie powinni dziękować Bogu za to, że go stworzył?

Wt lut 26, 2013 14:47

tanie_wino napisał(a):
Bo Bóg jest dziwny.

Raczej: niemożliwy do ogarnięcia
tanie_wino napisał(a):
Wierzący w nagrodę będą przez wieczność śpiewać Panu pieśni pochwalne tańcząc w kółeczku z aniołami na kwiecistej łące, trzymając się za ręce :)

:rotfl2: No co Ty?
Myślisz, że Boga nie stać na nic lepszego niż nudne kółko lizusów i wzajemnej adoracji?
Tam nudy ani wazeliniarstwa nie będzie. To będzie coś pięknego. Na pewno będziesz zadowolony. Sam Bóg o to zadba :)
JedenPost napisał(a):
Ciekaw jestem - czy słuchanie podszeptów Szatana także odbywa się w aurze Boga i czy ludzie powinni dziękować Bogu za to, że go stworzył?

Będziemy Bogu kiedyś za wszystko dziękować, kiedy już z innej perspektywy stwierdzimy, że te wszystkie rzeczy były nam potrzebne.

Wt lut 26, 2013 14:53

Póki co - dziękuj Bogu za optymizm :)

Wt lut 26, 2013 14:58

Qwerty2011:
Cytuj:
Co określasz jako "wiarę prawdziwą"? Podaj swoją definicję.

Wiara prawdziwa (dla katolika, chrzescijan jak "mrowkow" kazdy wierzy inaczej), to wiara zawarta w KKK. Przestudiuj dokladnie, troche sie zastanow.
Cytuj:
Tam nudy ani wazeliniarstwa nie będzie. To będzie coś pięknego. Na pewno będziesz zadowolony. Sam Bóg o to zadba :)

Mozesz sie zdziwic. W Biblii pisze wyraznie; bedzie wylacznie zapach, smak i dotyk, bo "ani ucho nie slyszalo, ani oko nie widzialo". :)

Wt lut 26, 2013 14:59
Cytuj:

Nie katechizm będzie przesądzał o Twoim zbawieniu.
Trapi Cię, że wedle Katechizmu jesteś grzeszny, czyli jednak nie masz spokoju sumienia.

Cytuj:

Szatan jest zbyt inteligentny aby pozwolił się usłyszeć.

Cytuj:

Właśnie.[/quote]
Niestety - tylko do czasu.

Cytuj:
Tak samo jak zmusiło się ich do nieśmiertelności.

Gdyby to był przymus to człowiek nie szukałby przez wieki materialnej nieśmiertelności.

Cytuj:
Jak za godzinę umrę nagłą śmiercią, to wg Katechizmu pójdę do piekła bo mam miliony ciężkich grzechów na koncie. A tylko jeden do mojej zguby by wystarczył.

Nie Katechizm przesądza ale Twoje decyzje, Twój wybór.

Cytuj:
Chyba jednak tylko chrześcijanie będą sądzeni z miłości. Bo ci co nie uwierzyli w Chrystusa już zostali osądzeni. Tak zdaje się mówi Ewangelia.

Tylko Ci się zdaje :)
Wszyscy będą sądzeni z miłości, a podobnie jak dobry łotr w godzinie śmierci wielu uwierzy.

A tak na marginesie to Ty mój miły bardziej jesteś leniwy niż niewierzący :)
I aktualną ikonkę masz paskudną - poprzednie były gustowniejsze.

Wt lut 26, 2013 15:01

Qwerty2011->
Cytuj:
Myślisz, że Boga nie stać na nic lepszego niż nudne kółko lizusów i wzajemnej adoracji?

No ale raczej nie można spodziewać się tych wszystkich rozkosznych przyjemności, które są przez Boga uznawane za złe, grzeszne, szatańskie :twisted: Nie sprosta więc Bóg oczekiwaniom wszystkich, oj nieee... :no: Nie dla każdego więc niebo jest dobrym wyborem :)

...to be who I am

Wt lut 26, 2013 15:04

Alus->
Cytuj:
I aktualną ikonkę masz paskudną - poprzednie były gustowniejsze.

Jeśli dobrze zrozumiałam i chodzi o awatar taniego_wina, to moim zdaniem jest rewelacyjny! Mnie osobiście się bardzo podoba, i postrzegam go jako jeden z fajniejszych na forum.

...to be who I am

Wt lut 26, 2013 15:11

Alus:
Cytuj:
Szatan jest zbyt inteligentny aby pozwolił się usłyszeć.

Co przeszkadza wzrostowi ilosci egzorcystow w Polsce? Nie masz wstydu kobieto! Kosciol wie lepiej!
Cytuj:
...o awatar taniego_wina,

Zboczony jak nic!!! Do nieba nie pojdzie!!! Chlop niby, a cycki i malunek ma!!! Tfu!!!

Wt lut 26, 2013 15:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona