Rekordowo krótkie konklawe
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Rekordowo krótkie konklawe
Val napisał(a): Jajko napisał(a): Wikipedia pisze ciekawie: Podczas trwania w Argentynie junty wojskowej generała Videli Redondo i podczas tzw. brudnej wojny 1976–1983 (hiszp. Guerra sucia) Bergoglio donosił wojskowym na lewicujących księży i zakonników, z których niektórzy potem znikali. Dokumenty potwierdzające jego współpracę opublikował Horacio Verbitsky w książkę El Silencio (Cisza), która jest syntezą współpracy hierarchów kościoła argentyńskiego z dyktaturą[1]. To takie pisowskie... zamiast pogratulować komuś sukcesu, stereotypowy Polak szuka na niego brudów, bo przecież mu nie pogratuluje, a nic tak nie dowartościowuje, jak znalezienie rysy w życiorysie. Brudy, rysy? O takicj mozna by mówić, gdyby kochanke miał na przykład. Ale jeśli z tym donoszeniem a w nastepstwie znikaniem ludzi ( cokolwiek to znaczy aczkolwiek mozna sie domysleć) to prawda - to umówmy sie kapusie, donosiciele to najgorszy sort ludzi. Kapusiem zostaje sie do konca zycia a człowiek honoru komuś takiemu ręki nie podaje. Ot tak z zasady. Wiem, ze w Polsce kapusia czy byłego esbeka spotkac mozna niemal wszedzie od kościoła po politykę i na nikim nie robi to wrażenia - ale na miły Bóg trzymajmy sie jakichs standardów. Ale jak to mówia - Bóg go rozliczy zatem tym bardziej módlmy się za niego 
|
Śr mar 13, 2013 22:03 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Jak nigdy, po 24 godzinach mamy nowego papieża Rekordowe jeśli chodzi o czas - w ilości głosowań poprzednie było krótsze. Val napisał(a): Jajko napisał(a): Wikipedia pisze ciekawie: Podczas trwania w Argentynie junty wojskowej generała Videli Redondo i podczas tzw. brudnej wojny 1976–1983 (hiszp. Guerra sucia) Bergoglio donosił wojskowym na lewicujących księży i zakonników, z których niektórzy potem znikali. Dokumenty potwierdzające jego współpracę opublikował Horacio Verbitsky w książkę El Silencio (Cisza), która jest syntezą współpracy hierarchów kościoła argentyńskiego z dyktaturą[1]. To takie pisowskie... zamiast pogratulować komuś sukcesu, stereotypowy Polak szuka na niego brudów, bo przecież mu nie pogratuluje, a nic tak nie dowartościowuje, jak znalezienie rysy w życiorysie. Nie trzeba szukać brudów - notka na wiki jest krótka, a akapit zatytułowany 'Kontrowersje' rzuca się w oczy (tzn. rzucał się, póki go ktoś nie usunął (ciekawe co to mogła być za osoba...)). Edit: Po przejrzeniu został przywrócony. A to, że obok jakiejś rysy nie powinno się przechodzić obojętnie, można zobaczyć w filmie 'Rysa' (<-polecam). Val napisał(a): Szanowne @Jajko, gdy ktoś w pracy dostanie awans, to Jajko śpieszy się czym prędzej szukać skaz na życiorysie, żeby na drugi dzień najpóźniej szpanować, że oto owy gościu krystaliczny wcale nie był i co o tym sądzą? Czy informowanie innych musi być zaraz szpanowaniem? Val napisał(a): Naturalną reakcją ludzi jest, że gdy ktoś osiągnie sukces, to idą mu pogratulować szczęścia. Tak jest nawet w sporcie. Ale jak widać masz z tym Jajko problem i chciałbyś o tym porozmawiać, o czym świadczy to ponaglanie, aby zmienić temat i maglować brudy. Val zapewne również ma problem w związku z ludźmi, którzy mają problem z gratulowaniem sportowcom, którzy (ich zdaniem) na sukces nie zasłużyli (mieli więcej czasu/pieniędzy na treningi niż pozostali, korzystali z niedozwolonych środków wspomagających, podkładali świnie innym itp.), tak? Val napisał(a): Weź wyluzuj i poczekaj choć jeden dzień, zanim będziesz chciał się pochylić nad arcyważnym faktem z Wikipedii. Nie każdy ekscytuje się negatywnymi informacjami. Niektórzy chcą choć kilka h nacieszyć się dobrą wiadomością- w ich odczuciu. Proponowałbym więc założyć temat w działach bardziej zamkniętych (np. 