Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 12:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Podstawy wiary same siebie wykluczają 
Autor Wiadomość
Post Re: Podstawy wiary same siebie wykluczają
Teresse napisał(a):

Tylko nigdzie nie jest powiedziane ze ten robotnik co przyszedł na końcu swiadomie czekał i chował przez Bogiem by sie nie "urobić" bo to byłby grzech przeciw Duchowi Św- grzeszyc zuchwale liczac w zupełnosci na miłosierdzie Boże...

Gdzies czytalam -chyba siostra Faustyna pisała- ze w ostatnim momencie szatani się zwijają bo wiedzą ze to juz ostatni moment i wtedy jest juz bardzo ciężko...w to nie trzeba wierzyc bo to sa objawienia prywatne...

Akurat piekło jest dobrze udokumentowane w Biblii - poza tym jesli go nie ma- no to znaczy ze ktos zył powiedzmy 70 lat i sie niepotrzebnie martwił- co to jest z perspektywy wiecznoci...

ale jesli jest a ktos zył na pewniaka...
[/quote]
Ja nie twierdzę że piekła nie ma, ja tylko myślę ze tam nie trafia się tak łatwo. Tak, to prawda ze wtedy, w tej ostatniej chwili, kiedy ważą się nasze losy na szali, diabeł stara się wrzucić jak najwiecej na tą szale z napisem - byłeś niegrzeczny. Ale Dzienniczek mówi nam ze mamy ufać...Nie, to nie tak że grzeszył zuchwale, to może obrazować życie człowieka który żył z dala od Boga, albo w letni sposób a pozniej poznał go na skutek pewnych okoliczności albo własnych poszukiwań. Czasem może się zdarzyć że ktoś tak robi, świadomie grzeszy licząc na miłosierdzie, wszyscy mamy chyba taką pokusę czasem...ale może się także zdarzyć że taka osoba zrozumie i zacznie żyć pełnią, inaczej.

Cz sty 31, 2013 13:52
marek_max napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Marek Max - do piekła nie idzie się tak łatwo...w ostatniej chwili naszego życia każdy z nas stanie przed wyborem, gdzie chce spędzić swoją wiecznosć i z kim. Dlaczego to tak istotne, myślę że w tej właśnie chwili będziemy mieć większe poznanie, wiekszy stopien świadomości niż mamy tutaj i dlatego nasz wybór będzie bardziej świadomy i decydujacy. Można przeżyć życie nie najlepiej ale mimo to zostać zbawionym. W tej chwili będą się ważyć nasze losy, jesli ktoś szczerze wybierze Boga to Bóg go nie odrzuci.

I to jest jeden z powodow dla ktorych przestalem wierzyc. Moge cale zycie byc dobrym czlowiekiem ale nie ma dowodow to nie wierze. Z drugiej strony jest zwyrodnialec co zgwalcil 200 dzieci i zabil kilkaset osob, w wieku 95 lat powie, ze zaluje i idzie do nieba.

Powtorze cytat ktory naprawde oddaje logike tego:
'Jak ja bym widzial jak ktos gwalci dziecko to bym go powstrzymal. Twoj Bog mowi, ze poczeka az skonczy gwalcic a pozniej go ukarze. Taka jest roznica pomiedzy mna a twoim Bogiem'