'Modlitwa i formacja'). Val napisał(a): Zapewne, gdyby od Jajka to zależało to w Informacjach podawano by wyłącznie złe wiadomości. Wszak, to one bardziej Jajko interesują niż dobre. Dobre wiadomości podaje większość - czy niepowielanie ich po raz enty wiele zmienia? Przecież sama zdajesz się sugerować, że niepełny obraz to obraz zafałszowany - tylko że to działa w obie strony. Val napisał(a): @Jajko  . Skoro jesteś taki wścibski to zapewne sam masz co nieco za uszami. To by tłumaczyło ponaglanie, aby wałkować zaraz po wyborze nowego papieża skazy na życiorysie. Nie ma to jak bronić bliźniego przez plucie na (czy bardziej: oczernianie, składanie fałszywego świadectwa wobec) innego... Val napisał(a): Niby skąd tutaj ma ktoś wiedzieć jaka jest biografia Argentyńczyka? A czy Jajko ma pretensje do katolików, że nie znają jego biografii? Przecież napisał, że sam wcześniej jej nie znał. Val napisał(a): Myśl racjonalnie Jajko, weźmie się za to prasa i wtedy będziesz linkował milion pięćset artykułów prasowych na ten temat. Obecnie jaki masz materiał dowodowy prócz papier od pań z magla? O jaki papier od pań z magla chodzi? Val napisał(a): Racjonalistyczne myślenie wskazuje, aby poczekać, aż prasa zainteresuje się tematem. Racjonalistyczne myślenie nie wskazuje nic takiego (ani żeby czekać, ani żeby nie czekać aż prasa zainteresuje się tematem). Val napisał(a): No i jestem ciekawa, czy Ty sam po m.in. 30 latach będziesz miał identyczne wartości i poglądy jak dziś. Mam rozumieć, że masz teorię, która mówi, że po osiągnięciu pełnoletności człowiek się nie zmienia? Popada w stagnację? Skoro "na papieża" jest tylko jakiś papier od pań z magla, to dlaczego piszesz o zmianie poglądów? Jeśli już do czegoś takiego doszło, to chyba trzeba byłoby mówić raczej o nawróceniu. Alus napisał(a): Jajko napisał(a): No przecież tłumaczę, że szukałem info o nowym papieżu (jeszcze nie naaumiałem się jego nazwiska), a znalazłem "ciekawostkę". No to ją zapodałem. Nie szukałem umyślnie haków. Wikipedia to pierwsze źródło w którym szukałem. Fakt, mogłem się wstrzymać. Sory, jeśli kogoś to uraziło (choć kompletnie tego, jak widać, nie rozumiem, niemniej przeprosić potrafię). Podaj link, bo w tym co ja znalazłam nie ma o tym ni słowa http://pl.wikipedia.org/wiki/Jorge_Bergoglo. Wiki wymienia to źródło. medieval_man napisał(a): Zwalczał lewaków? Super papież.... U mnie ma plusa. Jeśli to prawda co Jajo wygrzebał, to znaczy, że mamy naprawdę porządnego gościa na stolicy Piotrowej. Co ( w jego przypadku) znaczy 'zwalczał'? Żeby było na koniec coś pozytywnego: gratuluję Franciszka (imię zapewne po Biedaczynie Bożym).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
Ostatnio edytowano Śr mar 13, 2013 22:35 przez Elbrus, łącznie edytowano 8 razy
|
Śr mar 13, 2013 22:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ludzie zlitujcie się, nie macie ciekawszych tematów? Idźcie na spacer, oddychajcie świeżym powietrzem itp.
|
Śr mar 13, 2013 22:09 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
kacperek29 napisał(a): Ludzie zlitujcie się, nie macie ciekawszych tematów? To jest pytanie retoryczne, czy naprawdę nie zauważasz tego, że wybór nowego papieża jednak może być (obecnie) najciekawszym tematem?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr mar 13, 2013 22:12 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Na spacer o 22? A jeśli temat papieża Cię nie interesuje, to nie czytaj, proste.