Marek Max - rozumiem twój bunt. To bardzo trudne sprawy dla nas, zrozumieć to wszystko, trzeba wiedzieć jedno - logika Boga jest inna niż nasza, Bóg powiedział - myśli moje nie są waszymi myślami. My chcielibyśmy natychmiastowej kary za każdy niegodny czyn, ale taki czlowiek który popelniał zło i pozniej naprawdę szczerze za to żałuje i stara się to zło jakoś naprawić i chce za to odpowiadać i zadośuczynić - dlaczego mamy odmawiać mu dostepu do bożego milosierdzia ? Jesli to ty byś był takim czlowiekiem, żalowałbyś i chciał nawet kary dla siebie, chciałbyś aby cię zrozumiano że jesteś już inny. Serce człowieka to wielka tajemnica. Bóg patrzy w serce czlowieka i widzi co tam jest naprawdę, widzi każdą najbardziej ukrytą intencję , myśl. Być może taki złoczyńca trafi do piekła bo odrzuci Boga ale jeśli nie odrzuci to nie można być okrutnym wobec niego. Bóg nie jest okrutnikiem. Pijemy gorycz wlasnych błędów. To ludzie tworzą świat, dlaczego nie chcą byc dobrzy ? Każdy świadomy człowiek wie co to jest dobro i zło. Gdyby teraz każde serce człowieka naprawdę i szczerze zwróciło się do Boga, gdyby ludzie zaczęli z calego serca przestrzegać tego najważniejszego przykazania miłości to żylibyśmy w takim raju na ziemi. Ale popatrz - zło jest pociagąjace, zło ma w sobie jakis demoniczny urok. To dlatego tak wiele jest głosów że w piekle to musi byc zaje...ćie a w niebie to można chyba z nudów umrzeć....Ja też mogę zastanawiać się dlaczego tak jest, wiesz, wiara to nie egzaltacja, wiara na pokaz czy jarmarczna. Ja też mogę zacisnać bezsilnie pięść i wołać do Boga, buntować się, i robie to czasem. Bo to jest wiara. Krew i łzy, a nie tylko jakieś egzaltowane gesty i puste modlitwy bez zaangażowania serca. Wierzyć w jakis byt nadprzyrodzony to może jest łatwiej ale wierzyć Bogu - tu są schody.

Cz sty 31, 2013 14:07

Bunt? Po prostu uwazam, ze podstawy wiary to bajka w ktora dorosli ludzie nie powinni wierzyc. Wiara w boga to jak zycie w Korei pod pelna kontrola - twoj bog 'widzi' cie nawet jak sikasz, wie o czym myslisz (i cie za to moze ukarac) - gorzej niz big brother.

Ale jak powiedzial Hitchens: z Korei mozna chociaz sie uwolnic - umrzec. Ale nie z twoim bogiem, pomysl jak bedziesz mu sie podlizywac przez wiecznosc... to sporo czasu...

Cz sty 31, 2013 20:44

Skoro to jest bajka, nie powinna Ci przeszkadzać. Natomiast z bajki tej wyprowadza się określoną moralność i etykę, czyli systemy trzymające ludzkie zachowania w pewnych ryzach, więc umożliwiające tworzenie się tkanki społecznej. Czy jako ateista posiadasz dla nich alternatywę? To siadaj.

Orkiestra!

Cz sty 31, 2013 20:59

Lurker napisał(a):
Skoro to jest bajka, nie powinna Ci przeszkadzać. Natomiast z bajki tej wyprowadza się określoną moralność i etykę, czyli systemy trzymające ludzkie zachowania w pewnych ryzach, więc umożliwiające tworzenie się tkanki społecznej. Czy jako ateista posiadasz dla nich alternatywę? To siadaj.

Mi nie przeszkadza. Wierzyc mozesz sobie w sw Mikolaja. Wstyd ale twoja sprawa. Niestety religia wlazi z butami w moje zycie, decyduje kiedy moge robic zakupy i wstrzymuje rozwoj medycyny. O kasie wydawanej na ksiezy w szkolach itp juz nawet nie wspomne.

Etyka z religii? Mam nadzieje, ze nie mowisz o Biblii? Jest tam kilkanascie takich cytatow, ze chyba wolalbys je z tej swietej ksiegi wyrzucic jak to ma byc podstawa twojej etyki...

Poza tym - jestem ateista - a nie zabijam, nie kradne, pomagam biednym. Mozliwe? Tak. Aha dzieci tez nie gwalce jak co poniektorzy ktorzy swoja etyke na bogu opieraja

Alternatywa - ewolucja i przetrwanie Lurker. Jak chcesz ptzetrwac musisz zyc w grupie, zobacz na zwierzeta - niezle sobie radza bez religii

Cz sty 31, 2013 23:39

marek_max napisał(a):
Mi nie przeszkadza. Wierzyc mozesz sobie w sw Mikolaja. Wstyd ale twoja sprawa. Niestety religia wlazi z butami w moje zycie, decyduje kiedy moge robic zakupy i wstrzymuje rozwoj medycyny. O kasie wydawanej na ksiezy w szkolach itp juz nawet nie wspomne.

Rzeczywiście, prościej byłoby uruchomić na nowo Ravensbrueck. Postęp w medycynie poszybowałby pod chmury. Wstyd, ale Twoja sprawa. Zakupów w niedzielę nie możesz zrobić? Jakże mi Ciebie straszliwie żal. Ja ich nie mogę zrobić po północy, muszę się zadowalać wafelkami ze stacji. Musi religia odpowiada za to, że nie mam pod bokiem sklepu całodobowego.

marek_max napisał(a):
Etyka z religii? Mam nadzieje, ze nie mowisz o Biblii? Jest tam kilkanascie takich cytatow, ze chyba wolalbys je z tej swietej ksiegi wyrzucic jak to ma byc podstawa twojej etyki...

Religia katolicka nie sprowadza się do Biblii.

marek_max napisał(a):
Poza tym - jestem ateista - a nie zabijam, nie kradne, pomagam biednym. Mozliwe? Tak. Aha dzieci tez nie gwalce jak co poniektorzy ktorzy swoja etyke na bogu opieraja

Cieszę się bardzo. Teraz wyprowadź te zasady etyczne na gruncie ateizmu.

Orkiestra!

Cz sty 31, 2013 23:45

''...hamują rozwój medycyny''...
Hamują rozwój medycyny to akurat masoni, którzy są najczęściej satanistami, a dopuszczają tą formę faktycznego leczenia wtedy, kiedy jest wielka szansa, że Ci mózg totalnie spiorą. Lekarstwa na raka i inne, tzw. nieuleczalne choroby, istnieją od dawna. Dlatego żaden lekarz nie może powiedzieć choremu człowiekowi, żeby zmienił dietę i sposób odżywiania się i nie powie jasno, że wszystkie choroby biorą się z jedzenia! Bo nie może, ma umowę z farmaceutami, którzy podlegają właśnie im. Pretensje do nich, którzy pod wpływem swojej iluzji chcą ją rozszerzyć na cały świat i na każdego człowieka.

N lut 10, 2013 18:53
marek_max napisał(a):
Lurker napisał(a):

Alternatywa - ewolucja i przetrwanie Lurker. Jak chcesz ptzetrwac musisz zyc w grupie, zobacz na zwierzeta - niezle sobie radza bez religii

Marek Max - prawdziwie wierzący czlowiek, który naprawdę opiera swoją etykę na Bogu nie zrobi raczej takiej rzeczy, nie ucieknie się do gwałtu. Po prostu sumienie i to co wyznaje w swoim sercu mu na to nie pozwoli. To że jakiś gwałciciel chodził nawet do kościoła i nawet tam klęczal to nie oznacza że był głęboko wierzący. Być może chodzil bo musiał, bo tak trzeba, a nic z tego nie miał dla siebie bo jego serce było zamknięte na Boga. Można tak ? Można. Oczywiście że ateista może być dobrym człowiekiem i nawet może iść do nieba chcąc nie chcąc. Prawo moralne jest wpisane w serce każdego czlowieka, nie ma wyjątków. Tylko od nas zależy co zrobimy z tym wszystkim w naszym życiu. W Austrii, kiedy tam byłem przez jakiś czas, w niedzielę nie masz szans na zakupy. Wszystko jest zamknięte na głucho. I nie tylko tam, a w Polsce o ile dobrze wiem sklepy tętnią życiem w niedzielę i chyba wtedy mają sporo klientów, także tych którzy wyszli dopiero co z kościoła i chcą sobie spędzić miło czas w centrum handlowym więc jaki problem ? Religia nikomu nie wchodzi nigdzie z butami bo po prostu jest zasada twojego sumienia i serca, chcesz to przestrzegasz tego, nie chcesz - nikt cię nie będzie zmuszał i nikt z batem nie stoi obok. Zło dotyka każdego z nas, czy jest wierzący czy nie wierzący. Czy tylko wydaje się kasę w szkołach na księży ? Pierwsze słyszę że religia wstrzymuje rozwój medycyny...