Dzięki Elbrus. Może Ciebie posłuchają...bo mnie, jak posłańca przynoszącego złe wieści, a bogom ducha winnego, niektórzy najchętniej by się pozbyli.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr mar 13, 2013 22:13 |
|
|
|
 |
szyszkownik
|
 Nowy papież Franciszek.
Moje pierwsze wrażenie jest bardzo dobre. Przeczytałem, że nowy papież, będąc dostojnikiem kościelnym w Argentynie, był bardzo skromny, ponoć jeździł autobusem sam sobie przygotowywał posiłki itd. Również jego powitanie na placu Św. Piotra utwierdziło mnie w przekonaniu, że może to być dobry i skromny człowiek. Choć widać było, ze jest zdenerwowany, był w stanie w krótkim czasie błysnąc dowcipem i pokorą. Imię które przyjął też jest bardzo znaczące. Poza tym jezuita, zakon, który bardzo cenię i poważam. Wielu jezuitów pokazało sie światu jako wybitni intelektualiści i osoby uduchowione. Niektórzy jezuici, praktykują nawet buddyzm zen  . Kogoś takiego chyba trzeba w Watykanie - "kłębowisku żmij". Mam nadzię, da sobie z tym wszystkim radę i dużo dobrego wyniknie z jego pontyfikatu. Jedynie co mnie martwi to to, że jest dużo trzynastek w dacie rozpoczęcia pontyfikatu 13.03.2013. Po zsumowaniu też wychodzi 13. Nie jestem wyznawcą numerologii, ale troche mnie to zaskoczyło...
|
Śr mar 13, 2013 22:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W na portalu jedynego słusznego medium (dalej zwanego JDSM) po każdym w zasadzie artykułem jeden przez drugiego przekrzykują się o tej juncie wojskowej, a ponieważ Jajko jest naszym forumowym przedstawicielem tego jakże znamienitego towarzystwa (mowa o forumowiczach JDSM) to i nie dziwota, że przytargał sensacyję na to forum. Poklepać po główce i olać 
|
Śr mar 13, 2013 22:23 |
|
 |
Jajko
|
A o jaki portal Ci chodzi konkretnie? Bo ja najczęściej odwiedzam gazeta.pl i onet.pl A informację "przytargałem" bezpośrednio z Wikipedii.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr mar 13, 2013 22:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bo ja najczęściej odwiedzam gazeta.pl i onet.pl Gratuluję.
|
Śr mar 13, 2013 22:26 |
|
 |
Drapke
|
Na tym zdjęciu razem z krwawym dyktatorem Jorgem Rafaelem Videla Redondo. Jak wynikało z usuniętego dziś z Wiki fragmentu w czasie tzw. brudnej wojny mającej na celu fizyczne wyeliminowanie opozycji donosił na lewicujących księży. https://twitter.com/ImmortalTech/status ... 85/photo/1
_________________ „Najniżej upadło społeczeństwo, które w milczeniu wysłuchuje, jak jawni dranie prawią mu kazania o moralności" (Marie von Ebner-Eschenbach)
|
Śr mar 13, 2013 22:28 |
|
 |
Jajko
|
Ładnie się Jorge z Jorgem dobrali....
|
Śr mar 13, 2013 22:30 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
fuller napisał(a): Ale jeśli z tym donoszeniem... Podkreśliłem kluczowy problem. Przecież nikt nie może być uznany winnym zanim nie udowodni mu się winy.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr mar 13, 2013 22:31 |
|
 |
Jajko
|
Fakt, dlatego też podkreślałem, że jest źle, o ile to prawda... Myślę, że niedługo historycy dadzą nam na to odpowiedź
|
Śr mar 13, 2013 22:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ależ Wy się miotacie w związku z tym konklawe  Widać Złemu się nie podoba obrót spraw 
|
Śr mar 13, 2013 22:33 |
|
 |
Andy72
|
Co pisze MDM: http://ostrzezenie.wordpress.com/2013/03/"Moja wielce umiłowana córko, szatan jest wściekły na Mój Kościół na ziemi, a pochodząca od niego plaga wciąż rozprzestrzenia się wewnątrz jego murów. Ten przebiegły oszust, który wyczekująco zagnieździł się w jego kulisach, wkrótce ogłosi swoją władzę nad Moimi biednymi, niczego niepodejrzewającymi, wyświęconymi sługami "
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr mar 13, 2013 22:39 |
|
|
|