N lut 10, 2013 22:34

bojanowska napisał(a):
Dlatego żaden lekarz nie może powiedzieć choremu człowiekowi, żeby zmienił dietę i sposób odżywiania się i nie powie jasno, że wszystkie choroby biorą się z jedzenia!

Nie może, bo to bzdura.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N lut 10, 2013 22:43

Ciiicho, chcę zobaczyć jaką dietę ustawi bojanowska swojemu dziecku, żeby nie złapało grypy.

Orkiestra!

N lut 10, 2013 22:46

Bóg stworzył nas na swoje PODOBIEŃSTWO, a nie takich samych. Podobne jest w nas to, że możemy kochać i że to miłość jest naszą największą siłą.

N mar 24, 2013 18:45

Bojanowska, a na białaczkę jaką dietę polecasz?

N mar 24, 2013 19:36
bojanowska napisał(a):
''...hamują rozwój medycyny''...
Hamują rozwój medycyny to akurat masoni, którzy są najczęściej satanistami, a dopuszczają tą formę faktycznego leczenia wtedy, kiedy jest wielka szansa, że Ci mózg totalnie spiorą. Lekarstwa na raka i inne, tzw. nieuleczalne choroby, istnieją od dawna. Dlatego żaden lekarz nie może powiedzieć choremu człowiekowi, żeby zmienił dietę i sposób odżywiania się i nie powie jasno, że wszystkie choroby biorą się z jedzenia! Bo nie może, ma umowę z farmaceutami, którzy podlegają właśnie im. Pretensje do nich, którzy pod wpływem swojej iluzji chcą ją rozszerzyć na cały świat i na każdego człowieka.

Ciekawe co na to nasze forumowe lekarki kropeczka_ns i jo_tka? Tez masonki :o :x

N mar 24, 2013 19:38

Haniask napisał(a):
Bóg stworzył nas na swoje PODOBIEŃSTWO, a nie takich samych. Podobne jest w nas to, że możemy kochać i że to miłość jest naszą największą siłą.

No to mu slabo poszlo. Tak niedoskonalego, pelnego bledow, zawodnego, źle skonstruowanego i miejscami bezsensownego rozwiazania jak organizm ludzki to ciezko znalezc...

Kiedys czytalem, ze profesor egzaminujacy przyszlych inzynierow i lekarzy powiedzial: 'Jakby ktorys z moich studentow przedstawil 'czlowieka' na zaliczenie to oblalby natychmiast'

Na swoje podobienstwo mowisz...

N mar 24, 2013 22:28
wodz napisał(a):
witam
chciałem napisać kilka zdań, które tworzą wspólną całość i według mnie zaprzeczają wszelkim podstawom kościoła katolickiego, więc jak ktoś mi powie, w którym miejscu moje myślenie jest błędne byłbym wdzięczny ;)

Bóg stworzył nas (ludzi) na swoje podobieństwo.
Kościół katolicki chrzci dzieci zaraz po narodzinach, aby jak mówi, zmazać z nich tzw. grzech pierworodny.
Z tych dwóch zdań wynika więc, że dziecko, które jeszcze na dobrą sprawę nic jeszcze nie zrobiło, jest grzeszne, a że zostało stworzone na podobieństwo Boga, więc w takim razie to musiałoby oznaczać, że Bóg jest grzeszny.

Jednym z głównych dogmatów katolickiego kościoła jest to, że Jezus umarł na krzyżu za nasze grzechy. Patrząc na dwa zdania wcześniejsze według kościoła każdy nowo narodzony człowiek obarczony jest grzechem, więc się pytam za jakie grzechy umarł Jezus, bo jeżeli każde dziecko, które się rodzi jest grzeszne, to wychodzi tak na dobrą sprawę, że Jezus umarł na marne. Jeżeli mój tok myślenia jest gdzieś błędny, proszę o poprawę.

Cz mar 28, 2013 2:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona